fbpx

Glavna teza uzroka pada našeg Boeinga u Iranu je obaranje sustavom „Tor“

Tor M1 PVO sistem

Tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Aleksej Danilov rekao je da se u Kijevu trenutno razmatra sedam verzija razloga pada Boeinga 737 na nebu iznad Irana, od kojih su tri ključne.

“Sada surađujemo s iranskom stranom kako bismo dobili maksimalan pristup informacijama. Neki već rade na mjestu nesreće“, rekao je za ukrajinsku javnu televiziju čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, prenosi Interfax Ukrajine.

Dodao je da su se stručnjaci uključeni u istragu nesreće prethodno bavili „pitanjima vezanim za sustave protuzračne obrane Buk, koji su oborili zrakoplov u regiji Donjeck u srpnju 2014. godine“, sugerirajući da istraga ide u pravcu Rusije, iako po iranskom ustavu nijedna strana zemlja ne može imati raspoređene vojnike i oružane sustave na teritoriju Islamske Republike.

Međutim, prešućuje se da je istog dana zbog tehničkog kvara i požara na motoru prizemljen isti model zrakoplova u međunarodnoj zračnoj luci „Ben Gurion“ u Tel Avivu.

Nakon što je povuklo ovu verziju, objavljenu neposredno nakon tragedije,  Vijeće za nacionalnu sigurnost Ukrajine je navelo tri glavne verzije nesreće u Iranu. Ukrajinska strana ne isključuje da je avion pogođen protuavionskom raketom, dopušta i mogućnost da je došlo do eksplozije zbog terorističkog napada i na kraju mogućnost eksplozije motora iz tehničkih razloga, kao što je bio slučaja nekoliko sati ranije sa zrakoplovom kompanije Rwanda Air, koji je trebao letjeti u noći 8. siječnja s aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu za Kigali, glavni grad Ruande, prizemljen je na nepoznato vrijeme zbog tehničke neispravnosti. Prema izraelskoj radio stanici Reshet Bet, motor aviona se zapalio tijekom ubrzavanja prije polijetanja.

U komentaru za ukrajinski list Cenzor, Aleksej Danilov je rekao je da je u ime predsjednika Ukrajine, Vladimira Zelenskog, državno povjerenstvo stiglo u Teheran u četvrtak navečer.

“Grupu čini 45 ljudi. To su predstavnici 12 ministarstava i odjela”, rekao je Danilov.

Dodao je kako se razmatraju razne verzije iznenadnog pada zrakoplova.

Prema njegovim riječima, “glavna je obaranje zrakoplova od sustava protuzračne obrane, uključujući sustav protuzračne obrane „Tor“, jer su se na internetu pojavile informacije o otkrivanju fragmenata rakete u blizini mjesta pada zrakoplova”.

Osim toga, Aleksej Danilov je dodao kako se proučava mogućnost sudara zrakoplova s dronom ili nekim drugim letećim objektom, kao i verzije požara na motoru tehničkih razloga ili eksplozije unutar zrakoplova zbog terorističkog napada.

U Teheranu se 8. siječnja srušio ukrajinski avion Boeing 737. U avionskoj nesreći poginulo je 177 ljudi, uključujući  desetine državljana zapadnih zemalja. Prema riječima očevidaca, srušeni avion zapalio se u zraku. Teheran je rekao da je uzrok pada požar na motoru.

Iran je ranije otkrio ove detalje pada, a predstavnici Kijeva su svoje verzije iznijeli na konferenciji za novinare u glavnom gradu Irana. Ide li glavna verzija Kijeva u smjeru one o padu malezijskog Boeinga nad istočnom Ukrajinom u srpnju 2014. godine? Definitivno da, ali će politika i inozemni sponzori vlade u Kijevu dati posljednju riječ hoće li se insistirati na obaranju zrakoplova sustavom „Tor“ ili će se objaviti sadržaj zajedničke istrage s povjerenstvom u Teheranu.

Boeing 737 se zapalio i prisilno prizemljio u zračnoj luci „Ben Gurion“ u Tel Avivu

Ukrajinski Boeing sa 176 ljudi srušio se u Iranu (Video)

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
47 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Ako nema BUK-a ,dobar je i TOR.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Jole Prvi
Za obaranje civilnih aviona , u strahu su velike oči.

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Tamo negdje osamdesetih bio je popularan vic: Sto rade ruski mafijasi? Pozovu lift pa pobjegnu.

E to je to, samo na visoj razini.

Broomhall 3
Gost
Broomhall 3
1 godina prije

Mozda neka vrsta odgovora skvoterima, na sjevernoj strani Novarusije.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije

Pogođen raketom, vidi se lepo. Da se zapalio motor ne bi bilo takve explozije.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  MDM

Avion tek poleteo iz Teherana ka Kijevu. Znas li koliko goriva ima u krilu boinga 737 ? Za razliku od vojnih aviona, putnicki se raspadne u vazduhu ako ga pogodi raketa a 737 se zapalio u vazduhu i u komadu tresnou o zemlju. Avion koji poleće iz Teherana po iranskom redu leta mora dobiti dozvolu od civilne i vojne komande vazduhoplovstva . Nije 737 uleteo na iransko nebo pa da postoji mrva sumnje da su ga zamenili sa neprijateljem nego su mu dali dozvolu da poleti iz Teherana. Istog dana 737 na drugom kraju sveta ima istu situaciju da se motor zapali pri poletanju a Boing pred bankrotom jer je citava flota novog putnickog aviona prizemljena zbog tehničke neispravnosti.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Oko

Da se zapalio kerozin, gorelo bi dalje, ovako vidi se samo bljesak eksplozije.

Purger
Gost
Purger
1 godina prije
Reply to  MDM

A snimka je iz Sirije ?

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Oko

Avion ne pogađa raketa već geleri. Upaljač reagira na blizinu cilja, bojeva glava od 15ak kg TNT-a eksplolida i šalje kišu šrapnela. Znači nešto kao sofisticirana kašikara ili bolje reći claymore mina.
Hoće li se avion odmah raspasti zavisi o njegovoj brzini i visini na kojoj se nalazi, ali šanse putničkog aviona za preživljenje su nikakve.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  MDM

Nigde jasno rakete.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  MDM

@MDM

Ne, ne vidi se lijepo ništa. U ovom videu ne vidi se da je pucao Iranac(jer isto tako ja mogu tvrditi da je pucao izraelac ili amerokenjac..), ne vidi se ni avion, a ne vidi se ni pad aviona.

Baš je u tom trenutku netko “slučajno” snimao taj dio neba po noći, jer je eto htio snimiti neki “slučajni avion” koji leti po noći. I vidi slučajnosti ili sreće, pa usto snimi i Irance kako pucaju baš na taj strani avion, pun Iranaca i drugih stranih putnika.

Taj treba ići u profesionalce. Odmah.

I to u Hollywood.. ili CIA ili Mossad.

P***!

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Ne vidi se ko je pucao, istina , ali vidi se avion nakon eksplozije.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  MDM

@MDM

Ja nisam stručnjak, pa ne mogu tvrditi tko ili što.. ali da li je ono avion, ili nešto drugo.. ne znam.

Opet govorim, baš se slučajno netko usred Teherana našao po noći, i snima baš taj trenutak kad je “nečija raketa” pogodila “nešto”.. nešto, jer se ne vidi avion na snimci.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  MDM

Svašta…onda mi gledamo pogrešan video.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Siniša

Gledamo nytimes video, lepo se vidi raketa i onda avion ?
Nisam ni ja expert za obaranje aviona ali eto, to se na tom videu vidi.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  MDM

Ipak nisam gledao isto….lijepo se vidi trag.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  MDM

@MDM

Na toj snimci od nytimes-a, ne vidi se avion prije pogotka, nego “nešto” leti, raketa ili dron.. i udara u nešto što se nije vidilo prije tog udara.

A da li je ono avion ili ne.. što taj nije nastavio snimati i dalje? Zašto nisu pustili snimku do kraja?

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Zadranin

To su dobre kamere, nema što. Bolje nego one u Epstainovoj ćeliji, ili u Las Vegasu.

Purger
Gost
Purger
1 godina prije
Reply to  MDM

Ti vidiš avion ?
Čak je i trag tj. svjetlost motora malo čudan, ja to nikad nisam vidio na putničkom avionu, viđam signalne lampe na krilima i jaka svjetla kod spuštanja ali, nazovimo, plamen motora nikada.
Pa nema avion raketne motore ili ima ?

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Purger

Pa rekao sam da nisam expert u obaranju putnickih aviona pa tako nikad nisam imao prilike vidjet svjetlostne efekte aviona pogođenog raketom zemlja zrak.
Inace se slažem s tobom da turbofan motor ne bi trebao žarit

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  MDM

Na dnu teksta ti stoje dva linka i na jednom od ta dva se fino vidi vatrena kugla koja pada sa neba. To je jedini snimak pada UA Boinga

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Istina ili ne….mogu da im samo jajca naduvaju;već su pod ogromnim sankcijama, već imaju stabilne “prijatelje”, već su jaki i niko ih ne smije napasti i što je najvažnije ni Zapad više ne vjeruje u svoje riječi a kamo li Sjever, Jug ili ISTOK.
U svakom slučaju….po Iranu izgleda vršljaju ko kako i kada hoće, Iran i šlužba im su šuplji kao bakin goblen i samo ih jaka diktatura islamista drži na okupu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Na ZH je osim videa koji je objavija NYT sa raketom petan i video aviona bez rakete.

U videu di raketa leti i u zraku eksplodira sa velikim plamenom koji u dvi sekunde nestaje, šta bi tribala bit eksplozija pri udaru u avion, pojavljuje se totalni mrak. U drugome videu snimljena je buktinja koja leti i gubi visinu dok nije pala i kad je pala na zemlju vidila se velika eksplozija.

Čudno je kako posli udara projektila i eksplozije pri udaru u avion nije snimljen gorući avion koji je gubeći visinu nastavija letit nego nakon eksplozije se više ništa u mraku nije vidilo.

Možda je avion i stvarno pogođen projektilom, ko zna, ali video sa projektilom pari Mossadova fejkača.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  Moreno

Meni je prije svega neobično da bi netko bez prethodne namjere baš od svih zrakoplova išao preventivno smartphone-om snimati ovu točku u zraku. Eto, tako, bez povoda. Koliko je i vjerovati da je to snimka iz Irana? Sjećamo se nekih drugih snimki u nekim drugim režijama, koje su rađene u Jordanu i Kuvajtu? Mislim da je bolje pričekati rezultate istrage, ako se radilo o raketi ne mogu se sakriti tragovi – već kada bi međunarodni tim i stao na 45 ukrajinskih istražitelja (a izgleda da će se zbog oštećenih crnih kutija angažirati i francuski ili kanadski stručnjaci) biti će dovoljno za dolaženje do zaključaka. Sumnjam da će djelatnici Boeinga dobiti odobrenje svoje vlade za dolazak u Teheran, ali oni nisu ni nužni u ovoj fazi istrage.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  tuf

Više je snimao raketu no što je avion. Moguće da je prije ove ispaljena još jedna.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ako smo gledali isti vide…..ne vidi se trag rakete, ne vide se iskre eksplozije i u opšte ko ciljano snima po noći nešto šta ne vidi!!??

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije
Reply to  Moreno

uh ti se osvrces na Hollywood_ indusriju…a kako je moglo doci do videa….??? neko je zna da ce se nesto neobicno desavat!!?

eks
Gost
eks
1 godina prije

Nema nikakve logike, niti je to u interesu Irana, da obara putnički avion na svom aerodromu. Ovo je još jedna u nizu podlosti CIA-Mosad, podmetačina kakve smo videli sa “belim kacigama”, sa lažnim masakrom u Račku, sa holivudskim scenama “krvave dece” od hemijskog napada u Siriji i sl. Svako pametan zna da je u ove podle podmetačine uključena CIA , ili Mosad. Nakon 2 dana kod Tel Aviva se zapalio još jedan Boing 737 , ali mediji na zapadu tome ne pridaju značaj. Zašto ?

Sivko
Gost
Sivko
1 godina prije
Reply to  eks

Ima logike, ocekivali su americki uzvrat.Loša kordinacija izmedu njihovih sluzbi i raznih jedinica vojske.Strah od kiše tomahawka. Osobno sam gledao u našem ratu debile koji pucaju protuavionskim topom 20mm na avione u noci skoro na visini zvjezda i satelita. Lovce sa lovackim puskama koji pucaju na avione, sacmom naravno. Debila i pogrešaka ima kod svih, pa i ameri su srusili iranski civilni avion. I da otkud kamera, pa naravno u ocekivanju uzvrata svi su bili znatizeljni i cekali, i ja bi da je to kod mene. Niti politicki im namjestanje ne znaci nista kod je ionako dovoljno zakuhano i bez aviona, cak je i blaga reakcija zapada.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Sivko

Sivko A šta to ima logike . . . popija si priču zapadnih tajnih službi kako su eto Irančani zbrkani, a time i opasni, pa su slučajno srušili avion . . . da je situacija obrnuta i sve dokazano, 176 poginulih bi se tretirali ka “kolateralna šteta” u “demokratizaciji” nepoćudnoga režima i bili bi “mučenici” pali za “demokraciju”.
Čini se kako ne vidiš razliku između “demokratskih” i “diktatorskih” dronova, bombi, raketa i ostalih projektila ☺

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, naravno da si u pravu, no – to podrazumijeva da bi barem, da je situacija obrnuta, ciokaubojice PRIZNALI da su ga oni srusili.

A hrabri pravednici iz osovine otpora to izgleda nisu u stanju.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije

Crne kutije če otkriti mnogo toga, razgovor u kabini i rad motora…. Normalno da ih Iranci ne daju amerikancima. Treba ih dati na dešifriranje nekom neutralnim. Pošto su rusi uvijek krivi neka ih daju Kinezima. Oni to mogu dešifrirati, a i vole svakakve igračke da vide kako rade.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Na slici, koja se valja po netu, prikatan je TORov projektil, kako leži negdje, jer nema nekih objekata okolo… Ne može se po fotografiji ni geolocirati… A sama glava projektila je netaknuta…. Inače je udarna glava, kot TORa, HE-FRAG, znači fragmentacijska sa blizinskim upaljačem, pa bi u bilo kojem slučaju bilo potpuno nemoguče, da ostane cijela….

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ako sliku malo bolje pogledaš videćeš projektilov pasoš u blizini…

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ajde idem gledat na Military forum…

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Moraš brzo da gledaš zato što je ruski – da je američki bio bi nevidljiv…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur, slika je mogla biti snimljena bilo gdje i vjerovatno je podmetnuta. Međutim, što se tehničke strane tiče, ovaj tip rakete se rasprskava bočno, tako da vrh ostaje netaknut.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Bojeva glava nalazi se pri sredini rakete.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Eto, ukrajinci dolaaze u Iran, otvoriti će se crna kutije, pa će moguće nešto biti jasnije. Po meni, i dalje najveća vjerovatnost da su ga greškom napucali Iranci. Na netu cirkuliraju razni videi, međutim njih može snimiti svatko i svugdje pa ih ne smatram previše vjerodostojnim.
Statistički, najveća vjerovatnost u ovakvim okolnostima (zapaljenje jednog ili oba motora pri polijetanju) uzrokovana je sudarom s pticama iznad aerodroma, međutim ptice uglavnom ne lete noću, tako da je zalutala raketa i dalje veća vjerovatnost.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Nikakva raketa.
Najvjerojanije podmetnuta bomba u avionu, ili veći tehnički kvar.

David
Gost
David
1 godina prije

Ili se radi o izraelskom podmetanju Iranu. Intrigantno je da se istog dana zapalio motor istog modela zrakoplova , s putnicima, koji je polijetao baš iz Izraela…

Guro
Gost
Guro
1 godina prije

Jel proizvođač može daljinski sabotirati motor

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Guro

Vrlo interesantno pitanje Guro, i meni je palo na pamet. Ipak je bilo isuviše vanrednih okolnosti za kratko vreme na malom prostoru. Ovo sa avionima mi je ličilo na ping-pong Irana i Izraela. Odnosno, Izrael pokušava da uvuče Iran što više pod led a ovi odgovaraju “i mi to možemo”. Tim pre što izraelski avion nije pao – kao što ni rakete nisu nikoga ubile (valjda).

Max
Member
Max
1 godina prije
Reply to  Guro

Kolega Guro može se Obično kažu da svi moderni avioni imaju transponder primopredajnik kojim se m oeže upravljati sa zemlje

Gorki
Gost
Gorki
1 godina prije

Kako znaju da je tor? Ima Iran i domaćih sistema

mmne
Gost
mmne
1 godina prije

uzast!!

Max
Member
Max
1 godina prije

Snimka nekog aviona navodno pogođenog raketom prikazana je i na cnnu ali su i oni rekli da ne mogu potvrditi autentičnost snimke

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik