Sjeverna Koreja “uspješno” testirala novu krstareću raketu dugog dometa

Raketa
19 komentara

Testiranje je izvođeno u subotu i nedjelju i posljedica je dvogodišnjeg istraživanja, navodi Yonhap, pozivajući se na Korejsku centralnu novinsku agenciju.

Sjeverna Koreja je tokom vikenda uspješno izvela testiranje nove vrste krstarećih raketa dugog dometa, izvijestio je u nedjelju Yonhap, pozivajući se na KCNA.

“Razvoj krstarećih raketa dugog dometa, strateškog oružja od velikog značaja napredovao je u skladu sa naučnim i pouzdanim procesom razvoja sistema naoružanja u posljednje dvije godine”, saopštila je KCNA.

Prema izvještaju, test je uključivao provjeru potiska motora na tlu, „različita letačka ispitivanja“, testove kontrole i navođenja, zajedno sa procjenom snage bojeve glave.

Izvještaj o događaju ukazuje na to da je krstareća raketa navodno preletjela nekih 1.500 kilometara prije nego što je pogodila predviđeni cilj. Vjeruje se da sjevernokorejski lider Kim Jong Un nije prisustvovao testiranju.

Nakon ovog testiranja, američka indo-pacifička komanda (USINDOPACOM) izdala je saopštenje u kojem otkriva da su svjesni lansiranja krstarećih raketa i da se konsultuju sa saveznicima u vezi s tim.

“Ova aktivnost naglašava kontinuirani fokus Sjeverne Koreje na razvoju njenog vojnog programa i prijetnje koje predstavlja za njene susjede i međunarodnu zajednicu”, naveo je USINDOPACOM. „Obaveza SAD da brane Republiku Koreju i Japan i dalje je čelična.“

Testiranje raketa uslijedilo je nakon vojne parade održane u Sjevernoj Koreji početkom nedjelje u znak proslave 73. godišnjice osnivanja zemlje, u kojoj su učestvovale mehanizovane paravojne jedinice, raketni bacači i protivtenkovsko naoružanje. Prema KCNA, na paradi nije demonstrirano nuklearno oružje ili balističke rakete.

Najnoviji razvoj događaja dolazi skoro mjesec dana nakon što je objavljen izvještaj Ujedinjenih nacija u kojem je detaljno objašnjeno da Sjeverna Koreja namjerava prvih šest mjeseci 2021. godine provesti razvijajući svoj program za nuklearne i balističke rakete.

Pozivajući se na dokumenta UN, Reuters je izvijestio da sjevernokorejski zvaničnici žele da dobiju “materijal i tehnologiju za ove programe iz inostranstva”, bez obzira na “pogoršanje ekonomskih prilika u zemlji”.

Prije testiranja tokom vikenda, posljednji raketni test Sjeverne Koreje bio je krajem marta, u sklopu onoga što su mnogi doživjeli kao odgovor Pjongjanga na američku odluku da sa južnokorejskim zvaničnicima nastave vojne vježbe, prve izvedene od kako je Biden predsjednik.

RaketaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Iskrene cestitke!
Sto vise oruzija budete imali to su manje sanse da Vam nametnu pLandemiju, klimatske promene, MMF ili da vas spricaju iz zraka kao razvijene demonkratske zemlje zapada…

tihobl
2 godine prije

Kim sad razvija ubice nosaca aviona i bas ga briga sta ce Bajden reci.

Jozo
2 godine prije

Bitno je da leti prema Guamu i Hawaima gdje je Imperija

Komunist
2 godine prije

Kineska mornarica na 12 milja od američke obale

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Brzina 200 metara u sekundi,,,,ili 720 km/h.

je i nije
2 godine prije

sad ce im ameri uvest sankcije na mrkvu i persin

Max
2 godine prije

To je vjerojatno Kipukuksong 3 krstareća raketa dometa 1500 km kadra probitt američku PRO.

Greven
2 godine prije

Jedini jezik koji američki državni globalni teroristi razumiju.

Makić
2 godine prije

“Testiranje raketa uslijedilo je nakon vojne parade održane u Sjevernoj Koreji početkom nedjelje u znak proslave 73. godišnjice osnivanja zemlje, u kojoj su učestvovale mehanizovane paravojne jedinice…”

Kako je to moguće da država sa takvim režimom ima “paravojne” jedinice?
Jako prljava i očigledana, novinarska, “slučajna štamparska greška”!
Pretpostavljam da je tekst preuzet u neobrađenom obliku od nekog globalističkog medija, naravno, bez pažljivog čitanja istog. (ne mislim da je Milić odgovoran za sadržaj, već samo da je bez čitanja “zalepio” tekst).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI