Pentagon kaže da prati kineske raketne ostatke koji nekontrolisano padaju iz orbite nakon lansiranja svemirske stanice

long march-5b y2
8 komentara

Američka vojska prati ostatke kineske rakete dok se veliki komadi vraćaju na Zemlju hiljadama milja na sat, u nekontrolisanom ponovnom ulasku nakon prvog lansiranja nove svemirske stanice u Pekingu.

18. eskadrila svemirske kontrole američkih svemirskih snaga zacrtat će putanju rakete Long March 5B koja se vraća u atmosferu, rekao je portparol Pentagona Mike Howard u utorak, napominjući da njen tačan put neće biti poznat nekoliko dana.

„Američka svemirska komanda je svjesna i prati lokaciju kineskog Long March 5B u svemiru, ali njena tačna tačka ulaska u Zemljinu atmosferu može se odrediti tek za nekoliko sati nakon ponovnog ulaska“, rekao je, sugerišući da bi to moglo biti do 8. maja.

U međuvremenu, portparol je rekao da će eskadrila pružati dnevna obavještenja o raketi i njenom mjestu putem posebne veb-stranice.

Letjelica je poslata u orbitu krajem prošlog mjeseca, započinjući 18-mjesečni projekat izgradnje prve kineske svemirske stanice . Uspješno lansiranje 30. aprila stavilo je prvi modul stanice – nazvan Tianhe, ili „Harmony of the Heavens“ – u nisku Zemljinu orbitu, a trebalo bi da mu se pridruže dva manja modula, Ventian („Quest for the Heavens“) i Mengtian („Dreaming of the Heavens “). Dok se 22-tonska raketna platforma odvojila od modula Tianhe kako je predviđeno, nije bila u mogućnosti da manevriše na siguran put za deorbitaciju za kontrolisani povratak.

Neizvjesna putanja rakete prijavljena je za nekoliko sati od lansiranja, iako je Pentagon to priznao tek u utorak, kao i ruska svemirska agencija Roskosmos, koja je rekla da prati raketu i očekuje da se letjelica vrati na Zemlju negdje oko 8. maja. EU mreža za nadzor i praćenje svemira takođe je rekla da nadgleda situaciju.

Iako su brojni korporativni mediji u Sjedinjenim Državama izvjestili priču u strašnim tonovima, uz upozorenje i Forbesa i CNN-a o „kineskoj raketi koja je van kontrole“, astrofizičar sa Harvardskog univerziteta Jonathan McDowell insistira na tome da letjelica nije razlog za uzbunu, rekavši da CNN ne piše o „sudnjem danu“.

„Mislim da ljudi ne bi trebalo da preduzimaju mjere predostrožnosti. Rizik da će doći do neke štete ili da bi nekoga pogodila prilično je mali – nije zanemarljiv, može se dogoditi – ali rizik da će vas pogoditi je nevjerovatno mali. I zato ne bih izgubio ni sekunde sna zbog ovoga na osnovu lične prijetnje“, rekao je.

Postoje mnogo veće stvari oko kojih treba brinuti.

Inače, McDowell je uporedio kinesku raketu sa NASA prvim pokušajem uspostavljanja svemirske stanice Skylab, koja je ušla u raspadajuću orbitu i raspala se u atmosferi 1979. godine nakon što agencija nije uspjela da ispravi putanju leta, šireći krhotine preko Indijskog okeana i dijelova Australije.

Nekontrolisani ponovni ulazak nije sasvim neobičan u svemirskom vazduhoplovstvu, uključujući i Peking. Prije skoro tačno godinu dana, još jedan Long March 5 je bez vode ušao u Zemljinu atmosferu i na kraju pao u Atlantski okean. Međutim, velika dimenzija kineskih raketa izdvaja ih od ostalih ulazaka.

Kada bude završena, nova kineska svemirska stanica postat će tek druga koja trenutno radi, zajedno sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS), što je zajednički napor američkih, ruskih, japanskih, evropskih i kanadskih svemirskih agencija. U aprilu je Rusija rekla da će se povući sa ISS 2025. godine i da će se, umjesto toga, usredsrediti na svoj novi projekat svemirske stanice, ROSS. Prije ISS, Rusija je upravljala prvom modularnom svemirskom stanicom Mir, koja je lansirana 1986. godine, a završila rad 2001. godine, razbivši se iznad južnog Pacifika.

kinaPentagonRaketaSvemir
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

“… Neizvjesna putanja rakete prijavljena je za nekoliko sati od lansiranja, iako je Pentagon to priznao tek u utorak, kao i ruska svemirska agencija Roskosmos, koja je rekla da prati raketu…”

i bla bla….bla…bla…

Imaju li i Kinezi i Rusi kao i Ameri – ovakve stakore na letecoj raketi koja odlazi “drugom kosmickom brzinom izvan orbite zemlje” 🤣
https://www.bitchute.com/video/V65TUtY62kGr/

3 godine prije zadnji put uredio Žx
Malomorgen
3 godine prije

drugi koriste exsplozivni naboj, gde raketu raznese na male djeliče…..jer su mali, izgore pri ulasku u atmosferu…..
nejde to kinezima😒.. ili neče

goorki
3 godine prije

Evo prilike da izvedu vježbu gađanja i da vidimo tko to može pogodit i raskomadat taj problem. Ili niko nema ništa pa lipo čekajmo da padne di padne?!

Abe 04
3 godine prije

Ne treba se uzbuđivati, pogodit će vas kao i vi e.jackpot danas. Ako ne ubode na neko nuklearno mjesto.

3 godine prije zadnji put uredio Abe 04
Boba Lazarević
3 godine prije

Bilo bi fer da padne na Beijing. Onda se možda krelci nauče pameti.

Max
3 godine prije

Možda padne na pravo mjesto i napravi reda. Ne vjerujem da je ovo slučajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI