HRVATSKA: Posljedice Zakona o kažnjavanju govora mržnje u medijima, društvenim mrežama i komentarima

Cenzura u Hrvatskoj
90 komentara

“Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je u izjavi medijima da će prema Zakonu o nedopuštenom ponašanju na internetu koji je najavljen danas na sjednici Vlade odgovornost za objavljeni sadržaj na društvenim mrežama biti na upraviteljima društvenih mreža, dok će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju.”

Ovo je glupo i pogrešno na više nivoa, a zasniva se na naivnoj pretpostavci da se sve može tehnološki riješiti. No ne može. U tom tehnološkom rješavanju, kao i do sada, najviše će stradati nevini, jer će postati žrtve preširokog i diskriminativnog filtriranja.

Pored toga, ispada da će nekakvo administrativno tijelo de facto ad hoc određivati što je nezakonito, a što nije. Naivno sam mislio da se kaznena djela rješavaju na sudu, a ne pred nekakvom komisijom.

Pored toga, ministrica hrabro definira što je kazneno djelo. Prvo, to je daleko izvan nadležnosti nekoga na izvršnoj funkciji. To ne radi ni policija, ni DORH, već sud.

Nisam bio siguran pa sam provjerio, u CRORUPTIJI™ imamo nešto što se zove Ustav, a on ima članak 38. koji u prvom članku kaže “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja mišljenja”, nakon toga u drugom članku definira se da ta sloboda obuhvaća slobodu govora. E, sada, ovo je čisto retoričko – koji će ti klinac sloboda mišljenja, ako ga ne možeš i izraziti?

Mi potpadamo pod prisilni utjecaj zakonodavstva velike voljene i najdraže EU-ropske unije koje teži za sve širom i većom regulativom, koje se bori protiv raznih nepoćudnih oblika govora, u koji ulazi govor mržnje, ali i takozvane lažne vijesti. A, pri tome – naravno – objektivnu istinu utvrđuje upravo ta ista velika voljena Unija, odnosno njene eminentne članice. Tako je svako mišljenje i stav protiv općeprihvaćenih stavova Unije demagogija i populizam, a po novome i fake news. Rekao bih da, suludo, EU-ropska unija misli da će gušenjem slobode govora riješiti sve veći broj problema s kojima se suočava.

Ministrica očito ne zna da novac sam po sebi ne kupuje tehnološka rješenja, jer ako je dosta samo ostvarivati velik profit da bi se mogao riješiti problem zašto onda farmaceutska industrija već nema lijek za rak? A u stvarnosti nema lijek čak ni za običnu gripu (već se možete samo cijepiti). Zašto automobilska industrija nije razvila vozila koja idu 1000 kilometara na litru goriva, zašto nemamo fuzijske reaktore, teleporte, zašto nemamo warp pogon i ne posjećujemo susjedne galaksije? Sve te industrije pune su para kao šipak koštica, a eto – na kraju ništa od njih.

Zašto antivirusna industrija vrijedna milijarde dolara nije riješila problem kompjuterskih virusa? Zašto navodni sustavi umjetne inteligencije ne rješavaju problem hakiranja i drugih zloupotreba?

Pa zato što su takva tehnološka rješenja teško izvediva i ne samo to, uvijek su izvediva do određenog nivoa, s određenim nivoom točnosti i s određenom ugrađenom negativnom pogreškom. Ta negativna pogreška rezultira pogrešnim prepoznavanjem legitimnih sadržaja kao nelegitimnih. U nekim slučajevima ta je pogreška mala, ali u nekim, gdje spadaju razne metode analize slike i teksta ta pogreška može ići i u desetke postotaka, a zavisno od rješenja i tehnologije stopa negativnih pogrešaka može biti i puno veća.

Na kraju, niti jedna tehnologija (a ova tehnologija o kojoj mašta ministrica prepuna je ograničenja) ne može riješiti ono što je desetljećima sustavno zatirano, a to je zdravo društvo, društvo pravne sigurnosti, jednakosti pred zakonom, društvo koje cijeni čast, poštenje i istinu, a ne zasniva se na beščašću korupciji i laži.

Zakoni se, draga ministrice, provode primjenom, a ne promjenom. Nažalost, loši, priglup i koruptivni propisi vode pravnom, ekonomskom i svakom drugom kolapsu, upravo onome koji ovo društvo doživljava. Desetljećima se sustavno razvaljuju sve temeljne društvene institucije – pravosuđe, zdravstvo, školstvo, znanost, kultura, a umjesto da se pozabavimo biti problema mi ćemo sve riješiti tako što ćemo donijeti još jedan zakon. E, pa želim vam puno sreće u tome, trebat’ će vam.

Još samo mogu dodati da mrzim ovakvo društvo, mrzim ovakve političare, mrzim ovakvu zemlju, mrzim lopove, korupcionaše, beskičmenjake i lažove – pa eto – sudite me!

90
Ostavite komentar

avatar
10000
24 Grupirani komentari
66 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
85 Komentatori
djosipxyxxyxxyxxyx Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Šok
Gost
Šok

Zakon o kažnjavanju govora mržnje je je izravna posljedica globalizacije i ukidanja demokratskih sloboda izražavanja, jer možeš svakoga bukvalno okriviti za kršenje ako ti on nije po volji, zloupotreba ovog zakona je sumrak zapadne civilizacije , zadnji korak dekadencije.
dopisano:
Zakon o verbalnom deliktu je razvodnjeni čaj u odnosu na ovu aždaju.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

@Sok

Mda.

Demokratska sloboda izrazavanja i govor mrznje dva su pojma i NISU sinonimi.

Jerbo bi se inace nekakva moralna nakarada izvitoperene psihe mogla javno slobodno demokratski izrazavati,stajaznam, evo naprimjer “dobronamjernom, prigodno i prikladno ilustriranom cestitkom vjerskog praznika” i besramno mrtvo ‘ladno takav izrazaj pripisati bratskoj ljubavi.
I po toj logici izjednacavanjem biti u pravu.
A NIJE.

Koristim prigodu da parafraziram jednu mudru Stulicevu:

Sto ce ti sloboda (izrazavanja) kad nemas cast? (!)

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji

@VasilisaPremudra Sloboda izražavanja znači da ja tebi ovdje sada mogu napisati svašta u vezi tvog komentara, sve što ja mislim o tome, sve dok fizički, financijski ili na neki drugi konkretan način ne ugrožavam tebe ili nekog drugog. Iako to tebi možda zvuči uvredljivo ne znači da ja tebe mrzim i da to možeš proglasiti govorom mržnje. Značenje nekog teksta, poruke ili izgovorene riječi treba razmatrati u kontekstu. Riječi “Ubit ću te!” ne znače isto kad ih izgovori moja cura kad ju pljesnem po guzici dok se tušira ili kad to izgovara ćelavi, nabildani i tetoviran lik s nožem u… Pročitaj više »

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra

@korisnik_postoji

Mda.

Jasno.
Cak toliko da sam nakon kraceg promisljanja samostalnim logickim zakljucivanjem mudro izvukla slijedecu pouku:
Rijeci uvijek treba razmatrati u kontekstu jerbo tek onda rijeci “(LJ)ubit cu te!” zaista ne znace isto kad ih izgovori celavi, nabildani i tetovirani lik kad ga pljesnes po guzici dok se tusira ili kad to izgovara tvoja cura s nozem u nekoj mracnoj ulicici.

Ili tako nekako. ;p

Lurker
Gost
Lurker

Vasilisa, sto je demokratsko misljenje a sto je govor mrznje ovisi o onima koji o tome odlucuju. Da sad idemo pitati ekipu koja ovdje (ili bilo gdje drugdje) komentira imali bi barem is 5-6 razlicitih definicija o toj temi. Jednom kada drzavi prepustis da odlucuje o stvarima koje je tako tesko precizno definirati samo je pitanje vremena kada ces i ti imati problema, ne ako, nego kada (ukoliko komentiras). Da li je govor mrznje ukoliko napisem da u nekim islamskim drzavama bacaju homoseksualce sa zgrade, a da li je govor mrznje ukoliko napisem da je zid u Izraelu nepravedan prema… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

A sa druge strane medijima su odriješene ruke da raspiruju mržnju.

Civilizacijska obrana
Gost
Civilizacijska obrana

Ako samo pogledamo što se piše na ovom portalu, ja zbog “govora mržnje” mogu kazniti sve one koji ovdje svojim komentarima:

1. Mrze Ameriku
2. Mrze globaliste
3. Mrze kapitaliste ili socijaliste, nebitno
4. Mrze Izrael / Islam / itd.
5. Mrze ilegalnu imigraciju
6. Mrze loše zakone poput svakog koji spominje “govor mržnje”
7. Mrze hrvatske ili strane političare
8. Mrze laži i korupciju
9. …

Pa ljudi moji, tko će uopće na kraju moći izraziti svoje mišljenje? Curice koje se samo smješkaju dok sline za Justin Bieberom?? (Oni koji ne vole Justin Biebera će naravno biti kažnjeni za mržnju.)

Lurker
Gost
Lurker

Veci je problem da ce portali postati odgovorni za ono sto pisemo ti i ja, rezultat ce biti dokidanje komentara na velikoj vecini portala. Samo rijetki ce si moci priustiti 24 satno moderiranje (znaci min 2 radnika+jos dvije zamjene u slucaju bolovanja).

Jole
Gost
Jole

Prvo treba Zakon o sprečavanju širenja mržnje ideološki kartelno uvezanih medija ,kakvih je na Zapadu preko 90%.E takav Zakon nije u planu što samo govori da treba cenzurirati ovce,dok se pastirima daje neograničena sloboda u kojoj se mržnja širi ne samo direktno,nego i indirektno sa širenjem obmana i lažnih vijesti.To je ono kad npr.HINA objavi ideološki i obojan pamflet,a kartelno uvezani mediji ga prosljeđuju između sebe ili kad HINA prosljedi proglas iz svoje Rothschild centrale.U Hrvatskoj je na vlasti Vlada koja podržava neoliberalnu fašističku ideologiju.

Josip
Gost
Josip

Ti si prvi kojeg će ovaj zakon pogodit.

Perer
Gost
Perer

Odličan tekst, pravo u ” sridu”

Malomorgen
Gost
Malomorgen

Pa i nije….populistično i ne drži vode…..i sloboda govora ima neke moralne i etičke granice…..?

Civilizacijska obrana
Gost
Civilizacijska obrana

Sloboda govora mora imati granice, ali čim imamo “govor mržnje” tada je totalitarizam preveliki. Onaj kome nije dopušteno mrziti nije dopušteno ni voljeti, jer se ne može nešto voljeti bez da se mrzi ono što je tom suprotnost. Ne može se zabraniti mržnja a da društvo može funkcionirati. To je kao da se zabrane jedinice u školi ili kao da se zabrane bilo kakvi standardi, sanitetski i ostali, u svakoj struci. Rezultat toga neće biti utopija, nego raspad sistema. I to je upravo ono što se danas na Zapadu dešava.

xyx
Gost
xyx

Tekst je loš i po očitoj mržnji prema novim tehnološkim rješenjima,te naročito prema EU jursdikcijama i širenju nadlženosti na NAS!!A ko smo to MI??Oćeš reć MI HRVATI?Kao nešto vrijedno na ovome svitu pa bi po nama trebalo praviti matrice?? A da nema te EU,već do ujutro bi nas islamske sile progutale za marendu.A da nema te EU još bi i danas žene i dica i cure,bile mlaćene leva leva, a ne bi svaki slučaj dizao prašinu i daruvarce ipak malo pristrašija!Uglavnom ,sve što nam vridi je vezano za EU, a mi možemo biti sritni što su nas apsorbirali.Jedino im zamjeram… Pročitaj više »

Teritorijalna obrana
Gost
Teritorijalna obrana

xyx je unutarnji neprijatelj.

xyx
Gost
xyx

Neprijetelj komu?

djosip
Gost
djosip

Prije svega sebi pa onda i svojim bliznjima i na kraju zdravom razumu. Totalno si indoktriniran.

Zoran
Gost
Zoran
Zoran
Gost
Zoran

Hajde ti prijatelju stipni Plenkovica za zadnjicu, zavrsices u Remetincu, tipovi koji barataju milijardama imaju neogranicenu slobodu govora i izbjegavanja poreza, primjera idiotizma na vrhu elite koliko hoces, ne trebas vise nego primjer kao ovaj https://www.youtube.com/watch?v=XegdPElp81A

Miki maus
Gost
Miki maus

Deja vu. Mi stariji jako dobro pamtimo sta je verbalni delikt. Ministarstvo istine i(li) ideoloska komisija ce odredjivati sta je govor mrznje, a sta nije, bez obzira sta je stvarno govor mrznje. To ce oni odredjivati, u tome je problem. Samo se formalno mijenja sustav vrijednosti, umjesto tekovina socijalisticke revolucije i ostalog prije, bice Evropske vrijednosti i liberalna demokracija. Slazem se da je to neofasizam, ali se drze onoga ” drzite lopova!”! Nisu oni ti, nego mi.

Святослав
Gost
Святослав

Ministrici je kolega sa suprotne strane 2 puta ponovio da u Saboru su se desavale opasnije stvari (govor mrznje) nego sto je onaj klinjo stavio na fb.Sve sto je mogla tad Ministrica da izbaci oci i da je kamermani ismijavaju zumom.To sto je bila u soku nikom nista,od kolege repliku.Zar nemoze sa neko iz DORH-a da ga priupita malo vise o tim ljudima, ime-prezime, kada,gde, sta itd.

xyx
Gost
xyx

Koji to MI? Zemlja primitivaca sklonih korupciji i nepostivanju zakona?MI bi trebali odredjivati pravila igre?

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji

@xyx
Odi lijepo živjeti u CH, tamo će te najbolji prijatelj drukati murji jer si parkirao na tuđe mjesto, ali su oni baš lijepo civilizirani i pridržavaju se zakona. Osim kad nisu…

Običan čovjek se i na Balkanu drži zakona, ovi drugi koji se ne drže su prijatelji onih što pišu zakone, zato te molim da ne generaliziraš i iskazuješ neosnovanu mržnju prema drugima. Ili barem usmjeri tu mržnju tamo gdje joj je mjesto.

xyx
Gost
xyx

Zasto ja ne mogu simpatizirat europske i svjetske visoke domete nego bi mora volit hrvatsku i balkansku pokvarenost?

xyx
Gost
xyx

Savjete u vezi usmjeravanja mojih misli daji svojima koje takav, ocito, zlostavljas. Vidi se da si neki vodja copora, cim odma dajes takva dociranja. Ovo u vezi parkiranja, jedva cekam da dodje i kod nas. Gradjanska hrabrost da se cinka prekrsitelj i zlostavljac. Ali to ce jos pricekat jer je poltronstvo balkanaca jako.

Duki
Gost
Duki

Pravi tekst !?? A novi zakon protiv govora mržnje ? Hoće li nas sve koji pišemo komentare proglasiti mrziteljima? Što ne volimo ministre koji bi strpali u džep par stotina milja $,ili kojima ljudi doslovno umiru pred zdravstvenim ustanovama,premijere koji pojma nemaju ili predsjednice koje kada treba zaborave svoj “materinji”jezik pa o nekom”non-paper”dokumentu -nemaju blage veze? A dali su govor mržnje scene rastanaka na autobusnim i avio-terminalima za BEČ,DUBLIN,PARIZ,MUNCHEN,suze i jecaji,a sigurno i poneka psovka ?400.000 mladih ? I možda,ne možda,sigurno je tamo negdje teško ,jebeno nepoznato,ali je pošteno valorizirano,sigurno.! Znate koja je razlika samo u 300-400€.sigurnih. U jednom malom… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok

u zlu stanju i duša se gubi

xyx
Gost
xyx

Kako dusa moze biti ovisna o stanju materijalnog tijela? Materijalno po svojoj prirodi je u stalnom trenju i mukama.

Lurker
Gost
Lurker

To ces moci pisati, za sada je fokus na imigrantima iz Afrike, prava diktatura nece jos bar 10 tak godina.

Pa znate me, zar ne
Gost
Pa znate me, zar ne

Interesantno, ovaj portal objavljuje slobodne komentare, a ne preko Facebook modula za koje znamo da su nadzirani i da je objavljivanje kritičkih tekstova na njima “opasno”. Pa ipak, na ovom portalu na kojem komentiraju osobe s područja bivše Juge, gotovo da nema nacionalizma, govora mržnje, trash komentara i hrpe trollova. S druge strane, neki portali privlače nabrijane kretene kao muhe med te obiluju govorom mržnje, glupostima i idiotizmom, pa se čovjek mora zapitati u kakvoj zemlji živi. Ranije je čovjek trebao ići na osluženje vojnog roka da shvati koji spektar individua ga okružuje, danas je dovoljno pratiti komentare. Kao zaključak,… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

To je tako jer je portalu logicno da izbjegava pisati o hrvatsko-srpsko-bosnjackim odnosima da ne privuce spomenute muhe na med.
Neka tako i ostane.

xyx
Gost
xyx

Narod se oduvik vodi. Ako ga se dobro vodi, ako mu to godi. ako ga se jos i neprimjetno i diskretno nadzire i usmjerava, onda je ta vlast OK.

Viktor
Gost
Viktor

Sve se ovo radi (mislim na zakon o širenju mržnje na internetu) kako ljudi ne bi ostavljali komentare koji ne odgovaraju vladajućoj eleti. Drugim riječima nemamo pravo na mišljenje a istina je ono šta elita kaže da je istina. Ovo je sumrak ljudskog roda i svijet se mora pobuniti ili ćemo nestati, želim naglasti važnu ulogu saveza komunista u ovoj farsi. Dakle ovaj slučaj sa Đakićevim sinom je pomno orkestriran s ciljem da se taj slučaj iskorsiti da se NAMETNE ovaj morbidan zakon, a Đačić i sin će biti nagrađeni za svoj trud sin ima 22 godine i već je… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja

bravo, amen!!

nime
Gost
nime

još ona ishlapljela starica se hvali kako su neki tražili da im se maknu komenatri ispod članaka. a
li baš nisu originalni, “ugledni” guardian je to prvi uveo da im se ne naruši “istina” u članku.

alan ford
Gost
alan ford

Ministrica kulture samo sprovodi ono što joj je naredio Junkerov centralni komitet Saveza kriminalista EUSSSR-a, a njima su to naredili glavni bosovi iz centra duboke države, gdje sjedi troglava aždaja cijele globalizacije, (Federal Reserve u New Yorku)

Mia
Gost
Mia

Izgleda da kod bas temelj drzave Ustav ,nitko ne smatra relevantnim. Ministrica samo svojom izjavom o takvoj mjeri da je drzava funkcionalna ,a da sudovi rade svoj posao podnjela bi silom ili milom neopozivu ostavku te platila masnu kaznu bez obzira na tu odluku. Pa ustav je nepovrediv. Svaka odluka zakon akt uspmena pismena naredba drzavnih tijela u suprotnosti s njim je tesko kazneno djelo. Akt veleizdaje. Akt veleizdaje je i povredljivost granica koji talibani svaki dan prelaze bez i jedne kazne. Vracaju se na suhu među i opet koji sat kasnije ponavljaju kazneno djelo. Kakvi bakaraci i drzava ,… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

Lucijana Cariću, osuđujem te na dvije godine strogog boravka u hotelu A kategorije na
Barbadosu!

Siniša
Gost
Siniša

Znači bez džeparca!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Tu spadaju janjci i prasci s m… ržnja?

antiimperijalista
Gost
antiimperijalista

pridružujem se popisu mržnji autoru ovog teksta sa dotatkom, da je s liste omraženih izostavio najveće zlo ovog društva, a, to su beskrajno ambiciozni s još izraženijom osobinom beskrajnije nekompetentnosti za posao kojeg se laćaju, a, najzorniji primejer tomu, je naša oguljena ministarka.?

Histrion
Gost
Histrion

Cak je i notorni Srebrenko Knight bio bolji ministar od Oguljenke.

nime
Gost
nime

ne znam je neko gledao otvoreno na hrt od 9.1.
nisam mu neki fan, ali lucijan ju je pomeo – vidlo joj se na faci da je pravi npc kojoj se prekinuo program.
kaj je npc? tražite na twiteru: #npc

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Tako je zamisljena budicnost. Svoj stav izneses na netu, policija u sluzbi tiranina i elite te uhiti i kazni prije negoli stignes odjenuti zuti prsluk i otici na prosvijed!!! Probudite se dok nije kasno!

Red Dog
Gost
Red Dog

Zapad je shvatio da ima problema sa internetom.
Najbolje ga koriste ekstremni muslimani i ekstremna desnica.
Internet je americka pojava: „Probajmo, pa da vidimo“.
Sad dolazi pritisak od drzava da suzbijaju to.
Kako radi to, recimo, FB?
Prema pravilima je mnogo toga zabranjeno. Ali se ne desava nista dok ne dolaze prijave. Kolicina prijava, a ne ono sta se kaze je odlucujuca za brisanje/banovanje,
Ko je shvatio to prvi?
Ekstremna desnica. Oni ucutkaju svoje neprijatelej kolicinom prijava 🙂

Red Dog
Gost
Red Dog

I rusi koriste internet vesto.
Probili su se kroz zid propagande u domove zapadnjaka.
U najgorem slucaju ce biti banovana cela Rusija sa jurisdikcije zapada.

Red Dog
Gost
Red Dog

A ako cemo iskreno, gledajte sta se pise po forumima.
Ranije je postojala jedna drzavna laz, sad ima hiljadu „alternativnih istina“.
Zbunjenost na visljem nivou. Raj za sektase.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Nema problem vec stvara problem kako bi mogli implementirati unaprijed razradeno rijesenje koje njima odgovara…

Lurker
Gost
Lurker

Ekstremna desnica? Mozda na nasim prostorima… Na zapadu inernetom vlada ljevica (ne ona stara, nego moderna ljevica, zapadna).

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

To ce se selektivno primjenjivati, jer clanove HDZ KRIM KARTELA se nece ili ce eventualno blago kazniti dok ce na onima drugima trenirati strogoacu. Sto je vec u praksi imamo svijezi primjer sa Bozicnom cestitkom Ivana Đakića, sina uvazenog saborskog zastupnika Josipa Đakića respectabilnog clana HDZ KRIM KARTELA.

oddball
Gost
oddball

a vidi ja sam ugodno iznenađen kako je sustav reagirao na ovaj slučaj, sve ok, nažalost na desnici ovakve stvari su praksa a ne eksces, mali je u pravu, da nije Đakićev sin, vjerojatno ne bi bilo rekacija, što je porazno, btw. pozicija Đakića starijeg je najjadnija u ovom slučaju, da je barem pola čovjeka stao bi iza sina kojeg je odgojio i rekao Srbe mrzim i tako sam svoje djete odgojio i basta, ovako se od sina javno ograditi zbog ploitičke pragme, jadno i kukavički,….

Maja
Gost
Maja

hrvatska nema nikakvu desnicu, (nema je niti njemacka, francuska, nizozemsks, pa tako niti hrvatska). to je sve stari lonac sa nekim novim etiketama, sve isti olos iz isprobanih sistema, bez obzira na boje ili etikete, prodaja magle, zabava za narod. negdje su to mladi-stari, migranti-domaci, zaposleni-nezaposleni, globalisti-suverenisti i sl. na balkanskom podrucju su to ustase-cetnici, prije svega ostalog. jedna od desetak metoda manipulacije sa dizanjem tenzija i razaranjem drustvenog jedinstva. korisnih budala i izdajnika narodnih interesa dosta na sve strane, ne samo u hdz-u. kao sto i sam djavo ima vise lica – ne samo zlo, po potrebi i andjeosko,… Pročitaj više »

xyx
Gost
xyx

Desnicu uvik tajno vodi ljevica. Desnicarstvo ne moze stvorit ni ideologa ni organizatora. Samo blekastog fanaticnog vodju i pokorno stado. Zato se desnica umjetno stvara.

Maja
Gost
Maja

veliki bravo za tekst, odnosno za hrabrost. takvi mediji pomalo se gube, nestaju – jer ideolosk “lov na vjestice” sirom ove unije uzima sve vise maha. ne radi se o vrijedjanju ili stvarnom govoru mrznje, kakav je uobicajen bas na balkanskim msm portalima. sto je govor mrznje, dokazuju primjeri iz napr. austrije ili njemacke gdje cenzura vec godinama blokira sva misljenja ili iznosenje realnih cinjenica, blokira sve umjetnike i pisce, novinare, cak i profesore na fakultetima – ako nisu nosioci ljevicarskog, globalistickog naboja. spijunira se vec u djecjim vrticima misljenje roditelja, ali i suradnika. studenti u strahu, ne usude se… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

Neces dobiti minuse, da vidim onog ko ti da minus odmah ga istamburam.
Djokica Orwell je sa svojim mračnim predvidjanjem budućnosti mala
nevina bebica, jer ovo sto već živimo je stoduplo gore od njegovih
najgorih noćnih mora.

nime
Gost
nime

tu se minusi lupaju od 8-16, kolko su uhljebi na “poslu”

xyx
Gost
xyx

Zivis internet i informaticku revoluciju. Informaticka revolucija cili svit ima pretvorit u jednu bigbrother kucu. Onaj koji to ne zeli moze se iskopcat i odjahat. Sve pet.

octopus
Gost
octopus

Neslaganje s retardiranim tezama danas se naziva GOVOR MRŽNJE

njonjo
Gost
njonjo

Oguljenka samo provodi “direktive EU. Kladim se da će se najavljeni zakon u Hrvatskom Saboru raspravljati i usvojiti pod oznakom E.

Petar
Gost
Petar

Bravo, super tekst.

Sparkling
Gost
Sparkling

“Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja mišljenja”
Ako ne budeš dobar ideš u toplice na welness da poslije izgledaš lijep i pametan.
LP

Micko
Gost
Micko

Lucijan Carić vježba u “Predatoru”?

Piretis
Gost
Piretis

U čemu je kvaka? Evo na primjer, autor teksta Lucijan kaže “mrzim ovakva političare”. To nije govor mržnje jer nije upereno protiv nikoga konkretno. Reći: Mrzim Ivana Ivića jeste govor mržnje. Eto, ja mrzim dosadne, glupe, primitivne, pa sad, čik, nek se javi onaj koji se osjetio prozvan. Nekog reda mora biti čak i na internetu. Najposlije sumnjam da će itko završiti na sudu ako nije kršio pozitivni zakon. A oni koji su skloni, skrivajući se lažnim profilom ili nickom, govoriti protiv drugih i drugačijih, ocrnjivati nacije, rase ili vjere ili će promijeniti retoriku ili će imati posla sa sudom.… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

Grašiš Piretis, po tvome nije govor mržnje ako kažeš “mrzim migrante ili Jevreje, Srbe, Hrvate…” jer nije direktno upereno na pojedinačnu osobu. Govor mržnje se prilično lako može definisati ali nikada do detalja – to je ono što bi se zloupotrebljavalo. Uostalom, kakvo je to rešenje – uvek se može naći način da se zaobiđe kažnjivost upotrebom reči, znakova tako da se direktno ne vidi smisao ali da je ipak svima jasno na šta se misli jbg. JEDINI ispravan način eliminisanja govora mržnje je da on postane opšte društveno neprihvatljiv, da tebe društvo gleda sa gađenjem i neodobravanjem ako kažeš… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

piretis Nije sporno da u javnom medijskom prostoru (koji se odnosi i na društvene mreže) ima svega i svačega. Portali mogu sami odlučivati hoće li govoriti istine ili neistine, hoće li na svojem prostoru dopuštati širenje rasne, nacionalne i svake druge netrpeljivosti. Za istinu ili laž bit će nagrađeni većom ili manjom publikom, a bit će i u riziku od tužbi za iznesene neistine koje su mogle nekomu prouzročiti štetu. Za ovo o rasnoj, nacionalnoj netrpeljivosti – to je već pokriveno Kaznenim zakonom. Ovdje kod ovog zakona kojeg predlaže (meni fizički i karakterno najodvratnija faca na cijeloj političkoj sceni, i… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis

@Alerik- Ljudima ne možeš začepiti usta. Uvjek će se naći netko tko će reći da je car gol. Ne bojim se da nećemo smjeti iznijeti političko mišljenje. Ako to pokušaju ostaje nam “usmena predaja”. I sam si upao u minirano područje. Ministricu si sasvim osobno proglasio “najodvratnijom”. I to javno. Da si te pridjeve uputio njenoj politici nikom ništa ali na osobu ne bi smjeli koliko god nam bila nesimpatična. Ne podržavam nikakvu komisiju, dosta je zakon, ali neka ga onda bar primijene na one koji stvarno šire mržnju. Komentari na portalima su, gadljivo, puni mržnje. Neki se međusobom takmiče… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Piretis
Sad zamisli da ti sjediš u toj komisiji koja odlučuje o ‘govoru mržnje’. Na moje o odvratnosti, fizičke i karakterne dotične ministrice, ti bi mi odrezao kaznu od 5000 kn ili 6 mjeseci zatvora. Shvaćaš li za kakve ovlasti hadezeovaca se zalažeš??
Ako je itko na ovom portalu izložen govoru mržnje, onda sam to ja pa se ipak ne zalažem za kazneno ili prekršajno gonjenje ljudi koji svoje neslaganje iznose na neprimjeren način.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Da, ispalo je malo nespretno. Kad sam rekao “upereno protiv nikoga konkretno” nisam mislio na nacionalnost (rekao sam: ne protiv rasa, nacija, vjera). Nadam se, barem na ovom portalu, da smo s tim rasčistili-nema pljuvanja po drugima. Ima, ipak, jedna osjetljiva tema. To su LGBT pripadnici. Danas je moguće svakoga prozvati za govor mržnje ako izrazi rezervu ili neslaganje sa ponašanjem (mislim na javno demonstriranje pripadnosti) te skupine. Tu bi moglo biti nesporazuma. Imamo i stereotipe. Pa ako ja kažem da su Šumadinci skloni potegnuti šljivovicu samo sam rob stereotipa i ne govorim ništa o tebi (koji možeš biti… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Piretis
Ti se nadaš da politika nešto neće!?
Jutros sam mislio kako će se većina složiti s autorom teksta, sad vidim da je većina za zakon, na strani vlasti, željni sutrašnjice u kojoj će HDZ određivati što je ispravno. To mi je fascinantno otkriće, da je većina i ovdje zombizirana.

Piretis
Gost
Piretis

@Alerik- Da, nadam se. To mi jedino preostaje. Doživio sam represiju u prošlom sustavu i vrlo dobro znam da se s rogatima ne može bosti. Nije daleko od pameti da se i ovaj zakon donosi na korist vlasti a ne nas sitnih, i da će se strogoća trenirati na nama.
No, govor mržnje, vrijeđanje, omalovažavanje na internetu je prevšilo svaku mjeru. Minimum pristojnosti i odmjerenos u komentarima bi svakog trebao štititi od zlouporabe zakona.
Škakljivo je pitanje ironije u komentaru. Npr. može li se neka duhovita upadica Umpah Pah-a smatrati “neprimjerenom”? Ja mislim da ne može.

Lurker
Gost
Lurker

Samo se ti nadaj, da su im namjere ciste jednostavno bi primjenili postojece zakone, iza ovoga ne stoji nista dobro.

Maja
Gost
Maja

to ti dodje isto, kao napr. u francuskoj, njemackoj, usa i sl. nakon svakog “terora” na ulicama, vise represivnog “sigurnosnog” aparata po ulicama, vise kontrole kretanja, tzv. ratno stanje. ide se za tim, da masa iz straha po zivot, radije bira strozu kontrolu, pa i diktaturu. i u njemackoj navodno tjednima nitko nije primjetio kolanje osobnih podataka niza politicara na netu, kad ups, eto skandala i nekog 20-godisnjaka s tim u vezi. prve mjere – jos strozi internet. na tu temu vec sprovode oni i vise zakona. ali velebna eu je odlucila ove g. uvesti totalnu internetsku kontrolu. znaci, samo… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša

Takav zakon je izuzetno potreban;imaš pravi i slobodu gglasa i govora ali nemaš pravo da druge sa tim unesrećuješ, maltretiraš i vrijeđaš. Primjer Šarli Ebdo, sve su sveli na pravo izražavanja misli i govora a prave zajebanciju na osnovu oborenog Ruskog civilnog aviona u Egiptu;o karikaturam Muhameda neću ni da govorim;ili zadnji slučaj Ivana Đakića u Hrvatskoj ili Šešeljšvi napadi inteligencije. Odeš doktoru, čekaš dugo i imaš pravo da se buniš pa i da povisiš ton za nijansu ali imaš obavezu da ne pretjeraš i da ne psuješ ili lupaš. Zloupotreba je odlika i usavršena vrlina na Zapadu, svugdje je… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen

+++

oddball
Gost
oddball

Autor je potpuno u pravu, imamo ustav, to bi u zdravom društvu ajmo reći trebalo biti dovoljno, imaš glavne smjernice i to je to,… međutim, na sudskoj komponenti vlasti se pokazuje stupanj na kojoj je neka država, a kod nas je to jako rastezljivo, npr. Bujanec ima emisiju u kojoj sustavno šikanira i širi mržnju godinama i nikome ništa, čak ga se istim zakonima koje on sustavno gazi štiti, npr presuda protiv news bara,.. slažem se i sa komentatorima koji navode da ne smije biti apsolutne slobode govora sa druge strane, barem ne u slučajevima kada taj govor proizvodi direktnu… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion

Mda. (Copyright by Vasilisa CO. Ltd.*)

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Koliko god autor teksta bio nabrijan i ljut zbog ministričine najave novog zakona o sankcioniranju ‘govora mržnje’, situacija nije ni približno toliko loša. Naime, takav zakon ne samo da će biti teško donijeti, nego će puno teže opstati na Ustavnom sudu. Kako je oko zakona i posljedica zakona zainteresirano previše ljudi, to će vladajućima biti teško obuzdati svu lavinu pritužbi. Europska Unija, koliko god to njeni protivnici (koji mahom jedu europski kruh svagdašnji, što im nimalo ne smeta da plaćaju mise za propast EU i zazivaju nečastivog samog ako im u tomu može pomoći) zazivali, još uvijek nije EU-ropska Unija.… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

P.S. Panici oko ovog najavljenog zakona posebice ne bi trebali podleći štovatelji lika i djela našeg doktora za C i ostale vitamine. Kad on ustane protiv i za sobom povuče mase, gore će se tresti, brda se micati, zidovi oživjeti od ljudi u njima, a zemlja će nam postati raj na zemlji, Mediteran kakav je nekad bio..(gol, bos i gladan).

bulog
Gost
bulog

Jel ti znaš tko sjedi u zaustavnom sudu i tko ih je birao

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Ocito da nema pojma…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

“Neka institucije rade svoj posao…” Hahahahahaha…….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Neka HDZ komisija određuje što je govor mržnje, je li režimlijo?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Lijepo je vidjeti da legalist poput tebe napada HDZ režim, mo’š mislit kako si uvjerljiv.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

Ti sa svojom podrškom tepresivnim zakonima si svakako uvjerljiv. Kao i svaki totalitarist.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Ti se vjerojatno budiš u noći sav obliven znojem vidjevši oko sebe aveti Tita i Staljina, da bi odahnuo kad shvatiš da je to bio samo san. Ne moraš se bojati, tvoji liberali (uključujući HDZ) žare i pale i ne nazire im se kraj, a ti sad pilaš naopako.
Upravo ti isti liberali i uvode totalitarizam u puno gorem izdanju nego što je bio u Jugoslaviji naprimjer.
Nisi valjda promijenio stranu?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik

U Hrvatskoj nažalost ne postoji ni jedna liberalna stranka, ovi koje spominješ su redom totalitaristi koji žele oduzeti moć narodu i to na njegov račun. Kad bi bila ijedna liberalna stranka, bio bih njen član. Tamo gdje je liberalizam (CH na primjer) totalitarizma nema, niti ga može biti.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Iskreno, tamo ranih devedesetih sam gledao liberalizam kao nešto pozitivno, Gotovac mi je bio nekakva pozitivna pojava u šumi onih drumskih razbojnika, ali danas ne vidim ništa pozitivno, mišljenja sam da je liberalizam zastranio. Ne samo kod nas, nego svugdje, pa čak i u Švicarskoj i na cijelom zapadu, kao da je izgubio smisao, odnosno ispada da nema više potrebe za takav pogled na svijet… A zašto i bi kad se u liberalizam može upakirati totalitarizam i ko nam šta može…
Ili ipak…?

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Za one koji ne znaju – biraju se u Saboru dogovorom HDZ-a i SDP-a.

xyx
Gost
xyx

Nikako mi nije jasno kako su to Antife protiv EU? To si malo izvrnija. Antifasisti su Internacionalisti i sekularisti sto je temeljac EU.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik