Posao od stotine mlrd. dolara – NATO mijenja sva sovjetska i ruska oružja

MiG-21 - Hrvatsko zrakoplovstvo
44 komentara

Umjesto pregovora sjevernoatlantskih saveznika, summit NATO pakta u Bruxellesu se pretvorio u tržnicu na kojoj su se dizale i spuštale cijene, tražila povećana ulaganja za “obranu”, ali i da se Njemačka odrekne kupnje ruskog plina, što je bila želja američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uoči samog summita NATO-a u Bruxellesu Trump je optužio Njemačku. da je zarobljenik Rusije, jer Moskvi plaća milijarde dolara za energente. Bio je i ljut jer Njemačka, ali i brojne druge članice, ne podmiruju svoje obveze u NATO paktu i za vojsku ne uplaćuju dogovorenih 2% BDP-a.

“To nije pošteno prema Sjedinjenim Državama i nešto moramo poduzeti, jer to više nećemo trpjeti. To je neprimjereno. Moramo razgovarati o milijardama dolara koje Njemačka isplaćuje zemlji od koje ih mi kao štitimo. O tome priča cijeli svijet. Mi ih kao štitimo od Rusije, a oni Rusiji plaćaju milijarde dolara za energente. Njemačka je zapravo zarobljenik Rusije”, rekao je američki predsjednik.

Angela Merkel je odgovorila kako je živjela u  “vremenima kada su dijelovi Njemačke bili pod ruskom kontrolom i da je sretna što je zemlja danas ujedinjena i može voditi vlastitu politiku i sama donositi odluke”.

Jučer je Trump na summitu NATO-a nastavio napadati Njemačku i ponovno zatražio povećanje izdvajanja za obranu, ali sada već od četiri posto BDP-a, što je iznenadilo sve sudionike skupa. Naime, 4% njemačkog BDP-a bi bilo oko 140 milijardi dolara, što je apsolutno nerealno očekivati.

Čak i način na koji je Donald trump to prezentirao saveznicima drugog dana summita NATO pakta, tijekom sastanka čelnika zemalja saveza s Gruzijom i Ukrajinom, bio je teatralan. Trump je otvorio pitanje troškova za obranu koje nije bilo na dnevnom redu, zbog čega su predstavnici Ukrajine i Gruzije “zamoljeni da napuste prostoriju”, kako bi čelnici NATO-a o tome mogli raspravljati sami.

“Godinama su američki predsjednici bez uspjeha pokušavali postići Njemačka i druge bogate države NATO-a plaćaju više za zaštitu od Rusije. Oni plaćaju samo dio troškova, a SAD milijarde dolara više kako bi štitile Europu, a gube u trgovini”, poručio je Trump.

Zemlje NATO pakta pristale na supstituciju sovjetskog i ruskog oružja

FOTO: Panzerhaubitze 2000

No, mediji su prešutjeli ne baš tako sitan detalj koji potvrđuje Trumpove trgovinske vještine. Iako je znao da je nemoguće postići da saveznici izdvajaju 4% BDP-a za obranu i da je dogovorenih 2% za sada maksimum, na summitu NATO-a u Bruxellesu su se članice saveza dogovorile “kako će se riješiti preostale sovjetske i ruske vojne opreme”. To znači da će se zemlje istočne Europe riješiti tenkova, haubica, samohodnog i ostalog topništva, raznih modela višecijevnih raketnih bacača, borbenih oklopnih vozila, zrakoplova i ostale vojne opreme kojom se još uvijek služe oružane snage istoka Europe, ali i Grčka koje ja ’90-ih od Rusije kupila protuzračne sustave S-300, Tor-M1, brze desantne gumene čamce i protuoklopne sustave.

Dokument navodi “kako izazovi promjenjivog okruženja zahtijevaju od zemalja NATO-a da imaju operativno kompatibilne snage i visoko pripremljenu vojnu opremu”.

U tom smislu, “države koje su dio ili ulaze u organizaciju riješit će pitanje postojeće ovisnosti o naslijeđenoj vojnoj opremi ruskog podrijetla”.

“Nastavit ćemo promicati inovacije i održavati našu tehnološku prednost”, stoji u deklaraciji.

Patriot sustav
FOTO: PVO sistem Patriot

U međuvremenu je Turska, iako članica NATO pakta, odlučna u stjecanju ruskih sustava protuzračne obrane S-400.

U Bugarskoj su bezuspješno pokušavali provesti remont vojnih zrakoplova u Poljskoj i na kraju su izrazili namjeru popravljanja vojnih zrakoplova i helikoptera u Rusiji.

Koliko će zemlje koje moraju provesti ovaj dio dogovora koštati puna supstitucija sovjetskog i ruskog oružja, nije poznato, ali je riječ o poslu vrijednom stotine milijardi dolara. Postoji mogućnost da se na natječaje za nabavu novog oružja jave i europske kompanije, ali će to vjerojatno biti poslovi rezervirani za američki vojno-industrijski kompleks.

Na kraju, barem u financijskom smislu, Trump i nije prošao tako loše kako se želi prikazati, ali na štetu Poljske, Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Češke i Slovačke, potom zemalja bivše Jugoslavije koje su dio ili žele ući u NATO, te na kraju Grčke.

NATOS-300sistem Tor
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko ime
5 godine prije

Sto znaci da se u narednim godinama moze ocekivati neko novo “proljece”, da se svo to silno supstituirano oruzje uvali raznim predstavnicima “miroljubive oporbe”.

Spartak
5 godine prije

Predlažem da to novo oružje plate od svojih plaća Kokošlinda, Krstičević i ostala družina koja strahuje, kao, od Rusa. Kakve to ime veze sa mnom.
Ja se Rusa ne bojim, nemaju razloga “okupirati me”.

Siniša
5 godine prije

JFK poslednji otpor vojnom lobiju.

Moreno
5 godine prije

U ciloj EU još uvik postoji većinski konformistički pogled na život. NATO je samo jedna od poluga, dok se glavne poluge vladanja nalaze u centralnim bankama koje puštaju i povlače “zadovoljstvo” masa iluzijom sigurnoga života. Između država i centralnih banaka nalaze se korporacije koje su zaštićene i od država i od centralnih banaka koje najprij korporacijama otkupljuju obveznice odnosni najprij njih spašavaju, a sve šta ide po zlu je na teret država odnosno građana. Izdajnici i prevaranti u vladama svih država dobiju svoju materijalnu egzistenciju i svojom moći na razini država održavaju kliku koja ih podržava. Sve je povezano i složeno tako da bez pomaka u svijesti nema promjena jer velika većina pojma nema kako funkcionira kontrolni sistem kojega su dio vlada, banke, crkva i mediji. Zadnjih par desetaka godin tu su ubačene i razne NGO koje odrađuju dodatnu indoktrinaciju. Većina tih NGO je bila iz inozemstva financirana, ali sve… Čitaj više »

Brom
5 godine prije

Najveći gubitnik u celoj ovoj priči je Švedska.
Za vreme Trampovog mandata, nijedna članica NATO-a neće kupiti švedske avione. Najnoviji primer je Slovačka koja se opredelila za američki F16.

Prki
5 godine prije

Tramp je jedna obična seljačina, čerpar, šibicar.

Mariola
5 godine prije

Bilo bi im pametnije da tih 2 ili 4% daju sirotinji, pa nisu rusi toliko ludi da zapoćinju bilo kakv rat sa europom i još nešto rusa se bojite a ostalih zemalja koje su razvile nuklearno naoružanje se ne bojite…meni jako smiješan razlog za izdvajanje više novca za NATO.

rodoljub
5 godine prije

Za Amere i globalisticku mafiju politika je “biznis” (samo ako njima donosi novac-bogatstvo), rat je “biznis” (ako ne ginu oni i njihova deca) , smrt drugih je “biznis” , … a sta je sa zivotom ? Zivoti drugih, za njih, nisu na “meniju” .

Mate
5 godine prije

Svaka čast Portalu – čitam ga redovito, ali ja na pročitanu istinu povraćam od muke i nemoći.

Jurišić maja
5 godine prije

priprema se nova pljačka stoljeća sada ćemo morati kupovati američku opremu i oružje krasno

Ive Oldtimer
5 godine prije

Svakako i sve to kupiti iskljucivo od USA vojne idustrije. Red je da cijela Evropa kada ne vec cijeli svijet rade za interese i blagostanje SAD.
No ja imam bolju ideju Izbaciti SAD iz NATO pakta, i otakazati svude po svijetu gostoprimstvoa SAD armiji i vojnicima. Na taj nacin ce u SAD nezaposlenost porasti za 300% pa ce izbiti gradjanski rat U SAD i biti ce prisiljeni kupovati po svijetu sredstva za golo prezivljavanje, cime se moze pospjesiti EU industrija. NA kraju ce se SAD raspasti na 50 razlicitih drzava po uzoru na Yugoslaviju i nece vise uvoziti mozgove i resurse niti izvoziti demokraciju. Ali dok je Kujalinde i njos licnih podanika koji klece pred SAD kaubojima toga se ne treba bojati.

Balad
5 godine prije

““To nije pošteno prema Sjedinjenim Državama i nešto moramo poduzeti, jer to više nećemo trpjeti. To je neprimjereno. Moramo razgovarati o milijardama dolara koje Njemačka isplaćuje zemlji od koje ih mi kao štitimo. O tome priča cijeli svijet. Mi ih kao štitimo od Rusije, a oni Rusiji plaćaju milijarde dolara za energente. Njemačka je zapravo zarobljenik Rusije”, rekao je američki predsjednik.” Pretpostavimo slijedeći, pomalo SF scenarij. Zapad odbije kupovati energente od Rusije i kupuje vlastite (Ameri svoje neće prodavati čim osjete da nastupa kriza i da se njihova količina smanjuje. U taj čas prestat će uzajamno “veliko” zapadno prijateljstvo!) Rusi prodaju energente na istok, no osbzirom na golemost Sibira, Kine i drugih istočnih područja te brzinu potrošnje energenata na Zapadu (uslijed njihova razvoja), zapadni će energenti presahnuti prije ruskih. I, što onda? Novi Napoleon, Hitler ili Aleksandar Veliki otputit će se u osvajanje područja “svog neprijatelja” , s kojim ne… Čitaj više »

trumba
5 godine prije

“Pretvorba” je njihov najbolji domet.
Sa naivcima na drugoj strani,
to je sasvim dovoljno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI