IDF bombardovao Hamasovu “Infrastrukturu” u pojasu Gaze kao odmazdu za zapaljive balone

Gaza
41 komentar

Izraelski vazdušni napadi izvršeni su u Gazi rano u četvrtak po lokalnom vremenu, pogodivši domove ljudi, nakon što su u Izrael lansirani zapaljivi baloni koji su uzrokovali požare.

Postoje i izvještaji o izraelskim bespilotnim letjelicama i dronovima istočno od Khan Yunisa, grada u južnom pojasu Gaze, i Deir al-Balaha u centralnom pojasu Gaze. Postoje i izvještaji o eksploziji u sjeveroistočnom gradu Rafah i ratnim avionima koji su bombardovali poljoprivredno zemljište istočno od Sufe u južnom pojasu Gaze.

Prema izjavi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), “borbeni avioni, borbeni helikopteri i tenkovi IDF nedavno su napali brojne terorističke ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze.”

“Tokom napada ciljan je Hamasov sastav mornaričkih snaga, podzemna infrastruktura i osmatračnice terorističke organizacije Hamas”, dodaje se u saopštenju.

“Napad je izveden kao odgovor na aktiviranje eksploziva i zapaljivih balona iz pojasa Gaze na izraelsku teritoriju tokom protekle sedmice. IDF shvata sve terorističke aktivnosti protiv izraelske teritorije vrlo ozbiljno i nastavit će da djeluje koliko je potrebno protiv pokušaja da naštete izraelskim građanima. Teroristička organizacija Hamas snosi odgovornost za ono što se dešava u pojasu i u Gazi i snosit će posljedice terorističkih akcija nad izraelskim građanima “, nastavljeno je u saopštenju.

Postoje i izvještaji o ratnim avionima koji su izvršili napad na cilj istočno od Deir al-Balaha.

Izrael presijeca ribarsku zonu Gaze i uvoz goriva

Prema listu Al Quds, Izrael je u četvrtak do daljnjeg zaustavio uvoz svih vrsta goriva u pojas Gaze.

Takođe u četvrtak, Izrael je objavio da ograničava ribolovnu zonu Gaze nakon što su u Izraelu lansirani eksplozivi i zapaljive naprave izazvale najmanje 24 požara u regionima Hof Ashkelon i Eshkol, saopštila je južna divizija vatrogasno-spasilačke službe. , preneo je Times Izrael.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz naložio je izraelskim zvaničnicima bezbjednosti da smanje ribolovnu zonu sa 15 nautičkih milja na 8 nautičkih milja.

“Ovo prati kontinuirano lansiranje zapaljivih balona iz Pojasa na teritoriju Izraela,” glasila je u četvrtak izjava koordinatora za vladine aktivnosti na teritorijama, prenosi Haaretz. “Odluka je donijeta u svijetlu ponovljenih terorističkih napada iz pojasa Gaze na izraelske civile posljednjih dana, što predstavlja kršenje izraelskog suvereniteta.”

Izrael je ove sedmice takođe najavio da će zatvoriti granični prelaz Kerem Shalom zbog zapaljivih balona iz Palestine. Izrael je u prošlosti koristio ograničenja ribolovne zone kao kaznene mjere protiv Gaze.

bombardovanjegazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Draguljće
3 godine prije

KAd će im se sva zlodjela koja su uradili variti, nadam se šta prije.

Philippe
3 godine prije

IDF nema muda da izvrši kopneni napad na Gazu jer su kukavice. Poptuna podrška Palestinskom narodu

nekoime
3 godine prije

A kada će oštro uzvratiti Palestincima zbog najezde bijelih miševa?

wpgvpewrviwenifvrnweifvniewnfvuwe
3 godine prije

To je urađeno namjerno, da bi “lutanjem” pokorili isti……………imaš svjež primjer Šikija i ko nekog istjerivanja iz jewrope nekih koji odjednom osvanuše u porođenoj rozmarinoj bebi, e sad ta beben treba u drajkrig da bude ustoličena ko vladar svijeta kao što je davno naseljena u anjckrig zvani naseljavanje, sad živiš taj period, otvori dobro oči jer se iskrivljenom fotonskom refleksijom obmanjujučeg skriva istina…………….

Uno
3 godine prije

Iranci i Hezbolah su možda mutni, ali ovaj Hamas je izgleda sigurno mosadov proizvod. Kad god treba mlatiti po Palestincima ovi se nađu ko dobar izgovor jer su napravili neki nestašluk. Balonima zapalili travu… Izraelsku. A ovi onda upale borbene avione, helihoptere i tenkove pa udri. Trebali bi Palestinci zamoliti Hamas da ih više ne brani.

Komentator
3 godine prije

Mokri snove tebe i tebi sličnih, Oni, tj Jude mogu svojim arsenalom za 20 minuta uništiti pola svijeta i ajde ti meni reci ili šapni na uvo, tko je poslao neki narod da raseli Izraelce? Možda Iranski Ajatola pošalje Hesbolah, šta kažeš?

Riddick
3 godine prije

Neke kurve iz Hamasa su kukavicki poslali balone sa zapaljivom smesom i izazvali 23 pozara na farmama sa zeljom da zapale sto vise Jevrejima (znajuci kako zestoko Izraelci uzvracaju)
I posle su Izraelci poceli da divljaju da pokazu hamasu da su 10 puta gori od njih pa su poceli da ruse i pale Palestincima.
Odgovorili su po farmama u gazi po vojnim ciljevima hamasa i su smanjili granicu do koje mogu da pecaju i uvoz energenata u pojas Gaze i zatvorili granicu sto ce jos vise pogorsati losu situaciju u Gazi.
Bravo za strucnjake iz Hamasa, je li se isplatilo slanje balona? Jeli vredelo vehabiti?

Max
3 godine prije

Izrael ponovno demonstrira moć nad siromašnim stanovnicima pojasa Gaze koja je najveći koncentracijski logor na svijetu.

Draguljće
3 godine prije

Bože vrati im 100 puta više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI