Hamas odbija izraelsku ponudu primirja

Izrael i Palestina
4 komentara

Zapadni Jeruzalem navodno je predložio obustavu svoje ofenzive na Gazu na tjedan dana u zamjenu za oslobađanje talaca

Hamas je odbio ponudu Izraela da prekine borbe u zamjenu za oslobađanje oko 40 zarobljenika, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal pozivajući se na izvore. Palestinska militantna skupina inzistirala je na tome da pregovori o taocima mogu započeti samo ako Izrael prvo prekine svoj napad na Gazu, dodaju novine.

Izvješće dolazi u trenutku kada je Ismail Haniyeh, šef političkog ureda Hamasa, stigao u Kairo kako bi se sastao sa šefom egipatske obavještajne službe i drugim lokalnim dužnosnicima koji su pokušavali posredovati u sukobu.

Prema neimenovanim egipatskim dužnosnicima s kojima je razgovarao WSJ, Izrael je inzistirao da Hamas oslobodi nekoliko desetaka talaca, uključujući sve preostale žene i djecu. Zauzvrat, Izrael je navodno bio spreman zaustaviti svoju ofenzivu na Gazu na tjedan dana i dopustiti više humanitarne pomoći u enklavu.

Po prvi put, razgovori su također trebali uključiti predstavnike Palestinskog islamskog džihada (PIJ), još jedne moćne islamističke paravojne organizacije sa sjedištem u Gazi, navodi se u članku.

Međutim, i PIJ i Hamas navodno su zahtijevali da Izrael provede primirje prije početka pregovora o bilo kakvom potencijalnom sporazumu. Nadalje su inzistirali na oslobađanju svih palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje preko 100 talaca držanih u Gazi. Procjenjuje se da Izrael trenutno drži tisuće Palestinaca.

Vjeruje se da je više od 120 talaca ostalo u Gazi nakon što su Izrael i Hamas prošlog mjeseca dogovorili jednotjedno primirje, što je rezultiralo oslobađanjem više od 105 zarobljenika u zamjenu za oslobađanje Zapadnog Jeruzalema 240 Palestinaca. Međutim, prekid vatre je propao jer su se dvije strane međusobno optuživale za kršenje sporazuma.

Izvještaj WSJ-a dolazi nakon što je izraelski predsjednik Isaac Herzog izjavio da je njegova zemlja “spremna za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi se omogućilo oslobađanje talaca”.

Hamas je 7. listopada pokrenuo iznenadni napad na Izrael. Prema posljednjim podacima, borbe koje su uslijedile rezultirale su ubijenim oko 20.000 Palestinaca i 1.200 Izraelaca, kao i neviđenim razaranjima u Gazi.

U srijedu je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari rekao da je vojska pri kraju svoje kopnene ofenzive u sjevernoj Gazi i da je proširila akciju u Khan Younisu u južnom dijelu enklave. Prema UN-u, Izrael je izdao naloge za evakuaciju tog područja, koje služi kao sklonište za oko 140.000 raseljenih Palestinaca.

gazaHamasIZRAELPalestinaprimirje
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Učiniti bilo što drugo bilo bi glupo.

Jomla
4 mjeseci prije

Izraelu taoci nisu uopće važni! Takva im politika, jbg… 😛 😛

abc
4 mjeseci prije

Usred zapadne kvazidemokratije si izvršava najgnusniji čin krvavog i monstruoznog genocida odnosno holokausta nad Palestincima. A Palestinci su dokazano i potvrđeno semitski narod.
Zapadnjaci dvolično šute i okreču glave, a da nikako ne skontaju, da to čeka sve nas, koji nismo izabran božji narod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI