Hamas prihvatio sporazum o prekidu vatre

Ismail Haniyeh
12 komentara

Militanti su navodno pristali na primirje uoči izraelske invazije na Rafah

Hamas je prihvatio prijedlog prekida vatre koji su iznijeli egipatski i katarski posrednici, rekao je glasnogovornik skupine za Al Jazeeru u ponedjeljak. Objava je uslijedila nedugo nakon što je Izrael naredio evakuaciju grada Rafaha prije dugo planiranog napada.

Vođa Hamasa Ismail Haniyeh telefonirao je s katarskim premijerom Sheikhom Mohammedom bin Abdul Rahmanom Al Thanijem i egipatskim ministrom obavještajne službe Abbasom Kamelom, informirajući ih “o odobrenju pokreta Hamas za njihov prijedlog u vezi sa sporazumom o prekidu vatre”, rekla je skupina u izjavi za Al Jazeera.

Detalji prijedloga još nisu javno objavljeni. Hamas je ranije zahtijevao da svaki prekid vatre bude trajan i uključuje povlačenje svih izraelskih trupa iz opkoljene palestinske enklave. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je izdati ova jamstva, upozoravajući prošli tjedan da Izrael neće dopustiti da Hamas ostane na vlasti u Gazi, te da će napasti Rafah sa ili bez sporazuma o prekidu vatre.

Netanyahu je, međutim, rekao da je Izrael spreman na privremenu pauzu u borbama kako bi omogućio razmjenu izraelskih talaca za palestinske zarobljenike.

Izraelski premijer je nekoliko mjeseci prijetio da će pokrenuti kopnenu invaziju na Rafah, grad u južnoj Gazi u kojem trenutno živi oko 1,4 milijuna Palestinaca raseljenih iz drugih dijelova teritorija. Unatoč osudama SAD-a, EU-a i niza drugih zemalja, izraelska vojska naredila je civilima da napuste Rafu u ponedjeljak, upozorivši da će ubrzo nakon toga napasti grad “ekstremnom snagom”.

Nije jasno je li prijetnja invazijom utjecala na odluku Hamasa da prihvati prijedlog o prekidu vatre. Unatoč Netanyahuovom inzistiranju da uđe u Rafah, drugi izraelski dužnosnici sugerirali su da bi Hamas mogao izbjeći invaziju pristankom na privremeno primirje Izraela.

Također nije jasno hoće li dogovor koji su iznijeli Egipat i Katar imati podršku Izraela. Neimenovani izraelski dužnosnik rekao je Reutersu da je Hamas pristao na “omekšanu” verziju početne ponude Zapadnog Jeruzalema, koja uključuje “dalekosežne” zaključke koje Izrael neće podržati.

gazaHamasIZRAELprimirjeRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
2 mjeseci prije

Aaa pa sad pristali kad je stislo ko miševi svi u jednoj rupi ali stari mačor nece odustat izginut će oni koji trebaju a vođe su već u Izraelu ili u okolnom zemljama kojima će donijeti nesreću palestinci di god dođu stvore probleme a Izraelci to znaju pa siju zlo u drugim zemljama da im nije dosadno jer neprijatelja moraju imat kako bi opstsli 🤷‍♂️

R M
2 mjeseci prije

Ovo je kao i skoro sve ratne priče u ovom trenutku usmereno na dezauvijaciji i zamajavanju širokih narodnih masa. Da se otupi oštrica besa i potrebe da neko odgovara za zločine počinjene za vreme korone. Oće li se opet izvući?

Nenad
2 mjeseci prije

Hizbollah je jučer samoubilačkim dronom ubio 2 vojnika tzv IDF-a na teritoriju okupirane Palestine. Koliko je meni poznato ovoj je 1. ovakav slučaj !!!

Max
2 mjeseci prije

Jedino što je bilo moguće..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI