Hamas postavlja ‘nerealne’ zahtjeve

Hamas
5 komentara

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ohrabrilo je palestinske militante da postavljaju neprihvatljive zahtjeve, ugrožavajući izglede za sporazum o oslobađanju talaca i prekid vatre u Gazi, tvrdi Izrael u utorak.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua  optužio je Hamas da pokazuje “potpunu nezainteresiranost za dogovoreni sporazum”, nakon što je rezolucija SB UN-a u ponedjeljak pozvala na hitan prekid vatre u Gazi i bezuvjetno oslobađanje preostalih izraelskih talaca koje drži palestinska militantna grupa.

Prema Izraelu, Hamas je tražio “trenutni prekid rata, potpuno povlačenje IDF-a [Izraelskih odbrambenih snaga] iz Pojasa Gaze i ostavljanje njegove administracije.”

“Izrael se neće pozabaviti Hamasovim nerealnim zahtjevima. Izrael će slijediti i ostvariti svoje pravedne ratne ciljeve: uništavanje Hamasovih vojnih i vladinih kapaciteta, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza neće predstavljati prijetnju narodu Izraela u budućnosti”, saopštio je Netanyahuov ured.

Izrael je vodio nemilosrdnu zračnu i kopnenu kampanju protiv Gaze više od pet mjeseci, nakon iznenadnog napada Hamasa na jevrejsku državu 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.100 ljudi, a 250 uzeto kao taoci. Izraelske snage su od tada ubile skoro 32.000 Palestinaca, većinom žena i djece, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

Dvije strane su bile uključene u indirektne pregovore u Kataru, razgovarajući o potencijalnom privremenom primirju tokom kojeg bi oko 40 izraelskih talaca bilo oslobođeno u zamjenu za stotine palestinskih zatvorenika. Dok je Izrael sugerirao da je rezolucija UN-a ugrozila pregovore, katarsko ministarstvo vanjskih poslova je u utorak insistiralo da to nema “neposredan učinak na pregovore, oni su u toku kao i prije”.

Nakon što su SAD odbile koristiti svoje pravo veta u SB UN, Izrael je optužio Washington da se povlači sa svoje “dosljedne pozicije” i otkazao posjetu Americi na visokom nivou. Bijela kuća je saopćila da je “zbunjena” Netanyahuovom reakcijom, dok su neki zvaničnici rekli Axiosu da bi izraelski lider mogao stvoriti vještačku krizu kako bi dobio podršku za planiranu vojnu operaciju u gradu Rafah na jugu Gaze.

Netanyahu je mjesecima tvrdio da preostala Hamasova uporišta moraju biti potpuno “eliminirana”. Međutim, s više od milion Palestinaca otjeranih u Rafah izraelskim napadima na druge dijelove enklave, napad na grad “mogao bi dovesti do pokolja” civila, upozorile su UN.

Benjamin NatanjahuHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
30 dana prije

Nakon što su Izraelci razorili i sravnili sa zemljom cijelu Gazu odnosno još to malo preostale palestinske zemlje, pa logično je da tu više nikada neće biti primirja i da Hamas mora osvetiti Gazu do posljednjeg Izraelca. Sedamdeset godina ih pljačkaju, zatvaraju i ubijaju i što je bilo za očekivati?Nema tu više normiranih sredstava ratovanja niti konvencija nego samo nemilosrdan partizanski način ratovanja protiv okupatora koji na njih ide s tenkovima i avionima. Jer nije Palestina okupirala Izrael nego je Izrael okupirao Gazu i Hamas kao oslobodilac, a ne teroristi nikakvo primirje ne može niti smije prihvatiti nakon toga što su izraelski fašisti učinili. I normalno je da se Palestinci bore svim mogućim i raspoloživim sredstvima u svojoj zemlji protiv židovskih okupatora. Pogriješili su samo što nisu lukavije postupili i u međuvremenu razorili pola Izraela jer se nisu nadali kakve su židovi životinje.

Max
30 dana prije

Kreplah Hitler nastavlja po svom.

xyz
30 dana prije

Palestinci zgazite židovske fašiste i satanove zvjeri.

tuf
30 dana prije

Zašto uopće prenosite psihopatsko vrištanje militantnih cionističkih fašista?

Schwarze Hunderte
29 dana prije

Fino ! Israel – napusti UN 😁! P.S. !-Da su ” nerealni ” – da li bi ih uopće i postavljali 😉 ? !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI