Google pokreće platformu za sadržaj kupljen od australskih medija

Australija Google
2 komentara

Google je u Australiji pokrenuo platformu za plaćeni sadržaj, čime je otvorio put za vlastite pojedinačne ugovore o autorskim pravima s medijima, u pokušaju pokazivanja da zakoni predloženi od Canberre za provođenje plaćanja za sadržaj nisu bitni i da su “neizvedivi,” kao što se to ranije utvrdilo.

Canberra je ranije prešla na pravnu obvezu prema Googleu i Facebooku, koja nalaže da te dvije tvrtke australskim medijskim poduzećima moraju plaćati za sadržaj, bez obzira na to radi li se o rezultatima pretraživanja ili za obavijesti. Zakon je sada na parlamentarnoj raspravi.

Pokretanje News Showcasea u Australiji u petak omogućit će plaćanje čak sedam domaćih prodajnih mjesta, uključujući The Canberra Times, za pravo korištenja njihovih materijala; za što Google smatra da je uzrokovano australskim napadima na tehnološke divove. Google je rekao da će u idućim mjesecima nestrpljivo sklapati ugovore s većim brojem prodajnih mjesta.

“Ovo pruža alternativu modelu kojeg je iznijela australska vlada”, rekao je Derek Wilding, profesor na Sveučilištu za tehnologiju u Sydneyu, Centar za tranziciju medija.

“Ono što ostaje za vidjeti jest hoće li se veći izdavači prijaviti na proizvod”, dodao je Wilding govoreći o novom pothvatu platforme.

Prošli mjesec, Reuters, koji je pod krovnom tvrtkom Thomson Reuters Corp, izjavio je da je postigao dogovor s Googleom koji će biti ključni dobavljač vijesti za tehnološkog diva i njegov medijski prostor.

Istog je mjeseca Google također sklopio ugovor s lobijem francuskih izdavača za okvir autorskih prava, tako da će tehnološka tvrtka platiti izdavačima vijesti za internetski sadržaj u svom jedinstvenom potezu za Europu.

Kako je inicijativa australske vlade počela postajati sve veća, Google je navodno težio napuštanju zemlje. Međutim, australski savezni blagajnik Josh Frydenberg rekao je da je Googleov stav posljednjih dana bio “konstruktivan”, iako tvrtka nije posebno komentirala svoje kontakte s australskim vlastima.

“Premijer Scott Morrison, ja i ministar komunikacija Paul Fletcher imali smo vrlo konstruktivnu raspravu jučer s čelnikom Googlea”, rekao je Frydenberg novinarima u petak u Melbourneu. “U toj raspravi oni su se ponovno posvetili odanosti Australiji, a mi zakonodavstvu.”

australijaGooglezakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Možda previše tražim ali odlično bi bilo obraditi posjetu EUovaca Moskvi (Borelj i društvo), apsolutno su pokazali Rusiji ko su i koliko zlo Rusija treba da očekuje od EU. Ako je 008. i rat u Grusiji bio otrežnjenje, 014. i rat u Ukrajini bio šamar Rusiji ova Boreljova ekspedicija zbilja gura prst u oko Rusiji.

3 godine prije zadnji put uredio Logic
Ришона Вилон
3 godine prije

Крај Џугла се назире, као и осталих дигиталних чудовишта. Нове мреже расту интензивно. Процес пуштен.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI