fbpx

Idlib je puno više od teritorija, to je trenutak istine u odnosima Rusije s Turskom

Stanje u Idlibu 09. 02. 2020.

U noći između 8. i 9. veljače i jučer ujutro je sirijska vojska nastavila oslobađati teritorij i sela duž autoceste Hama Aleppo, istočno i zapadno od nje.

Očito je da se sustavno radi na osiguranju prometa, koji će se nastaviti nakon što se prometnica potpuno deblokira.

Napredovanje uglavnom predvode snage 25. divizije sirijske vojske, bivši „Tigrovi“ generala Suheila Al-Hassana, koji su jučer oslobodili kompleks Icarda i mjesto i uzvisinu Al-Eis, zapadno od grada Hadera, gdje su stacionirane iranske snage.

Ostaje očistiti put sjeverno od Icarde do stambenog kompleksa Rasheedin 4, zapadno od Aleppa, gdje su raspoređene jedinice libanonskog i iračkog Hezbollaha. Jučer ujutro su se urušile sve linije obrane terorista, čiji su zapovjednici, kako se čini prema snimkama objavljenim na internetu, bacili u bitku posljednje snage, mladiće od nešto više od dvadeset godina, bez posebnih vojnih vještina i ratnog iskustva.

Ipak, ovo je posljednji ozbiljan zadatak u ovoj fazi, prije svega zbog činjenice da se s Turskom ne može postići suvisao dogovor, a Rusija ne želi popustiti zbog ubojstva svoja četiri pripadnika specijalnih snaga, koje su ranije ovog mjeseca u zasjedi na sjeveru Sirije ubile proturske islamističke milicije.

Turci očito grade novu demarkacijsku liniju, koristeći snage dovedene u Idlib za postavljanje novih promatračkih punktova. Međutim, kako se već pet većih takvih turskih utvrda našlo iza linija sirijske vojske i ovise o dobroj volji ruskih snaga, to što su Turci trenutno u Taftanazu i što ć izgraditi još jedno ili dva promatračka mjesta, ne znači ništa.

To je primjetno i u retorici Ankare. Prijetnji Siriji “da se odmakne od turskih promatračkih mjesta”, sada su se pretvorile u prijetnje “ako napadnete, mi ćemo odgovoriti” ili “ako nas zaustavite u pokretu trupa oko Idliba, mi ćemo odgovoriti”. To ukazuje da je Turska de facto priznala prelazak autoceste M5 pod Assadovu kontrolu. Sada se, barem za ovu klauzulu iz Sporazuma iz Sočija, nitko ne mora  brinuti, jer je deblokadom skinuta s dnevnog reda.

Sada ostaje pitanje drugog dijela sporazuma, koje se tiče autoceste M4 Latakija-Aleppo.

Iako je ova faza kampanje u Idlibu počela sredinom prosinca, kopneni napredak je počeo 24. siječnja. Nakon što se uzme i očisti ovaj komad teritorija, koji s ranije oslobođenim područjima, Abu Duhurom, sjeverom Hame i južnim Idlibom, čini 45% teritorija „Velikog Idliba“, koji je bio predmet Sporazuma iz Sočija, najvjerojatnije ćemo vidjeti operativnu stanku u vojnim operacijama.

Teroristi su pokazali da su iscrpili svoje borbene sposobnosti i ne mogu zadržati nadzor nad ovim područjem. Saudijski klerik i duhovni vođa Al-Nusra Fronta, Abdullah Al-Muhaysini, plačući optužuje „braću i saveznike“ za izdaju. Misli li na Rijad, Tursku, Katar i SAD i europske zemlje, ili na sve zajedno, nije precizirao.

Trenutak istine

Nakon poraza sirijskih i međunarodnih terorista u Idlibu i nakon oslobađanja velikog središta provincije, grada Saraqiba, glavnog prometnog središta na raskrižju glavnih ruta M4 i M5, front militanata u pokrajini urušio se na mnogim mjestima, a obitelji terorista su krenule prema turskoj granici.

Vojnotehnički i ljudski resursi preostalih skupina u Idlibu se troše. Neki od njih bježe u Tursku, neki su već prebačeni u Libiju. “Najtvrđi“ i dalje drže front ispred Aleppa, ali je jučer i ta linija fronta urušila, a provladine milicije iz Aleppa se kreću prema jugu duž magistrale M5, gurajući liniju fronta dalje od grada. Na samoj liniji fronta su se godinama vodile žestoke borbe u nedovršenim, gotovo novim stambenim blokovima Rasheedin, koji su pretvoreni u ruševine i tamo se nam što štedjeti. Čini se da sirijska vojska želi da u te zgrade uđe što više terorista, kako bi ih, da koristimo vojnu terminologiju, sravnile sa zemljom, zajedno s „neprijateljskom živom silom“.

VIDEO: Pokušaj protunapada terorista 2. veljače u području Rasheedina

Sada su teroristi koji su zauzeli ovaj dio Sirije, iza kojih stoje Turska, Izrael i Sjedinjene Države, prešli su na izravnu agresiju. Turska ilegalno šalje svoje trupe u susjednu zemlju, postavlja promatračke punktove i pokušava blokirati putove bez koordinacije ni s Rusijom ni sa Sirijom. Odvija se stvarna vojna okupacija sirijskog teritorija od strane Turske.

U isto vrijeme izraelski zrakoplovi bombardiraju civilnu zračnu luku Damask u trenutku dolaska velikog putničkog aviona, čime su ugrozili živote skoro 200 ljudi.

Na sjeveru Sirije su Amerikanci ilegalno su rasporedili svoje vojne baze i kradu sirijsku naftu.

Događaji u Siriji, koji su započeli pokušajem “revolucije” 2011. godine, koje su potaknuli SAD, Izrael, Turska i zemlje Perzijskog zaljeva, za cilj su imali uništenje Sirije kao snažne i neovisne države, plus što je svaka od zemalja antisirijske koalicije imala svoje interese. Turska je namjera bila oduzimanje sjevernih sirijskih teritorija. Izrael želi maksimalno oslabiti vojni potencijal Sirije, a zemlje Perzijskog zaljeva i Sjedinjene Države pokušale su zauzeti naftna polja i izgraditi naftni i plinski koridor od Perzijskog zaljeva do Sredozemnog mora.

Rusija je kasnila i intervenirala je nakon četiri godine od početka agresije na Siriju, ali je, zajedno s Iranom i Hezbollahom, uspjela spasiti sirijsku državu.

U Siriji su se Rusija i Iran izravnom intervencijom suočili s dobro organiziranim terorističkim organizacijama, koje su imale ogromnu inozemnu podršku. Štoviše, tijekom operacije u Siriji je Rusija pretrpjela izravne gubitke, ali nije mogla adekvatno odgovoriti na ove neprijateljske akcije.

Turska je nekažnjeno oborila ruski zrakoplov. Rusija je bila napadnuta, a nakon isprike i priznanja krivice, što je Erdogan uspio nekako promumljati, Turska je pod svoju kontrolu stavila veliki dio sjeverne Sirije.

Ista stvar dogodila se u sirijskoj pustinji, gdje su SAD zajedno s Kurdima zauzeli sjeveroistok zemlje, gdje kradu sirijsku naftu i pokušavaju spriječiti ruske patrole, ne obraćajući pažnju ni na Sirijce ni na Ruse. To se sve događa unatoč činjenici da je prisutnost Amerikanaca u Siriji apsolutno ilegalna, dok su ruske trupe u Siriji tamo na zahtjev sirijske vlade i u skladu s rusko-sirijskim sporazumom o prijateljstvu i suradnji.

Ni Izrael nije bolji. Kriv je za obaranje ruskog zrakoplova Il-20 u kojem je ubijena posada zrakoplova i svi časnici koji su bili na brodu.

Protivnici Rusije i Sirije sada su zemlje koje su spremne ići na maksimalno pogoršanje odnosa s Moskvom. Ali svi ti “lukavi planovi” sada ne rade i neće ni raditi.U ovoj situaciji Rusiji ide u prilog što se s Moskvom nitko neće ništa dogovoriti. Rusiji je odavno objavljen rat do uništenja i ne može biti mira. Od Rusije se očekuje samo predaja.

Trenutni stil djelovanja ruskog vodstva je pokušati izvršiti pritisak da se nešto dogovori i izbjeći stvarni sukob. Konačno, Vladimir Putin je rekao kako ruski narodi mrze rat i pokušat će ga izbjeći pod svaku cijenu, ali ne po cijenu poniženja.

Sada u Siriji za Rusiju dolazi trenutak istine. Stalno oslobađanje sirijskog teritorija od turskih i američkih okupatora će neizbježno dovesti do nasilnih sukoba s tim zemljama. Ako ruski politički vrh nije spreman za ovaj sukob i nije spreman upotrijebiti vojnu silu ne samo protiv militanata, već i protiv agresorskih država, tada će cijela sirijska kampanja, sva ruska politika posljednjih godina rezultirati političkim kolapsom. Akone postoji politička volja za korištenje sile, nijedna hipersonična ili interkontinentalna raketa tu neće pomoći i pretvorit će se u obično željezo. Iran, zemlja manjih resursa i sa slabijom vojnom tehnologijom od Rusije, ne boji se oduprijeti Amerikancima u njihovim pokušajima da unište njihovu zemlju.

Njihovo vodstvo je pokazalo i pokazuje čeličnu volju i Amerikanci su se povukli. Upravo to će Rusija uskoro morati učiniti u Siriji, jer Turci, Amerikanci i Izraelci u politici razumiju samo silu. Pred ruskim vodstvom je vrijeme za donošenje važnih vojnih i političkih odluka i moglo bi se reći da je vrijeme trenutka istine. Konačno, upozorenje je poslano. Turskoj su izravno na optužbe odgovorili Lavrov i Putin, a neizravno rusko zrakoplovstvo koje i ovog trenutka podržava sirijsku kampanju u Idlibu. Izrael je također optužen iz Moskve da se opet skrivao iza putničkog zrakoplova, kako bi bez opasnosti raketirao Damask. Sirijsko vodstvo u tom smislu nije reklo ništa i sve je prepušteno Rusiji. SAD su upozorene na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti o situaciji u Siriji, gdje je ruski predstavnik Vasilij Nebenzja, koji je na „argumente“ zapadnih predstavnika da u Idlibu stradavaju samo civili rekao da sluša „farsu farizeja“ i da se masakr mora završiti, zlikovci će dobiti ono što zaslužuju, civili će se spasiti, a poslijeratna Sirija će trebati radne ruke da zaliječi rane, a tada će joj dobro doći svaki građanin.

FOTO: Situacija u Idlibu jučer ujutro prije oslobađanja Al-Eisa i Icarde

Stanje u Idlibu 09. 02. 2020.

Stanje u Idlibu 09. 02. 2020.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
43 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije

Ruski medo se jako naljutio,a to znači da nema stajanja,nego samo naprijed,dok su teroristi razbijeni.Tako je već bilo,prije jalovih sporazuma sa Turcima koji bi se koristili za konsolidaciju,naoružavanje i ojačanje terorista.Erdogan blefira jer zna da ako napravi krivi korak,otvorit će Pandorinu kultiju.Erdoganu se sužava manevarski prostor.

Željko
Gost
Željko
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Izvori navode kako američka vojska ubrzano gradi novu vojnu bazu na istoku Sirije kako bi spriječili da Rusi dođu do bogatog naftnog polja Rmelan

Brainstorm
Gost
Brainstorm
9 mjeseci prije

sto ja mogu razumjeti od te karte? treba biti od alepa do turske granice, do sredozemnog mora. stavite vecu kartu.

Tomi
Gost
Tomi
9 mjeseci prije

Rusi sta god budu radili u Siriji, Turci se plina nece odreknut tako da jim je najbitnji poso siguran.
Nego mene zanima kace ovo sranje dase zavrsi, ocel bit do ljeta gotov rat?!

MedoMajka
Gost
MedoMajka
9 mjeseci prije
Reply to  Tomi

Rat možda i završi ali počet će i novi turski rat, kurdi turci sirijci iranci rusi i amerikanci unutar turske i palite sve sljedećih 10tak godina.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
9 mjeseci prije

Ponovit ću. Jedan prelet nenaoružanog drona preko Ankare i Erdo je gotov.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Zamrzavanjem stanja u Idlibu Rusija se dovodi u poziciju da od jednog čistog pobjednika sa dobrom i dugoročno održivom politikom, izvuče neki neriješen rezultat gdje će se u perspektivi i dalje prelamati razni interesi i politike. Previše je tu uloženo napora i žrtava od Sirije i njenih saveznika da bi si dopustili neki uzmak i takvu pat situaciju. Idlib mora biti oslobođen i vraćen onome kome i pripada, kako bi to gospon Soroš rekao, na ovaj ili onaj način.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije
Reply to  Davor drugi

SVe dok se Rusiju percipira kao papirnatog tigra, kao nekoga ko na svaki način želi da izbjegne sukob, Erdogan se neće urazumiti. I ne samo Erdogan.

Rusija mora pokazati zube i staviti ih pred izbor. DA neće prezati ni od oružanog sukoba i sa Turcima i sa Amerima u oslobađanju Sirije.

Iran je nedavno pokazao kako se to radi

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Showdown time se približava.
Rusija je uredno posložila kockice i svima dala opciju za časan izlaz – turci imaju konačnu opciju da presele izbjeglice i preostale teroriste u dogovoreni pojas prema Jarablusu, nad kojim će Sirija preuzeti kontrolu nakon kraćeg prelaznog perioda od 5-6 mjeseci. Iz ostalih djelova moraju odhebati, i tu će im ruska avijacija i SAA dati potreban poticaj, uz iransku asistenciju.
Čuvari konclogora su već dobili ustupak u vidu nestacioniranja iranskih postrojbi uz granicu, dodatno će ih se urazumiti koncentracijom PVO sustava prema Libanonu i okupiranom Golanu.
Ako to ne bude dovoljno, Hezbolah će ponovno odraditi par kaznenih ekspedicija i eventualno raketirati koju izrahellsku zračnu bazu, a još prije toga biti će im srušena dva do tri aviona nad Libanonom ili konclogorom, da shvate da je terorizam nepoželjan.
O s.barabiji ne treba posebno brinuti, budući je u pitanju kvazi država o kojoj će se pobrinuti nezaposleni Houthiji bez BDP-a i baciti ih na koljena kad im se dosadi igrati.
Ameri su malo nezgodnija priča, konvencionalno ih Rusija i Iran mogu uništiti i izbaciti sa šireg područja B.I, međutim psihopate imaju nuklearno oružje i neurotičnu narav. Vjerovatna kombinacija za njih je gomilanje crnih vreća u Iraku i Siriji preko proxy snaga i držanje njihove avijacije pod paskom dok im sve skupa ne dosadi, a ako baš ne ide nikako drugačije onda udari po bazama (već isprobano, radi), i ako ne ide drugačije opći rat.
Smeće treba maknuti sa scene milom ili silom, ljudi na Bliskom istoku imaju pravo na miran život i budućnost, a ne bijedu i smrt koju šire zio-demonkrate.

Ico
Gost
Ico
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

drIvo

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo ti pišeš sci-fi ratne romane… haha..
Neće biti tako, a pogotovo nitko neće raketirat Izraelsku zračnu bazu, niti ništa od tih terorističkih činova kakve ti zagovaraš. Sa jedne strane optužuješ ratne zločine od jednih, a zagovaraš to isto od drugih.
Da, ljudi na bliskom istoku imaju pravo na mir, kao i cijeli ostatak svijeta! Zarati li se tako kako si opisao, ogromna je potencijalna opasnost da isti eskalira u još veći.

Slaviša
Gost
Slaviša
9 mjeseci prije
Reply to  x@y

bolesni provokator ne miruješ ni trena balego. Juče si zavitlavo sve ko Komentatator, sad si ope drugo ime uzo bolesni čoveče. Ma sikter bre duševni bolesnik!!

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije
Reply to  Slaviša

Slaviša, dobrodošao nazad u forum! Što tebe muči, reci ?

Haralampije
Gost
Haralampije
9 mjeseci prije
Reply to  x@y

x@y
Smeće psihopatsko.

Haralampije
Gost
Haralampije
9 mjeseci prije
Reply to  x@y

x@y
Pa i tebe pregaziti ne bi bilo lijepo, ali bi bio spas za sve oko tebe.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije
Reply to  Haralampije

Haralampije ili tko god da se skriva iza tog drugog nick-a sasvim mi je svejedno, ali to je već krajnje bolesna mržnja i apsolutno neosnovana. Mogu samo reći da vidim, da te muče ogromni problemi.

Takvim ponašanjem samog sebe još više blamiraš. Mene tvoje mišljenje ne interesira ni malo, niti me zaista ni malo tangira.

Ja ti ne mogu pomoći, a koliko ti misliš da će tebi pomoći ovo konstantno praćenje po forumima i vrijeđanje, još više govori samo o tvojem problemu sa glavom. 🙂

Perun
Gost
Perun
9 mjeseci prije

Turski apetiti i neotomanizam napravice od Turske vilajet sa sredistem u Ankari malen i beznacajan …Zapad vec odavno kuje planove postavljanja granica Erope na Bosforu i Dardanelima ali bez Turske ….Jednoga dana Istanbul ce se vratititi pod okrilje Evrope kao Konstantinopolj a tragovi turskog hegemona nestace pokriveni pijeskom i otpuhani vjetrom kao da nikada nisu ni postojali…..Russija i Balkanski narodi doci ce im glave ako ovako nastave sa politikom ….USA je izvan ove igre nazvane novi krstaski pohod na bliski istok i guranje nacija i naroda na tom prostoru u novo kameno doba …..Dzihad se vraca kao bumerang na mjesto odakle je i poceo da se siri ….
P.S Sultan Erdogan se izgleda preracunao u procjenama situacije ili se najeo pokvarenih datula …..Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Ivan
Gost
Ivan
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

Mislis da njega boli ku*ac sto ga je Putin spasao?Da ce biti zahvalan? Tesko.

Ico
Gost
Ico
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

gigi pina, hm

Segota
Gost
Segota
9 mjeseci prije
Reply to  Perun

Imas mokre snove… nisi realan!

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije

Erdogan više ne može ni prikriti istinu, a istina je da je on zaštitnik džihadista-glavoseča. Ljigavi podlac .

Ico
Gost
Ico
9 mjeseci prije
Reply to  eks

A vesna pušić, Prijateljica Sirije?

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije
Reply to  eks

Izlaze na vidjelo posle igre Erdogana.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije
Reply to  Istina

Treba sirijska vojska ući u turski teritorij kao huti u s. Arabiji.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije

Turska na čelu s Erdoanom je enigma za sada. Međutim Erdoan je i najveći problem i za Am. i za Ruse a bogami i za svakoga tko je upleten u Sirijski sukob. S njim ili bez njega ova za.ebancija neće se privesti kraju. Rusi su mu dali do znanja da će očistiti Idlib ali nesmiju ići previše tvrdo. Što god mi mislili, Turska ima drugu naj jaču vojsku u nAto paktu. Nije Rusima nimalo stalo da se otvori ni najmanji sukob s Turcima. Tek tada bi Am. i Izr. dobili krila u poduzimanju akcija koje sada zbog kakvog takvog saveza Rusije i Turske nisu u mogučnosti.
Neznam koliko još dugo Erdoan može sjediti na dvije stolice, ali pretpostavljam da ne još dugo. Idlib će biti i prekretnica i završetak dvostruke igre za Tursku. Ako se Erdoan otvoreno stavi u situaciju da djeluje kontra Sirije a samim time i kontra Rusije, svi će biti na gubitku a profitirati će zna se tko.
LP

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

SVe dok se Rusiju percipira kao papirnatog tigra, kao nekoga ko na svaki način želi da izbjegne sukob, Erdogan se neće urazumiti. I ne samo Erdogan.

Rusija mora pokazati zube i staviti ih pred izbor. DA neće prezati ni od oružanog sukoba i sa Turcima i sa Amerima u oslobađanju Sirije.

Iran je nedavno pokazao kako se to radi.

Sparkling
Gost
Sparkling
9 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

@Ringo 10
Lako je započeti rat ali teško ga je završiti. Rusija ima pametno i mudro vodstvo i na svaki način želi izbjeći svaki sukob ako je to moguče. Rat košta ogromne novce i nikad nisi siguran sa kakvim će posljedicama završiti. Pogotovo u novije doba kada se otvara mogučnost korištenja taktičkog nuksa. Nisu nitko od njih koji u rukama imaju moč započinjanja rata naivni. Sve se najprije “stavi na stol” a zadnja opcija je rat. Snaga i volja se mogu pokazati i tihom diplomacijom. Mi samo čitamo i konzumiramo informacije po portalima a nikad možda nećemo saznati što je “iza zastora”.

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

A pa dobro. Nek onda lijepo i uljudno zamole Erdogana da povuče svoju vojsku iz grada Idliba. Možda ih Erdo i posluša …

Vili
Gost
Vili
9 mjeseci prije

Dragi N. Babić,

ovako glasi vaš uvodni podnaslov:

“U noći između 8. i 9. veljače i jučer ujutro je sirijska vojska nastavila oslobađati teritorij i sela duž autoceste Hama Aleppo, istočno i zapadno od nje.”

Pomoćni glagol “je” u pravilu se stavlja iza glagola ako je to moguće, a u većini slučajeva je moguće, što Vi i par vaših kolega uporno stavljate tako da lomite rečenicu (rečenice), pravopisno je podnaslov trebao glasiti ovako:

“U noći između 8. i 9. veljače i jučer ujutro sirijska vojska nastavila je oslobađati teritorij i sela duž autoceste Hama Aleppo, istočno i zapadno od nje.”

Molio bi da ovaj portal učinite pravopisno i gramatički ispravnim.

Unaprijed zahvaljujem

Lijepi pozdrav

Ico
Gost
Ico
9 mjeseci prije
Reply to  Vili

Tebi mozak očito radi preko pužnog vijka

gost
Gost
gost
9 mjeseci prije
Reply to  Vili

Cit. ” pravopisno je podnaslov trebao glasiti ovako:”…i “u pravilu se stavlja iza glagola”
dakle – pravopisno podnaslov trebao je glasiti ovako?

Vili
Gost
Vili
9 mjeseci prije
Reply to  gost

@gost “ako je to moguće, a u većini slučajeva je moguće”

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
9 mjeseci prije
Reply to  Vili

@Vili

Jesi li to pokušaj prijave za lektora na portalu?
🙂

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

N.Babić,pravo u sridu!

varjag
Gost
varjag
9 mjeseci prije

Erdogana budu skinuli i sredili njegovi turci, zapadnjaci će podviti rep i tako će to završiti. Sirija će se obnoviti za koju godinu i svi će od Rusa kupovati ono šta im treba plin, naftu, strojeve, oružje i drugo. Rusija je zemlja čije vrijeme tek dolazi. Putin je pokazao da se može opstati i napredovati dostojanstven i velik, ovi ostali političari sa zapada i turske su samo patuljčići, nule.

Konstantin
Gost
Konstantin
9 mjeseci prije

Postovani gdine Babicu + ostali pobratimi Problem sa direktnim vojnim intervencionizmon i sukobom sa svima Rusija na tlu Sirije zbog svih podmetanja sa strane TR + USA + IZR + ostale boranije, dovodi samu Rusiju u veliki rizik da se ista prica samo na njenoj steti dogodi u Ukrajini (da tamosnja polit.garnitura otvoreno pozove NATO TRUPE u pomoc zbog resavanja Malorusije t.e. Donbasa & Luganska). Naravno ne idealizujem svu dosadasnju Rusku spoljnu politiku ali bar po meni su Rusi za sada uspesno amortizirali sve negativne posledice, cak sto vise i postigli prednost u odnosu na sve njihove neprijatelje i u komsiluku a pogotovo u Siriji.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Kao što sam već napisao prvo će se temeljito oćistiti Sirija a onda će se krenuti na druge stvari.

sokfviuewaofvroqedvofwhcfwef
Gost
sokfviuewaofvroqedvofwhcfwef
9 mjeseci prije

Rusija i Turska ništa ne odlučuju več “ono” što zapovjeda i njima i ostalima. Hrvatskoj je dozvoljeno od onog “ono” da otvori autocestu i oslobodi teritorij. Srpskoj je dozvoljeno da očisti teritorij za državu. Ne vidim da će Siriji biti dozvoljeno nešto slično. Malikurdistan u Siriji ne vidim da će nestati, “ono” voli kaos. Da je Rusija došla da slobodi Siriju rat bi odavno bio gotov, ali ona nema taj mandat dolje. Sredstva za Iran zgotovljena, dovoljna je jedna Trident, tko će protestirati, nitko, svi će šutiti ko čkepi.

varjag
Gost
varjag
9 mjeseci prije

Rusija treba izbombardirati sve da u idlibu ne ostane kamen na kamenu,a gamad nek si preseli erdogan!!!!!!!!!!!!!!!!
Tako to treba završiti jednom zauvijek………..

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije

Ne veruj Turčinu !

Borac2
Gost
Borac2
9 mjeseci prije

Idemo dalje, kako smo rekli jos onomad… svaki pedalj sirije! Dok su internet majstori pricali o prodaji sirije, ponizenjima presidenta Putina i slicno… Sirija i pravi prijatelji, na duge staze pobjeduje postenost i hrabrost. Islamisti, njihovi demokratski sponzori i LGBT europa mogu samo plakat.
https://www.youtube.com/watch?v=pWySfRhBfw4

Ingrid
Gost
Ingrid
9 mjeseci prije

Moje ime je Ingrid Fulson, iz Sjedinjenih Država, skoro sam sebi oduzela život zbog muža koji me je napustio i prestao birati moje pozive, odgovarao na mailove i moje poruke. Rekao je da mi više ne vjeruje i otišao sam s drugom ženom, pokušao sam ga uvjeriti i moliti, ali neće mi vjerovati ili odgovoriti dok se nismo posvađali i raskinuli 9 mjeseci, nakon toga shvaćam da ne mogu živim bez njega zbog ljubavi koju imam prema njemu. Pokušao sam sve što bih mogao da ga vratim, ali nisu radili za mene, neki lažni urotići za čaroliju prevarili su me i otišli s mojim novcem dok nisam našao muškarca zvanog Dr Ogundele na novinama, pomogao mi je da dam urotu i vidim svog muža vratio se nakon 24 sata, moleći me za oprost, toliko sam se iznenadio da čarobnjak poput dr. Ogundele još uvijek postoji, rekao sam mu da ću svijet obavijestiti na svoj način, zbog čega to i sada radim. Ako bilo kome ovdje treba pomoć, sa svom iskrenošću, danas se obratite dr. Ogundeleu na WhatsApp ili Viber Chat: +27638836445.

Albert Grace
Gost
Albert Grace
6 mjeseci prije

Pozdrav svima, ovo je moje svjedočanstvo o dobrom djelu dr. Fasoya koji mi pomaže, ja sam Grace iz Italije. Žao mi je što sam to stavio na mrežu, ali morat ću to učiniti od strane svjetskog prvaka za čaroliju koji je vratio mog muža koji je otišao Posljednje 3 godine, napokon sam upoznala ovog čovjeka na blogovskoj objavi jednog od klijenata za pomoć, muž mi je dao sve znakove da ima veze, ali ja sam odlučila živjeti u poricanju i ignorirati ih. Loše se odnosio prema meni i prestao mi je pokazivati ​​ljubav i naklonost koja me u prvi plan zaljubila u njega

objasnio sam mu sve, a on mi je pričao o urotu za čaroliju za kojeg je čuo i dao mi je adresu e-pošte da napišem čarobnjaku da mu kažem moje probleme. U samo 2 dana, suprug se vratio kod mene, ja sam želim reći hvala ovom istinitom i iskrenom čarobnjaku, gospodine sve što ste mi rekli da se dogodilo i hvala vam gospodine. Molim vas želim reći svima koji traže bilo kakvo rješenje za svoj problem, savjetujem vam da ljubazno konzultirate ovo pravopisac, on je stvaran, moćan je i što god da nam čarobnjaci kažu da će se dogoditi, jer sve što mi je čarobnjak rekao, dogodilo se s njim. Molimo ga kontaktirajte ga na njegovu adresu: E-adresa je (Fayosasolusionhome@gmail.com) ili izravno na aplikaciji Whats-app +2348151918774

POVEZANE VIJESTI

Izbornik