Moskva objašnjava usporavanje operacije u Ukrajini

Ruska vojska u Ukrajini
31 komentar

Usporavanje ruske vojne operacije u Ukrajini je namjerno s ciljem evakuacije stanovništva i izbjegavanja žrtava među civilima, insistirao je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Oružane snage Rusije stvaraju humanitarne koridore i najavljuju prekide vatre kako bi osigurale sigurnu evakuaciju stanovnika iz okruženih naselja, objasnio je on, uprkos tome što ovakav pristup koči napredak snaga zemlje.

“Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali to se radi namjerno kako bi se izbjegle civilne žrtve” , objasnio je on na sastanku Vijeća ministara odbrane Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB).

Za razliku od Oružanih snaga Ukrajine, istakao je Šojgu, ruske trupe ne izvode udare na civilnu infrastrukturu u kojoj se možda nalaze ljudi u blizini. Umjesto toga, identificirani vatreni položaji i ukrajinski vojni objekti gađaju se “visoko preciznim oružjem”, dodao je.

Ministar odbrane je takođe tvrdio da zapadne zemlje, u strahu od poraza kijevskih snaga, ubrzavaju pošiljke smrtonosne pomoći Ukrajini i šalju dodatne vojne savjetnike i osoblje iz privatnih vojnih kompanija, dodajući da je broj stranih plaćenika u zemlji već premašio 6.000.

Međutim, uprkos kaznenim sankcijama Moskvi i opsežnoj pomoći koju je Zapad pružio Kijevu, Šojgu je tvrdio da će Rusija nastaviti svoju specijalnu operaciju dok se ne ostvare svi njeni ciljevi.

Ponovo je insistirao na tome da je trenutna situacija u Ukrajini rezultat odbijanja Zapada da uzme u obzir prijedloge Rusije za rješavanje ključnih pitanja vezanih za njenu nacionalnu sigurnost, koja uključuju prestanak širenja NATO-a na istok i neraspoređivanje udarnog oružja blizu ruskih granica.

“Sve je urađeno potpuno obrnuto. Sjedinjene Države su postavile kurs za potpunu demontažu postojeće međunarodne sigurnosne arhitekture, prateći to sa globalnim postavljanjem sistema protivraketne odbrane i razvojem raketnih sistema srednjeg i kraćeg dometa”, rekao je on i dodao da je NATO bio na pragu Rusije i značajno je povećao svoj borbeni potencijal.

Šojgu je takođe primijetio da je blok predvođen SAD intenzivirao svoje napore da se Ukrajina pridruži i da je na svojoj teritoriji razmjestio koalicionu vojnu infrastrukturu i okrenuo zemlju neprijateljski prema Moskvi.

Rusija je napala svoju susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

koridoroperacijarusijaSergej Šojguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Moja država, jedna od najvjernijih sluga američkih interesa, objavila je 3 SEKUNDE video snimka!
Na mediju, koji se inače bavi povečanjem penisa i savjetima, kako izboljšati spolnost…
I taj snimak če biti sačuvan u arhivima, da se poslije, kad Putin umrije od krvnog raka, što mu se svakako vidi na licu, ili kad bude ležao u sanatorijumu…
Hahahahahahahahaha………
Goebels se vrti u svom grobu kao propeler drona….

Emiliano Zapata
1 godina prije

Prosto zazelis da ti Rusi napadnu zemlju s obzirom koliko su dobri i obzirni u ratu…

nekoime
1 godina prije

Kada će konačno Rusi i Kinezi napraviti zajedničku vojnu bazu na Kubi?

Fend
1 godina prije

Ja mislim da ce US rani pobijediti u Europi

Karma
1 godina prije

Sta rusi ne dignu baze na granici Mexico USA? 199 balistickih i mir u kuci, ludnici.
Odkad su budale ubili Kennedija i prestali raditi Ford mustang V 8 god 1964 samo rade sranja po svijetu daleko od svoje kuce.

Qwrt
1 godina prije

Ukrajina je tek 2017g zatražila ulazak u NATO. Tri godine je trpela otimanje Krima i okupaciju Donbasa i Luganska od strane proruskih separatista. Trpela je i proterivanje desetina hiljada ukrajinaca iz Donbasa. Ukrajinu je Rusija dovela u situaciju da mora da traži ulazak u NATO jer Rusija vojno napada i čerupa samo države koje nisu u NATO paktu

Max
1 godina prije

To su humanitarni koridori i li vrata spasa.

antinato
1 godina prije

Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Zalužni zahtijeva da Sjedinjene Države izvrše pritisak na Zelenskog da dopusti povlačenje trupa iz Severodonjecka, Lisičanska, Severska, Artemovska, Kramatorska u Dnjepropetrovsk ili Pavlograd (regija Dnjepropetrovsk).

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Svi koji vojno pomažu Ukrajinu su veći ZLOČINCI od Ukrajinskih NACISTA. Nitko od svih njih 8 godina nije riječ rekao dok su ubijani pripadnici Ruske nacionalne manjine. Za nijednog od tih pomčnika “humanitarna” ne nalazim slova opravdanja i sve ih treba na vješala dignuti i ostaviti vranama. Tu uključujemo sve Hrvate pa i vladu i one koji aktivno pomažu Ukrajinu.

Barkx
1 godina prije

Mi smo u oluji to rjesili za 3 dana… Putin, zelensky, zapad su okultna oligarhija daj da izgine sto vise ljudi

Lucija, prva
1 godina prije

Prenosim komentar:
“Arestovic, gay savjetnik komedijasa Zelenskog, priznaje da Ukrajina nema kapaciteta za daljnje popunjavanje i pomoc onima koji su u okruzenju svojih oruzanih snaga u Donbasu i da je sve na njima koliko izdrze.”

ad astra
1 godina prije

Nakon 3 mjeseca ratovanja Rusi se sjetili štititi civile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI