Google se obvezao na izdvajanje više od 29 milijuna dolara za borbu protiv dezinformacija i širenja lažnih vijesti

Google
13 komentara

Tijekom američkih izbora 2020. godine i Covida-19, rasla je zabrinutost oko širenja dezinformacija. Kao rezultat toga, glavni direktori svjetskih tehnoloških divova Facebooka, Googlea i Twittera nedavno su se našli u središtu napetog slijeda saslušanja, budući da su upravo te tvrtke bile stavljene pod povećalo u vezi s umiješanšću u širenje propagande i lažnih vijesti.

Google je obećao da će izdvojiti više od 29 milijuna dolara za pomoć u pokretanju Europskog fonda za medije i informiranje (EMIF), Fonda koji bi služio za pomoć u borbi protiv lažnih vijesti. Sljedećih tjedana EMIF će dodjeljivati konkurentne potpore istraživačima, osobama koje provjeravaju činjenice, neprofitnim organizacijama i drugim organizacijama koje bi sudjelovale u istraživanjima dezinformacija.

Googleovo obećanje stiglo je u obliku objave na blogu tvrtke, koju je u srijedu objavio Matt Brittin, predsjednik Googlea za Europu, Bliski Istok i Afriku. U blogu pod nazivom “Googleov doprinos u medijskoj pismenosti od 25 milijuna eura” Brittin je pojasnio da će cilj tvrtke biti pružanje pomoći potrošačima kako bi mogli dobiti sve informacije koje žele, odgovore koji im trebaju i točnost koju zaslužuju, jačanjem vještine medijske pismenosti, borbom protiv dezinformacija i kroz pružanje potpore činjenicama.

Brittin je u blogu objasnio da će prijedloge za bespovratna sredstva birati neovisni odbori sastavljeni od industrijskih stručnjaka, ističući da “Google neće sudjelovati u donošenju odluka povezanih s fondom.”

Prošli su tjedan šefovi vodećih američkih tehnoloških tvrtki, Facebookov Mark Zuckerberg, Googleov Sundar Pichai i Twitterov Jack Jacksey sazvani od strane zastupnika Kongresa, radi virtualnog saslušanja pred Odborom za energiju i trgovinu Doma.

Tijekom sastanka održanog sredinom ožujka, dužnosnici poput zastupnika Mikea Doylea (D-PA) optužili su platforme za puštanje dezinformacija vezanih uz predsjedničke izbore održane 2020. godine i cjepivo za COVID-19.

Doyle je citirao istraživanje koje je utvrdilo da 65 % dezinformacija protiv cjepiva putem interneta dolazi od 12 pojedinaca ili organizacija. “Tvrtke za društvene medije moraju uložiti dodatni trud kako bi zaštitile naša građanska prava, ljudska prava i ljudske živote. On ne smiju sjediti po strani dok se naša nacija utapa u moru dezinformacija”, rekao je tijekom saslušanja.

Dezinformacije se definiraju kao informacije koje su namjerno krivotvorene i kojima se želi obmanuti ili zavarati javnost.

Zakonodavci su se u velikoj mjeri dotakli i ideje o reformi Odjeljka 230 Zakona o pristojnosti komunikacija, zakona iz 1996. koji se odnosi na internet i koji tehnološkim tvrtkama pruža mogućnost odlučivanja o prilagođavanju sadržaja na svojim platformama. Zakon, koji ih također štiti od odgovornosti od onoga što njihovi korisnici objavljuju, pokazao se kao trn u oku bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, budući da je on više puta tražio da se taj odjeljak ukine.

Zbog navodne uloge bivšeg predsjednika u nemirima na Capitol Hillu, Twitter je trajno suspendirao Trumpov račun, nakon što je ukazao da je Trump navodno više puta prekršio politiku platforme. U to su vrijeme mnogi korisnici mreže pohvalili taj potez, ali su isto tako zahtijevali da se slične mjere poduzmu u pogledu suzbijanja svih dezinformacija, posebice onih koje su povezane s Covid-19 cjepivima.

Kao prva tehnološka tvrtka koja je dala svoj doprinos EMIF-u, Brittin je želi potaknuti i druge organizacije, koje bi trebale “slijediti naš korak i podržati ovaj važan potez.” EMIF-om trenutno upravlja Zaklada Calouste Gulbenkian u partnerstvu s Europskim sveučilišnim institutom i Europskim opservatorijem za digitalne medije.

COVID-19Google
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

S kojim pravom privatna kompanija određuje što je istina?

Bosanac
2 godine prije

Oguglo sam na google i prije neg je nasto…a kamo’li sad.

tihobl
2 godine prije

65 % dezinformacija protiv cjepiva putem interneta dolazi od 12 pojedinaca ili organizacija…

Logicmo je jedna organizacija, a kojih je ostalih 11?

Ive
2 godine prije

Sačuvaj me Bože od Google istine.

Mali Ivica
2 godine prije

Neka me zaposle u grupu onih koji odlučuju o tome što je ISTINA.

nekoime
2 godine prije

Google naš, koji jesi na nebesima…

Dkurčilomi
2 godine prije

Boli me patka, odavno ne koristim gugl.

luksa maric
2 godine prije

ha,ha,ha, sotone.

Max
2 godine prije

Što si oni umišljaju.

Jomla
2 godine prije

Pročitam naslov i… hahahahaaa…

pera
2 godine prije

A ko ce kontrolisati “neovisne odbore sastavljene od industrijskih stručnjaka” koji bi trebali reci sta je informacija, a sta ne? Jer, opet su u pitanju pojedinci, a svaki pojedinac ima svoju cenu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI