Zelenski se uputio u Washington?

Vladimir Zelenski
60 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski možda će doći u Washington, objavilo je u utorak više američkih medija pozivajući se na anonimne izvore. Dok administracija predsjednika Joea Bidena nije htjela ni potvrditi ni demantovati glasine, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi poslala je pismo u kojem je od svih članova tražila da lično prisustvuju u srijedu kako bi se “posebno fokusirali na demokratiju”.

Zvanično, Zelenski nije napustio zemlju otkako je Rusija započela svoju vojnu operaciju 24. februara. On se obratio svima koji bi slušali putem video-linka, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a, kršeći stalna pravila.

CNN je citirao  “dva izvora upoznata sa planiranjem u toku” da bi se bivši glumac trebao sastati s Bidenom u Bijeloj kući i obratiti se Kongresu u srijedu navečer, ali da sve zavisi od sigurnosnih razloga. Axios je dodao, pozivajući se na “više izvora visokog rukovodstva”, da policija Kapitola već priprema sigurnosne aranžmane za potencijalnu posjetu.

Ova posjeta dolazi usred šaputanja u Washingtonu da će SAD konačno objaviti isporuku sistema PVO Patriot Ukrajini. Rusija je eksplicitno upozorila da će svako osoblje NATO-a koje njima upravlja biti legitimna meta. Biden je snažno insistirao da ni SAD ni njihovi saveznici zapravo nisu bili strana u sukobu, čak iako je Kijevu slao novac, oružje i municiju vrijedne milijarde dolara.

Bijela kuća je odbila komentirati potencijalnu posjetu Patriota ili Zelenskog. “Ne znam da li će se to dogoditi”, rekla je Pelosi na pitanje novinara.

Ona je ipak poslala pismo “Dragi kolega”  pozivajući sve članove Predstavničkog doma da budu fizički prisutni radi “zakona koji donosi napredak za američki narod, kao i podršku našoj demokratiji”. Pravilo koje je Pelosi stupilo na snagu u maju 2020. omogućilo je članovima Predstavničkog doma da glasaju putem opunomoćenika, zbog pandemije Covid-19.

Demokrate koji trenutno kontrolišu i Dom i Senat zalažu se za usvajanje velikog sveobuhvatnog zakona o potrošnji prije nego što se godina završi i novi dom s republikanskom većinom položi zakletvu sljedećeg mjeseca. Račun uključuje 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Dok su se neki republikanci protivili tome, vođa poslaničkog kluba Senata stao je na stranu Bijele kuće.

„Pružanje pomoći Ukrajincima da poraze Ruse trenutno je prioritet broj jedan za SAD prema većini republikanaca. Tako vidimo izazove sa kojima se zemlja suočava u ovom trenutku”, rekao je u utorak Mitch McConnell iz Kentuckyja.

Bijela kućarusijaSADukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

GLASNOGOVORNIK Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako Rusija nikad nikog nije napala, prenose ruski mediji

Da ne zaboravimo poljsku I ww2
Dodajmo cistu rusiju

1992-1993 – Russia occupied Transnistria. …
1992-1993 – Russia provoked the Abkhazian war. …
1994-1996 – first Russian-Chechen war. …
1999-2009 – second Russian-Chechen war. …
2008 – Russian-Georgian war. …
2015-2022 – Russia’s invasion of Syria

Ozzy
1 godina prije

Ode ko fol da prosi jos himarsova i koju vrecu bijelog za sebe i svoje kompanjone. Covjek definitivno radi za Putka ruskog kvazi cara. Sve uradio da sjebe Ukrainu a sad ode da podnese raport gdje su neke pare i oruzije americkih tupavih poreskih obaveznika otisle. Fin dio vjerovatno americkim bradatim kozojebima kad dodje zgodan trenutak da krene opet ekspanzija islamske drzave i onda sve jovo na novo dok se inteligentna bica jos nadaju da ce im ovi naucnici rijesiti nuklearnu fuziju ( jos samo malo, jos samo malo, eto mali pomak haha isto ko sa virusima traze ih vec 150 godina i nikako pronaci)

Ziv je Geza
1 godina prije

Ode klaun predati raport gospodarima pakla u vasington,zanima ih cuti u zivo,kako napreduje masakr slavena i treba li jos ubojitijeg oruzja i municije.

Ocito da nisu zadovoljni tempom i razmjerima unistenja vlastitog naroda, koji im je zeleni obecao.

Tupko Glupko
1 godina prije

Drugima se ukazivao video-linkom po parlamentima, svojim Gospodarima mora doći osobno.

“…pozivajući sve članove Predstavničkog doma da budu fizički prisutni radi “zakona koji donosi napredak za američki narod, kao i podršku našoj demokratiji”

Šire izuzetni demokraciju na drugom kraju zemaljske kugle na svoj vrlo prepoznatljiv način. Ovaj puta ne moraju ni ginuti, imaju tko će za njih.

Dok ga Ukri ne smijene, imat će krvavi rat u svojoj zemlji.

Karma
1 godina prije

Hoce li svirati kurrcom po klaviru sa kesom bijelog praha?
Pada standard u eu zbog amero psihopata i njihovih patuljaka.
Tuzno klanje slavena u kaabala prestavi. Sramite se zvijeri iz pakla.

Valdemar
1 godina prije

Da se bliži kraj priče, znat ćemo, kad Rusi počnu uništavati ukrajinskue željeznice. Do tad sve je samo predstava za javnost…

1 godina prije

Od početka rata u Ukrajini (kao i u slučaju svih ostalih) slušamo kako će se rat uskoro završiti, priča se o podeli Ukrajine i kraju rata… priča se o dogovoru Vašingtona i Moskve. Pa da razmotrimo mogućnost takvog dogovora.   Da li neko od vas veruje izjavama političara? Čak i Putin čija reč ima veliku težinu zna da izjavi „da su pogrešili jer nisu reagovali još 2014“ – da li neko zaista ali ZAISTA veruje da je Moskva iznenađena bilo čim što se događa? Zato se nećemo obazirati na političke mantre pri razmatranju situacije.   Čak ćemo izbaciti razmatranje strategija jer bi isuviše zavisili od pretpostavki, uzečemo samo osnovno što nije teško odrediti i koncentrisati se na taktiku. To osnovno u vezi strategije je da više nema nikakve dileme da se Vašington odavno sprema na vojnu konfrontaciju sa Rusijom – ovde se moramo pozvati na izjave političara ali one koje… Čitaj više »

1 godina prije

nastavak: Ako konačno prihvatimo da tu nema ništa od dogovora, da to što obe strane imaju određene interese ne znači da se radi u dogovoru, vreme je da se razmotre taktički detalji. Kako se rat razvija Vašington sve češće priča o potrebi pregovora, čak kritikuju Zelenskog zbog nerazumnog ponašanja… a šalju sve naprednije oružje?!? Kao što rekoh da zanemarimo političke izjave: slanjem naprednog oružja Vašington proverava njegove osobine u ratnim uslovima kao i sposobnost neprijatelja da ga neutrališe – na račun ukrajinskih žrtava. Sa druge strane i Rusi proučavaju mogućnosti tog oružja! Ovo je odličan primer kako obe strane mogu imati neku korist u međusobnom sukobljavanju.   Da sad pogledamo učinak sankcija: rusofobi tvrde kako sankije melju privredu Rusije dok rusofili tvrde kako su one blagotvorne jer Rusija jača unutrašnje tržište. Ironično, u pravu su i jedni i drugi jer koriste samo ono što im odgovara. Tačno je da će… Čitaj više »

1 godina prije

drugi nastavak: Ljudi često razmišljaju o vlasti kao jednom entitetu ali čak i autoritarni vladari (kao Putin) oko sebe imaju i ratne jastrebove i pacifiste – puštanjem jednih „da se razmašu“ narušava se ravnoteža i drugi se guše. Takva situacija se ne dešava slučajno, do sada su pacifisti bili dominantni a sadašnji uzlet ratobornih (na svim stranama) može se objasniti samo vojnim planovima tih vlasti. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da tu nema dogovora jer za dogovor mora biti garancija na koje niko ne može računati ako druga strana „drži prst“ na nuklearnom ili biološkom oružju. Iz istog razloga otpada i mogućnost kontrolisane depopulacije – do sada bi trebalo da bude jasno da rat nije video igrica pa da se recimo Ukrajina zauzme za par dana. Ima još gomila drugih znakova ali i ovoliko je dovoljno za one koji nisu sigurni da se sve događa po dogovoru… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Spekulira se po medijima ( ne Ruskim ! ) da se on zaprav , vise i ne vraca ! IZBJEGAO !!!??? No ce vjerojatno svrsit u Israelu – bez mogucnosti , javna djelovanja . Dakle takovo — primirje 🙌 . Sada ce otpocet — diplomatski rat .Bolje tak …..

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ne uzbudjuj se .. Sve dokle se LICNO ne javlja – live with detected coordinates 😉 ) iz tih mjesta .. Moze montirat po volji 😁 😁 😁 ! P.S. ; – Znas kada se licno bude javio ?! Kada kokot – mjaukne 👅 !

Tupko Glupko
1 godina prije

Došla potvrda da se uputio u Washington i da će se obratiti Kongresu.
Još dok Republikanci nisu preuzeli Zastupnički dom nakon (tijesne) pobjede na nedavnim izborima.
Senat su Demokrati (tijesno) zadržali.

1 godina prije

Nadam se da je u šuškanju postojanja “Eart Aliance” tj. Bijeli šeširi valjda vrime za neki konkretni iskaz-pokaz.Najavu je obavila i Melanija na odlasku je imala na glavi bijeli šešir očita oblika nlo-a i iza toga crvekastu haljinu ukrašenu karikama kao lanac…..jasno prilično zar ne???Nakon predstave u israelu oko bibija i obznane štovanja Moloha i otete djece valjda ima snaga na ovom okupiranom svijetu zlom tko je u stanju promjeniti uvjete postojanja i kraj nametnutoga zla čovječanstvu.No svi vidimo kako je to dobro izorganizirano i isprogramirano zlo koje nije lako pobijediti i neće mirno otići oni najgori extremisti-stoga jača sila je uvjerljiva za takve.Prisjetimo se poruke iz Mohenjo d’aro-Indija i do danas prisustva radioizotopa i opakih poroda o kojima se puno ne piskara.

tata mata
1 godina prije

I I kako ce poceti govor ?Jel “ja doso po pare ” ?

tata mata
1 godina prije

zelenko ko kokolinda ,,, otiso u ameriku za bozic po poklon , bas u vrijeme kad amerikenjci razmisljaju samo o tuki na stolu

dmz
1 godina prije

Kolika je šansa da ga skine neki “pomahnitali povampireni desni extremist” pa da imaju i podlogu za još malo dotegnut gun-control…?
suzbijanje i borba protiv domaćeg terorizma i slične trice

Metabaron
1 godina prije

Ako se ovaj doista pojavi u Washingtonu , slabe su sanse da ce se ikada vratiti u Ukrajinu , barem ne vlastitom voljom …

tihobl
1 godina prije

“Зеленски није био у Бахмуту. Ко зна где је снимљено. Канцеларија председника Украјине намерно је јуче убацила ову тему како би се фокус померио са одласка Зеленског у Сједињене Америчке Државе, а то је била операција прикривања. У Бахмуту се воде сталне борбе и артиљеријско гранатирање, а на снимку нема чак ни ,,д” од детонација.
Дакле, све приче о путовању Зеленског у Бахмут су пропаганда.”

Украјински извори

tihobl
1 godina prije

Sjecate li se recenice Asad must go! – svi koji su je izgovarali vise nisu na vlasti.

Sad sam vidio poster sa fotkama ljudi koji su se rukovali sa Zelenskim i koji su ostali bez vlasti. Broj se povecava. Izgleda da je ovo kletva kao izgovaranje Asad must go!

nessy
1 godina prije

Nije valjda zaboravio zelene majice? Ovako izgleda kao neki civil, trecerazredni glumac. Kad vec tamo ide bilo bi red da pred svojim gospodarima izvede svoju cuvenu tocku “klavirski koncertino za dvojicu kuratih”. Sad ce on tim americkim skrtcima objasniti da je sve ono sto su dali, oruzje, opremu, novac i sl., samo kap u moru onoga sto on jos ocekuje. I to sve, naravno, bez ‘molim’ i ‘hvala’. Bila je jedna epizoda Alan Forda, zvala se “Daj, daj, daj”, tako bi on trebao nazvati svoju turneju, da ne bude nesporazuma o ciljevima.

Max
1 godina prije

Ide po sustave Patriot navođene bombe i novac.

Otpornik
1 godina prije

Koliko gotovine i zlata nosi sa sobom. Samo to je bitno. Sve drugo je bla bla bla

Ivan
1 godina prije

Da Bog da tamo ubili to fasisticko pseto..

Amar
1 godina prije

Oprostajna turneja?

Jomla
1 godina prije

Velika čast za bidnog… 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI