Iran predstavio novu krstareću raketu dugog dometa

Paveh raketa Iran
9 komentara

Iranski vrhovni vojni zapovjednik rekao je da raketa Paveh može pogoditi ciljeve udaljene do 1650 km (1025 milja)

Iran sada u svom arsenalu ima krstareću raketu dometa od 1650 km (1025 milja), ustvrdio je vrhovni vojni zapovjednik. Krajem prošle godine, Teheran je objavio da je razvio balistički projektil koji može putovati hipersoničnim brzinama. “Naša krstareća raketa s dometom od 1650 km dodana je raketnom arsenalu Islamske Republike Iran”, rekao je Amirali Hajizadeh, čelnik zračno-svemirskih snaga Revolucionarne garde, na iranskoj državnoj televiziji u petak. Emisija je također prenosila snimku koja navodno prikazuje novu raketu Paveh. U studenom prošle godine, zamjenica ministra obrane SAD-a Sabrina Singh izrazila je skepticizam oko toga je li Iran uspio razviti hipersoničnu raketu.

Tada je Hajizadeh tvrdio da je projektil sposoban probiti neprijateljsku proturaketnu obranu i putovati unutar i izvan Zemljine atmosfere.

Trenutačno samo nekolicina zemalja, poput SAD-a, Kine i Rusije, ima potrebnu tehnologiju za izradu tako naprednih raketa. Iran aktivno razvija svoje raketne sposobnosti od 1980-ih. Dok su SAD i neke europske zemlje opetovano izrazile zabrinutost zbog rastućih vojnih sposobnosti Islamske Republike, s Washingtonom koji je nametnuo sankcije, Teheran inzistira na tome da je njegov raketni program obrambene prirode i da je namijenjen odvraćanju od SAD-a i njegovih regionalnih saveznika, uključujući Izrael i Saudijska Arabija.

irankrstareće raketePavehRaketa
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ovim je projektom Iran ušao u klub najrazvijenijih svijetskih sila.

tihobl
1 godina prije

A ameri i dalje kubure sa hiperosnicima.

nessy
1 godina prije

Pitam se, pitam se, tko im je mogao pomoci pri razvoju? Kako kazu, ruka ruku mije. Sa svojim idiotskim sankcijama ameri su te zemlje prisilili da suradjuju, jer nemaju izbora. A i te sankcije, najbolji ucinak su pokazale pri oslabljivanju EU, i pogotovo DE. Sigurno, ne slucajno. Americka visedesetljetna paranoja je udruzivanje RF i DE, i to ne bez razloga. Ali, stvari idu svojim tokom, pa ‘tko bi gori, sad je doli’, samo je pitanje vremena.

goran
1 godina prije

najebao je izrael kad krenu sranja

dulebg
1 godina prije

Iran nikoga nije napao više od 100 godina, ako se ne računa zauzeće jednog ostrva u moreuzu, koje je Reza Pahlavi okupirao uz podršku Amerikanaca.

Safet
1 godina prije

a mene zanima kad će skupiti hrabrost pa izbrisati izrael sa lica zemlje kako s vremena na vrijeme prijete…lijepo je vidjeti da neko prkosi izraelu i anglosaksoncima ali ne samo pokazivati zube treba i ugristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI