Indija kupuje ruske rakete R-27 za svoje vojne avione Su-30MKI

Indijski zrakoplov Su-30MKi
4 komentara

Indija i Rusija su potpisale sporazum o isporuci raketa vazduh-vazduh R-27 za indijske vazduhoplovne snage, javila je novinska agencija ANI pozivajući se na izvore u indijskom vazduhoplovstvu

“Potpisan je ugovor sa Rusijom o isporuci raketa vazduh-vazduh R-27 za višenamjenske borbene avione Su-30MKI” navela je agencija ANI.

Izvještaji govore da je ugovor vrijedan oko 200 miliona dolara a još nisu objavljeni nikakvi detalji u vezi sa ugovorom.

Indija trenuto posjeduje 249 aviona tipa Su-30MKI a u planu je nabavka dodatnih 16 do 18 aviona u toku 2019. godine. Trenutno je 240 aviona raspoređeno u 11 skvadrona i u jednoj jedinici za trening i usavršavanje taktika vazdušne borbe (TACDE) koja se nalazi na aerodromu Gwailor.

R-27 je raketa vazduh-vazduh srednjeg ili dugogo dometa kada su u pitanju poslednje verzije rakete. Namjenjena je za instalaciju na ruske vazduhoplovne platforme.

Domet ove rakete je do 40 kilometara u njenoj osnovnoj verziji (R-27T) pa do više od 130 kilometara, prema nekim procjenama i iznad 170 kilometara u verziji R-27EM.

Raketa zavisno od verzije može posjedovati poluaktivno, aktivno, toplotno ili pasivno radarsko navođenje. Platforme koje podržavaju ovu raketu su familija aviona Suhoj, Su-27, Su-30, Su-33, Su-34, Su-35, mogao je da je nosi i Su-37 a bio je pokušaj njene instalacije i na iranski F-14 koji se po svemu sudeći završio neuspješno.

Takođe ovom raketom može biti naoružana i familija MiG aviona u verzijama MiG-23 i MiG-29. Ova raketa je bila predviđena i za nikad završeni JAK-141 a njena nova verzija se nalazi u naoružanju Su-57.

Bilo je pokušaja prilagođavanja ove rakete za lansiranje sa zemlje, gdje su postojali projekti bez i sa dodantim busterom koji bi joj trebao dati početnu brzinu u lansiranju sa zemlje. Trenutno se ova raketa aktivno koristi u ulozi rakete zemlja-vazduh u ratu na prostoru Jemena.

Rakete V-V R-27 Vimpel
Rakete V-V R-27 Vimpel
R-27RaketaSu-30MKI
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister x
4 godine prije

Zainteresirao me podatak da se koristi u Jemenu,ako netko zna koja strana je koristi?

Max
4 godine prije

Vrhunska tehnologija i ova raketa i ovi avioni koji je nose . (može je nositi više modela pa je zato višenamjenske. i puno korisnija nego neke druge, Može je nositi cijela Gama Sukhoi i Mig aviona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI