fbpx

Hrvatska kondukterska agencija za lijekove

HALMED

Prema direktivi, odluci ili uredbi Europske unije broj „taj i taj“ Hrvatski Sabor dana „tog i tog“ donosi Zakon „taj i taj“. Otprilike ovako izgleda pravni okvir Republike Hrvatske od 1. srpnja 2013. godine nakon ulaska RH u EU od kada se primjenjuje obveza usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske sa zakonima Europske unije.

Toliko o neovisnosti i suverenitetu, a toliko i o politici i političarima čija se jedina uloga sastoji u tome da na briselski e-mail stave žig Republike Hrvatske. Iako primjerice sadašnji hrvatski premijer sam za sebe kaže kako ga tek čekaju najbolje političke godine, činjenica je da ni premijer ni predsjednik republike nisu političari nego briselski kondukteri. Bespogovornim i poslušničkim provođenjem depeša koje pristignu iz europske centrale vlast nužno dolazi u trajni sukob i sa vlastitim narodom i sa hrvatskim Ustavom koji definira kako vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Shizofrena situacija u kojoj se nalazi vlast koja s jedne strane mora provoditi naloge koje traži EU, a s druge odgovarati vlastitom narodu dovodi do razvoja psihopatoloških procesa  kako za svakog predstavnika vlasti pojedinačno, tako i za sve nas kolektivno. Rješenje su vladajući pronašli u anesteziji, bezosjećajnom ponašanju prema vlastitom narodu kojeg se doživljava kao stoku kojom se raspolaže kako se državi sprdne što predsjednik republike i javno govori pri čemu takav narativ propagira ne samo kao neupitnu stvarnost nego čak i kao vrijednost. Na istom je tragu i premijer koji od medija traži da se Hrvate informira samo o onom što premijer dopusti.

Usklađivanje zakonodavstva koje se u osnovi svodi na to da Bruxelles pošalje, a Trg sv. Marka potpiše je nešto čega je hrvatski narod svjestan međutim zanimljivo je pogledati kako stvari stoje u regulatornim agencijama koje se u javnosti prikazuje kao neovisne, stručne i profesionalne.  Jedna je od takvih agencija HALMED – Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode. Osnovana 1. listopada 2003. godine od osnivača Republike Hrvatske, agencija ima zadaću obavljati poslove vezane uz lijekove, medicinske proizvode i homeopatske lijekove te veterinarsko-medicinske proizvode, a nadzor nad zakonitošću rada povjeren je Ministarstvu zdravstva. Djelatnosti odnosno djelokrug poslova Agencije u području lijekova i medicinskih proizvoda definirane su čl. 212. Zakona o lijekovima (NN 76/13, 90/14, 100/18), a na poveznici je vidljivo da se unutar duljeg popisa nalaze i oni poslovi koji se tiču odobrenja za stavljanje lijeka u promet, obavljanja laboratorijskog ispitivanja medicinskog proizvoda, ispitivanja njegove kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti, analiziranje i praćenje nuspojava, informiranja i edukacije o medicinskom proizvodu itd. U praksi odobravanja lijeka to izgleda tako da Europska regulatorna agencija (EMA) da svoju ocjenu, a HALMED je istoga dana bez ikakvog propitkivanja kanalizira u hrvatsku stvarnost. Tako su i cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj zaživjela istoga dana nakon što je EMA dala preporuku za davanje uvjetnog odobrenja. O tome koja je razlika između uvjetnog i standardnog odobrenja kao i o činjenici da se ljude diljem svijeta cijepi eksperimentalnim cjepivima detaljno je pisano u prošlom članku, a kao potvrdu tekstu dovoljno je pogledati sažetak svojstava lijeka za npr. cjepivo Comirnaty proizvođača BioNTech/Pfizer u kojem pri HALMED stoji kako je riječ o lijeku za kojeg „trajanje zaštite nije poznato i još se utvrđuje u kliničkim ispitivanjima koja su u tijeku.“ Isto se odnosi i na cjepiva Moderna i AstraZeneca – klinička ispitivanja suprotno riječima Alemke Markotić nisu gotova nego su u tijeku.  Nije poznato zašto takvih informacija nema u medijima i javnosti i zašto HALMED o tome na „velika slova“ ne  obavijesti hrvatske građane.

Stvar je oko implementacije cjepiva i nadzora nad njima posebno zanimljiva jer čini se da se na cjepiva ne odnosi ono što bi se moralo odnositi i što se odnosi na neke druge proizvode koji potpadaju pod okvire regulacije na tržištu. Naime, s vremena na vrijeme otkrije se kako je s tržišta povučena neka dječja igračka ili neka hrana jer predstavlja rizik za javno zdravlje ili okoliš, no s cjepivima  to nije slučaj. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga kojeg je potvrdila HALMED – kakvoća cjepiva se unutar same RH uopće ne kontrolira.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista dr.sc. Alma Demirović Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode poslala je upit o tome postoji li pri Agenciji laboratorij u kojem je moguće izvršiti analizu sadržaja bočice cjepiva koja su u prometu u RH, koliko je takvih analiza učinjeno za sva cjepiva koja su bila ili jesu u prometu u zadnjih pet godina, te kakvi su rezultati eventualno učinjenih analiza. U odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica HALMED Ivana Šipić Gavrilović tvrdi se da Agencija ne može provoditi  provjere kakvoće za serije za koje je nadležno tijelo države članice Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske provelo provjeru kakvoće prema važećim usklađenim standardima ispitivanja u EU-i/EGP-u, te izdalo certifikat o obavljenoj provjeri kakvoće za područje Europske Unije. HALMED dakle automatizmom priznaje rezultate druge regulatorne agencije te provodi samo administrativno-stručnu provjeru dokumentacije. Famoznim usklađivanjem zakonodavstva RH i EU i uključivanjem HALMED-ovog laboratorija u mrežu laboratorija EU, Hrvatska je prema HALMED-ovu tumačenju preuzela međusobno priznavanje certifikata, te HALMED za takve lijekove i cjepiva ne provodi provjeru kakvoće. Kako pak u samoj RH unatrag zadnjih pet godina nije proizvedeno nijedno cjepivo, HALMED  u tom periodu nije proveo ni jednu jedinu provjeru kakvoće cjepiva.

Što se dakle u bočicama cjepiva nalazi i kakve je kvalitete Hrvatska regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode konkretno ne zna, a prema odgovoru poslanom Hrvatskoj udruzi roditelja aktivista čak nema ni pravo znati osim ako se ne pojavi prijava na sumnju u krivotvorinu cjepiva ili njegovu neispravnost kada bi HALMED mogla provesti izvanrednu provjeru kakvoće.

Sasvim je ok dakle da „tko  tako voli, nek’ izvoli“, ali nije ok manjkavo informirati javnost, manipulirati informacijama ili još gore prijetiti segregacijom i/ili obespravljivanjem.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
191 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Blaza
Gost
Blaza
11 mjeseci prije

Vazali ostaju vazali! Plenki i Zoki se valjda nadaju da će ih narod slaviti kao srednjovjekovne papinske vazale (Tomislav, Zvonimir…)? Ipak mislim da se nadaju kako narod bar još neko vrijeme neće skuziti i da će se izvući iz ove kaljuze bez posljedica za njihovu guzicu. Btw, čestitka autoru, jako… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Postovani Velimire, uvijek imate pravo 100%, medutim nista od svega jel narod nije briga ni za vlastitu djecu ni za bake i djedove a kamoli za to sto pisete.

Mrčikola
Gost
Mrčikola
11 mjeseci prije

Posvojni, ilitiga, odnosni pridjev “hrvatski” bi, i po rodu i po padežima, trebalo na neko vrijeme zamrznuti zbog zloupotrebe jer se njime manipulira tj. njime se obmanjuju Hrvati i pošteno građanstvo.
Ako naše uistinu postane naše, vratiti ga i dično ga koristiti.

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Demokarancija na djelu, stoka krupnog zuba kara stoku sitnog zuba i još ih ubjeđuje da im to radi da i stoka sitnog zuba osjeti neko zadovoljstvo.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
11 mjeseci prije

Malo ste u naslovu polupali lončiće jer agencije nisu kondukteri nego šoferi. Kondukteri se nalaze u hrvatskom saboru koji samo provjeravaju karte koje su agencije kupile još i prije interneta. Početak inkarnaciie stotinjak agencija je u Hrvatskoj počeo još 1990-ih i agencije su te koje su puno prije formalnosti koja… Pročitaj više »

Marija
Gost
Marija
11 mjeseci prije

Svaka čast Velimire na ovako iscrpnom i dobro obrazloženom tekstu.

Picajzl
Gost
Picajzl
11 mjeseci prije

APSOLUTNO se slažem, laboratorijski provjeriti sadržaj svih cjepiva, napraviti analizu i objaviti. Mada ne vjerujam kako postoji u zapadnom svijetu netko tko bi se to usudio, govna laboratorijska nemaju MUDA. Tako da nemam povjerenja u ništa što govore, moram provjeriti sve . Potpuni gubitak povjerenja u te laboratorijske plačenike (bar… Pročitaj više »

Slonica
Gost
Slonica
11 mjeseci prije

Glavno da agencija postoji i da ima zaposlenike. Naravno da halmed šuti, veži konja gdje ti gazda kaže. Naravno da HALMED ne daje informacije o ispitivanju sastava cjepiva u javnost, jer se nameće pitanje.. Ako 5 godina ne ispituju sastav cjepiva, šta radi ta agencija??? I dali se to odnosi… Pročitaj više »

Slonica
Gost
Slonica
11 mjeseci prije

Već zaboravljen i zapostavljen fenomen jeke vraća se na velika vrata.
Savršeno usklađen i sinhron u svim državama.
Ovo nije sprint, ovo je maraton.
Za ove parole, metafore, mota netko lijepu lovicu ubire.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Ako se cjepimo mrtvi smo ako se ne cjepimo obilježit će nas kao stoku. Ali ja nemam što izgubiti. Ne dam i gotovo.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Dokle ces vise?
Prije sam se to pitao, medutim danas znam, DOK SE NE BOCNES SPASONOSNIM CJEPIVOM!

duki
Gost
duki
11 mjeseci prije

Odličan tekst ! Ali što to vrijedi ksda ga bleke ne razumiju ! 5 smo godina krvariti da izađemo iz bivše države a onda smo 18 god(Eu) i 14 god(NATO)cmizdrili da nas prime u iste da nas je u u zdrav mozak koji smo do tada imali. Pa smo prodali… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
11 mjeseci prije

Banale Methode? Deutscher entwickelt eigenen Impfstoff – und hat nun Ärger Ein Laborarzt entwickelt einen Coronaimpfstoff und verabreicht diesen sich, seiner Familie und weiteren Personen. Das Präparat sei hochwirksam, sagt er. Doch jetzt hat der Professor eine Strafanzeige am Hals. Das Ganze liest sich wie die Anleitung für einen selbstgemixten… Pročitaj više »

ZAGREPCANKA
Gost
ZAGREPCANKA
11 mjeseci prije

Svaka čast, ne moram ni čitati, naslov je sve rekao. Bravo!

ledeno doba
Gost
ledeno doba
11 mjeseci prije

“Rješenje su vladajući pronašli u anesteziji, bezosjećajnom ponašanju prema vlastitom narodu kojeg se doživljava kao stoku kojom se raspolaže kako se državi sprdne što predsjednik republike i javno govori pri čemu takav narativ propagira ne samo kao neupitnu stvarnost nego čak i kao vrijednost. Na istom je tragu i premijer… Pročitaj više »

KISIK
Gost
KISIK
11 mjeseci prije

@ Logicno
Poštovani,ako imate mogućnost da istražite više o, (u dole navedenom prijepisu na njemačkom, ) priči koja se krije iza ovoga doktora.
Unaprijed zahvalan i
svako Dobro.

HAJDUK
Gost
HAJDUK
11 mjeseci prije

HAJDUK ŽIVI VJEČNO!

SRETAN ROĐENDAN!

Ive
Gost
Ive
11 mjeseci prije

Evo citam na jednom portalu:
“MORAMO DA IM NANESEMO BOL”: Osramoćen kao nikad u životu, potučeni Zukerberg traži osvetu!
I mislim da je ovaj mali ljigavi Zukerberg zasluzio da ga medju sebe primi nekoliko vrlo obdarenih afrikanaca, te da my pruze visednevno kontinuirano analno-oralno zadovoljstvo.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

hehehheheh ti misliš da možeš izaći “van”..hahhahaa…sviđalo se tamo tebi ili ne?

Zemljanin
Gost
Zemljanin
11 mjeseci prije

Da, trebalo bi više informacija o našima, i iz SLO, MK, CG… na regionalnom portalu.. Ni Stolni Biograd (Székesfehérvár) nije daleko od regiona..

U prolazu
Gost
U prolazu
11 mjeseci prije

Jesi siguran da dobivamo isto cjepivo kao i oni u Njem., Franc. ? Možda dobivamo robu sa greškom, naravno, pod istom ambalažom ? Već je dokazano da roba koja ide u vazalne državice nije iste kvalitete kao i kod hegemona.

Sebo
Gost
Sebo
11 mjeseci prije

“Prema direktivi, odluci ili uredbi” – a zašto jednostavno ne reći – prema diktatu!

Sebo
Gost
Sebo
11 mjeseci prije

Molim te cijepi se čim prije. Onda te više nećemo morati slušati

Stara kuka
Gost
Stara kuka
11 mjeseci prije

U međuvremenu u Njemačkoj: “Kako je njemački ministar naručio širenje straha Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova u ožujku prošle godine zatražilo je ekspertizu uglednih instituta i sveučilišta o epidemiji koronavirusa. Cilj je bio “šokirati” građane horor-scenarijom kako bi prihvatili „represivne mjere“. Njemački dnevni list Die Welt je u prošlom nedjeljnom izdanju… Pročitaj više »

IzaNedilje
Gost
IzaNedilje
11 mjeseci prije

Tako je.

Krešimir
Gost
Krešimir
11 mjeseci prije

U ovoj covid situaciji pale su maske koliko brutalno su naši političari sluge zapadnih nalogodavaca.Ulizivanje globalnim moćnicima i korporacijama je zapanjujuće a apsolutni embargo na bilo kakvo kritičko mišljenje je sve prisutan.Domaće sluge za račun stranih gazda, uz osobne provizije, satiru narod i interese ove zemlje.

sfhjjrtušjdertziipsd
Gost
sfhjjrtušjdertziipsd
11 mjeseci prije

jučer na trgu cca.250 ljudi.hladno im je.sigurno ih je na fejsfuku potvrdilo dolazak50 000.možda da se grijani taksi pošalje svakome? medijski nije bilo nikakve najave prosvjeda niti live prijenosa koliko je meni poznato? isto tako ona pokladna povorka anonymusa …što to predstavlja? 50tak policajaca je pokrivalo sve haustore i snimalo… Pročitaj više »

Sony
Gost
Sony
11 mjeseci prije

I ja se to pitam pa potražim na raznim srpskim portalima, nešto saznam iz prve ruke iz Beograda.. snađi se ovako kao ja, iz komentara možeš svašta saznati, ali pitanje ostaje: zašto na Logičnom nema vijesti iz Srbije? Događa se tamo, događa, ima se šta pisati.

mrimproper
Gost
mrimproper
11 mjeseci prije

cokolada… deterdženti… televizori… mobiteli…alat… pa sve do automobila… puno su kvalitetniji kada su proizvedeni za “zapad” švicarsku… njemačku… francusku… za razliku od škart robe ali po vecoj cijeni od originala, koju uvaljuju bugarima… hrvatima… bosancima… ukrajincima… makedoncima tako da ne znam koliko naivan… lakovjeran… moras biti da bi povjerovao da… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik