George Friedman: Američki napad na Sjevernu Koreju je neizbježan

George Friedman
52 komentara

SAD se priprema napasti Sjevernu Koreju, tvrdi osnivač publikacije “Geopolitical Futures”, George Friedman, što će postati pozornica za teški rat s potencijalno katastrofalnim posljedicama.

Govoreći na “Konferenciji o strateškim investicijama 2017.”, Friedman je rekao da, iako je malo vjerojatno da će SAD poduzeti korake prije no što se predsjednik Donald Trump vrati kući, aktivnosti Sjeverne Koreje ne nude Americi “alternativu sukobu“.

Geopolitical Futures” navodi kako postoje dokazi da je neprijateljstvo između dvije zemlje naraslo do točke u kojoj je rat neizbježan.

Friedman je rekao da su 20. svibnja nosači zrakoplova “USS Carl Vinson” i “USS Ronald Reagan” bili u blizini Sjeverne Koreje.

Osim toga, više od 100 zrakoplova F-16 provode dnevne vježbe na tom području, taktika koja je prethodila početku “Pustinjske oluje” 1991. godine.

Zrakoplovi F-35 su također bili razmješteni na tom području, a predstavnici američke vlade bi 31. svibnja na Guamu trebali raspravljati o civilnoj obrani, terorizmu i Koreji.

Svi ovi strateški potezi mogu imati samo jedan ishod, a to je sukob.

Friedmanova odluka da javnost usredotoči na Sjevernu Koreju dolazi nekoliko dana nakon što je Pyongyang najavio najnoviji raketni program. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je čin Sjeverne Koreje osudilo kao “vrlo destabilizirajuće ponašanje i da ozbiljno i provokativno prkosi organizaciji”.

Seul na udaru

Problemi s bilo kojim sukobom su bezbrojni. 25 milijuna stanovnika gradskog područja Seula je u dosegu onoga što je Friedman nazvao “divnom masom sjevernokorejske artiljerije”. Svaki udar na Sjevernu Koreju bi vjerojatno doveo do odgovora s napadom na Seul.

“Ne možemo ni zamisliti kakve bi to žrtve uzrokovalo”, rekao je Friedman, dodajući kako bi SAD topništvo trebale neutralizirati strateškim bombardiranjem.

Drugi problem za SAD je da se svaki sukob nužno oslanja na nesavršenu obavještajnu podršku, a učinak netočnih informacija može donijeti poražavajuće rezultate u smislu gubitka ljudskih života.

Friedman je također upozorio na bazu zrakoplovnih snaga “Andersen” u Guamu, rekavši kako će sjevernokorejski napad na bazu biti jedina šansa za Kim Jong-una da odgodi rat.

Međutim, rekao je da sjevernokorejska elita “nije ni luda ni glupa”. Friedman “kaže kako oni imaju ubilačke, ali ne i suicidalne namjere”.

“Suočavamo se s ratom koji nije jednostavan”, kazao je, dodavši kako Rusija i Kina od svega “peru ruke”.

Neobjavljeni rat?

U izjavama nakon što je održao svoj govor na “Konferenciji o strateškim investicijama 2017.”, Friedman je rekao kako će sukob označiti početak još jednog neobjavljenog rata.

“Nismo objavili rat nijednoj zemlji od Drugog svjetskog rata, što je moralno i ustavno pogrešno, ali i praktično. Dobivanje podrške Kongresa da proglasi rat povezuje obje strane i stavlja odgovornost na sve”, rekao je.

Ipak, rekao je kako Sjeverna Koreja predstavlja problem za SAD.

“Ovako će biti za Ameriku tijekom sljedećeg desetljeća, jer smo glavna svjetska snaga i  ova moć je takva da ne nestaje vrlo brzo. Mi smo jedina zemlja na svijetu s globalnom vojnom sposobnošću”, uvjeren je George Friedman.

“Ne postoji druga sila koja bi mogla zamisliti, uključiti Kineze, da poduzme učinkovitu vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje da zaustavi nuklearni program. To znači da će SAD poduzeti akciju ili će Sjeverna Koreja steći nuklearno oružje”, rekao je.

Prema Friedmanu, glasine o smrti američke hegemonije su uveliko pretjerane. Zbog svoje neusporedive moći, SAD će nastaviti “biti uključene u sve vrste bijednih ratova svakih pet do deset godina, dijelom zato što to nitko drugi ne želi to učiniti, a dijelom i zato što si to možemo dugoročno priuštiti”.

Što se tiče ostatka 21. stoljeća, Friedman je bio pragmatičan.

“Svako stoljeće ima svoje sustavne ratove. Vjerojatno će 21. stoljeće biti prvo koje ga neće imati”, zaključio je i dodao “kako će u doglednoj budućnosti američki neradni šerifov šešir vjerojatno ostati na mjestu”.

George Friedman
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Zna on što mu braća spremaju, kinezi i rusi ako budu ovo dozvolili znači samo jedno, da su kreacije braće od ovog lika gore.

subaru
6 godine prije

Borcu protiv tame De Golu ne daju mira ni mrtvom, polomili križ na njegovom grobu.

Ferdo
6 godine prije

Mislim se da će S. Koreja biti podvodna hrid na koju će se američki brod opasno nasukati.

rodoljub
6 godine prije

Krvozedni vladari Amerike, psihopate, ne mogu bez ratova. Njihova ekonomija ne moze bez ratova, jer je vojna industrija dominantni generator ekonomije. Isto tako je bilo u Nemackoj , kada je Hitler odlucio krenuti u rat . Americki vladari hoce i dalje biti svetski serif, ali se to sada vec pretvorilo u “svetski razbojnik” .

Hash
6 godine prije

Ovi usra ideolozi su zbilja ludaci.
Spremni su ici do poslednjeg juznog koreanca. Da li su i juznjaci toliko glupi da im to dozvole, ostaje da se vidi. Kako im ekonomija dobro stoji izgleda da usrani hoce da preraspodjele dobit.
No sa Kimom nece ici lako, bar se nadam.
Srecno Sjeveru

Roko
6 godine prije

Interesantno​ da HRT baš sada emitira dokumentarni film o Sjevernoj Koreji “Gladna djeca komunizma”. Zanima me gdje je NATO u ovoj cijeloj priči…očito Hrvati jedva čekaju da idu ginuti za Amerikance s obzirom na ponos koji su pokazali jučer na Jarunu…

uplo
6 godine prije

George Friedman, madjarski židov je napisao knjigu u kojoj dokaziva da ce do godine ili oko godine 2020 Amerikanci pretvoriti Rusiju u novu Kartagu.

90% clanaka koji su napisani s mrznjom protiv Rusije su napisani od strane židovske inteligencije…onda se nas narod Hrvati, izmanipuliranni, povodu za njima.

Tako se i ruski seljak 1917 povodio i za Trockim.

P.S.
Trocki je uzeo rusko ime za javnost, inace njegovo pravo ime je
Bronstein, Lev Davidovich Bronstein a njegova unucad danas zivu u Izraelu.

Antonio
6 godine prije

Ova Fridmanova recenica kaze sve – SAD će nastaviti biti uključene u sve vrste bijednih ratova svakih pet do deset godina, dijelom zato što to nitko drugi ne želi učiniti, a dijelom i zato što si to možemo dugoročno priuštiti.
Pa i ja si mogu priustiti da izlupam mog suseda koji je slabiji, ali to ne radim. Ja nikad nemam nameru da nekoga prebijem na svakih 5 godina iako to ne zeli niko drugi uciniti.
Kakvu logiku imaju ovi u Vasington? Cak i lav ne ubija svaku antilopu iako mu se to moze. Uzas!!!
Nadam se da ce naici na silan otpor. Njih mora neko da opameti. Oni stvarno rat vide kao zabavu i mogucnost koja eto samo im se pruzila i oni je ostvaruju.
I normalno, teraju nas da im pakopleskamo.

Brane
6 godine prije

Ovo je konačni test; Rusija i Kina graniče s Korejom, na tom prostoru mogu ostvariti zračnu superiornost, mogu upotijebiti protubrodske rakete stacionirane na kopnu, mogu izbombardirati južnokorejske aerodrome s kojih bi ameri djelovali – realno su u odličnoj poziciji za udar po američkoj floti, i ako ikad misle podvući crtu s amerima, ovo je idealan moment. Ako ameri opet nekažnjeno izbombardaraju još jednu državicu koja nije u njihovom taboru, onda su i Rusija i Kina definitivno prodane duše i niš koristi, a Subaru će na kraju ipak biti u pravu. Jer nijedna retorika sa strane Putina ili Xi Jinpinga ne bi mogla pokriti činjenicu da im je prekomorska sila došla ispred nosa, u njihovo dvorište, i porokala državicu s kojom graniče i surađuju. To je onda The End.

Dr. Strangelove
6 godine prije

Ima li neka studija sto ce biti kad Amerikanci vojno napanu Sjevernu Koreju? Nek ja provam. Prvo ce cijena zlatu naglo porasti. Drugo, juznokorejska burza ce u roku par dana kolapsirati. Trece, moze se lako preniti i na ostale svj. burze sirom svijeta. Mogucni kolaps vrijednosti dionicama sirom svijeta. Amerika nece i ne moze dobiti rat u S. Koreji. Amerika ce izaci iz rata oslabljena. S. Koreja ce biti dobro raketirana ali nece kapitulirati. Kinezi i Rusi nece nikad dozvoliti da S. Koreja kapitulira. Amerikanci zelu prijetiti i ratovati a ne rjesavati problem. Sjeverno Korejski problem se moze olako rijesiti kad bi to interesiral Amerikance ali oni ne zelu. 1) Povuci sve strane trupe s korejskog poluotoka 2) Napraviti polutok slobodnim od oruzja masovnog unistenja. To bi se moglo napraviti, Kinezi i Rusi bi prihvatili taj prijedlog i izvrsili pritisak na sjever. Ali nije samo problem sjever nego je problem… Čitaj više »

Brane
6 godine prije

Na sputniku je prikazano jučerašnje testno lansiranje novih sjevernokorejskih PVO raketa. Iz onoga što se može vidjeti po izgledu lansera i sekvencama lansiranja rakete, u pitanju je klonirani S-300, nikakva sjevernokorejska novotarija. Mislim da Rusija ispod žita odrađuje što treba, i da Sjeverna Koreja samo iz diplomatskih razloga negira da je dobila ove igračke od Rusije.

subaru
6 godine prije

Putko je izjavio povodom rata u Ukrajini da će braniti svoje dvorište po cijenu rata, evo mu prilike da dokaže da je iskren.

f46
6 godine prije

Jeste li znali da luksemburski predsjednik vlade Xavier Bettel ima za zenu muskarca Gauthier Destenay
Toliko o nasim zapadnim vrijednostima, sutra ce biti jarac, koza, magarac……..

Natovac za novac
6 godine prije

Merkel: Na Ameriku se Europa više ne može osloniti, moramo svoju sudbinu uzeti u vlastite ruke.

To znaći, Njemačka mora zapovjedati.

Jupiter
6 godine prije

Napada će biti sa distance , ulazak u Severnu Koreju nikada , gubici bi bili neprihvatljivi za USA građane.

shumadinac
6 godine prije

Severna Koreja definitivno nije ni Irak ni Libija. Ali Amerika nije nju ostavila “za kraj” slučajno, tek sada su sazreli uslovi za veliku konfrontaciju. Velika je ovo igra, mnogo veća od bilo čega posle WW2. U odnosu na ozbiljnost situacije možemo očekivati i reakiju Rusije i Kine. Gototvo sigurno se neće odmah vojno umešati (zvanično), čak će je kritikovati zbog nekih radikalnijih poteza. Ali nezvanično su im verovatno već doturili oružja za odbranu neba i potapanje nosača aviona. U svakom slučaju, teško da će ovo proći bez napada Amerike a SK će im naneti bar jedan udarac zbog koga neće moći da odustanu od napada. I više nego dovoljno je to što će SK vojno “zauzeti” JK. Tada će Amerika pokrenuti mnogo veće snage a Rusija i Kina će se umešati tek kada se pojavi mogućnost za poraz SK vojske (treba se setiti kada su se Rusi “pokrenuli u Siriji).… Čitaj više »

goltanco
6 godine prije

Sjeverna Koreja je za Ameriku
Unfinished Job

Spektator
6 godine prije

Amerikancima je jasno da će se u rat indirektno uključiti Rusija i Kina. Po meni je glavni cilj da se dobro ispita snaga oružja u jednom ratnom sukobu gdje amerikanci ne moraju djelovati preko posrednika, nego direktno. Amerika smatra da će se superiornošću oružja ponovno nametnuti kao jedini svjetski policajac. Osim toga, ako na terenu dobe potvrdu, lakše se mogu odlučiti da započnu nove ratove, što navodi i Friedman.

davor
6 godine prije

Znači očekuje se novi false flag na mossadovom manhattanu, ovaj puta će pronaći sjevernokorejske osobne iskaznice

MilanCZ
6 godine prije

Nema t u nikakvog napada,sve su to novinrske gluparije,sve te izjave idu drugim smjerom,samo ih treba razumjeti…

eee
6 godine prije

To sta tramp pokrce frku u sj. Koreji. To je najbolje sto moze napravit. On mora negdi udarit a tu je nato najslabiji. Napadajuci sj. Koreju on direktno napada deep state. Sve se radi u dogovoru s rusima i kinezima zato oni i ne reagiraju. Kako kaze lao ce:
Slabi pobjeđuje jakog,
Mekani pobjeđuje tvrdog.
Svi to znaju na zemlji,
Ali se ne usude po tome postupati.

Čvrsto i jako pripada smrti,
Maleno i slabo pripada zivotu

Jasenko
6 godine prije

Spržiće ih Trump!!!!!!

eee
6 godine prije

Mora bi ovde neko rijecitiji pojasnit ljudima osnove geopolitike. Borba prstena protiv sredista . More protiv kopna. Vladanje putem novca. Vladnje putem čvrstih granica i koridora . Kaos protiv reda. I takve stvari. Onda sa tkave baze predocit relnu geopoliticku sitaciju. Pravila geopolitike prihvacaju sve sile na terenu barem formalno. Sve to skupa je izmišano a ima i puno religijskih momenata. Na primjer interesantno je sto u ivanovu otkrivenju stoji kako ce morski neman bit ubijena i doci ce nova zemlja a mora vise nece biti.

Ante
6 godine prije

“Mi smo jedina zemlja na svijetu s globalnom vojnom sposobnošću” Zanimljiva izjava dok recimo u Afganistanu ta ista Amerika je pred kapitaulcijom a porazili su je ljudi sa prastarim kalašnjikovima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI