Grybauskaite: Ruski sustavi “Iskander” prijete polovici europskih metropola”

Iskander - na kranu
39 komentara

Nakon raspoređivanja američkog proturaketnog štita u Europi, koji je već aktivan u Deveselu u Rumunjskoj i uz male preinake postaje ofenzivno nuklearno oružje, raspoređivanja trupa NATO pakta u Baltiku i Poljskoj, skore implementacije drugog dijela proturaketnog štita u Poljskoj, jačanja infrastrukture diljem Europe za brzo prebacivanje snaga na istok, Rusija “se usudila” rasporediti sustave “Iskander” na području baltičke enklave Kalinjingrad. Ovu je odluku ruske vojske predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė opisala kao prijetnju Europi bez presedana.

“Ruski projektili “Iskander“, koje se nalaze u regiji Kalinjingrad, predstavljaju prijetnju polovici europskih prijestolnica”, rekla je predsjednica za njemački Deutschlandfunk. Dalia Grybauskaitė je također pohvalila bojnu NATO pakta u Litvi, “koja učinkovito obavlja zadaću zastrašivanja Rusije”.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė je optužila Rusiju “zbog dugoročnog raspoređivanja balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama u regiji Kalinjingrad”, izvještava Deutschlandfunk, a da nitko nije potvrdio to da su ovi projektili nuklearni. Prema njezinim riječima, projektili “Iskander” prijete polovici europskih prijestolnica”. Dalia Grybauskaitė je odbila davati daljnje komentare.

Kao što je ranije izvijestili Deutschlandfunk, Grybauskaitė je pozitivno ocijenila bojne NATO pakta u Litvi, koje su se počele raspoređivati  prošle godine. “Tako je NATO brzo i učinkovito poboljšao zastrašivanje Rusije”, istaknula je predsjednica. Podsjetimo, NATO pakt je kao odgovor na “aneksiju Krima” poslao tri tisuće vojnika u baltičke države i u Poljsku oko 1000 vojnika.

Što se tiče sustava “Iskander”, riječ je o prijenosnom sustavu balističkih projektila koji je zamijenio je sustave “Scud” iz sovjetskog doba. Njegova dva navođena projektila imaju domet do 500 kilometara i mogu nositi konvencionalnu ili nuklearnu glavu.

Peskov: Kalinjingrad je naš teritorij i naše oružje ćemo raspoređivati gdje mi odlučimo

Predsjednik Odbora za obranu u donjem domu ruskog parlamenta, Vladimir Šamanov, rekao je da u ponedjeljak da je sustav Iskander poslan u Kalinjingrad, ali nije govorio koliko ih ima ni koliko će tamo ostati.

“Da, rasporedili smo ih”, rekao je kratko Šamanov.

Međutim, tajnik za medije Kremlja, Dmitrij Peskov, komentirao je najnovije optužbe Dalije Grybauskaitė i istaknuo kako Rusija ne prijeti nikome i ima pravo svoje oružje raspoređivati bilo gdje na svom teritoriju. “Sustav “Iskander” ne može biti razlog za zabrinutost drugih zemalja, jer Rusija ne prijeti nikome”, rekao je Dmitrij Peskov, podsjećajući Europu da ruske vlasti mogu rasporediti svoje bilo gdje.

“Želim podsjetiti da je raspoređivanje određenog oružja, raspoređivanje vojnih jedinica na ruskom teritoriju isključivo suvereno pitanje Rusije i našeg teritorija”, dodao Peskov. Peskov je time odgovorio na izjave europskih političara koji tvrde “kako Moskva zastrašuje baltičke zemlje”.

U isto vrijeme, vodstvo NATO pakta i Litve ruski odluku vide kao dobar izgovor za raspoređivanje svojih operativno-taktičkih sustava u regiji, kao što je ranije najavio ministar obrane Litve, Raimundas Karoblis.

Vladimir Putin je više puta naglasio da se Rusija ne miješa u unutarnje političke procese drugih zemalja i ne provodi agresivnu politiku. Međutim, kako bi se održala strateška ravnoteža zbog širenja NATO pakta i jačanja snaga Sjevernoatlantskog saveza na ruskim granicama, Moskva je spremna na potrebne odgovore. Još u ranoj fazi priprema za njegovo raspoređivanje, Vladimir Putin je novi američki sustav proturaketne obrane nazvao “velikom pogreškom”.

Zašto se SAD boji ruskih Iskandera?

Nuklearno oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Dalia Grybauskaitė je također pohvalila bojnu NATO pakta u Litvi, “koja učinkovito obavlja zadaću zastrašivanja Rusije”.

S obzirom na ruske reakcije, učinkovitost je upitna,

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Sram ih bilo.Poruka * civilizovanom** Nato svijetu da se probudi dok nije kasno.Vjerujem da za ovu ludu iz Viljnusa ruska lovačka društva iz Kalinjingrada predstavljaju prijetnju.

Son of Alerik
6 godine prije

Ruski tajnik za medije Dmitrij Peskov je uzvratio u istom stilu u kakvom su NATOidi objašnjavali svoje raketne štitove. Ne prijete nikomu nego se eto slučajno mogu dobaciti par tisuća kilometara. Baš kao što i američki projektili slučajno mogu doseći pola Rusije.
Ravnoteža snaga. Zasad je dobro.

mars
6 godine prije

E to nismo znali – čuj prijete! Naravno da prijete, ta nisu ih tu postavili da bi nasmijavali i zabavljali svoje zapadne “partnere!” Osim ako ovi zabavom ne smatraju posmatranje nuklearnih pečurki kako niču iznad njihovih gradova!

Riddick
6 godine prije

Iskander menja sistem Točka u , a ne Scud.comment image
Točka ucomment image
Iskander

zoran
6 godine prije

moj boze,pa ovi sa baltika su totalno prolupali.pa koga oni zastrasuju,pa stvarno su smesni.pa za tri dana ceo baltik bi bio ruski da to hoce,a oni uporno cackaju mecku,a kad im ona bude krenula onda ce traziti pomoc,koja po obicaju nece stici,isto kao i u ukrajni.jadan obican narod.

Ferdo
6 godine prije

I treba da prijete. Šta, vi mislite slati snage na granicu s Rusijom i kopirati Napoleona, AU i Hitlera, a da vas Rusi ne sravne sa zemljom ako krenete na Rusiju i po 4. put?

Tarzan
6 godine prije

Voda bi moglo doci do grla ako se sve rusofobne pahuljice rastope odjednom i zbog toga se naglo poveca vodostaj.

Weteran
6 godine prije

Verujem da je sve u novcu?
“Halo, Moskva! Koliko košta da montirate XY baterija Iskander na Istočnu granicu?
Tolko i tolko!
Povećajte fakturu za trećinu, i instalirajte.”
Onda turbo spin štampa i KGB predsednica počinju sa “recitacijom i pričom”.
I poveća se procenat za vojsku, na uštrb zdravstva i školstva?!
Svima lepo!

bbbb
6 godine prije

Želim Rusiji da porodi par tisuća Iskandera, trebat će joj u skoroj budučnosti.

palermo
6 godine prije

E kada to kaže Glavata, inače predsjednica zadnjih europskih pogana, to onda mora biti istina.

Tomica
6 godine prije

Jel’ ovo neko takmičenje u gluposti, ko će veću glupost da izvali i ko će bolje da klima glavom u znak odobravanja?
Kao ono što je već prije bilo u Europi i ono što se maltene na dnevnoj bazi dovlači, ne može da dosegne Rusiju i nije prijetnja. Valjda će sve te rakete koristiti unutar granica države u kojoj su instalirane?

tinpu
6 godine prije

Od pogleda na ovu balticku koljindu dobivam instantni osip…

PeroDD
6 godine prije

Nikakvim preinakama protuzračna raketa ne postaje ofenzivno nuklearno oružje-ne pišite gluposti!!!

Marko75
6 godine prije

Medvedev dok je bio predsijednik i posavili rakete u Kalinjingradu rekao je:Porucujem nasim zapadnim paetnerima,ove rakete nisu protiv vas,nego za vas.Bilo je aktualno postavljane raketnog stita u Poljskoj.

Majk Majers
6 godine prije

Dalia vs Kolinda- svaka jednakost je slucajna?

jetflash
6 godine prije

aha znači ona je njihova kraljica baltika. nato marioneta ništa drugo.

Spartak
6 godine prije

Dalia: Križanac bezobrazne luđakinje i amerocionske sluškinje.

Jurišić maja
6 godine prije

ova dalija je iste pameti ka naša zlatokosa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI