Indija kupuje 18 novih Su-30MKI

Suhoj Su-30MKI Indija

Prema izjavama vojnih zvaničnika Indija će kupiti još 18 višenamjenskih aviona Su-30MKI.

Zamjenik direktora ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Vladimir Drozhzhov je ovo izjavio nakon završenog sajma Armija 2019.

“U potpunosti smo ispunili naše obaveze z pogledu isporuke svih Su-300MKI i dobili smo dodatnu narudžbu za još 18 ovih aviona. Narudžba se još dodatno razrađuje. Prema njegovim riječima Rusija razmatra niz ponuda za isporuku vojne robe i naoružanja Indiji.

Indija je zainteresovana i za više od 20 modernizovanih aviona MiG-29 kao i za modernizaciju oko 450 tenkova T-90. Radimo na razradi detalja o ovim ponudama sa indijskom stranom rekao je Drozhzhov.

Su-30MKI je višenamjenski avion sa 2 člana posade maksimalne poletne težine od 38 800 kilograma, sa maksimalnom brzinom od 2 maha na velikoj visini i doletom od 3 000 kilometara. Borbeni radijus ovog aviona iznosi 1 300 kilometara a maksimalna visina 17 300 metara. Indijsko vazduhoplovstvo posjeduje 272 ova aviona a avion je naoružan paletom modernog vođenog i nevođenog naoružanja.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Mölltaler
Gost
Mölltaler

Naoružanje treba biti u prvom planu zato što prvo treba osigurati suverenitet, a ovim svime što si nabrojio se može baviti nakon toga. Šta će ti bolnice, infrastruktura…., ako imaš stranog gazdu?

Hogar
Gost
Hogar

Ko neće da hrani svoju vojsku, hraniće tuđu…

Max
Gost
Max

Logičan potez Indijske strane.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik