Hrvatska kondukterska agencija za lijekove

HALMED

Prema direktivi, odluci ili uredbi Europske unije broj „taj i taj“ Hrvatski Sabor dana „tog i tog“ donosi Zakon „taj i taj“. Otprilike ovako izgleda pravni okvir Republike Hrvatske od 1. srpnja 2013. godine nakon ulaska RH u EU od kada se primjenjuje obveza usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske sa zakonima Europske unije.

Toliko o neovisnosti i suverenitetu, a toliko i o politici i političarima čija se jedina uloga sastoji u tome da na briselski e-mail stave žig Republike Hrvatske. Iako primjerice sadašnji hrvatski premijer sam za sebe kaže kako ga tek čekaju najbolje političke godine, činjenica je da ni premijer ni predsjednik republike nisu političari nego briselski kondukteri. Bespogovornim i poslušničkim provođenjem depeša koje pristignu iz europske centrale vlast nužno dolazi u trajni sukob i sa vlastitim narodom i sa hrvatskim Ustavom koji definira kako vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Shizofrena situacija u kojoj se nalazi vlast koja s jedne strane mora provoditi naloge koje traži EU, a s druge odgovarati vlastitom narodu dovodi do razvoja psihopatoloških procesa  kako za svakog predstavnika vlasti pojedinačno, tako i za sve nas kolektivno. Rješenje su vladajući pronašli u anesteziji, bezosjećajnom ponašanju prema vlastitom narodu kojeg se doživljava kao stoku kojom se raspolaže kako se državi sprdne što predsjednik republike i javno govori pri čemu takav narativ propagira ne samo kao neupitnu stvarnost nego čak i kao vrijednost. Na istom je tragu i premijer koji od medija traži da se Hrvate informira samo o onom što premijer dopusti.

Usklađivanje zakonodavstva koje se u osnovi svodi na to da Bruxelles pošalje, a Trg sv. Marka potpiše je nešto čega je hrvatski narod svjestan međutim zanimljivo je pogledati kako stvari stoje u regulatornim agencijama koje se u javnosti prikazuje kao neovisne, stručne i profesionalne.  Jedna je od takvih agencija HALMED – Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode. Osnovana 1. listopada 2003. godine od osnivača Republike Hrvatske, agencija ima zadaću obavljati poslove vezane uz lijekove, medicinske proizvode i homeopatske lijekove te veterinarsko-medicinske proizvode, a nadzor nad zakonitošću rada povjeren je Ministarstvu zdravstva. Djelatnosti odnosno djelokrug poslova Agencije u području lijekova i medicinskih proizvoda definirane su čl. 212. Zakona o lijekovima (NN 76/13, 90/14, 100/18), a na poveznici je vidljivo da se unutar duljeg popisa nalaze i oni poslovi koji se tiču odobrenja za stavljanje lijeka u promet, obavljanja laboratorijskog ispitivanja medicinskog proizvoda, ispitivanja njegove kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti, analiziranje i praćenje nuspojava, informiranja i edukacije o medicinskom proizvodu itd. U praksi odobravanja lijeka to izgleda tako da Europska regulatorna agencija (EMA) da svoju ocjenu, a HALMED je istoga dana bez ikakvog propitkivanja kanalizira u hrvatsku stvarnost. Tako su i cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj zaživjela istoga dana nakon što je EMA dala preporuku za davanje uvjetnog odobrenja. O tome koja je razlika između uvjetnog i standardnog odobrenja kao i o činjenici da se ljude diljem svijeta cijepi eksperimentalnim cjepivima detaljno je pisano u prošlom članku, a kao potvrdu tekstu dovoljno je pogledati sažetak svojstava lijeka za npr. cjepivo Comirnaty proizvođača BioNTech/Pfizer u kojem pri HALMED stoji kako je riječ o lijeku za kojeg „trajanje zaštite nije poznato i još se utvrđuje u kliničkim ispitivanjima koja su u tijeku.“ Isto se odnosi i na cjepiva Moderna i AstraZeneca – klinička ispitivanja suprotno riječima Alemke Markotić nisu gotova nego su u tijeku.  Nije poznato zašto takvih informacija nema u medijima i javnosti i zašto HALMED o tome na „velika slova“ ne  obavijesti hrvatske građane.

Stvar je oko implementacije cjepiva i nadzora nad njima posebno zanimljiva jer čini se da se na cjepiva ne odnosi ono što bi se moralo odnositi i što se odnosi na neke druge proizvode koji potpadaju pod okvire regulacije na tržištu. Naime, s vremena na vrijeme otkrije se kako je s tržišta povučena neka dječja igračka ili neka hrana jer predstavlja rizik za javno zdravlje ili okoliš, no s cjepivima  to nije slučaj. Zašto? Iz vrlo jednostavnog razloga kojeg je potvrdila HALMED – kakvoća cjepiva se unutar same RH uopće ne kontrolira.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista dr.sc. Alma Demirović Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode poslala je upit o tome postoji li pri Agenciji laboratorij u kojem je moguće izvršiti analizu sadržaja bočice cjepiva koja su u prometu u RH, koliko je takvih analiza učinjeno za sva cjepiva koja su bila ili jesu u prometu u zadnjih pet godina, te kakvi su rezultati eventualno učinjenih analiza. U odgovoru kojeg potpisuje glasnogovornica HALMED Ivana Šipić Gavrilović tvrdi se da Agencija ne može provoditi  provjere kakvoće za serije za koje je nadležno tijelo države članice Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske provelo provjeru kakvoće prema važećim usklađenim standardima ispitivanja u EU-i/EGP-u, te izdalo certifikat o obavljenoj provjeri kakvoće za područje Europske Unije. HALMED dakle automatizmom priznaje rezultate druge regulatorne agencije te provodi samo administrativno-stručnu provjeru dokumentacije. Famoznim usklađivanjem zakonodavstva RH i EU i uključivanjem HALMED-ovog laboratorija u mrežu laboratorija EU, Hrvatska je prema HALMED-ovu tumačenju preuzela međusobno priznavanje certifikata, te HALMED za takve lijekove i cjepiva ne provodi provjeru kakvoće. Kako pak u samoj RH unatrag zadnjih pet godina nije proizvedeno nijedno cjepivo, HALMED  u tom periodu nije proveo ni jednu jedinu provjeru kakvoće cjepiva.

Što se dakle u bočicama cjepiva nalazi i kakve je kvalitete Hrvatska regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode konkretno ne zna, a prema odgovoru poslanom Hrvatskoj udruzi roditelja aktivista čak nema ni pravo znati osim ako se ne pojavi prijava na sumnju u krivotvorinu cjepiva ili njegovu neispravnost kada bi HALMED mogla provesti izvanrednu provjeru kakvoće.

Sasvim je ok dakle da „tko  tako voli, nek’ izvoli“, ali nije ok manjkavo informirati javnost, manipulirati informacijama ili još gore prijetiti segregacijom i/ili obespravljivanjem.

HALMED
Pretplatiti se
Obavijesti o
191 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blaza
3 godine prije

Vazali ostaju vazali! Plenki i Zoki se valjda nadaju da će ih narod slaviti kao srednjovjekovne papinske vazale (Tomislav, Zvonimir…)?
Ipak mislim da se nadaju kako narod bar još neko vrijeme neće skuziti i da će se izvući iz ove kaljuze bez posljedica za njihovu guzicu.
Btw, čestitka autoru, jako dobar clanak!

Emiliano Zapata
3 godine prije

Postovani Velimire, uvijek imate pravo 100%, medutim nista od svega jel narod nije briga ni za vlastitu djecu ni za bake i djedove a kamoli za to sto pisete.

Mrčikola
3 godine prije

Posvojni, ilitiga, odnosni pridjev “hrvatski” bi, i po rodu i po padežima, trebalo na neko vrijeme zamrznuti zbog zloupotrebe jer se njime manipulira tj. njime se obmanjuju Hrvati i pošteno građanstvo.
Ako naše uistinu postane naše, vratiti ga i dično ga koristiti.

Ive
3 godine prije

Demokarancija na djelu, stoka krupnog zuba kara stoku sitnog zuba i još ih ubjeđuje da im to radi da i stoka sitnog zuba osjeti neko zadovoljstvo.

Spacevoodoo
3 godine prije

Malo ste u naslovu polupali lončiće jer agencije nisu kondukteri nego šoferi. Kondukteri se nalaze u hrvatskom saboru koji samo provjeravaju karte koje su agencije kupile još i prije interneta. Početak inkarnaciie stotinjak agencija je u Hrvatskoj počeo još 1990-ih i agencije su te koje su puno prije formalnosti koja se dogodila 2013 primjenjivale regulaciju po cjelom putu u EU. Već skoro tri desetljeća slušamo o famoznim “direktivama” EU komisije i njezinih komesara. HALMED nije ikakav izuzetak. Poznato je na primjer kako je Služba Društvenog Knjigovodstva odmah po dolasku “demokracije” preimenovana u “hrvatskiji i demokratskiji” Zavod za Platni Promet kako bi poslije i to bilo preimenovano onako kako su to “gazde” htjele odnosno u Financijsku Agenciju, a u stvarnosti dogodilo se to da je ta institucija od nekadašnjeg SDK koji je koliko toliko kontrolirao plaćanja svih poduzeća unutar i izvan državnog financijskog sistema preko ZAP-a došlo do Fina-e koja ne… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Spacevoodoo
Marija
3 godine prije

Svaka čast Velimire na ovako iscrpnom i dobro obrazloženom tekstu.

Picajzl
3 godine prije

APSOLUTNO se slažem, laboratorijski provjeriti sadržaj svih cjepiva, napraviti analizu i objaviti. Mada ne vjerujam kako postoji u zapadnom svijetu netko tko bi se to usudio, govna laboratorijska nemaju MUDA. Tako da nemam povjerenja u ništa što govore, moram provjeriti sve . Potpuni gubitak povjerenja u te laboratorijske plačenike (bar kod mene).

Slonica
3 godine prije

Glavno da agencija postoji i da ima zaposlenike.
Naravno da halmed šuti, veži konja gdje ti gazda kaže.
Naravno da HALMED ne daje informacije o ispitivanju sastava cjepiva u javnost, jer se nameće pitanje.. Ako 5 godina ne ispituju sastav cjepiva, šta radi ta agencija???
I dali se to odnosi i na lijekove za koje je nadležna Unija, ili Švicarska???

3 godine prije zadnji put uredio Slonica
Slonica
3 godine prije

Već zaboravljen i zapostavljen fenomen jeke vraća se na velika vrata.
Savršeno usklađen i sinhron u svim državama.
Ovo nije sprint, ovo je maraton.
Za ove parole, metafore, mota netko lijepu lovicu ubire.

Max
3 godine prije

Ako se cjepimo mrtvi smo ako se ne cjepimo obilježit će nas kao stoku. Ali ja nemam što izgubiti. Ne dam i gotovo.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Dokle ces vise?
Prije sam se to pitao, medutim danas znam, DOK SE NE BOCNES SPASONOSNIM CJEPIVOM!

duki
3 godine prije

Odličan tekst !
Ali što to vrijedi ksda ga bleke ne razumiju !
5 smo godina krvariti da izađemo iz bivše države a onda smo 18 god(Eu) i 14 god(NATO)cmizdrili da nas prime u iste da nas je u u zdrav mozak koji smo do tada imali.
Pa smo prodali zlatne rezerve i “želimo “€ euro
budalaština !!
DOKLE ??

KISIK
3 godine prije

Banale Methode? Deutscher entwickelt eigenen Impfstoff – und hat nun Ärger Ein Laborarzt entwickelt einen Coronaimpfstoff und verabreicht diesen sich, seiner Familie und weiteren Personen. Das Präparat sei hochwirksam, sagt er. Doch jetzt hat der Professor eine Strafanzeige am Hals. Das Ganze liest sich wie die Anleitung für einen selbstgemixten Cocktail. Zugegebenermassen etwas komplizierter. «Man nehme dreimal 15 Mikrogramm rekombinate RBD der S1-Untereinheit für eine Person», schreibt der Verfasser in seinem Blog. «Ordentlich durchschütteln und davon 200 Mikroliter mit der Tuberkulinspritze aufziehen», liest man weiter. «Davon 500 Mikroliter pro Schuss, mit denen man seine Portion Antigen vermischt. Alles hübsch steril!» Die Zeilen stammen von Winfried Stöcker, 74, Professor, Laborarzt und Inhaber eines «immunologischen Labors» in Lübeck. Es ist die Anleitung für den besten Coronaimpfstoff überhaupt. Leicht herzustellen, im Kühlschrank zu lagern, ohne Nebenwirkungen, im Nu herstellbar. Dieses hohe Lob jedenfalls stammt von Winfried Stöcker selbst, dem Erfinder des Wundermittels. In… Čitaj više »

ZAGREPCANKA
3 godine prije

Svaka čast, ne moram ni čitati, naslov je sve rekao. Bravo!

ledeno doba
3 godine prije

“Rješenje su vladajući pronašli u anesteziji, bezosjećajnom ponašanju prema vlastitom narodu kojeg se doživljava kao stoku kojom se raspolaže kako se državi sprdne što predsjednik republike i javno govori pri čemu takav narativ propagira ne samo kao neupitnu stvarnost nego čak i kao vrijednost. Na istom je tragu i premijer koji od medija traži da se Hrvate informira samo o onom što premijer dopusti.” —- Da, ali mora se reći da takozvani narod, dopušta da ga se tretira kao glupu stoku. Jer taj “narod”, radi većinom po principu “boli me hurac za sve”, ili po narodski “u se, na se i poda se”. Za sve ostalo nije me briga. Ne samo narod u Hrvatskoj, već i u svim ostalim državama. Ta nezainteresiranost, ta flegmatičnost širokih slojeva stanovništva je ono, što zapravo najviše pomaže globalnoj mafiji- dubokoj državi. Mafija odavno vodi, tako da kažem, politiku svršenih činjenica. Dakle, oni rade što… Čitaj više »

KISIK
3 godine prije

@ Logicno
Poštovani,ako imate mogućnost da istražite više o, (u dole navedenom prijepisu na njemačkom, ) priči koja se krije iza ovoga doktora.
Unaprijed zahvalan i
svako Dobro.

HAJDUK
3 godine prije

HAJDUK ŽIVI VJEČNO!

SRETAN ROĐENDAN!

Ive
3 godine prije

Evo citam na jednom portalu:
“MORAMO DA IM NANESEMO BOL”: Osramoćen kao nikad u životu, potučeni Zukerberg traži osvetu!
I mislim da je ovaj mali ljigavi Zukerberg zasluzio da ga medju sebe primi nekoliko vrlo obdarenih afrikanaca, te da my pruze visednevno kontinuirano analno-oralno zadovoljstvo.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
Mlata
3 godine prije

hehehheheh ti misliš da možeš izaći “van”..hahhahaa…sviđalo se tamo tebi ili ne?

Zemljanin
3 godine prije

Da, trebalo bi više informacija o našima, i iz SLO, MK, CG… na regionalnom portalu.. Ni Stolni Biograd (Székesfehérvár) nije daleko od regiona..

U prolazu
3 godine prije

Jesi siguran da dobivamo isto cjepivo kao i oni u Njem., Franc. ? Možda dobivamo robu sa greškom, naravno, pod istom ambalažom ? Već je dokazano da roba koja ide u vazalne državice nije iste kvalitete kao i kod hegemona.

Sebo
3 godine prije

“Prema direktivi, odluci ili uredbi” – a zašto jednostavno ne reći – prema diktatu!

Sebo
3 godine prije

Molim te cijepi se čim prije. Onda te više nećemo morati slušati

Stara kuka
3 godine prije

U međuvremenu u Njemačkoj: “Kako je njemački ministar naručio širenje straha Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova u ožujku prošle godine zatražilo je ekspertizu uglednih instituta i sveučilišta o epidemiji koronavirusa. Cilj je bio “šokirati” građane horor-scenarijom kako bi prihvatili „represivne mjere“. Njemački dnevni list Die Welt je u prošlom nedjeljnom izdanju objavio da je došao do 200 stranica elektroničke prepiske između vrha Ministarstva unutarnjih poslova i određenih znanstvenika. Ta prepiska pokazuje da je Ministarstvo od njih tražilo da smisle razne fraze koje oslikavaju mogući razvoj epidemije korone u najcrnjim bojama, piše Deutche Welle. Znanstvenicima se, kako prenosi Welt, 19. ožujka prošle godine obratio Markus Kerber, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova koje predvodi bavarski političar Horst Seehofer. Kerber je pisao Lotharu Wieleru, šefu vladinog Instituta „Robert Koch”, potom Leibniz Institutu za ekonomska istraživanja, Institutu za njemačku privredu, te Zakladi za znanost i politiku kao i nekim sveučilištima. Kerber je od njih… Čitaj više »

IzaNedilje
3 godine prije

Tako je.

Krešimir
3 godine prije

U ovoj covid situaciji pale su maske koliko brutalno su naši političari sluge zapadnih nalogodavaca.Ulizivanje globalnim moćnicima i korporacijama je zapanjujuće a apsolutni embargo na bilo kakvo kritičko mišljenje je sve prisutan.Domaće sluge za račun stranih gazda, uz osobne provizije, satiru narod i interese ove zemlje.

sfhjjrtušjdertziipsd
3 godine prije

jučer na trgu cca.250 ljudi.hladno im je.sigurno ih je na fejsfuku potvrdilo dolazak50 000.možda da se grijani taksi pošalje svakome? medijski nije bilo nikakve najave prosvjeda niti live prijenosa koliko je meni poznato? isto tako ona pokladna povorka anonymusa …što to predstavlja? 50tak policajaca je pokrivalo sve haustore i snimalo cijeli prosvjed. pa nećete nikad imati velike prosvjede ako imate najmanje 3 nekordinirane udruge i medijski potpuno ne pokrivate organizaciju.

Sony
3 godine prije

I ja se to pitam pa potražim na raznim srpskim portalima, nešto saznam iz prve ruke iz Beograda.. snađi se ovako kao ja, iz komentara možeš svašta saznati, ali pitanje ostaje: zašto na Logičnom nema vijesti iz Srbije? Događa se tamo, događa, ima se šta pisati.

3 godine prije zadnji put uredio Sony
mrimproper
3 godine prije

cokolada… deterdženti… televizori… mobiteli…alat… pa sve do automobila…
puno su kvalitetniji kada su proizvedeni za “zapad” švicarsku… njemačku… francusku…

za razliku od škart robe ali po vecoj cijeni od originala, koju uvaljuju bugarima… hrvatima… bosancima… ukrajincima… makedoncima

tako da ne znam koliko naivan… lakovjeran… moras biti da bi povjerovao da je cjepivo iste kvalitete za sve,

ipak istina je, korisni-idioti… uvjek dobro dođu manipulatorima

3 godine prije zadnji put uredio mrimproper
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI