IDF najavljuje ‘promjenu faze’ u operaciji Gaze

Izraelske odbrambene snage - IDF
8 komentara

Izraelska vojska saopćila je da će prijeći na manje intenzivnu fazu u svom ratu protiv Hamasa, sugerirajući da će se oslanjati na više hirurških misija nakon mjeseci teških borbi u palestinskoj enklavi.

Glavni glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Daniel Hagari, najavio je promjenu u ponedjeljak, rekavši za New York Times da će manje grupe vojnika izvoditi više jednokratnih napada, za razliku od manevara širokih razmjera viđeno u ranijim fazama rata.

“Rat je promijenio fazu”, rekla je Hagari za NYT, dodajući,  “tranzicija će biti bez ceremonije. Ne radi se o dramatičnim najavama.”

Iako su se operacije IDF-a ranije fokusirale na sjever Gaze, one će se nastaviti kretati na jug, oko gradova kao što su Khan Younis i Deir al-Balah, rekao je admiral. Napomenuo je da očekuje da će dodatna humanitarna pomoć ući na opkoljenu teritoriju, gdje su grupe za ljudska prava i međunarodne organizacije, uključujući UN, upozorile na ozbiljne nestašice osnovnih dobara kao što su hrana, gorivo i lijekovi.

Tokom redovne konferencije za novinare kasnije u ponedjeljak, Hagari je elaborirao da, iako još uvijek postoje “teroristički operativci i oružje” u sjevernoj Gazi, oni ne “funkcionišu unutar organiziranog vojnog okvira i sada tamo djelujemo na [drugačiji] način, i sa drugačija mješavina snaga.”

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima koje je citirao New York Times, Izrael je smanjio broj vojnika u sjevernoj Gazi za više od polovine od 50.000 koji su tamo ranije bili stacionirani. Drugi službenici administracije također su rekli listu da bi prijelazni period trebao završiti do kraja januara, navodeći privatne razgovore između američkih i izraelskih zvaničnika.

Šef izraelske odbrane Yoav Gallant dao je sličnu najavu, rekavši za Wall Street Journal u nedjelju da će ID preći sa “intenzivne manevarske faze rata” na “različite vrste specijalnih operacija”. Međutim, kasnije je pojasnio da će se promjena dogoditi uskoro, a da se već nije dogodila.

“Moramo uzeti u obzir ogroman broj civila”, rekao je Gallant za Žurnal, dodajući da će za implementaciju te promjene “trebati neko vrijeme” .

Najnoviji sukob u Gazi izbio je nakon Hamasovog smrtonosnog terorističkog napada 7. oktobra na Izrael, u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, većinom civila, a najmanje 240 je zarobljeno od strane palestinskih militanata. IDF je odgovorila mjesecima teških zračnih napada i velikog kopnenog upada, ostavljajući veći dio enklave u ruševinama i ubivši više od 23.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. Procjenjuje se da je oko 2 miliona Palestinaca raseljeno iz svojih domova zbog borbi.

gazaHamasIDFIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Drugim riječima – PUKLI 🤷 ! I ne … Izbor Trumpa ništ više neće promijenit ! Em prekasno , em America dekintirana , em bez upotrebljive US Army em .. Republican voters , imaju još , puno manje ljubavi i razumijevanja za vas nosate od ovih , liberaša i demokrada 🤷 ! Nego … Vid’te gdje će te ?! Balkanska regija ispod Hrvatske , probajte .. Ovi … Ludi Protestanti i Katolici su – vas – svjesni i nimalo vas ne trpe ⚠️ , dokle , ovi .. U tri faze još vole vjerovat , kako ste ” mnogostradalna braća 😁 ” pa probajte među njima ! Sličan teritorij a sa njima će te još lakše no sa Palestincima 😉 ! Tam vas jedino još vole 😉 ….

Darko
3 mjeseci prije

Palestinci tamanite židovske žohare..

Max
3 mjeseci prije

Ostali bez američke potpore nisu postigli ciljeve i koncentrijaju se na Hezbollah kojemu su jučer ubili časnika.

xyz
3 mjeseci prije

Izrael je pozvao u pomoč ISIS, jer se povečava broj vojnih žrtava, a izraelsko gospodarstvo stoji zbog vojnih poziva. Planovi ni približno nisu ostvareni, a Hezbollah sve više jača pritisak na izraelske zločinačke vojne snage. Židovi bi rado ratovati samo protiv palestinskih žena i djece.

DDT
3 mjeseci prije

koje li vojske više od 250 000 vojnika svih rodova Izraelske države ne može poraziti par tisuća (procjena je oko 5.000 boraca) Hamasa. A nekada su u 6 dana svladavali-lomili vosjeke Egipta, Jordana i Sirije zajedno… sve je islo u mač.pič ništa više ne ide političkim kretenima Izraela i kriminalcima koji se skrivaju iz ratnih zastava i “svetih” ratova…. u nastojanju je sumrak zapadne (kršćanske) uljudbe (civilizacije) i neka je bilo je već vrijeme, kolonizatori i kamatari u čudu i nevjerici gledaju kako se njihov projekt i program globalizacije urušava. Usput Ukrainska Rada (parlament) odustao je od predlozenoga zakonskoga rješenja mobilizacije.. o tome zapadnjački (kupleraj) mediji ne zbore a razlog je u saznanju da je preko 60% muškoga vojno sposobnoga ukrajinskog puka odlučilo se odreći Ukrainskoga državljanstva, pogotovo oni u EU zemljama što je zaustavilo nakanu Rezima ukrainskih neoNacista… zaboga nitko neće da se bori za Slava Ukraini, pobogu neće… Čitaj više »

Noname
3 mjeseci prije

Tel Aviv je trenutno u kompliciranoj vojnoj situaciji. Rat u Gazi je postao “nepobjediv”, jer su krhotine od bombardiranja ozbiljno oštetile IDF, sprječavajući protok oklopnih vozila i stvarajući mrežu skrovišta i barikada koje idu u prilog Hamasu. U Gazi se trenutačno vodi gerilski rat, a pripadnici Palestinskog pokreta otpora imaju prednost jer bolje poznaju teren i vješti su u iznenadnim napadima i skrivanju među ostacima zgrada i mreže tunela. Iako je Izrael uspio uništiti fizičku strukturu Gaze, posljedice njegovih napada uglavnom su pogodile civile i nisu bile iznimno učinkovite u neutraliziranju Hamasa i drugih palestinskih milicija. Rezultat je neugodna situacija, s Izraelom uključenim u stalni rat iscrpljivanja. S obzirom na to, Izrael se kladi na internacionalizaciju sukoba kao način “pobjede” u ratu. Budući da nije uspješna u Gazi, izraelska vlada se nada generirati nova izbijanja neprijateljstava pokretanjem napada na Libanon i Siriju. Cilj je uvesti nove aktere u rat, stvarajući… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI