fbpx

Hezbollah i Iran ostaju u Siriji – Rusija osigurava koridor Teheran-Damask

Teheran Damask čuva Rusija

Visoki dužnosnik Hezbollaha, šeik Sadiq Al-Nabulsi, odbacio je kao lažna nedavna izvješća o planiranom odlasku boraca Hezbollaha i iranskih vojnih savjetnika iz južne Sirije.

Šeik Sadiq Al-Nabulsi je rekao da su zahtjevi za povlačenjem Hezbollaha i iranskih snaga iz južne Sirije u skladu s interesima izraelskog režima, prenosi iranska državna agencija Tasnim Vijesti.

“Ova izvješća i medijski napisi nisu istiniti”, kazao je Al-Nabulsi, dodajući kako takvi zahtjevi imaju za cilj potkopati imidž Irana u Siriji.

“Sirijska vlada je odobrila prisutnost iranskih savjetnika u Siriji, a pitanje ostanka ili povlačenja ovih snaga ovisi o sporazumima između dviju strana”, izjavio je Sadiq Al-Nabulsi za kanal RT Arabic.

Dužnosnik Hezbollaha je reagirao na navode takozvanog “Sirijskog opservatorija za ljudska prava” sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koji je u četvrtak priopćio kako se Hezbollah i iranski borci pripremaj za povlačenje iz južne Sirije, što je posljedica regionalnih i međunarodnih pregovora koje o budućnosti Sirije trenutno vode SAD, Rusija i Jordan.

SOHR Ramija Abdela Rahmana, koji iz Londona širi vijesti o situaciji u Siriji,  naveo je kako Iran i Hezbollah planiraju povući snage iz područja pokrajina Daraia i Quneitra, blizu “sjeverne granice Izraela”, točnije okupiranog Golana.

Iran će aktivno braniti svoja postignuća u Siriji i Iraku

Proteklih nekoliko dana su se u medijima pojavile brojne dezinformacije o navodnim pregovorima Irana i Izraela, vijest koju je objavio malo poznati saudijski portal Elph, kao i objava na Twitteru izraelskog novinara Amichaia Steina, koji je naveo da je panarapski portal sa sjedištem u Londonu Asharq Al-Awsat prenio “kako je Rusija dala Izraelu “zeleno svjetlo” za udare na iranske ciljeve u Siriji”, vijest koju je na spomenutom portalu nemoguće pronaći.

Danas je izraelska televizija Chanel10 priopćila kako Tel Aviv nema nikakvih problema s tim da Bashara Al-Assad ostane na vlasti, ali da u Siriji ne smije biti iranskih trupa i milicija kojima upravlja Teheran. Prvi kanal izraelske televizije je priopćio kako su ministri obrane Izraela i Rusije razgovarali o mogućem dogovoru kako ne bi bilo iranske prisutnost u južnoj Siriji najmanje u pojasu 70 do 80 kilometara od sirijske i izraelske granice, opet kao “granicu” uzimajući liniju razdvajanja na okupiranom Golanu.

Iz navedenog je lako zaključiti kako se zaista vodi propagandni rat u više smjerova. Prvi je stvoriti razdor između Moskve i Teherana, a drugi između Sirije i Irana, do kojeg bi moglo doći ako se izraelsko zrakoplovstvo usredotoči na sirijske ciljeve, ne iranske ili Hezbollah, kako bi se u sirijskoj javnosti širilo uvjerenje da sirijski vojnici i civili moraju plaćati račun zbog odluke Assada da Hezbollah i Iran pozove u Siriju kako bi dali doprinos borbi protiv terorizma.

Primjetno je da mnogi nasjedaju na ovu potpuno logičnu propagandu od strane Izraela i Saudijske Arabije. No, Iran i Hezbollah su pri tome uvijek suzdržani i sve su izjave iste ili slične onoj koju je za RT Arabic dao šeik Sadiq Al-Nabulsi i da se ni Hezbollah ni iranski savjetnici neće povući iz Sirije sve dok je na snazi službeni dogovor s vladom u Damasku.

Što se tiče situacije na bojnom polju, ovih dana je u pokrajini Deir Ez-Zor poginulo nekoliko ruskih vojnika i nekoliko desetaka Sirijaca, Pentagona se navodno priprema za udare na jugoistoku Sirije i želi presjeći komunikaciju iranskih snaga i njihove saveznike u Siriji u području Eufrata i graničnog prijelaza Al-Qaim – Al-Bukamal.

Odmah nakon najave presijecanja koridora koji od Tehrana preko Bagdada vodi do Deir Ez-Zora i dalje do Libanona su se u borbu protiv terorista “Islamske države” uključile snage iračkih šiita, koje su prešle na sirijski teritorij, gdje su u borbi se protiv terorista “kalifata” ušle u sukob i protiv lokalnih kurdskih YPG milicija.

Proiranske snage u Siriji, iako ne govorimo o redovnoj iranskoj vojsci, čine veliku borbenu skupinu i iz Irana preko Iraka ne dobivaju samo oružje i streljivo, već i svježe snage koje zamjenjuju borce koji su mjesecima na bojištu i popunjavaju gubitke, bilo da govorimo o poginulima ili ranjenima.

Petr Livov, ruski doktor političkih znanosti, za New Eastern Outlook piše kako Rusija sprečava provedbu američkog i izraelskog plana i suglasna je oko pitanja postojećeg kopnenog koridora koji Iran sa Sirijom povezuje duž rijeke Eufrat.

Upravo je to bio razlog zbog kojeg su teroristi pojačali napade na ruske i sirijske položaje u Deir Ez-Zoru. Napade uglavnom provodi ISIL, koji je nedavno napustio područja južno od Damaska i otišao u enklavu u istočnom Homsu i Deir Ez-Zoru, ali i na područja koja kontroliraju američke snage i sirijski Kurdi.

SAD neće riskirati izravan sukob s Rusijom, koja je u Deir Ez-Zor rasporedila relativno velik broj vojnih savjetnika. Ruski vojnici su tamo izmiješani s proiranskim milicijama, uglavnom afganistanskim i pakistanskim dragovoljačkim postrojbama.

Ako su točni navodi dr. Petra Livova, Iran u Siriji danas ima oko 120 tisuća svojih vojnika i militanata iz savezničkih šiitskih odreda. Oko 20 do 25% od ove brojke su borci libanonskog Hezbollaha, dok su ostali borci iz više desetaka različitih šiitskih skupina iz cijele regije, od Jemena do Pakistana. Naravno, Iranska revolucionarna garda je odgovorna za transport, plaće i nabavu vojne opreme i lijekova za te skupine, ali i zapovijeda svim njihovim operacijama.

Rat u tijeku je stvorio novu ravnotežu snaga u Siriji i Iran, koji je ranije zapovijedao s približno 40 tisuća boraca, danas ih ima oko 120 000. Iako je ova brojka vrlo upitna, nema sumnje da Iran može računati na vojnu silu koja, ne bez razloga, plaši izraelski režim.

Pitanje opskrbe ovih snaga je bio ključ opstanka sirijske i iračke države 2014. i 2015. godine, što je prisililo generala Qassema Suleimanija da pod svaku cijenu uvjeri Rusiju da se uključi u sirijski rat. Ruski  doktor političkih znanosti Livov je naveo kako je prvo trebalo uvjeriti Tursku da prihvati sve prijedloge Moskve u projektu “Turski tok”, od kojeg bi dio bio alternativa tranzitu preko Ukrajine.

“General Suleimani je izuzetno inteligentan i ima jake osobne veze s mnogim utjecajnim ljudima u regiji i uspio je postići da Moskva i Ankara u jesen 2015. godine zapravo spase Bashara Al-Assada, kada je rat bio gotovo izgubljen”, piše dr. Petr Livov.

Kasnije su se zbog obaranja ruskog zrakoplova od strane turskog zrakoplovstva odnosi između Moskve i Ankare zaoštrili, ali je taj problem riješen. Nikada nećemo znati ulogu Teherana u tom zbližavanju, ali činjenica da su prema više izvora u spašavanju Erdogana tijekom propalog vojnog udara  sudjelovali Rusija i Iran, kada se turski predsjednik nakratko sakrio u Iran, sugerira da ima puno toga što ne znamo i nećemo znati sve dok se za nekoliko desetljeća ne otvore državni arhivi.

No, najvažnije je da je Iran osigurao pristup granici Iraka i sada relativno mirno opskrbljuje inozemne savezničke snage u Siriji. Osim toga, znatno im je povećao broj. No, problem opskrbe i dalje nije bezazlen. Iran ima dvije velike grupe na sjeveru Sirije, gdje kontrolira dio pokrajina Deir Ez-Zor i Aleppo, što je bilo moguće zbog nemiješanja u tursku kampanju “Štit Eufrata”. Druga skupina je raspoređena u blizini Damaska, odakle pokriva Libanon i brani infrastrukturu Hezbollaha. Opskrba tih dviju skupina se provodi i morem, kroz Tartus i Latakiju, te kopnom, duž rijeke Eufrat kroz Deir Ez-Zor. No, luke su pod ruskim nadzorom i njihove mogućnosti nisu velike, obzirom da ih prvenstveno zauzimaju ruski brodovi koji opskrbljuju rusku vojnu skupinu u Siriji.

Dakle, put duž Eufrata je za Iran glavni. Kroz njega, Iranci također prevoze sirijske fosfate, čime se dijelom plaća i oružje i oprema za proiranske milicije u Siriji.

Ruska vojna prisutnost u Deir Ez-Zoru pomaže Iranu oko kontrole ključne kopnene rute. Bez ruske vojske u rom području i sigurne opskrbe, proiranske skupine bi tamo brzo bile eliminirane od strane američkih trupa i njihovih kurdskih saveznika.

Dakle, s vojne točke gledišta, Iranu je puno važnija sigurnost kopnenog koridora od toga hoće li na jugu Sirije od Izraela biti udaljen 5 ili 50 kilometara. Sve iranske vojne aktivnosti u Siriji ovise o jednoj prometnici, a tanka opskrbna linija kod prijelaza Al-Bukamal je najranjivije mjesto za Teheran. Stoga je glavna zadaća svih akcija na lijevoj obali Eufrata širenje područja kontrole oko opskrbne linije, a ne kontrola nad naftnim i plinskim poljima.

U Siriji danas svjedočimo nekoj vrsti pauze, a  lokalni sukobi su uglavnom taktičke prirode, poput uspješne eliminacije terorističkih enklava. Ova pauza je vjerojatno priprema za novu fazu rata, ali takvog u kojem će javnost vidjeti samo površinu zamagljenu masovnom propagandom i dezinformacijama. Rusiji nije cilj da izbije sukob između Sjedinjenih Država i Izraela s Iranom i proiranskim milicijama u Siriji, bilo da ih je oko 40 000 ili preko 100 000 kako tvrdi dr. Livov. Kako za Rusiju, tako i za Iran i Hezbollah, važno je da se Sirija očisti od terorista i prisutnosti stranih trupa koje su u zemlji bez odobrenja vlade u Damasku. Čini se da se kreću u tom smjeru, čak i ako netko želi stvari prikazati drugačijima.

Kopneni koridor

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
26 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Malo mi se čini pretjerana brojka od 120 000 boraca, iako s Hezbollahom i svim mogućim i nemogućim milicijama, a ima ih na desetke , može biti. samo Afganistanaca je prije dvije godine bilo 12 – 14 000

jafar
Gost
jafar
2 godine prije

Najrealnije su informacije koje govore o cca 80.000 proiranskih boraca u Siriji.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Mislim da nije pauza vec se sad desavaju dogovori,pregovori za stolom…. Mozda se upravo desavaju novi sporazumi da zamjene onaj od prije 100 godina….
A mozda se nista i ne dogovore jer ipak su ulozi jako veliki ,rekao bih bez pretjerivanja planetarne vaznosti…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Naravno da ostaju. Niti su došli u Siriju da bi se samo borili niti su pozvani iz istog razloga.
Došli su da ostanu, u svrhu utjecaja u samoj Siriji i na cilom BI

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Bolje oni nego Saudi. Sada se ide na razbijanju po etničkom principu, da se Arapi šiiti nekakoprivode Rijadu, ne Teheranu, što će teško ići. Čak postoji obrnuti trend , da se suniti, Kurdi i Turkomani u Iraku pridružuju šiitima i proiranskim skupinama. Što se vidilo u kratkoj borbi u Kirkuku, protiv Barzanijevih Pešmergi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Mislim da iran ima jako veliku podrsku medju sunitima sirom svijeta… Stvari su kriticne za islamski svijet ,koji bi trebao da odvoji zito od kukolja, odnos sija i sunija ostaviti za neka druga vremena..

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Tako je Alene, zlo ih planski dijeli i truje, ista shema kao i katolici/pravoslavci.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

To uopće ne bi trebala biti tema rasprava. Islam je jedan i drugi. ne znam što vele ovi na Al-Ahzaru u kairu, jedino sunitsko sveučilište na svijetu koje je priznato od svih i ne proturječi mu nitko, osim Muslimanskog bratstva, što je britanski paprikaš islama i europske politike sa strankama, ljevicom desnicom i sl, kojeg je osmislio britanski plaćenik, Hasan Bana. Mislim da je čak primljen u masonsku ložu zbog tog uspjeha…..Griješim, sad sam vidio, samo Muslimansko bratstvo funkcionira i priznato je kao masonska loža

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Siti i suniti i jesu od pocetka vise politicka nego religijska stvar tj stvar oko izbora vladara unutar islamskog svijeta mudro iskoristena od strane znamo koga da uradi ovo sto se rada danas citavom ummetu….
I tako u toj borbi dosli smo do toga da suniti vise skoro nemaju vlast ni nad samim sobom dok siti imaju kakvu takvu kontrolu i otpor okupatorima…

Igor 21
Gost
Igor 21
2 godine prije

Retko komentarisem ali ovde treba biti krajnje precizan.Na primer ja koji sam srbin pravoslavac imam samo jedan problem a to su jezuiti koji su ubaceni za vreme komunizma i zauzimaju vodece pozicije kako u srpskoj tako i u ruskoj crkvi.Predvodnik u promociji svejeresi ekumenizma je jedan ruski vladika Ilarion Volokolamski i on je trenutno veci djavo i od samog Satane.

Lindita
Gost
Lindita
2 godine prije

Iran nije došao u Siriju zbog same Sirije (usputni posao) nego zbog Palestine … bar se nadam da je tako ….

igi
Gost
igi
2 godine prije

….postoji akcija i reakcija…da američke administracije duboke države nisu toliko bahate,jednostrane i proizraelski nastrojene danas bi iran bio jedan od boljih saveznika USA,ali sankcije i nevoljnost iskrenih pregovora tjeraju iran u kut iz koga on može samo pružiti odsudnu obranu….amerika je light replika trećeg rajha u kojoj se ona smatra nad izuzetnom državom i nad nacijom i koja pruža drugima samo dvije mogućnosti ili se pokloni ili ukloni, ali problem nastaje kod samosvjesnih naroda i država koji su u mogućnosti da pruže otpor i taktika i strategija slamanja tog otpora nadilazi američke mogućnosti jer ne dozvoljavaju nikome da pregovara na istim pozicijama a sa tim istim državama nisu spremni ulaziti u konflikt kojega ne mogu kontrolirati.
….s druge strane da nije bilo 90tih onakvog ponižavanja rusije od strane američke duboke države a da su se priznavali interesi RF rusija bi danas bila saveznica NATO saveza jer rusi su potkupljivi kao i svi drugi ali sve dok im bahato ne udaraš na ego,čast,i povjest…u biti amerikanci mogu mnogo učiti od rusa jer ono što je danas kadirov rusiji mogao je biti putin americi;međutim to zahtjeva dugoročne promišljene poteze kojeg deep state oligarhija u bjeloj kući nema niti je ikada imala.
….i na kraju zanimljivo je kako deep state postavlja mediokritete u drugim državama i diplomaciji….ona podbula britanska gospođa u VS spominje marxa koji se okreće u grobu kada vidi današnju rusiju…ona smatra da je marx rus ili da je u rusiji komunizam…ovo je više žalosno nego tužno…macron ne zna da rusija ne završava na uralu već u vladivostoku…ministar VB boris laže u kameru da su mu znanstvenici rekli da je rusija odgovorna za trovanje skripalovih… a na našim prostorima imamo legendarnu NATO činovnicu kolindu koja je puna tkz. bisera u ravni s boldrikom iz crne guje…plenkovića anemičnog…điukanovića cigaret dilera mafijoza….itd.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Teško će se tamo dogovoriti, a svi hoće da se dogovore?
Oni koji pod okupacijom drže SAD ne žele mir!?
A bez konsenzusa nema dogovora?!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Bas tako….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Ovaj je pretjerao.Dobro,ima bolje informacije od nas ali da ih ima toliko čisto sumnjam.Računajući pakistance,afgane( svi su pod komandom Teherana)Livu al Quds(palestinci)Hezbolah i ostale iz Libana i revolucionarnu gardu opet ih nema toliko..Neznam..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

” Ova pauza je vjerojatno priprema za novu fazu rata, ali takvog u kojem će javnost vidjeti samo površinu zamagljenu masovnom propagandom i dezinformacijama. ”

Evo krece…

“Generalni sekretar NATO-a tvrdi da alijansa neće priteći u pomoć Izraelu u slučaju napada njegovog ljutog neprijatelja Irana.
Jens Stoltenberg izjavio je za magazin Der Spiegel u komentarima objavljenim u subotu da je Izrael partner, ali nije član vojnog saveza i da se “sigurnosne garancije” NATO-a ne primjenjuju na Izrael.”

nemoj mene bona jaro
Gost
nemoj mene bona jaro
2 godine prije

ahahaaa, stitit ce pijani rusi, evo kako ce stititi……

11:44 02.06.2018:

US-led Coalition Strikes Civilians in Syria, Leaving Eight Dead – Reports.

As many as eight civilians were killed in the northeastern Syrian province of Hasakah in an airstrike carried out by the US-led international coalition, local media reported citing a local source.

“The ‘international coalition’ has committed another massacre, which killed eight members of a family in Dib-Haddadj village on the south-east of the Hasakah province,” the source said, as quoted by the SANA news agency.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Dobijene bitke, a izgubljen rat. Ali, ti to ne razumes bona jaro .

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

siroti dumb/burt, nickovi se mjenjaju, ali glupost ostaje… Drži se jaro svoje neosvojive Ghoute, gdje Rusi i SAA nikako da udju..

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

@Ivo,ne hrani ………,ignorirati.

burt
Gost
burt
2 godine prije

nemoj moje ime povezivat sa svakakvim likovima

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Jes vala ,burt vec ima neki imidz ovde….

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Vrapče otišlo na godišnji do rujna!!!

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Jedino što je jasno je to da se od IzraHELLa, Saudi Barabije i Emirata ne traži ništa. Mogu nastaviti sa svojom zločinačkom politikom kao i do sada.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

kada se povuku amerikanci onda se može razgovarati o povlačenju i irana

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Netanyahu must go?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik