Glavna teza uzroka pada našeg Boeinga u Iranu je obaranje sustavom „Tor“

Tor M1 PVO sistem
47 komentara

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Aleksej Danilov rekao je da se u Kijevu trenutno razmatra sedam verzija razloga pada Boeinga 737 na nebu iznad Irana, od kojih su tri ključne.

“Sada surađujemo s iranskom stranom kako bismo dobili maksimalan pristup informacijama. Neki već rade na mjestu nesreće“, rekao je za ukrajinsku javnu televiziju čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, prenosi Interfax Ukrajine.

Dodao je da su se stručnjaci uključeni u istragu nesreće prethodno bavili „pitanjima vezanim za sustave protuzračne obrane Buk, koji su oborili zrakoplov u regiji Donjeck u srpnju 2014. godine“, sugerirajući da istraga ide u pravcu Rusije, iako po iranskom ustavu nijedna strana zemlja ne može imati raspoređene vojnike i oružane sustave na teritoriju Islamske Republike.

Međutim, prešućuje se da je istog dana zbog tehničkog kvara i požara na motoru prizemljen isti model zrakoplova u međunarodnoj zračnoj luci „Ben Gurion“ u Tel Avivu.

Nakon što je povuklo ovu verziju, objavljenu neposredno nakon tragedije,  Vijeće za nacionalnu sigurnost Ukrajine je navelo tri glavne verzije nesreće u Iranu. Ukrajinska strana ne isključuje da je avion pogođen protuavionskom raketom, dopušta i mogućnost da je došlo do eksplozije zbog terorističkog napada i na kraju mogućnost eksplozije motora iz tehničkih razloga, kao što je bio slučaja nekoliko sati ranije sa zrakoplovom kompanije Rwanda Air, koji je trebao letjeti u noći 8. siječnja s aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu za Kigali, glavni grad Ruande, prizemljen je na nepoznato vrijeme zbog tehničke neispravnosti. Prema izraelskoj radio stanici Reshet Bet, motor aviona se zapalio tijekom ubrzavanja prije polijetanja.

U komentaru za ukrajinski list Cenzor, Aleksej Danilov je rekao je da je u ime predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, državno povjerenstvo stiglo u Teheran u četvrtak navečer.

“Grupu čini 45 ljudi. To su predstavnici 12 ministarstava i odjela”, rekao je Danilov.

Dodao je kako se razmatraju razne verzije iznenadnog pada zrakoplova.

Prema njegovim riječima, “glavna je obaranje zrakoplova od sustava protuzračne obrane, uključujući sustav protuzračne obrane „Tor“, jer su se na internetu pojavile informacije o otkrivanju fragmenata rakete u blizini mjesta pada zrakoplova”.

Osim toga, Aleksej Danilov je dodao kako se proučava mogućnost sudara zrakoplova s dronom ili nekim drugim letećim objektom, kao i verzije požara na motoru tehničkih razloga ili eksplozije unutar zrakoplova zbog terorističkog napada.

U Teheranu se 8. siječnja srušio ukrajinski avion Boeing 737. U avionskoj nesreći poginulo je 177 ljudi, uključujući  desetine državljana zapadnih zemalja. Prema riječima očevidaca, srušeni avion zapalio se u zraku. Teheran je rekao da je uzrok pada požar na motoru.

Iran je ranije otkrio ove detalje pada, a predstavnici Kijeva su svoje verzije iznijeli na konferenciji za novinare u glavnom gradu Irana. Ide li glavna verzija Kijeva u smjeru one o padu malezijskog Boeinga nad istočnom Ukrajinom u srpnju 2014. godine? Definitivno da, ali će politika i inozemni sponzori vlade u Kijevu dati posljednju riječ hoće li se insistirati na obaranju zrakoplova sustavom „Tor“ ili će se objaviti sadržaj zajedničke istrage s povjerenstvom u Teheranu.

Boeing 737 se zapalio i prisilno prizemljio u zračnoj luci „Ben Gurion“ u Tel Avivu

Ukrajinski Boeing sa 176 ljudi srušio se u Iranu (Video)

sistem Tor
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole Prvi
4 godine prije

Ako nema BUK-a ,dobar je i TOR.

RoPe
4 godine prije

Tamo negdje osamdesetih bio je popularan vic: Sto rade ruski mafijasi? Pozovu lift pa pobjegnu.

E to je to, samo na visoj razini.

Broomhall 3
4 godine prije

Mozda neka vrsta odgovora skvoterima, na sjevernoj strani Novarusije.

MDM
4 godine prije

Pogođen raketom, vidi se lepo. Da se zapalio motor ne bi bilo takve explozije.

Siniša
4 godine prije

Istina ili ne….mogu da im samo jajca naduvaju;već su pod ogromnim sankcijama, već imaju stabilne “prijatelje”, već su jaki i niko ih ne smije napasti i što je najvažnije ni Zapad više ne vjeruje u svoje riječi a kamo li Sjever, Jug ili ISTOK.
U svakom slučaju….po Iranu izgleda vršljaju ko kako i kada hoće, Iran i šlužba im su šuplji kao bakin goblen i samo ih jaka diktatura islamista drži na okupu.

Moreno
4 godine prije

Na ZH je osim videa koji je objavija NYT sa raketom petan i video aviona bez rakete.

U videu di raketa leti i u zraku eksplodira sa velikim plamenom koji u dvi sekunde nestaje, šta bi tribala bit eksplozija pri udaru u avion, pojavljuje se totalni mrak. U drugome videu snimljena je buktinja koja leti i gubi visinu dok nije pala i kad je pala na zemlju vidila se velika eksplozija.

Čudno je kako posli udara projektila i eksplozije pri udaru u avion nije snimljen gorući avion koji je gubeći visinu nastavija letit nego nakon eksplozije se više ništa u mraku nije vidilo.

Možda je avion i stvarno pogođen projektilom, ko zna, ali video sa projektilom pari Mossadova fejkača.

eks
4 godine prije

Nema nikakve logike, niti je to u interesu Irana, da obara putnički avion na svom aerodromu. Ovo je još jedna u nizu podlosti CIA-Mosad, podmetačina kakve smo videli sa “belim kacigama”, sa lažnim masakrom u Račku, sa holivudskim scenama “krvave dece” od hemijskog napada u Siriji i sl. Svako pametan zna da je u ove podle podmetačine uključena CIA , ili Mosad. Nakon 2 dana kod Tel Aviva se zapalio još jedan Boing 737 , ali mediji na zapadu tome ne pridaju značaj. Zašto ?

bulog
4 godine prije

Crne kutije če otkriti mnogo toga, razgovor u kabini i rad motora…. Normalno da ih Iranci ne daju amerikancima. Treba ih dati na dešifriranje nekom neutralnim. Pošto su rusi uvijek krivi neka ih daju Kinezima. Oni to mogu dešifrirati, a i vole svakakve igračke da vide kako rade.

Trubadur
4 godine prije

Na slici, koja se valja po netu, prikatan je TORov projektil, kako leži negdje, jer nema nekih objekata okolo… Ne može se po fotografiji ni geolocirati… A sama glava projektila je netaknuta…. Inače je udarna glava, kot TORa, HE-FRAG, znači fragmentacijska sa blizinskim upaljačem, pa bi u bilo kojem slučaju bilo potpuno nemoguče, da ostane cijela….

Ivo
4 godine prije

Eto, ukrajinci dolaaze u Iran, otvoriti će se crna kutije, pa će moguće nešto biti jasnije. Po meni, i dalje najveća vjerovatnost da su ga greškom napucali Iranci. Na netu cirkuliraju razni videi, međutim njih može snimiti svatko i svugdje pa ih ne smatram previše vjerodostojnim.
Statistički, najveća vjerovatnost u ovakvim okolnostima (zapaljenje jednog ili oba motora pri polijetanju) uzrokovana je sudarom s pticama iznad aerodroma, međutim ptice uglavnom ne lete noću, tako da je zalutala raketa i dalje veća vjerovatnost.

X60
4 godine prije

Nikakva raketa.
Najvjerojanije podmetnuta bomba u avionu, ili veći tehnički kvar.

David
4 godine prije

Ili se radi o izraelskom podmetanju Iranu. Intrigantno je da se istog dana zapalio motor istog modela zrakoplova , s putnicima, koji je polijetao baš iz Izraela…

Guro
4 godine prije

Jel proizvođač može daljinski sabotirati motor

Gorki
4 godine prije

Kako znaju da je tor? Ima Iran i domaćih sistema

mmne
4 godine prije

uzast!!

Max
4 godine prije

Snimka nekog aviona navodno pogođenog raketom prikazana je i na cnnu ali su i oni rekli da ne mogu potvrditi autentičnost snimke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI