Sprema li se veliki europski rat – Finska je službeno odlučila ući u NATO

Rat
79 komentara

Finska je službeno odlučila ući u NATO. Zahtjev nordijske zemlje za pridruživanje vojnom bloku predvođenom SAD-om sada treba odobrenje finskog parlamenta.

Finska je službeno objavila svoju namjeru pridruživanja vojnom savezu NATO-a, priopćila je vlada u nedjelju. Tijekom sastanka vlade, predsjednik Sauli Niinistö i ministri “složili su se da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u Organizaciji Sjevernoatlantskog pakta (NATO)”, stoji u priopćenju.

Za pristupanje Finske savezu predvođenom SAD-om bilo bi potrebno jednoglasno odobrenje postojećih 30 država članica, uključujući Tursku, koja je sugerirala da bi mogla staviti veto na taj potez. Izvješće o planiranom članstvu Finske bit će podneseno nacionalnom parlamentu nakon što bude odobreno na plenarnoj sjednici vlade, stoji u priopćenju.

“Naša odluka je povijesna. Najvažnija je sigurnost Finske i naših građana. Odluka jača sigurnost i suradnju između nordijskih zemalja”, rekla je premijerka Sanna Marin. Premijerka je dodala da očekuje da će finski parlament “odlučno i odgovorno prihvatiti odluku [o ulasku u NATO]. Niinistö i Marin trebali bi kasnije danas održati tiskovnu konferenciju o kandidaturi Finske za članstvo u NATO-u, a očekuje se da će prisustvovati oko 90 novinara.

Finska i njezin susjed Švedska ostale su izvan NATO-a tijekom Hladnog rata, ali vlade dviju nordijskih zemalja rekle su da su preispitale svoj stav nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini krajem veljače. Moskva je inzistirala da bi članstvo Helsinkija i Stockholma u vojnom bloku pod vodstvom SAD-a bila pogreška, te je upozorila i obećala reakciju  na razvoj događaja.

NATO je isprva očekivao brzu ratifikaciju finskih i švedskih nastojanja za članstvo, no u petak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio da bi se njegova zemlja mogla usprotiviti njihovom pristupanju. Erdogan je te dvije nacije opisao kao “kuće za terorističke organizacije”, misleći na separatističku Kurdistansku radničku stranku (PKK) i Revolucionarnu narodnooslobodilačku frontu (DHKP/C), koje je Ankara stavila izvan zakona.

Glavni savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin pojasnio je Reutersu u subotu da Turska ne nastoji izravno srušiti pristupanje Švedske i Finske NATO-ovom bloku predvođenom SAD-om. Iako se mora riješiti zabrinutost Ankare oko organizacija koje smatra “terorističkim” koje djeluju u tim zemljama, rekao je dužnosnik.

Finska dijeli kopnenu granicu od 1340 kilometara s Rusijom i vodila je rat sa Sovjetskim Savezom 1939. godine. Ruski čelnici su tvrdili da stavljanje članica NATO-a i strateškog oružja na pragu njihove zemlje krši načelo “nedjeljive sigurnosti”, što znači da ni zapadnom bloku ni Moskvi ne bi trebalo dopustiti da ojačaju vlastitu sigurnost na račun druge strane. Iako su finski i švedski čelnici rekli da ih je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispitaju svoj sigurnosni stav.

Očito je da SAD želi stisnuti Rusiju i sukobiti je sa svim državama Europe. Rat u Siriji je bio samo test kako se vode ratovi protiv neprijatelja, koristeći tuđe vojne i civilne resurse. Kao što su islamisti, uz pomoć Zapada, pristizali u Siriju, sada u Ukrajinu stižu razni dragovljci koji se priključuju ekstremnim jedinicima AZOVA. Objene revolucije su prevaziđene, sada su u modi proxy ratovi.

Želite li znati što je konačni plan, samo poslušajte Georgea Friedmana, koji je 2015. najavio nove sukobe u Europi gdje će, prema njemu, biti puno mrtvih. Ovo je jedan od najvažnijih video snimaka koji otkriva aktualni plan za novi rat u Europi.

“Financijska panika sastavni je dio kapitalizma, kao i ekonomske recesije. Sustav ih generira i zbog njih postaje jači. Poput šumskih požara, oni su bolni kada se pojave, ali bez njih šuma ne bi mogla opstati. Oni nameću disciplinu, kažnjavaju nepromišljene, nagrađuju oprezne. Oni to čine nesavršeno, naravno, jer su ponekad nepromišljeni nagrađeni, a oprezni kažnjeni. Političke krize — za razliku od normalne financijske panike — nastaju kada nepromišljeni stvaraju krize, dok ostatak društva snosi teret njihove nepromišljenosti. U tom trenutku kriza prestaje biti financijska ili ekonomska. Postaje politička.”

Kome nije jasno što George Friedman govori, neće mu nikada ni biti jasno. Razmislite malo kojoj grupi pripadaju naši politički predstavnici i tko ih je postavio tu gdje jesu?


Za kraj vam nudimo odgovor Georga Friedmana na pitanje jedne Hrvatice o Rusiji, Njemačkoj i Sjedinjenim državama.

 

europaGeorge FriedmanRat
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aezakmi
1 godina prije

Referendum ništa a, naravno treba vjerovat pouzdanim anketama.. E rusi sada da su pametni trebaju preko noći razmjestiti rakete na Kubu ili u Venezuelu pa da vidimo histeriju na zapadu kako su Rusi prešli crvenu liniju, samo što će ovog puta umjesto JFK biti oštoumni Biden..

danjan
1 godina prije

STOKA AMERIČKA UMISTO DA SMIRUJE SITUACIJU SA RUSIJOM ONI JE ŽELE JOŠ POGORŠAT I SVE RADE DA BI TAKO I BILO UMISTO DA SMRADOVE AMERIČKE STAVE DI IM JE I MISTO OVA GAMAD NA EVROPSKOM ČELU SVE BEZ POGOVORNO SLUŠAJU I RADE ŠTO IM SMRADOVI AMERIČKI KAŽU…

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sretan Vam WW3 !

Xam
1 godina prije

Planovi za rat se uvijek spremaju i dorađuju, samo je pitanje povoljnog trenutka kada će se realizirati.
Evropu i svijet tek čekaju veliki ratovi.

Pero
1 godina prije

Ma koja je to nedjeljiva sigurnost kad imaš nuklearni kišobran od desetak tisuća kilometara i svih plašiš svojom ludošću i moći da ćeš ih u sekundi zbrisati s lica zemlje.

99 .
1 godina prije

Ludi su ai amerika sa njima

Max
1 godina prije

Da spremaju rat,

tihobl
1 godina prije

Rekao je Friedman na manje poznatim predavanjim puno vaznih stvari koje ce se desavati. Najznacajnije recenice je pocinao sa: Mi moramo … Te recenice bi se kasnije ostvarivale.
Dovoljno ga je poslusati sta govori da amerikanci trebaju preduzeti, a ne ponavljati svuda engleske spinove “putin = nosferatu” i sl. Tacno je nabrojao kojim redosledom ce ici obracun sa Kinom, Rusijom Evropom i ostatkom svijeta.

hiber
1 godina prije

Stvarno. Sprema se europski rat? Valjda živite na drugom planetu. Europski rat je davno počeo, samo je izvitoperen zbog nuklearnog oružja. Naivci su vjerovali da je nuklearno oružje obrambeno, a sada je postalo napadačko. Agresoru služi da odvrati od borbe branitelja. Zato ce Finska i Švedska ekspresno ući u NATO. Turska ce malo zanovjetati da što užićari, a ako se bude inatila jednostavno ce je izbaciti. Međutim, Sultan je, do sada, majstorski plesao po žici. Srušio je Putinu zrakoplove, pa ušetao u Siriju, pa pomeo Armence, pa Barjaktarima omogući vrijeme Ukraincima, pa zbombao Iračane…A to bi sve mogao da nije u NATOu?

Гавран
1 godina prije

Evropa je u istom statusu kao i Japan. Okupirana. Okupator se može isterati samo oružjem. To naravno nikome ne pada napamet. Čuđenje Evropljana nadolazećim događajima zbilja začuđuje.

łedeno doba
1 godina prije

“Sprema li se veliki europski rat “ — sve je moguće, gospodari kaosa, gospodari ratova, kriza, gospodari su i režiseri geopolitike, kao i gospodari i režiseri plandemije već sam rekao nekoliko puta; postoje 2 dimenzije, 2 levela: level geopolitike (ratova, sukoba, svađa, kriza..revolucija..itd),–gdje postoje velike sile, interesi, suprostvaljene države, međusobno suprostavljene nacije koje se navodno međusobno mrze, .. NATO, BRICS, … Kina, SAD, Rusija,.. rat u Ukrajini,.. sukob oko nafte, oko pšenice…Put svile…kofol interesi..itd..itd… svi su kao nešto mnogo posvađani i mnogo ljuti jedni na druge.. I drugi level; level plandemije, globalnog cjepljenje i velikog reseta: tu svi složni, svih 194 države u UN-u u WHO, svi se lijepo slažu, svi primjenjuju iste mjere, svi prihvataju plandemiju, cjepljenje, veliki reset, agendu 2030, planove čipiranja, žigosanja, common pass, covid pass..itd prvi levele je za goyime, romnatičare geopolitike i one koji vole biti topovsko meso… prvi level služi za to da se… Čitaj više »

Nasau
1 godina prije

Nukleaeni rat znaci kraj za sve nema tu biranja a nek ratuje plenki i sinovi kceri ovih prmijera koji su podguzne muhe sotona kabalistickih

MKD
1 godina prije

A sad adiooo, i ko zna kad i ko zna gde …

Qwrt
1 godina prije

Sprema se nova specijalna oprecija, da se denacificira Finska
Naravno , Finca ce biti krivi !

ogo
1 godina prije

Covjek ima pravo Njemacka moze odluciti o sudbini Evrope ne usmislu da nece biti rata vec
kojim ce intenzitetom pogoditi Evropu.
Rat dolazi neminovno i ako procitamo posljednje poglavlje u Bibliji naci cemo i pobjednika u tom ratu kojeg naziva Sjeverni kralj.
Pretpostavljam da se to dnosi na sadasnju Rusiju sa svojim saveznicima.
Malo vise umjerenosti u vanjskoj politici EU nebi skodilo .Politicari u EU trebaju dobro razmisliti o svojim drzavama i odgovornosti prema narodu kojeg zastupaju.

Mrčikola
1 godina prije

Rat pokrećeš kada misliš da si dovoljno spreman da ga dobiješ ili, barem, da ćeš iz njega dobiti više od uloženog (“dobit”, odnosno, po današnju, profit, je smisao svakog “konvencionalnog” rata).
Da je “zapad” spreman za rat protiv Rusije ne bi mu trebala nikakva “pro forma” opravdanja, tj. papci koji će ulaskom u nato isprovocirati reakciju Rusije i aktivaciju famoznog čl.5., a, naravno, papci su, kao glineni golubovi, uvijek dobrodošli kao i sve što ide u korist stvaranja notornog nwo, a rat u Ukrajini im je u tom smislu došao “kec na desetku”…pa je, samim time, već pomalo sumnjiv. 😁

Fabijan
1 godina prije

Još kad bi bio prevod ovog imperijalističkog jezika! A što nas uopće briga za nordijce! Mi imamo problem okuparorskih snaga u BiH! Sve dok nam drugi kroje politiku u državi nitko države neće imati! Amerikanci su nam nametnuli državu kao mirnu ali ne i slobodnu i ne državu! Ima zanimljiva priča iz Viteza ; za vrijeme sukoba između muslimana i Hrvata , UN nikako nije “mogao “dogovoriti primirje između zaračenih strana ali… Kada je medvjed. zalutao između linija razgraničenja UN je za 15 min zaustavio sukobe izvukao medvjeda ( koji je dobio naziv mkenzi- po generalu koji je zapovijedao UN om nad ovim područjem i ponovno pustio krvoprolića koja kao nije mogao zaustaviti! Finskoj će biti isto; bit će bitnije finske životinje neko finsko stanovnišvo! U svemu je zanimljivo se pitati; ako globalisti žele jednu vlast,vojsku i sve centralizirano čemu onda zanimanje za male nacije koje su ništa drugo nego… Čitaj više »

ZZ Top
1 godina prije

Prije 10.godina, kompozicije vlakova su kroz njemacku , poljsku, rumunjsku, bugarsku, hrvatsku….. prevozile tesko naoruzanje nato pakta prema istoku.

Da li se je neko bunio???

Sto znaci prevoz i koncentracija tolikog naoruzanja ?

Da li se je neko bunio?

Putin 10.godina upozorava na ovo sto se danas dogadja.

Da li je neko cuo njegove govore?

10. Godina kasnije, ukrajina gori, svi u cudu?

Reakcija zapada,sankcije , izolacija i slanje jos , jos i jos oruzja…..???

11. Godina kasnije ispaljena je prva nuklearna raketa, sve ostalo je povijest

Mladen
1 godina prije

U koju skupinu u Švedskoj spadaju Zagorci ?Da nisu možda u ovoj kategoriji 🍷🍻🍾?

Fallout Boy
1 godina prije

Naravno da ta smrdljiva Amerika želi rat daleko od kuće kako bi Europa kupovala njihove skupe energente a ne više jeftine ruske. Sve je to biznis, novac. Zato i jesu isprovocirali rat u Ukrajini

Otpornik
1 godina prije

Angela Merkel je od 2008. odbijala uvesti Njemačku i Europu u rat s Rusijom, što je tražila Amerika i inzistirala je da Ukrajina treba biti izvan NATO-a. Kada je vidjela da rat NATO-a s Rusijom kojeg već 20 godina pripremaju Amerikanci neće moći izbjeći, Angela se povukla. Ameri su na vlast u Njemačkoj doveli tipa koji im je obećao da će ispunjavati sve njihove naredbe i nažalost izgleda da je veliki europski rat neizbježan. Žalosno je danas gledati kako nitko relevantan ne zastupa prekid sukoba i mir (ili barem to ne dolazi do javnosti). Svi samo huškaju na rat i zauzimaju strane. Tragedija. Zašto nitko nije za mir?

Flint
1 godina prije

Rusija će dobit nogu u jajca od onih kojim je davala po glavi.

radoznalo_mače
1 godina prije

Možda sam u kognitivnoj disonanci, ali do zadnje ću vjerovat da se ipak može izvući mir. Bila je kubanska kriza, djelovalo je kao da će sve puknit pa ipak nije. Ne vjerujem da će bit svjetskog rata, samo lokalnih, radijacija od nukseva bi svih pobila, pa i ‘njih’. Tko zna kojom se desetom stvari oni bave dok nam je na ovo skrenuta pažnja.

Sardelino
1 godina prije

Zar nisu čelnici NATO jasno i glasno rekli i to prije rata u Ukrajini*
Ako Rusija želi manje NATA dobiti će više NATA.
Proširenje saveza je proces koji se odvija neovisno od rata u Ukrajini i Rusi taj proces ne mogu i nisu mogli obustaviti nikakvim svojim mudrim ili ne mudrim djelovanjem.
Rat saveza protiv Rusije bio je neizbježan.
Rusija je jedini mogla odabrati tajming koji je za nju najpovoljniji.
Strateg saveza nije mimo plana rekao da će savez od Ukrajine napraviti torpedo koji će potopiti ruski brod. Još kad bi im uspjelo uvući poljsku u rat protiv Rusije, bila bi im to puna šaka brade.

Roccos
1 godina prije

Svih ovih godina da je zapad(zapravo glavni igrač SADistan) htio mirno rješenje trebalo je samo provesti onaj sporazum iz Minska,međutim nitko nije ni pokušao da urazumi ukrajinske naci šoviniste što znači da su planirali baš ovakav slijed događaja.Neki dan je ruski predstavnik u UN pokazao što piše u ukrajinskim udžbenicima povijesti.Naime tamo se tvrdi da su gotovo svi europski narodi u stvari Ukrajinci,te da su Rusi ugrofinci i da sa Ukrajincima nemaju ništa,nadalje po njima Kijevska Rusija je ruska izmišljotina,a Stepan Bandera ukrajinski heroj.Poslije toliko godina pumpanja ekstremnog ukrajinskog naci šovinizma jedini rezultat može biti samo ovaj-rat,brižljivo isplaniran u jazbinama američkog deep statea.Sve ide ka totalnoj eskalaciji i nitko u Europi izgleda neće biti pošteđen.

tihobl
1 godina prije

Pepe Eskobar
Rusko rasvetljavanje zavere sa biološkim oružjem nateraće deo američkih političkih elita da svoje ratno huškanje stave u turbo režim. Sve se odvija po pažljivo planiranom scenariju.

Mat
1 godina prije

Svako je kovac svoje srece ili mozda I Nesrece.

ANNA
1 godina prije

Rusiju ne mozes ubit alo ,taj narod voli svoju zemlju setite se bitke za lenjingrad
Zivo meso su jeli jedni od drugih I izdrzali su u to vreijeme
Doci ce do velikih promena ,ako Finska udje u Nato .Stvorice se brojcano veci Vojni blok katastroface biti ali basi narodi pisebno Srbii Hrvati oni bi trebali sad da se zblize
Zato sto su isti po svemu
Pozdrav uz Cemerike A.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI