Haftar blokirao rad naftnih polja i izvoznih terminala i ostavio Tripoli bez novca

Khalifa Haftar
30 komentara

Jučer je nakon tri sata rasprave između različitih međunarodnih predstavnika okupljenih u njemačkoj prijestolnici usvojena konačna deklaracija Berlinske konferencije o Libiji. Dokument sadrži 55 stranica i sadrži sva glavna pitanja koja se tiču sukoba u Libiji koji traje već gotovo devet godina. Svi čelnici prisutni u Berlinu dali su zeleno svjetlo konačnom tekstu, kojeg je, kako je rekao zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, sada ići u raspravu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Svi su potpisali deklaraciju, ali nisu Fayez Al-Sarraj i general Haftar

Odmah potom su sudionici Berlinske konferencije započeli su kontakte s Fayezom Al-Sarrajom i generalom Kalifom Haftarom, koji nisu potpisali dokument. To znači da je dokument spisak lijepih želja raznih aktera bez ikakve pravne valajnosti.

No, razni predstavnici su pokrenuli razgovore s takozvanim „premijerom“ Fayezom Al-Sarrajom i generalom Haftarom na dvije različite lokacije, jer se premijer i general nisu željeli osobno sastati.

Sada se pregovara o mogućnosti da se Al-Sarraj i Haftar dogovore na konferenciji koja će se sljedećih dana održati u Ženevi.

Cilj Ujedinjenih naroda, kao i raznih međunarodnih aktera koji su sudjelovali na konferenciji, je osigurati održavanje primirja i da se izraditi „mapa puta“ za provedbu plana Ujedinjenih naroda o Libiji. No, čini se da je Haftar odlučio slomiti Tripoli, vojno i koristeći sva druga raspoloživa sredstva.

Naime, Libijska nacionalna armije i stanovništvo Libije na područjima koja ne kontroliraju milicije Muslimanskog bratstva i druge terorističke skupine su blokirali najveće naftno polje u zemlji Al-Sharara. Prema izvorima ruskih RIA Novosti, demonstracije se odvijaju i na jugozapadu zemlje, a ranije je Haftarova vojska blokirala sav izvoz nafte iz luka u zemlji.

Kako s računima u inozemstvu raspolaže takozvana „Vlada nacionalnog sporazuma“ u Tripoliju, general je odlučio zatvoriti dotok novca i prisiliti turskog predsjednika Erdogana i Katar da, ako već žele spašavati Fayeza Al-Sarraja, to učine sa svojim novcem.

Ovaj korak Libijske nacionalne armije je za Tripoli i islamističke milicije puno bolniji od napada na bilo kojem dijelu fronte.

Prosvjednici koji podržavaju Zastupnički dom u Tobruku i LNA su zaustavili proizvodnju ne samo na polju Al-Shararah, već i na dva druga polja. Naime, jutros je potvrđeno da je prekinuta proizvodnja na velikim poljima Al-Feel i Hamada na jugozapadu Libije.

“Ovim akcijama želimo osuditi tursku intervenciju u Libiji na strani Tripolija i dolazak sirijskih plaćenika za ubijanje Libijaca. Također zahtijevamo pravednu raspodjelu naftnog bogatstva između libijskih gradova na zapadu, jugu i istoku zemlje“, rekao je izvor iz LNA za RIA Novosti.

U subotu su predstavnici Libijske nacionalne armije i general Haftar naredili da se zaustavi izvoz nafte iz pet luka Libije i prisilili su Nacionalnu naftnu korporaciju (NOC) da poštuje njihove zapovjedi.

Kako je službeno izvijestio NOC, pet njegovih podružnica dobilo je naredbe za zaustavljanje izvoza nafte u Bregi, Ras Lanufu, Kharigu, Zuwaytini i Sidri, postrojenjima koja su sada pod nadzorom Haftarove vojske.

“Sve to rezultirat će smanjenjem proizvodnje od 800 tisuća barela dnevno i dnevnim financijskim gubicima od oko 55 milijuna dolara”, rekla je libijska državna kompanija.

Kao odgovor, premijer takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ Fayez Al-Sarraj pozvao je međunarodnu zajednicu da reagira na postupke Kalife Haftara. Rekao je da general “ne traži mirno ili političko rješenje”, a zatvaranje luka pokazuje njegovu nespremnost za primirje, prenosi Bloomberg.

U ovim uvjetima je jučer, 19. siječnja, u Berlinu održana konferencija o sukobu u Libiji. Kako navodi Reuters, sudionici konferencije će pozvati sve strane u sukobu da se suzdrže od neprijateljskih akcija protiv naftnih postrojenja. Osim toga, nacrt kasnije usvojene deklaracije uključuje i priznavanje Nacionalne naftne korporacije (NOC) kao jedine pravne strukture kojoj je dozvoljena prodaja libijske nafte.

Međutim, kako je vlasnik korporacije vlada Libije, a međunarodna zajednica trenutno priznaje „Vladi nacionalnog sporazuma“ Fayeza Al-Sarraja za libijsku vladu, bez obzira na to što nije ispunila nijednu točku sporazuma pod kojom je utemeljena, logično je da Haftar neće dozvoliti proizvodnju i izvoz nafte za novac koji će se slijevati na račune islamističkih milicija i njihovih „političkih predstavnika“, koje je obećao iskorijeniti iz Libije.

Nakon prethodnog zatvaranja polja „naftnog polumjeseca“, kao što smo rekli, sinoć su na jugozapadu Libije zatvorena i dva naftna polja, Al-Feel i Al-Shararah. Ovaj potez pristaša generala Haftara će smanjiti prihod od nafte vlade u Tripoliju. Europske zemlje, koje su glavni kupci libijske nafte, pokazale su zabrinutost na Berlinskoj konferenciji zbog ovakvog razvoja događaja, što je znak da Haftar ovaj put igra s adutima jednako jakim kao oružje na bojnom polju i da je uvjeren u konačni uspjeh svoje kampanje.

Situacija u Libiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
4 godine prije

Kako je ovo žalosno i jadno. Samo kad se sjetimo kakva je to prosperitetna zemlja bila, a šta su ovi svjecki hoštapleri i pljačkaši napravili od jedne bogate zemlje. Koliko je gadafi bio naivan,za ne povjerovati. A imao je novaca da kupi barem 4-5 baterija S-300. I dan danas bi bio tamo.

subversus
4 godine prije

Kaže general “jbg ljudi pa znam i ja igrat monopoly”
Ako ostavi zavrnutu pipu Tripoli se bez ispaljenog metka predaje … za koliko? Mjesec? Manje?

Max
4 godine prije

Zatvorio Haftar pipu i to će uroditi plodom

Joca
4 godine prije

Ahahahaha kako ga je zajebao general.

fbslo
4 godine prije

Treba znati, da je i Haftar dobivao novac od ove iste nafe. I za njega će biti manje love..

varjag
4 godine prije

Tako treba generale!!!!!!!!!!!!

Lucija
4 godine prije

Podsjetila bih da mi zapravo vrlo malo znamo o događanjima u Libiji. Ne samo o Haftaru.
Čak možemo tvrditi da je sukob muslimansko bratstvo vs vehabije i SA sekundaran…kreatori su im isti. Koliko ih kontroliraju, drugo je pitanje.
Usa se vrlo malo oglašava o Libiji.

Pogledajte ovu razliku u bogatstvu nafte: Sirija 30 milijuna mjesečno ( ono što drpaju Ameri) vs Libija – 55 milijuna dnevno.
Najvažniji igrači ovdje su lešinari u sjeni koji kradu naftu Libije.

Bili vas začudilo da neka eu država pošalje trupe koje bi nastojale uspostaviti kontrolu nad libijskim naftnim postrojenjima koje sad drži Haftar? Bitna stvar u Libiji jest kontrola obale.

Sasvim sigurno, miješanje Turske – koja za sad to oprezno radi, – mobilizirat će Libijce. Jednostavno, sjetit će se vremena turske okupacije.
Sve u svemu, Libija ima potencijala za jedan lijepi međunarodni sukob.

Ivi.tz
4 godine prije

Hijena,pardon evropa je sada zabrinuta.i budala zna istinu.unistili Libiju pa sad kao sastaju se da joj pomognu.hahaha.bolesnici

Davor drugi
4 godine prije

Bitan dodatak, kao rezultat dogovora je još na inicijativu Njemačke i EU uvršten konsekventni daljnji embargo na uvoz oružja, sto će u konačnici dovesti do primirja po ispucavanju posljednjeg streljiva,htjeli to oni ili ne.

Raca
4 godine prije

Haftar će srediti stvari u Libiji, najvažnije je da ne sluša ,,dobronamerne,, savete evropskih i belosvetskih dušebrižnika kao mi.

Alex
4 godine prije

E sad bi već EU mogli promjenit stranu…

Pero
4 godine prije

Bravo, neka stoka pocrka.
Neka im novce dadne turski izmet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI