Hamas izdaje uvjete za trajni prekid vatre s Izraelom

Izrael i Palestina - Gaza
10 komentara

Palestinska skupina rekla je da će razgovarati o trajnom prekidu vatre s Izraelom nakon razmjene zarobljenika, izvijestio je list

Palestinska oružana skupina Hamas poziva na razmjenu zarobljenika i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze kao dio sporazuma o prekidu vatre, izvijestio je Reuters nakon uvida u dokument.

Hamas je rano u petak objavio na društvenim mrežama da je katarskim i egipatskim posrednicima predstavio svoju “viziju” razmjene zarobljenika s Izraelom. Grupa je priopćila da je taj potez povukla u sklopu pregovora čiji je cilj “zaustavljanje agresije protiv našeg naroda u Gazi, pružanje pomoći i olakšanje za njih te [olakšavanje] povratka onih koji su raseljeni [zbog sukoba].”

Reuters je kasnije otkrio pojedinosti prijedloga Hamasa, za koji je rekao da predviđa dvoetapnu mapu puta prema okončanju borbi.

U prvoj fazi, Hamas je izjavio da je spreman osloboditi izraelske žene, uključujući vojnikinje, djecu, starije i bolesne taoce, u zamjenu za oslobađanje između 700 i 1000 palestinskih zatvorenika, od kojih stotinjak služi doživotnu kaznu, prema agenciji.

U skladu s prijedlogom, rok za izraelsko povlačenje iz Gaze trebao bi biti dogovoren nakon završetka prve faze, navodi Reuters.

Hamas je otkrio da će također biti spreman pregovarati o datumu trajnog prekida vatre nakon početne razmjene zarobljenika, dodaje se.

Prema tvrdnjama agencije, skupina želi da svi zatvorenici s obje strane budu pušteni u drugoj fazi plana.

Međutim, ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua umanjio je nade u skori prekid vatre u petak, rekavši u poruci na X (bivši Twitter) da Hamas nastavlja proizvoditi “nerealne zahtjeve.”

Netanyahu je u četvrtak inzistirao da će Izrael dovršiti svoju misiju “eliminacije” Hamasa. Kako bi to učinio, izjavio je da će izraelske snage ući u Rafah na južnoj granici Gaze s Egiptom, koji je postao posljednje utočište za više od milijun raseljenih Palestinaca.

Najnovije informacije ministarstva zdravstva Gaze sugeriraju da je najmanje 31.341 Palestinac ubijen, a 73.134 drugih ranjeno u izraelskim zračnim napadima i kopnenim operacijama u palestinskoj enklavi u proteklih pola godine.

gazaHamasIZRAELPalestinaprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boljat
1 mjesec prije

Nema mira! Nema predaj edok hazarska guba ne napusti Svetu Palestinsku zemlju!
FREEDOM FOR PALESTINE

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ovi će se dogovoriti kao Rusija i Ukrajina.

Nije mi jasno kako Izrael ne shvaća da ovim masovnim ubjanjem desetina tisuća ljudi, većinom žena i djece, ratnim zločinima, etničkim čišćenjem, ravnanjem Gaze, nedavanjem teritorija za stvaranje palestinske države čiji teritorij nemilosrdno otimaju 76 godina samo stvaraju nove Hamasovce i da ih baš nikada neće pobijediti.

Jedino ako Netanyahu želi izazvati 3. svjetski rat.
Izgleda da hoće.

Zapad ima i te kako krvave ruke do lakata u ovome što se dešava svojom šutnjom, nereagiranjem i nesankcioniranjem, ne samo ovih 5 mjeseci genocida koji se provodi u Gazi, već i višedesetljetnom šutnjom na otimanje palestinske zemlje.

Metabaron
1 mjesec prije

Tesko ce neocisti pristati na to,nabijem ih NATO !

bezveze
1 mjesec prije

Pa, koliko čitam – IDF izgleda kreće ozbiljno na Rafah (kopneno, avionski i granatiranjem su već odradili posao), naravno – opravdanje koje prodaje neprekidno jest kako hvataju te terorističke borce Hamasa. Ne znam samo, inače Izrael voli pokazivati kojekakve reklamirane video uratke – nekako im je valjda promaklo prikazati – te ubijene i pohvatane terorističke Hamasovce. Ali zato su pokazali više puta snimke i srušenih gradova, i gladnih i žednih ljudi koji hodaju po prašini i ruševinama, puno osakaćenih i ranjenih, i najviše – mrtve djece … jesu li to sve ti Hamasovci, pitam se stalno……

DUŠAN ,
1 mjesec prije

Uništenje Hamasa je cilj svih ciljeva a ne neki pregovori !!! Trebao bi to učiniti Al FATAH ali oni nemaju snage !!! Uglavnom pregovori ne dolaze u obzir i nisu alternativa !!!

Sir Oliver
1 mjesec prije

A što očekivati od onih koji su od Rimljana tražili smrt Mesije. Raspni ga. Raspni. Sve rečeno.

roberto
1 mjesec prije

Kaj ne bi trebao naslov bit..izrael izdaje izraelu uvjete..trala la..ne bi li to bilo točnije?;)

Max
1 mjesec prije

Od toga nema ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI