„Godzilla vs Kong“ je metafora bitke između Kine i SAD, i znate šta? Hollywood ih ljubi u dupe

Godzilla vs Kong
15 komentara

Borba između kultnih čudovišta u „Godzilla vs Kong“ govori o egzistencijalnom međunarodnom sukobu našeg vremena i stvara dobar film. Ali takođe signalizira da se Hollywood konačno budi u post-Covid svijetu.

Ovaj članak sadrži spojlere za „Godzilla vs Kong“. Film „Godzilla vs Kong“ u režiji Adama Wingarda izazvao je veliku pometnju na blagajnama kada je premijerno prikazan prošlog vikenda i izazvao je veliku pažnju u SAD prikazujući se u srijedu u bioskopima i na HBO Max.

Film u kojem glume Alexandar Skarsgard, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall i Brian Tiree Henry, među mnogima, nastavak je „Godzilla: King of the Monsters“ (2019) i „Kong: Skull Island“ (2017), i četvrti film u legendarnoj franšizi Monster Verse, koji je započeo 2014. godine sa „Godzillom“.



Uvijek me zanimaju čudovišni filmovi, jer sadrže bogate mitove koji izražavaju dublje istine u vezi sa njihovim vremenom i mjestom i sazreli su za priliku za pronicljivu metaforu i alegoriju.

Na primjer, počev od prvog filma 1933. godine, priča o King Kongu bila je alegorija na kolonijalizam i ropstvo, jer su ga autsajderi ukrali iz njegove tropske domovine, okovanog doveli u Ameriku i eksploatisali radi zarade.

Godzilla, filmski rođena u posljeratnom Japanu 1954. godine u studiju Toho, bila je metafora opasnosti od atomskog oružja i američkog imperijalizma i otjelotvorenje nuklearne anksioznosti.

Kako se svijet promijenio, tako se mijenjalo i metaforično značenje čudovišta. Kong je porastao da predstavlja, barem u američkim očima, SAD. On je primat, toplokrvan i širokog srca, koji divlje štiti onime koje voli, a Amerikanci su dovoljno u zabludi da vide sebe i svoju naciju u njegovim dobrim osobinama.

Godzilla se od prijetnje s gušterovim mozgom transformisao u heroja, pa čak i prethodni legendarni filmovi ”Godzilla” i ”King of Monsters” hladnokrvnu zvijer prikazuju kao čuvara čovječanstva i zaštitnika životne sredine.

U tom kontekstu, „Godzilla vs Kong“ mi se čini kao alegorija o prelasku iz unipolarnog svijeta, sa Amerikom usamljenom velesilom, u multipolarnu, gdje su Kina i SAD jednake, a Godzilla predstavlja Kinu i njenu kandidaturu za globalnu dominaciju, a Kong se kao SAD bori da održi svoj alfa položaj.

Kinematografski dokazi koji potkrepljuju ovu tezu su da je omiljeni Amerikanac Kong glavni protagonista priče i da se američka vojska bori na Kongovoj strani kada se čudovišta sukobe.

U znak klicanja statusu i moći Kine, Godzilla dokazuje svoju alfa dominaciju prisiljavajući Konga da se potčini i takođe zbriše američku mornaricu kada brani Konga.

Takođe je upadljivo da su filmski producenti postavili klimaktičku bitku između Konga i Godzille u Hong Kongu, koji je grad koji istovremeno može predstavljati različite stvari dvjema najvećim ciljnim publikama filma, Kini i SAD.

Amerikancima se bitka ”Hajmo u Hong Kong” može tumačiti kao Kong (SAD) koji se bori za demokratiju protiv kineske tiranije. U Kini se na njega može gledati kao da je grad samo kolateralna šteta u široj borbi protiv imperijalizma Zapada.

Naravno, s tim što se film završava tako da i Kong i Godzilla spašavaju lice i pobjeđuju, Hollywood jednostavno pokušava da poljubi dvije guzice odjednom i ostane u milosti Kine i SAD i njihove masovne publike.

Drugo tumačenje moglo bi biti da bi treće čudovište u filmu, Mechagodzilla, trebalo da predstavlja predstavnike korporativnih titana tehnološkog svijeta koji manevrišu da bi svima nama vladali, te da Kong (SAD) i Godzilla (Kina) moraju zajedno raditi na zaustavljanju naizgled svemoćnog globalističkog tehnološkog behemota. Uzimajući u obzir da su tehnološka industrija, vlade SAD i Kine, kao i Hollywood poput zlog Ghidorah čudovišta sa tri glave, i koji složno rade na gomilanju profita, moći i širenju propagande, ovo tumačenje nije toliko ubjedljivo.

Vjerovatniji scenario je da samo previše čitam sistem isporuke kokica koji je bezumni čudovišni film.

Zaključak je da kao dio kinematografske umjetnosti „Godzilla vs Kong“ nije baš „Građanin Kejn“, ali kao čudovišni film zabavan je, posebno za razliku od tri filma Monster Verse koji su do njega doveli, a koji su odlučno razočaravajući.

Svakako, film zaglibljuje u izlaganju i potpuno nerazumljivim spletkama koje uključuju teorije zavjere, šuplju zemlju i neku korporativnu podlost, ali sva ta glupost nestaje kad CGI kreacije počnu gaziti zemlju i ubijaju jedno drugo.

Srećom, film takođe izbjegava emocionalno isticanje koje je preovladavalo u ranijim legendarnim pothvatima i jednostavno dopušta čudovištima da se bore. A velike borbe su dobro izvedene, efikasno snimljene i efikasno koreografisane za prvo gledanje pokolja, što takođe nedostaje zbrkanim vizualima prethodnih Monster Verse filmova.

Filmskom biznisu ne bi smjelo biti svejedno da li je „Godzilla vs Kong“ dobar ili šta on znači; samo ga je briga da je film tokom prelaznog vikenda zaradio 123 miliona dolara sa prekomorskih tržišta, rekord u doba Covida.

Čini se da ovo ukazuje na to da se holivudska zvjer budi iz pandemijskog sna i da je ponovo spremna da se uputi širom svijeta potvrđujući svoj zloćudni uticaj. Američka i kineska vlada će biti oduševljene što će se u igru vratiti njihovo pouzdano savitljivo holivudsko propagandno čudovište.

Autor: Michael McCaffrey

kinaSADSukob civilizacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Biden vs Dementia.

3 godine prije

Filmska kritika će većinu holivudskih ostvarenja kad sve ovo prodje definisati kao reprezentativan primer kiča šunda dekadencije i korišćenja filmske industrije od strane režima u propagandne svrhe.

3 godine prije zadnji put uredio Dragačevac
Mölltaler
3 godine prije

Ne razumijem čemu ovo reklamiranje holivudskih uradaka.

Mislite da nemaju dovoljno novaca i da im trebamo dati još malo od naše sirotinje?
Isto tako ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg bi bilo ko trebao pogledati ovaj film.

burt
3 godine prije

ovakvi filmovi su samo pokazivanje specijalnih efekata i producentsko cijeđenje nastavaka dokle god donose zaradu i dokazuje da Hollywoodu nedostaje kreativnost koja se pokušava kompenzirati specijalnim efektima, Kong protiv Godzzile je budalaština isto kakva je bila Alien protiv Predatora i tamo su Predator i ljudi stali na istu stranu protiv Aliena, Alien i Predator su u svoje vrijeme bili odlični filmovi ali kad ih se stavilo zajedno jer su producenti htjeli izvući što više love Alien protiv Predatora ispao je budalaština, treba se vratit samo u devedesete i vidjeti koliko je tada bilo svake godine dobrih filmova u odnosu na danas

3 godine prije zadnji put uredio burt
Cassia
3 godine prije

Koji su ovo glumci u filmu? Nikad čula za njih?? Film svakako nije vrijedan mog vremena.

Boba Lazarević
3 godine prije

Ako može link na originalni članak? Ovaj “google translate” prijevod mi je malo nepitak. Hvala.

Boba Lazarević
3 godine prije

A i taj izraz “franšiza”. Kao da se radi o lancu brze prehrane. Što, zapravo, ti filmovi i jesu.

Max
3 godine prije

King Kong vs Godzila je remake jeftinog Japanskog SF horora u kojem su dva Japanca hodala u gumenim kostimima među igračkama i maketama i glumila čudovišta. Dovoljan dokaz kakvo smeće danas proizvodi Holywood. Točno je da su Holywoodski filmovi prepuni simboličkih i subliminalnih poruka svojih gospodara a ti gospodari sve više ovise o Kini..

Red Dog
3 godine prije

Slazem se.
Prica nikakva, ali nekako dobro snimljeno da je zanimljivo do kraja.
A Hollywood vec odavno snima za svoje kineske vlasnike, koji ga kupuju sve vise. I za kinesku publiku koja je sve veca.
Ali… Fabrika Snova, najznacajniji faktor meke sile USA, snima za neprijatelje. Kong je slab. Dolazi vreme Godzile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI