Prema Rusiji, Ukrajina bi mogla upotrijebiti američke rakete za izazivanje sukoba u regiji Donbas

Rakete
6 komentara

Navodna upotreba američkih protutenkovskih projektila od strane ukrajinskih snaga, koje se bore protiv separatista na istoku zemlje, povećava mogućnost potpunog sukoba u ratom zahvaćenoj regiji, upozorio je visoki diplomat Moskve.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su tvrdnje da su kijevske postrojbe rasporedile raketne bacače Javelin američke proizvodnje zabrinjavajuće. “Posljednjih tjedana vidjeli smo tok svijesti ukrajinskog vodstva, posebno kada je u pitanju vojska, koji je pretjerano rasplamsao i opasan.” Prema njegovim riječima, ratoborna retorika mogla bi dovesti do provokacija na terenu.

Njegovi komentari dolaze samo nekoliko sati nakon što je američki Military Times objavio intervju sa šefom ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilom Budanovim. U njemu je načelnik obrane otkrio da su Kijevske trupe testirale koplje i da ga koriste vojnici u Donbasu. Dok SAD pruža ”nevojnu” pomoć zemlji i prodaje joj streljivo, analitičari nagađaju da je sustav oružja mogao biti doniran ili dostavljen uz popust s obzirom na njegovu visoku cijenu.

Ranije ovog mjeseca, ruski veleposlanik u SAD-u upozorio je Washington da bi pružanje ”smrtonosnog” oružja Ukrajini moglo uništiti sve nade za mir u Donbasu. Anatolij Antonov je u izjavi rekao da će “planovi za isporuku oružja režimu u Kijevu samo pogoršati situaciju na jugoistoku Ukrajine. Vjerujemo da je propuštena još jedna prilika da se Kijev potakne na sprječavanje rata.”

Ukrajinske postrojbe ušle su u oružani sukob s pobunjenicima, koji su odani dvjema odcijepljenim, samoproglašenim republikama, nakon Majdana 2014. Kijev optužuje Moskvu za financiranje i naoružavanje njihovih vojnika, te je odbio izravno pregovarati s čelnicima u Lugansku i Donjecku. Lavrovljevo Ministarstvo prošlog je tjedna objavilo niz dokumenata kojima je cilj dokazati da su se Rusija i Njemačka protivile planovima ukrajinskih čelnika da izravno pregovaraju sa separatistima, za što njegovi dužnosnici kažu da je u suprotnosti s prethodnim mirovnim sporazumima.

DonbassRaketarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Strelkov tvrdi da je rat neminovan, da će se umešati i ostali akteri – i nama je to jasno. Odavno.

Savet za one koji su u dilemi zbog vakcine: situacija žestoko zakuvava, vlasti će imati mnogo veće brige od korone tako da je najbolje odlagati primanje do poslednjeg momenta. Da jednom i nas “ogreje sunce” što nismo deo “razvijenog sveta”.

p.s. A kad zakuva špricaće nas protiv mnogo čega – i protiv onog za šta još nismo čuli…

tihobl
2 godine prije

Rakete ce upotrebljavati, a da li ce upotrijebiti sasovce koje su englezi poslali u Poljsku, a oni greskom zavrsili u Ukrajini?

Kako je ono otpoceo WWII – presvuceni vojnici su napali granicare. Ovaj put ce to odraditi sasovci.

Max
2 godine prije

Ukrajina je dobila oruzja u vrijednosti 180 000 000 dolara . Nije to dobila zato da igra šah.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI