Hamas upozorava Izrael

Gaza
17 komentara

Krajem svibnja izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je datum 1. srpnja kao datum naveden u novootvorenom koalicijskom sporazumu zemlje za pokretanje postupka proširenja suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

Palestinski pokret Hamas, koji kontrolira pojas Gaze, upozorio je Izrael zbog poduzimanja planova za proširenje suvereniteta nad područjima na Zapadnoj obali, uključujući stratešku dolinu Jordana.

Hamsasov jeruzalemski ured unutarnje poslove rekao je u nedjelju da će “Jeruzalem ostati palestinski, arapski i islamski grad i vječna prijestolnica palestinske države. Sve sile na ovom planetu neće moći promijeniti identitet, adresu i povijest”.

U priopćenju se dodaje da će “okupacija i zavjere protiv Jeruzalema i Palestine biti osuđene na propast te da planovi okupacije neće osigurati budućnost za njeno postojanje na palestinskoj zemlji”.

Hamas se također obrušio na ono što je opisao kao “zloslutni dogovor stoljeća” vezan za palestinsko-izraelsko mirovno rješenje, rekavši da su neke zemlje već ušle u “flagrantnu fazu normalizacije odnosa” s Tel Avivom “političkim, gospodarskim, kulturnim, sportskim i umjetničkim putanjama koje su u suprotnosti dostojanstvu i volji arapskog i muslimanskog naroda, koji su dugo podržavali palestinski narod u njegovoj dugoj borbi s cionističkim neprijateljem”.

Militantna skupina također je pozvala Palestinsku upravu da se povuče iz “katastrofalnog” sporazuma iz Osla, potpisanog 1990.-ih i koji ima za cilj rješenje izraelsko-palestinskog sukoba usklađeno s rezolucijama 242 i 33 Vijeća sigurnosti UN-a.

Kralj Jordana upozorava na posljedice u slučaju izraelskog poduzimanja akcija na Zapadnoj obali. Izjava dolazi nakon što je jordanski kralj Abdulla II upozorio Izrael sredinom svibnja na “masovni sukob” s Hašemitskim kraljevstvom ako židovska država nastavi s proširenjem suvereniteta nad područjima Zapadne obale.

“Čelnici koji zagovaraju rješenje jedne države ne razumiju što bi to značilo. Što bi se dogodilo ako bi se Palestinska nacionalna uprava srušila? U regiji bi bilo više kaosa i ekstremizma”, rekao je u intervjuu za časopis DerSpiegel.

Kralj se očitovao o takozvanom rješenju dviju država koje podrazumijeva uspostavljanje dviju država, Izraela i jedne za Palestince na spornim teritorijima Zapadne obale, uključujući Istočni Jeruzalem, i pojas Gaze.

Jasno je pojasnio da, iako ne želi “iznositi prijetnje i stvarati napetu atmosferu”, Jordan “razmatra sve mogućnosti”.

Tome je prethodio događaj s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim glavnim političkim suparnikom Bennyjem Gantzom, i sklapanje koalicijskom sporazuma iz travnja, koji predviđa da izraelska vlada može početi razmatrati provedbu proširenja suvereniteta vezanog uz Zapadnu obalu od 1. srpnja, u skladu s planom američkog predsjednika Donalda Trumpa vezanog za Bliski Istok.

Ranije je američki veleposlanik u Izraelu, David Friedman najavio da je Trumpova administracija spremna priznati proširenje suvereniteta Izraela na 30 posto Zapadne obale.

POTUS otkriva ”dogovor stoljeća”

Trump je svoj mirovni plan za Bliski Istok otkrio krajem siječnja, označivši ga kao “ugovor stoljeća”.

Nacrt predlaže stvaranje palestinske države uz Izrael, ali s glavnim gradom na periferiji Istočnog Jeruzalema, a ne unutar njega. Prema planu, raspršena palestinska područja ujedinila bi se kroz sustav autocesta, mostova i tunela.

Plan je odmah odbio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koji je rekao da Jeruzalem “nije na prodaju”, a da će dogovor Palestinci baciti u “kantu za smeće povijesti”.

Prošlog mjeseca Abbas je za Al Jazeeru rekao kako su “Organizacija za oslobađanje Palestine i Palestinska država izvršili sve obveze iz svih sporazuma s vladama Sjedinjenih Država i Izraela, uključujući i one povezane sa sigurnošću”.

Hezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
3 godine prije

Mora da je glavešinama iz hamasa zafalilo para ..

ivi.tz
3 godine prije

Gdje je sad cuvar ljudskih prava i svega, ta cuvena eu…hehe tesko je ostati ravnodusan na ovo sto se desava. Ali nista nije vjecno…

Dopizdilomi
3 godine prije

2026 je blizu. Vidjet ćemo što će biti.

Anui
3 godine prije

Naslov u članku kaže “proširenja suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale”, a to znači OKUPACIJA.
Guba ćifutarska ništa drugo niti ne radi od 1948 godine.
Nadam se da će odgovarati za sva svoja nedjela. Neka im elon mask napravi raketu i sve ih pošalje na Mars tamo im je mjesto pa neka se šire do mile volje

putnik83
3 godine prije

Hammas upozorava Izrael? Ajde?? HAHAHA!

Hezbollah
3 godine prije

Hamas prijeti, HAHAHA. Jordan prijeti, HAHAHA. Ne znam koji su veće ulizice cionistima. Hamas je 2011. na naredbu gospodara spremno(i vrlo rado) ugrizao ruku(Sirija i Iran) koja ga je hranila. Jordan je također na poziv gospodara 2011. podržao izbacivanje Sirije iz Arapske lige i spremno iz svojih zatvora pustio ubojice, pardon “borce za slobodu” za ubijanje Sirijaca.

Zvrk
3 godine prije

Ekskluzivno: Bulgari ušli u Sofiju!

Ad astra
3 godine prije

Hamas, je li to ona organizacija koja je silom htjela srušiti palestinsku upravu na Zapadnoj obali? Jesu li to oni koji odbijaju bilo kakve mirovne pregovore i podržavaju samo nasilje? Jeli to ona organizacija koja je ogranak Muslimanske braće koji su radikalni islamisti? Je li to ona organizacija koja je ideološki bliska s ISIL-om? Da ne nabrajam dalje. Zaključak se nameće sam. To sigurno nije organizacija koja će pomoći Palestincima u normalizaciji života.

Z.A.
3 godine prije

Na tlu Palestine je nastala drzava Izrael kao projekat zapada prvenstveno V.Britanije , Francuske i SAD sa ciljem kontrole B.I. i upravljanjem , otimacinom prirodnih resursa tog regiona , i stvaranjem permanentnog neprestanog haosa, koji u konacnici je imao zadatak slabljenja Islamskih zemalja da nikad ne postanu neki relevantan faktor na medjunarodnoj sceni .Palestina je domovina tri autohtona naroda jevreja , krscana i muslimana koji su zivili u simbiozi zajednistva bez nekih vecih medjureligijskih trvenja dok se nije stvorila drzava Izrael koja je u startu svog postanka stvorena nasilnim putem koje(nasilje ) traje i danas i ta drzava nestace na isti nacin na koji je i stvorena . Univerzalni zakoni su neumoljivi pa priznavali ih mi ili ne oni djeluju .Na ovom svijetu od kako postoji, ja nisam vidio vjecnost to nije rezervisano za ljude pa i drzave .

Max
3 godine prije

Narawno da je to grad i Palestinaca i svih drugih muslimana ali i nas kršćana Što se tiče vojnog odgovora to bi vjerojatno bilo raketama Qassam a Izrael bi uzvratio zračnim napadima možda ciljanim na terenske zapovijednike Hamasa što bi čak moglo rezultirati i općim ratom) Ali mene druga stvar intrigira Iran je najavio pomoć i potporu Palestincima u borbi protiv Izraela mene zaista zanima jesu li je i poslali? Jer to s vojnog gledišta mijenja omjer snaga Iranski vojni stručnjaci tehnologija bi znatno ojačali Palestinske organizacije (tu prije svega mislim na rakete) u slučaju značajnijeg sukoba s Izraelom

Ivex
3 godine prije

Hamas skupina klošara ne jebe njih Izreal pet posto tek kada se veliki buraz Hezzbolah oglasi onda će da slušaju nešto. Ovi za sada šute.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI