IDF avioni izvode „opsežne napade“ na Gazu dok nasilje ulazi u 2. nedjelju

Napadi na Gazu tokom noci
45 komentara

Desetine glasnih eksplozija mogle su se čuti širom pojasa Gaze dok je IDF izvodio još jedan krug “opsežnih napada na terorističke ciljeve”, uz neprekidno nasilje između Izraela i Hamasa koje je ušlo u drugu nedjelju.

“Naši borbeni avioni trenutno gađaju terorističke ciljeve u Gazi”, objavio je IDF u ponedjeljak oko 2 sata ujutro, usred izvještaja o izraelskim ratnim avionima koji gađaju desetine lokacija širom pojasa Gaze.

Bilo je i izvještaja o nekoliko presretanja raketa Hamasa iznad Izraela ranije u nedjelju uveče, mada u znatno manjem obimu nego prethodne noći.

Iako nije bilo neposrednih izvještaja o novim žrtvama, broj žrtava u Gazi dostigao je 192, uključujući 58 djece i 34 žene, sa više od 1.200 ranjenih do nedjelje. U Izraelu je ubijeno 10 ljudi, uključujući dvoje djece, i preko 500 ljudi je ranjeno nakon nedjelju dana noćne razmjene vatre, većinom gelerima ili dok su žurili u skloništa da se zaštite od bombi.

Najnovija eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba uslijedila je nakon višednevnih nemira u Jerusalimu, podstaknutih izraelskim planovima za prisilno iseljavanje nekoliko palestinskih porodica u okupiranom dijelu istočnog Jerusalima. Plan je pokrenuo masovne proteste, koji su naišli na težak odgovor. Izraelska policija čak je upala u džamiju Al-Aqsa posljednjih dana muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, što je prouzrokovalo optužbe da je policija namjerno izvršila racije na vjernike. Kao odmazdu, Hamas je prošlog ponedjeljka lansirao prvu salvu raketa na Izrael, što je pokrenulo izraelsku vojnu operaciju punog obima.

Premijer Benjamin Netanyahu više puta je obećcao da će vazdušna kampanja protiv Hamasa trajati „onoliko koliko je potrebno da se građanima Izraela vrate mir i tišina“. IDF tvrdi da je Hamas lansirao preko 3.000 projektila u Izrael, neselektivno, dok je IDF uništio stotine terorističkih ciljeva i neutralizovao desetine najboljih operativaca u preciznim napadima.

Tvrdeći da čini sve da umanji bilo kakvu kolateralnu štetu među civilima, Izrael je odbacio svaku kritiku zbog nesrazmjernog napada na Gazu. Tel Aviv je tvrdio da bilo koja uočena razlika u gubicima između dvije strane samo dokazuje da IDF i njegov sistem protivraketne odbrane Iron Dome djeluju na „nevjerovatnom nivou“, dok Hamas greškom puca u sopstvene rakete i čini „dvostruke ratne zločine“ ciljajući izraelske civile dok Palestince koristi kao „živi štit“.

Dok se kraj nasilja ne nazire nakon sedmodnevnih borbi, generalni sekretar UN Antonio Guterres upozorio je da bi „krajnje zastrašujuća“ neprijateljstva u Izraelu i Gazi mogla uroniti čitav region u „nekontrolisanu krizu“. Ujedinjene nacije „aktivno pozivaju sve strane na trenutni prekid vatre“, rekao je on, pozivajući obje strane „da dozvole napore u posredovanju kako bi to uspjelo“.

IDFIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
yxy
2 godine prije

Ubice djece u akciji .

SULE
2 godine prije

Izrael uništio svu infraskruturu u Gazi Hamasu ostalo još malo raketa a predsjednik ladi jaja u Kataru u hotelu sa 5zvjezdica- ovaj tjedan će završiti kamenovanje i urlikanje po ulicama jer već cvile za primirjem

nekoime
2 godine prije

Varšavski ustanak treba slaviti, a palestinski je terorizam?

Mosha
2 godine prije

zanimljiv zapled erdogan moli od pape da djeluje ….možda se preobratio na katoličanstvo pa bi sad s križarima u napad može al prvo kupanjac u rijeci jordan

prolaznik
2 godine prije

Israel Is Making the Same Errors as Britain Did 50 Years Ago

ttps://www.unz.com/pcockburn/israel-is-making-the-ttps://wsame-errors-as-britain-did-50-years-ago/

iefvubaerubgfaewurgf
2 godine prije

Oni sa svakom ovom kemijskom ekspanzijom đubre plodno tlo za rađanje novih među palcima koji će radije uzeti pušku u ruku i poginuti nego biti rob na svojoj zemlji koju je upisao jedan kroz jedan u povjesni katastar kad je spomenuo poraženi narod s mora-filistines, nek đubre i dalje.

Ivex
2 godine prije

Izraleci izvadili kit.. opet i šamaraju sve po redu rade što god žele Turbanđžija iz Teherana štekće povijena repa mali sultan se kao nešto javlja, Sirijci i Jordanci pametno šute. Egipat kao nešto bi se kurčio Saudi uspavani odavno. Europske i Anglosakonske kujice već za lanac prevezane.Rusa nigdje na vidiku. Vi s ložite ovdje kao nešto čekate da propadne jedino će vam kamate od sutra gore.

Debeli Idol
2 godine prije

Jesu li poslali koju Merkavu u Gazu?

Imaju li Palestinci kakvih dobrih ATGM-ova? Pa da vidimo na jubotou ili kojoj drugoj video platformi kako Merkave lete u zrak?

Mosha
2 godine prije

barem će bit posla za građevinare možda uskrsne i Ingra nakon što su je crnogorci pokopali što će ih skupo koštat jer će im sad Kinezi uzet luku Bar bolje im je bilo zadužit se kod nas nebi morali ni vratit

Bosanac
2 godine prije

Na zapadu ništa novo:

Američka administracija Džoa Bajdena odobrila je prodaju precizno-vođenog oružja Izraelu za 735 miliona dolara. Ta odluka obejlodanjena je samo nedelju dana prije početka sukoba Izraela i
Palestinaca.

Mosha
2 godine prije

240,120,60 sutra 30 i ostalju filistinci bez raketa vračaju se pračkama….sad treba poslat vojsku ,posječ muške a žene i djecu u roblje…meni 4 mlade ako može plačam u zlatu

postenlopov
2 godine prije

Kazu da je vecina tzv. pobijenih civila, nastradala u bombardovanim tunelima.

Alen
2 godine prije

Iz libanona stigle dvije rakete za izrael..
Ako sirija bude pratila znači ide
3 , 2 , 1 , baraž ..

Max
2 godine prije

Cionisti ubijaju civile.

mosha genocidjijus
2 godine prije

zar izrael nema nešto močnije ko RuskiTOS buratino iliti pinokijo pa da to riješe sa dvije rakete umjesto da troše miljarde na skupe rakete…..oduzet im kisik pa nek dišu na škrge ako mogu

moshe
2 godine prije

koc kuc ko je ? f16 ašto ti tu ražiš ? treažim kozu dohvatilije ovi. stavili joj noge u čizme i udri

moshe
2 godine prije

par plačenika sa napalmom i fosfornim bombama napravit će više štete

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI