fbpx

Haftar blokirao rad naftnih polja i izvoznih terminala i ostavio Tripoli bez novca

Khalifa Haftar

Jučer je nakon tri sata rasprave između različitih međunarodnih predstavnika okupljenih u njemačkoj prijestolnici usvojena konačna deklaracija Berlinske konferencije o Libiji. Dokument sadrži 55 stranica i sadrži sva glavna pitanja koja se tiču sukoba u Libiji koji traje već gotovo devet godina. Svi čelnici prisutni u Berlinu dali su zeleno svjetlo konačnom tekstu, kojeg je, kako je rekao zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, sada ići u raspravu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Svi su potpisali deklaraciju, ali nisu Fayez Al-Sarraj i general Haftar

Odmah potom su sudionici Berlinske konferencije započeli su kontakte s Fayezom Al-Sarrajom i generalom Kalifom Haftarom, koji nisu potpisali dokument. To znači da je dokument spisak lijepih želja raznih aktera bez ikakve pravne valajnosti.

No, razni predstavnici su pokrenuli razgovore s takozvanim „premijerom“ Fayezom Al-Sarrajom i generalom Haftarom na dvije različite lokacije, jer se premijer i general nisu željeli osobno sastati.

Sada se pregovara o mogućnosti da se Al-Sarraj i Haftar dogovore na konferenciji koja će se sljedećih dana održati u Ženevi.

Cilj Ujedinjenih naroda, kao i raznih međunarodnih aktera koji su sudjelovali na konferenciji, je osigurati održavanje primirja i da se izraditi „mapa puta“ za provedbu plana Ujedinjenih naroda o Libiji. No, čini se da je Haftar odlučio slomiti Tripoli, vojno i koristeći sva druga raspoloživa sredstva.

Naime, Libijska nacionalna armije i stanovništvo Libije na područjima koja ne kontroliraju milicije Muslimanskog bratstva i druge terorističke skupine su blokirali najveće naftno polje u zemlji Al-Sharara. Prema izvorima ruskih RIA Novosti, demonstracije se odvijaju i na jugozapadu zemlje, a ranije je Haftarova vojska blokirala sav izvoz nafte iz luka u zemlji.

Kako s računima u inozemstvu raspolaže takozvana „Vlada nacionalnog sporazuma“ u Tripoliju, general je odlučio zatvoriti dotok novca i prisiliti turskog predsjednika Erdogana i Katar da, ako već žele spašavati Fayeza Al-Sarraja, to učine sa svojim novcem.

Ovaj korak Libijske nacionalne armije je za Tripoli i islamističke milicije puno bolniji od napada na bilo kojem dijelu fronte.

Prosvjednici koji podržavaju Zastupnički dom u Tobruku i LNA su zaustavili proizvodnju ne samo na polju Al-Shararah, već i na dva druga polja. Naime, jutros je potvrđeno da je prekinuta proizvodnja na velikim poljima Al-Feel i Hamada na jugozapadu Libije.

“Ovim akcijama želimo osuditi tursku intervenciju u Libiji na strani Tripolija i dolazak sirijskih plaćenika za ubijanje Libijaca. Također zahtijevamo pravednu raspodjelu naftnog bogatstva između libijskih gradova na zapadu, jugu i istoku zemlje“, rekao je izvor iz LNA za RIA Novosti.

U subotu su predstavnici Libijske nacionalne armije i general Haftar naredili da se zaustavi izvoz nafte iz pet luka Libije i prisilili su Nacionalnu naftnu korporaciju (NOC) da poštuje njihove zapovjedi.

Kako je službeno izvijestio NOC, pet njegovih podružnica dobilo je naredbe za zaustavljanje izvoza nafte u Bregi, Ras Lanufu, Kharigu, Zuwaytini i Sidri, postrojenjima koja su sada pod nadzorom Haftarove vojske.

“Sve to rezultirat će smanjenjem proizvodnje od 800 tisuća barela dnevno i dnevnim financijskim gubicima od oko 55 milijuna dolara”, rekla je libijska državna kompanija.

Kao odgovor, premijer takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ Fayez Al-Sarraj pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira na postupke Kalife Haftara. Rekao je da general “ne traži mirno ili političko rješenje”, a zatvaranje luka pokazuje njegovu nespremnost za primirje, prenosi Bloomberg.

U ovim uvjetima je jučer, 19. siječnja, u Berlinu održana konferencija o sukobu u Libiji. Kako navodi Reuters, sudionici konferencije će pozvati sve strane u sukobu da se suzdrže od neprijateljskih akcija protiv naftnih postrojenja. Osim toga, nacrt kasnije usvojene deklaracije uključuje i priznavanje Nacionalne naftne korporacije (NOC) kao jedine pravne strukture kojoj je dozvoljena prodaja libijske nafte.

Međutim, kako je vlasnik korporacije vlada Libije, a međunarodna zajednica trenutno priznaje „Vladi nacionalnog sporazuma“ Fayeza Al-Sarraja za libijsku vladu, bez obzira na to što nije ispunila nijednu točku sporazuma pod kojom je utemeljena, logično je da Haftar neće dozvoliti proizvodnju i izvoz nafte za novac koji će se slijevati na račune islamističkih milicija i njihovih „političkih predstavnika“, koje je obećao iskorijeniti iz Libije.

Nakon prethodnog zatvaranja polja „naftnog polumjeseca“, kao što smo rekli, sinoć su na jugozapadu Libije zatvorena i dva naftna polja, Al-Feel i Al-Shararah. Ovaj potez pristaša generala Haftara će smanjiti prihod od nafte vlade u Tripoliju. Europske zemlje, koje su glavni kupci libijske nafte, pokazale su zabrinutost na Berlinskoj konferenciji zbog ovakvog razvoja događaja, što je znak da Haftar ovaj put igra s adutima jednako jakim kao oružje na bojnom polju i da je uvjeren u konačni uspjeh svoje kampanje.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
30 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Kako je ovo žalosno i jadno. Samo kad se sjetimo kakva je to prosperitetna zemlja bila, a šta su ovi svjecki hoštapleri i pljačkaši napravili od jedne bogate zemlje. Koliko je gadafi bio naivan,za ne povjerovati. A imao je novaca da kupi barem 4-5 baterija S-300. I dan danas bi… Pročitaj više »

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Našli bi oni načina, njegov ‘krimen’ je bio neoprostiv i opasan …
Ali žalosno … a samo par godina prije u govoru pred arapskom ligom predvidio što se može dogoditi …

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Gadafi je smetao Sorošu jer je sprečavao prolaz migranata prema Evropi, pa je Soroš najvažniji pojedinac dio tima koji je Gadafiju nasapunao dasku

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  Ico

Da ne duljimo. “While Muammar Qaddafi may lie in an unmarked grave in the desert somewhere, he lives on in the hearts and minds of progressive Libyans and Africans”. Znamo svi razloge zbog kojih je postao meta. Ne rađa se svaki dan ‘King of kings’ i ‘Lion of Africa’ …… Pročitaj više »

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Ico

Francuzi su uhvatili i ubili Gadafija. Oni su krivi za rat u Libiji.

Mis
Gost
Mis
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Da ,da pokraj tolikog novca nije kupovao oruzje, ili bar europske dugove preklapao ma I s 50% vrijednosti istih. Pokraj mora novca on nije imao ni baby gun

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  Mis

Bojao se drzavnog udara od strane vojske, na kraju mu, naravno, presudili “saveznici”.

subversus
Gost
subversus
1 godina prije

Kaže general “jbg ljudi pa znam i ja igrat monopoly”
Ako ostavi zavrnutu pipu Tripoli se bez ispaljenog metka predaje … za koliko? Mjesec? Manje?

Max
Member
Max
1 godina prije

Zatvorio Haftar pipu i to će uroditi plodom

Joca
Gost
Joca
1 godina prije

Ahahahaha kako ga je zajebao general.

fbslo
Gost
fbslo
1 godina prije

Treba znati, da je i Haftar dobivao novac od ove iste nafe. I za njega će biti manje love..

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  fbslo

Pa sad, koliko je do sad dobivao …

“logično je da Haftar neće dozvoliti proizvodnju i izvoz nafte za novac koji će se slijevati na račune islamističkih milicija i njihovih političkih predstavnika“

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije
Reply to  fbslo

@fbslo—Tripoli mu je prestao uplačivati njegov dio. Ovako im pokazuje da i on zna igrati tu igru. Samo kako će se sada Turska namiriti. A Katar sada mora plaćati i ove njegove i u Libiji. Sada tjera MMF Srbiju da vrati Libiji dug. Toliko su dobijali za jedan dan od… Pročitaj više »

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije
Reply to  Epiktet

Postoje i krediti ispod stola. Treba konzultirati kladionice.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Tako treba generale!!!!!!!!!!!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Podsjetila bih da mi zapravo vrlo malo znamo o događanjima u Libiji. Ne samo o Haftaru. Čak možemo tvrditi da je sukob muslimansko bratstvo vs vehabije i SA sekundaran…kreatori su im isti. Koliko ih kontroliraju, drugo je pitanje. Usa se vrlo malo oglašava o Libiji. Pogledajte ovu razliku u bogatstvu… Pročitaj više »

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  Lucija

Nafta je definitivno ključ ‘igre’ u Libiji koja je za Europu strateški važna, ali usprkos tome sumnjam da bi se ijedna zemlja odlučila na direktno uskrsnuće kolonijalizma takoreći u dvorištu Europe i vjerojatno bi se susrelo sa žestokom opozicijom u zemlji ‘okupatora’, a u samoj Libiji da ne govorimo. Iako… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  subversus

@subversus
Po Libiju od početka ratno djeluje vojske NATO sastava, od Francuske do Turske, ma nikad se u nijednoj “zemlji okupatora” nije pojavila žestoka opozija. Zašto bi se sad pojavila ? Gdje ?

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  samo tako

Nije izvedena direktna okupacija trupama jedne zemlje, ‘policing’ kao u npr. Iraku, na to sam mislio.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Hijena,pardon evropa je sada zabrinuta.i budala zna istinu.unistili Libiju pa sad kao sastaju se da joj pomognu.hahaha.bolesnici

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Bitan dodatak, kao rezultat dogovora je još na inicijativu Njemačke i EU uvršten konsekventni daljnji embargo na uvoz oružja, sto će u konačnici dovesti do primirja po ispucavanju posljednjeg streljiva,htjeli to oni ili ne.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Ne! To znači, “puške smo vam dali gotovo za džaba, a sada municiju ima da skupo plaćate (jer je embargo)”.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Ha ha kao i mnogi embargi u svijetu koji ne znače nista.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  Frodo

Osim da povise cijenu robe kako bi u konacnici dobio daleko vise novca za istu kolicinu robe.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

A ti vjerujes i u djeda mraza ili si samo srkastican?

Raca
Gost
Raca
1 godina prije

Haftar će srediti stvari u Libiji, najvažnije je da ne sluša ,,dobronamerne,, savete evropskih i belosvetskih dušebrižnika kao mi.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

E sad bi već EU mogli promjenit stranu…

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije
Reply to  Alex

Stvarno je vrijeme. Evo Trumpa u Davosu, već prijeti Nijemcima porezom na automobile od 20%, ako ne daju sankcije Iranu kao oni. Trump stvarno igra igru da otjera sve od sebe, što nužno dovodi do ujedinjenja tih drugih. Ovih dana mu spremaju opoziv, valjda su uvidjeli da je previše učinkovit.… Pročitaj više »

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije
Reply to  Tupko Glupko

Trump se toliko trudi otjerati sve od sebe, sto prijetnjama, sto ucjenama, sto raznim i ucestalim krsenjima dogovora da to jednostavno ne moze biti slucajno. Jedino je pitaje jeli on sam svjestan svoje “uloge”, to nisam siguran.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Bravo, neka stoka pocrka.
Neka im novce dadne turski izmet.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik