Francuskoj ne pada na pamet da zabrani Huaweiju rad na mreži 5G

Pierre de Bousquet de Florian - Huawei
8 komentara

“Ne isključujemo nijednog operatera. Tu hipotezu ne uzimamo ni u obzir”. Ovo su riječi  Pierrea de Bousqueta de Floriana , koordinatora za francusku obavještajnu djelatnost  i protuterorizam, kada je u Zagrebu, gdje je održan sastanak između čelnika europskih obavještajnih službi, pokrenut Intelligence College of Europe (Ice). Francuska, dakle nema namjeru izostaviti kineski div Huawei i poslu instalacije svoje 5G mreže.

“To su glasine na koje nema odgovora. Vlada mora biti sigurna da je sigurnost korištenih uređaja i strateških aktivnosti potpuna, posebno za tvrtke koje su investirale u posao, jer to duguju poreznim obveznicima i neće pribjeći ekonomskim sankcijama bilo kojem operateru u zemlji“, rekao je iznervirani Bousquet de Florian u intervjuu za talijanski Formiche Net.

Tako će div iz Shenzena moći sudjelovati na natječajima kako bi osigurao izgradnju 5G mreža i njihovo upravljanje zajedno s europskom Nokijom i Ericssonom, koje su francuske tvrtke Orange and Free / Iliad već odabrale za svoju mrežu. Sfr i Bouygues Telecom visoko su ocijenile Huawei i tvrde da ne mogu i ne žele graditi ovu infrastrukturu bez njih.

Čini se, dakle, da je odluka donesena i odbacuje se, čak i kao hipoteza, napuštanje ili zabrana za kinesku kompaniju, koja je prije samo dva tjedna preko svoje ambasade upozorila Pariz da će takva odluka imati posljedice i pokrenuti vladine protumjere protiv glavnih europskih konkurenata, finske Nokije i švedskog Ericssona.

Ako želimo biti „zlonamjerni“, možemo reći da nije slučajno da francuska odluka, izražena riječima Bousqueta de Floriana, dolazi ubrzo nakon najave predsjednika Huaweija, Liang Hua, o izgradnji u tvornice u Francuskoj za proizvodnju opreme 5G s investicijom od 200 milijuna eura, što će stvoriti 500 novih radnih mjesta.

Dok francuska vlada planira definirati pravila za sudjelovanje Huaweija na natječajima za dodjelu frekvencija i ugovora za 5G,  agencija „Autorité de Régulation des Communications Électroniques et des Postes“, državna agencija odgovorna za reguliranje telekomunikacijskog sektora, otkrila je raspored za implementaciju najnovije generacije mreže, koja će započeti aukcijom za frekvencije 3,4-3,8 Ghz s minimalnim ciljem vladinog prihoda od 2,7 milijardi eura.

5G mreža će Francuzima i drugima koji se na nju odluče omogućiti preuzimanje podatke i da „surfaju“ internetom putuju mnogo brže, pa će se koristiti, na primjer, za sve daljinske kontrole instrumenata, čak i za vozila. U tom smislu mreža „otvara“ podatke tako da daje prednost onima koji se smatraju ili važnima, poput signala za naredbe automatskog vozila, pristup koji se naziva „presijecanje mreže“.

Međutim, ovdje nastaje problem prestanka internetske “neutralnosti”. Temeljem ovog načela, operateri mreža morali su do sad obrađivati sve podatke koji su proslijeđeni do njih na isti način, bez analize njihovog sadržaja. Da bi izvršili „presjek mreža“ i odredili prioritet nekih podataka u odnosu na druge, mrežni operateri moraju znati koje vrste informacija prosljeđuju njihovi kupci. Pitanje privatnosti se podređuje daljinskoj kontroli medicinskog robota ili vozila, ali dijelom i kada su ove informacije vojne ili industrijske prirode.

I ne samo to. Mreža 5G po svojoj strukturi nudi veću površinsku ranjivost od mogućih napada, jer je mnogo razgranatija od prethodne, zbog množenja antena i računalnih čvorova koji služe za “raspakiranje” podataka. Što je razgranatija, više se prozora otvara za mogući napad i potencijalno svaka 5G antena može postati portal s kojim možete probiti neki sustav, što je mnogo teže s centraliziranim 3G i 4G sustavima.

Trenutno još uvijek nema pravila koja reguliraju ove problematične aspekte, ali francuski se pristup temelji na razmatranju tretmana “od slučaja do slučaja” s obzirom na operatore i usluge koje se nude barem “na području 5G tehnologije i dok se ne vide prvi rezultati“.

U tom smislu, Francuska je proglasila zakon br. 2019-810 od 1. kolovoza 2019. i dekret br. 2019-1300 od 6. prosinca 2019. koji regulira odobrenje operaterima u području telekomunikacija i infrastrukture mreže 5G.

To će, prema Parizu, omogućiti vlastima da procjenjuju moguće probleme nacionalne sigurnosti za svaki pojedinačni slučaj, uzimajući u obzir tehničke karakteristike sustava, metode njihove primjene i povezane rizike uplitanja neeuropskih država ili Kine.

Kako god bilo, čini se očitim da Elizejska palača nije pristala na ucjene Washingtona u vezi s mrežama kojima upravlja Huawei, kojeg SAD sustavno i godinama optužuju za industrijsku špijunažu i za kojeg sumnjaju da svoje proizvode koristi za prikupljanje obavještajnih podataka, do te mjere da je Huaweiju u Sjedinjenim Državama zabranjeno poslovati s državnom upravom, a Pentagon ne smije koristiti kinesku opremu u svojim bazama.

Čini se da je u tom smislu Francuska opreznija od američke vlade, kao i drugi u EU, posebno vrh „Agence Nationale de la and La Sécurité des Systèmes d’Information“, koji odbacuje tezu njemačkih službi da će naći „pušku za pucanje“ koja dokazuje vezu Huaweija sa špijunskim agencijama Pekinga.

Međutim, razlozi francuskog izbora se ne nalaze u ideološki neprijateljskom stavu Pariza prema Washingtonu, već su, čini se, diktirani više izuzetnim tržišnim razlozima, baš kao što je slučaj s ruskim plinom.

Zabrana Huaweija, osim što bi izazvala kinesku odmazdu protiv njegovih izravnih europskih konkurenata, omogućila bi Nokiji i Ericssonu da “stvore kartel” i kao monopolisti nametnu svoje cijene, sigurno povećane, a Pariz je odlučio izbjeći takvu situaciju. Zapravo, sve se svodi na dobivanje bolje usluge za manje novca, a Huawei to nudi, ut tvrdnju više zapadnih službi da sada nema dokaza o „back door“ kanalima u njegovoj opremi, „ali se traže“, kao u Njemačkoj.

Formiche Net

francuskaHuaweiIT
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Back door se prije ili kasnije nadje, a Huwei nije toliko lud da izgubi mlijarde eura za malo koristi.

Dejan
4 godine prije

A moguća ili verovatna (pošto nije sve dokazano) štetnost na organizme živog sveta, biljne, životinjske i ljudske je izostavljena. O tome pričaju teorije zavere. Ili to nisu teorije zavere, već zavera u praksi…

Busola
4 godine prije

Jedna vrlo važna novost. Amerikanci su počeli cenzurirati facebook i twitter oko korona virusa u SAD. Broj umrlih se popeo na više od 10 , samo u Washington statu je novih 6 umrlih. Zbog pohlepe za novcem i strahom od daljnjeg pada Wall streeta američka zdrastvena organizacija je izbacila iz izvješća novooboljele i umrle.

Ovo je gore skrivanje od Irana… Doslovno kaos.

Vijesti su počeli objavljivati i glavni mediji kao CBC , ali još uvijek ih ne možete objaviti na našem području… , meni je facebook izbrisao dva komentara s linkovima… Jadno i žalosno kakav je svijet!

Fonsi
4 godine prije

Nevjerojatno koliko pravopisnih grešaka ima u svakom članku, da li novinari pročitaju što su napisali?

tedi
4 godine prije

Na vidiku su novi ratovi, tko ima informaciju taj pobijeduje.Znaci tko ima ima svoj internet taj je zasticen.Zar nevidite da se ratuje informacijama.SADe nema korona virusa,pa da ne nastane panika zbog zap.medija koji su zatrpali Kinu,a Kina je ugasila ek. i nastala je unutrasnja potrosnja,kao u Italiji.Tramp je po dolasku iz INdije ,pazi bio u Indiji usred pandemije(izraz nije slucajan) i odmah konf.za medije rekao prestanite pricat o korona virusu,naredba korona virus nije za SADe,Dacic bio u Kini ziv i zdrav se vratio nije mu nitko merio temperaturu niti ga promatraju,u Iranu umro podpredsednik od virusa,a ne od godinaSire se informacije kako kome odgovara sirenjem straha.Kako nema virusa u Rusiji,Alo ljudi a PANDEMIJA JE?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI