fbpx

Huti dobili „Super Jackpot“ – U Jemenu zaratile saudijske milicije protiv milicija UAE

Popular_Mobilization_Forces

Najnovije snimke i fotografije na internetu pokazuju opseg borbi milicija južnog Jemena, koje podržavaju UAE, protiv snaga koje se bore na strani svrgnutog odbjeglog predsjednika Mansoura Hadija, koje podržava Saudijska Arabija. Osim što su raskinuli koaliciju, nakon što se vojska UAE povukla iz sukoba u Jemenu, sada se opunomoćenici Rijada i Dubaija bore jedni protiv drugih, što je dobra vijest za Huti borce, koji su godinama odolijevali združenim napadima ove dvije frakcije.

Unatoč upornim pokušajima Rijada da postigne sporazum s Emiratima i zaustavi krvava svađa unutar koalicije koja se bori protiv Huti boraca, borbe ne prestaju, osim na glavnom frontu na zapadu Jemena, na kojem se obje strane samo formalno udružene suprotstavljaju Hutima, iako su u biti u sukobu diljem zemlje.

Glavni sukobi vode se u širem području Adena, na istoku i sjeveroistoku od grada, gdje južni separatisti pokušavaju uspostaviti kontrolu nad pokrajinskim središtima kako bi stvorili dovoljno veliki fragment teritorija kojeg bi odvojili od Jemena i proglasili “neovisnim Južnim Jemenom” pod protektoratom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ove ciljeve za „rasplet“ krize u Jemenu nitko posebno i ne skriva.

Sporazum između Saudijske Arabije i UAE ometa režim fantomskog predsjednika Mansoura Hadija, koji podrazumijeva da ako učini ustupke separatistima s juga, da će njegov stvarni utjecaj početi blijediti, jer će se vlast podijeliti u “koalicijskoj vladi” s južnim separatistima. Zbog toga Rijad želi paralizirati sve što može dovesti do  rasta separatističkih snaga, kako u Adenu tako i u cijelom, jugu zemlje.

Stoga, iako Rijad poziva zainteresirane na pregovore u Džedu, kaotični rat u južnom Jemenu se nastavlja, paralelno s ratom protiv glavnih neprijatelja u zemlji, pokreta Ansarullah i Huti milicija.

Saudijske marionete počinju lažno gunđati, nezadovoljne činjenicom da je Rijad spreman žrtvovati svoje interese kako bi se dogovorio s UAE.

U tom pogledu Huti imaju jasan stav, prijeteći ne samo protjerivanjem intervencionista ili nastavljanjem udara na Saudijsku Arabiju, jer je nakon jučerašnje obnove zračnih napada samo pitanje vremena kada će nove rakete i bespilotne letjelice poletjeti na Saudijsku Arabiju, već i okončanjem planova intervencionista koji žele podijeliti Jemen, nazivajući Tarika Saleha, separatiste južnog Jemena i Hadijeve pristaše jadnim marionetama koje će biti ubijene čim ih Saudijci i UAE ostave na cjedilu.

Sve to obećava nastavak rata, gdje Huti, zahvaljujući pomoći iz Irana, zadržavaju ne samo priliku za vođenje uspješne strateške obrane, već i za poduzimanje ofenzivnih akcija, probijajući oslabljene tabore protivnika i pokrećući nevjerojatno uspješne napade na teritorij zemalja agresora. Možda je i to dokaz da pomorski kanal za opskrbu Hutija još uvijek funkcionira.

S obzirom na to, Huti će i dalje dobivati razne tehnološke inovacije, bespilotne letjelice, balističke rakete, navođeno streljivo, ATGM sustave i tako dalje, što im omogućava učinkovit otpor u sukobu protiv brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

S velikim stupnjem vjerojatnosti se može pretpostaviti da su Saudijci pobijedili u bitki za luku Al-Hudaydu, napad na saudijsku rafineriju Aramco bi se teško dogodio. Huti bi bili prisiljeni prebaciti se na pasivnu obrambenu strategiju, usmjerenu na uštedu resursa i bez intenzivnih raketnih i udara dronovima. No, kako opskrbi pravac i dalje živi, intenzitet raketnih i udara bespilotnim letjelicama raste, što se posebno vidi u napadima na južne saudijske pokrajine Jizan i Asir.

Za Saudijce je ovo vrlo težak problem, mnogo složeniji nego borbe na pomorskoj magistrali Moka-Al-Hudayda ili oko grada Tiaz.

S jedne strane, struktura rata postaje složenija, jer umjesto vanjsko monolitne koalicije protiv Hutija, koja je na vrhuncu obuhvaćala Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, SAD, Maroko, Egipat, Sudan, ne računajući plaćenike iz Kolumbije, Izraela i tako dalje, Huti se sada bore protiv raznih sukobljenih strana čiji se borci međusobno ubijaju u području Adena.

Naravno, još ne možemo govoriti o vojnoj pobjedi Hutija u ovim uvjetima, ali je puno lakše organizirati obranu i prodirati u neprijateljski teritorij, te provoditi raketne napade na saudijskom i teritoriju UAE.

Glavni korisnik ove priče je, naravno, Iran, koji je od obrane jemenskih šiita od saudijske agresije na kraju došao u poziciju da je stvorio trajno žarište napetosti u blizini Saudijske Arabije, što utječe, između ostalog, na cijene nafte, a sami Huti, kako je zamislio general Qassem Suleimani, pritišću Saudijsku Arabiju, dok Hezbollah igra svoju igru, i to vrlo uspješno, na izraelskoj fronti.

U tim višedimenzionalnim hibridnim ratovima, jasno je da su stratezi iz Teherana okružili protivnike iz Rijada, što je uvelike izravna krivnja prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji se tako bezobzirno odlučio organizirati “mali pobjednički rat” i okončati utjecaj šiita u susjednom Jemenu.

Rat je na kraju doveo do katastrofalnih humanitarnih posljedica za Jemen i do strateških posljedica ravnih noćnoj mori za Saudijsku Arabiju. U Jemenu je izbila prava humanitarna katastrofa, a na užas Rijada, iranski utjecaj u Jemenu ne samo da nije oslabio, već je, naprotiv, ojačao.

Konačno, nakon napada na saudijsku rafineriju Aramco je bilo nemoguće zatvoriti oči i Saudijska Arabija sada ima tri opcije.

Mohammad bin Salman može zaustaviti rat i pokušati postići dogovor, što je najmanje vjerojatna opcija, jer će Sjedinjene Države i Izrael biti protiv, a sam mir će za Rijad biti moguć samo uz ogromne ustupke.

Rijad može održavati trenutni status quo. To je najjednostavnija opcija, ali ujedno i najmanje obećavajuća, jer rat postaje sve skuplji, dok mogućnost pobjede nije ni blizu na vidiku.

I konačno, Saudijci mogu odabrati put eskalacije, odnosno održavanje kursa koji bi trebao dovesti do izravnog rata s Iranom. Ova opcija je poželjna među mnogim jastrebovima u Washingtonu, Tel Avivu i Rijadu, ali vrlo rizična za samu Saudijsku Arabiju. Iran je prilično sposoban uništiti izvoz saudijske nafte, a ako u napad protiv saudijskih, američkih i izraelskih ciljeva krenu sve proiranske frakcije u regiji, a njih je mnogo i izuzetno su motivirane za borbu, pitanje je što će biti s američkim vojnicima u Iraku i Siriji ili Izraelcima na sjeveru cionističkog entiteta. Saudijske baze na jugu kraljevstva bi Huti vjerojatno zbrisali s lica zemlje i sukob prebacili na saudijski teritorij.

Dakle, za Rijad je eskalacija najgora opcija, jer SAD u takvim uvjetima brzo mogu evakuirati nekoliko tisuća vojnika iz Iraka i još 2000, koliko ih navodno ima u Siriji. Izrael bi preko svojih posredničkih kanala, ako bi se borbe preselile na teritorij Galileje, hitno tražio prekid neprijateljstava s Hezbollahom, što bi se vjerojatno i dogodilo, a Saudijska Arabija bio stala sama s ratom unutar vlastitih granica, ali sa sukobom u kojem bi se aktivno, ali još uvijek kroz akcije svojih milicija iz raznih zemalja, uključio i Iran. Stoga je Mohammadu bin Salmanu bolje da se ne zanosi čvrstim savezom sa Sjedinjenim Državama i Izraelom, posebno jer u Americi već vlada uvjerenje da američki vojnici nisu saudijski plaćenici i da nemaju tamo što tražiti braneći među Amerikancima prilično nepopularnog saudijskog krunskog princa.

Čini se da će Saudijci kratkoročno ipak odabrati opciju broj dva, ulažući sve napore kako bi mogli odabrati i treću opciju, ali je njena realizacija u ovom trenutku ravna znanstvenoj fantastici.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Dokaz da Balkanci potječu s Bliskog istoka, svako pleme.za sebe ratuje… od 7stoljeca balkanska plemena nisu ni jednom ratovala na teritoriju danasnje austrije, madzarske italije, tj osvajacki pohod u cilju sirenja voastitih granica me u sluzbih drugih… dobri slugani losi gazde… doslovno mi s prostora ExYu ratujemo samo na podrucju i za podrucja pod Yugoslavenskim jezikom tkz Hr-Srb ,Srb-Rh jezikom…

zvane
Gost
zvane
1 godina prije

Došli su Hrvati s Ludovikom do Chiogge koju su osvojili u 14. stoljeću, pobijedili u bitci kod Nervese na Piavi, ali on je bio strani kralj, pa su tako opet ratovali za drugoga.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@zvane
Došli i do Staljingrada

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ samo tako
Dosli, vidili, i popusili.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije

I bosanskim

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Aga
Ni govora. Mi smo autohtono stanovništvo od kamenog doba…
Genetska analiza Vinčanske kulture : grupa I ( bez varijanti).

ALI zaključak vrijedi, povrđeno u knjigama i zabilješkama od antike.

Ilirska plemena su UVIJEK ratovala jedna protiv drugih…i osvajači su to koristili.
Gluposti 90′ ih su nam posljednje…i zadnje.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

@lucija, sve imaš na wiki linku
en.wikipedia.org/wiki/Illyrian_warfare

karmički krug koji neprestano traje 4 tisuće godina…i tako do poslijednjeg ratnika-potrošne robe.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Zvrk
Hvala.
Pored Gorana Šarića, postoji na youtubeu i Domagoj Nikolić.
A oni daju reference dalje.
Najgore mi je kad se sjetim osnovne, pita jedan Damir: Kako su došli? (Slaveni) i tih neuvjerljivih odgovora.
A ta laž se zasniva na samo dvije knjige, iz dva razdoblja. Sve ostale potpuno normalno pričaju da smo oduvijek ovdje.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Meh…Šarić previše to sve romantizira. Preporučujem od ovih naših da čitaš Vinka Klarića. Jest da je malo žestok i da ne voli baš Šarića, ali dobro to sve objasni. Ima on jednu svoju stranicu na fb-u. Upravo su Klarić i Nikolić na nexusu imali seriju tekstova upravo tog sadržaja.
Ako ćeš još detaljnije, čitaj Slovence. Oni su u biti prvi započeli s autohtonističkim teorijama i danas zapravo ima gomila sadržaja na slovenskom jeziku o svemu tome.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Kad bismo barem mogli docekati da se svi gmizavci one najgore vrste pocnu zderati medjusobno!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Jemene milicije treniraju strogoću ?

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Mislim na one koji nas lagano, ustrajno i preko nasih vlastodrzackih bandita, podjarmljuju.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Jedan petak raketirati emirov izvor prihoda, drugi petak krunskog princa. Unedogled…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Naravno, vojno i politički, analiza je izvrsna.
Ali, ekonomski, sve je ovo za Jemen loše…njima treba mir, da počnu koristiti svoju naftu.
SA ne treba raditi ništa drugo nego održavati status quo.
I potkradati naftu Jemena.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

Nešto mi poznato😁😁🤔

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

ma,ne to su huti najavili rasprodaju sandala ,pa se ovi malo pocerupali…nesto kao black friday,

Max
Member
Max
1 godina prije

sve je točno tko pod drugim jamu kopa sam u nju upada pa tako i opunomoćenici. hutiji su žestoko uzvratili na bombardiranje a ako bi izbio totalni rat od saudiaramca ne bi ostao kamen na kamenu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x