Ruski S7 želi da stvori raketu za višekratnu upotrebu

Platforma za lansirati raketu
5 komentara

U izvještajima se navodi da je ruska državna svemirska korporacija Roskosmos naručila ekonomsku procjenu da li se može nastaviti s radom na plutajućoj svemirskoj luci Sea Launch, u vlasništvu korporacije S7 AirSpace, povratkom na lansiranja planirana za 2024. godinu.

Kompanija za tehnologiju i istraživanje koja je dio korporacije S7 AirSpace, koja je vlasnik plutajuće svemirske luke Sea Launch, započela je rad na razvoju laganog raketnog-nosača sa reverzibilnom prvom fazom.

„Počeli smo da razvijamo dvostepenu raketu nosač sa tečnim gorivom sa reverzibilnom prvom fazom“, objavila je kompanija u izjavi za štampu.

Posao je u toku od 2019. godine, kaže se u saopštenju, dodajući da će se stečeno iskustvo u budućnosti koristiti za proizvodnju rakete srednje klase za morsku platformu.

Sea Launch je ključna prednost kompanije S7, s tim što kompanija gaji ambiciozne nade da će se takmičiti sa SpaceX Elona Muska, stvarajući pritom sopstvenu raketu.

U maju 2020. godine prijavljeno je da je planirano da raketa Sojuz-7 za polijetanje sa plutajuće kosmičke luke Sea Launch bude opremljena novom višom fazom Fregat-SBU, prema riječima generalnog direktora programera više faze – Istraživačko-proizvodnog udruženja Lavochkin – Vladimira Kolmikova.

Krajem 2020. godine završit će se izrada idejnog projekta. Prvo lansiranje više faze Fregat-SBU pomoću rakete-nosača Sojuz-7 planirano je da bude izvedeno 2025. godine “, rekao je Kolmikov.

Prethodno je ruska državna svemirska korporacija Roskosmos najavila da će procijeniti troškove ponovnog pokretanja Sea Launch u odnosu na troškove popravke plutajuće svemirske luke, nadajući se da će lansiranja ponovo početi 2024. godine.

2018. godine grupa kompanija S7 postala je zakonski vlasnik pomorske lansirne platforme Sea Launch, koja se proizvodi od 2014. godine, prethodno najavljujući da će razviti sopstveni raketni nosač.

Sea Launch, zvana „Morskoy Start“, razvijena je kao zajedničko ulaganje kompanija iz Rusije, Ukrajine, SAD i Norveške 1995. godine.

Korištena je za slanje skoro tri desetine komercijalnih satelita u orbitu između 1999. i 2014. Ali 2014. zajednički projekat je napušten, a sva američka i ukrajinska tehnologija je uklonjena sa platforme dok je prlatforma prebačena u Rusiju.

Luku je u aprilu 2018. godine kupila privatna ruska avio-kompanija i vazduhoplovna kompanija S7 Group i trenutno se nalazi na ruskom Dalekom istoku.

Prema riječima šefa Roskosmosa, Dmitrija Rogozina, za lansiranje će se koristiti raketa Sojuz-5 (Irtysh), a prvo probno lansiranje zakazano je za 2023. Lansiranje će se obaviti sa kosmodroma Baikonur.

elon muskRaketaruski s7
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

SEA LOUNCH (?) je ključna prednost kompanije S7, s tim što kompanija gaji ambiciozne nade da će se takmičiti sa SpaceX Elona Muska, stvarajući pritom sopstvenu raketu.”

Nisu više ni Rusi što su nekad bili … srame se reći морской запуск pa kažu sea lounch … a poniženje da čeznu (gaje ambiciozne nade) biti poput klauna Elona Muska – jednostavno ne mogu razumijeti toliko nisko samopoštovanje…

3 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Tomi
3 godine prije

Sea lunch , bon apetit…umuti malo tog brancina u tatarsku Dimitrije

Max
3 godine prije

Bar Rusi imaju iskustva sa raketeama. Inače piše se Sea Launch.

erjfvnriutvfgbirugti
3 godine prije

Jedna pametna iz Rusije, veli Koročenko da bi trebali postaviti svoje projektile na Kubu, naravno one bi već tamo bile da nije onih koji ruse vode da ovaj prestojeći rat izgube totalno. Namjerno Nosferatu i ekipa varana stvara prednost za braću im sa zapada da lakše unište Rusiju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI