Hoće li Izrael provesti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre u Gazi?

Palestina zastava rat
14 komentara

Ostaje nada da će nedavna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a biti prekretnica, okončavajući nehumane izraelske napade na Palestince

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) donijelo je rezoluciju kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre u Gazi tijekom mjeseca ramazana. Za odluku, koju je predložilo 10 izabranih članova vijeća, glasovalo je 14 članova vijeća. Samo su se Sjedinjene Države suzdržale pri glasovanju. Nakon glasovanja, u vijećnici se prolomio neobičan pljesak, pokazujući koliko međunarodna zajednica želi da se krvoproliće prekine.

Jedina suzdržana članica bila je SAD, koja je u više navrata blokirala rezolucije Vijeća sigurnosti kojima se zahtijevao pritisak na Izrael. Međutim, američka vlada nije mogla ostati ravnodušna na stalnu izraelsku brutalnost i sve veći međunarodni pritisak te je počela pokazivati frustraciju. Osobito, dok se broj civilnih žrtava nastavlja povećavati, a povezane agencije i uredi UN-a upozoravaju na tekuću humanitarnu krizu u Gazi, američka vlada pokazala je svoju frustraciju. Veleposlanica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield objasnila je da je bila suzdržana jer se SAD ne slažu sa svime u rezoluciji.

Rezolucija je nastala u kritičnom trenutku kada međunarodna zajednica sve više traži od Izraela da prestane sa svojim zločinima i odustane od svoje genocidne i kaznene politike protiv nedužnog stanovništva Gaze, koji je na rubu gladi. Rezolucijom se od dviju strana, Izraela i palestinske skupine Hamas, traži da proglase prekid vatre do kraja mjeseca posta Ramazana, odnosno dva tjedna, te oslobađanje svih talaca zarobljenih u operaciji Poplava Al-Aqsa 7. listopada. Ova je rezolucija značajan korak koji su poduzele UN. Sada ćemo pričekati i vidjeti hoće li se Izrael pridržavati rezolucije.

Ne treba zaboraviti da su rezolucije UNSC-a dio međunarodnog prava i obvezuju sve članice UN-a. Pravna je odgovornost članica UNSC-a da odmah provedu rezoluciju. U tom kontekstu, reagirajući odmah nakon glasovanja, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je na X rekao: “Vijeće sigurnosti je upravo odobrilo dugo očekivanu rezoluciju o Gazi, zahtijevajući trenutni prekid vatre i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca. Ova rezolucija se mora provesti.” Stoga bi neuspjeh UN-a da provede rezoluciju “bio neoprostiv”.

Pritisak UN-a na Izrael: hitnost za prekid vatre

S obzirom na to da Izrael do sada nije proveo niti jednu odluku UN-a, ne treba biti optimističan u pogledu uspješne provedbe najnovije rezolucije. Naravno, Vijeće sigurnosti UN-a i globalne sile moraju izvršiti pritisak na Izrael da se pridržava odluke. Ako Izrael ne provede rezoluciju, kako je izvijestila posebna izvjestiteljica UN-a za okupirana palestinska područja Francesca Albanese, sve članice UN-a trebale bi odmah uvesti embargo na oružje Izraelu i uvesti druge ekonomske i političke mjere kako bi se osigurao trenutni prekid vatre.

Izrael je oštro reagirao na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, a posebno na odluku SAD-a da ne stavi veto na rezoluciju.

Izrael je dobivao bezuvjetnu potporu američke vlade. Međutim, cijena izraelskih zločina nastavlja rasti za SAD, stoga američka vlada traži od Izraela da prekine svoju vojnu operaciju. Zauzvrat, izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdio je da neće poslušati američke dužnosnike te je odlučio proširiti vojnu operaciju na Rafah. Zbog novog stava SAD-a, izraelska vlada odlučila je ne poslati visoko izaslanstvo u Washington kako bi razgovarali o budućnosti izraelskih vojnih operacija. Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby izjavio je da su razočarani Netanyahuovom odlukom.

Međutim, palestinska strana, i Hamas i Palestinska uprava (PA), pozdravili su rezoluciju. Palestinci očekuju da će Izrael zaustaviti svoje zločine u Palestini, dopustiti ulazak humanitarne pomoći u Gazu, osloboditi palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima i spriječiti prisilno raseljavanje Palestinaca. Hamas je izjavio da je spreman “upustiti se u trenutnu razmjenu zarobljenika s obje strane”.

Nadamo se da će ova rezolucija postati prekretnica koja će okončati nehumanu operaciju Izraela protiv Palestinaca. Uvelike ovisi o zapadnim globalnim silama poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva da osiguraju poštivanje rezolucije. Važno je provesti rezoluciju i omogućiti humanitarnu pomoć u Gazu.

gazaIZRAELPalestinaprekid vatreUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
M.r H.F
30 dana prije

Hoće , hoće …. kao što ću ja voditi ljubav sa Angelinom Jolie!!😂😂

Tupko Glupko
30 dana prije

Ajme, kojeg pitanja u naslovu…

Kada je Izrael IKADA poštovao ijednu odluku UN-a što se tiče Palestine?
Kada je Izrael IKADA bio sankcioniran za nepoštivanje istih?

Pero
30 dana prije

Svi moraju slušat Židove jer su oni vladari svijeta a ne da oni nekog slušaju.

Darko
30 dana prije

Neće. Izrael treba sravniti sa zemljom dok su svi židovi u njemu i u svijetu će mnogi problemi biti riješeni. Prije toga sve židove iz ostatka svijeta deportirati u Izrael.

Ico
30 dana prije

Izrael treba izbaciti iz UN-a.

Mrčikola
30 dana prije

“Zapetljali su se, čini se, izabrani…jesu oni ubili preko trideset tisuća ljudi…ali…ostalo ih je još dva i pol miljuna…

abc
30 dana prije

Židovi smatraju da je bog svet dao samo njima u vlasništvo. Svi ostali smo uljezi i životinje u ljudskom obliku, koje je potrebno potamaniti.

abc
30 dana prije

Izrael če priznati svoju greško tek na kraju, kad budu unmišteni svi Palestinci, a iza njih u Gazi ne bude ostalo ništa. Onda če židovi opet u plaču i tugi odglumiti svoju moralnu i humanu narav i pomoliti se za sve žrtve Gaze.
Židovi ceo svet naivno vozaju kao malu djecu, sve zbog par hoolywoodskih filmova i laži o holokaustu. Američki cionistički židovi su pobili europske židove, a Hitler je bio izvođač njihovih planova. To nije holokaust, nego prevara cjelog sveta, da su mogli posle toga ostvarivati svoj pakleni plan preuzimanja sveta, koji danas kulminira ratovima, smrtonosnim cjepivima, uništavanjem hrane, zabranom energije, itd.

Max
30 dana prije

Ne.

Darko
30 dana prije

Neće jer židovske svinje su ogrezle u krvi i neće stati do pojave novog Hitlera..

Metabaron
30 dana prije

Hoce , al’ kod Gige u shupi…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI