Turska uspješno testira prvu domaću protiv-brodsku krstareću raketu

Turska protiv-brodska krstareća raketa
12 komentara

Turska domaća protiv-brodska krstareća raketa prošla je završni test, pogodivši cilj udaljen oko 200 km, saopštila je odbrambena industrija zemlje. Očekuje se brza implementacija u vojsci.

Snimke probnih raketa ATMACA podijelio je na Twitteru šef turske odbrambene industrije Ismail Demir.

U kratkom videu vidi se kako se raketa lansira s probnog terena na obali i postiže pogodak na lažnoj meti.

 

„ATMACA je ovog puta letjela na velike udaljenosti. Uspješno je pogodila metu udaljenu više od 200 km i spremna je da uđe na popis oružja“, napisao je Demir.

Video takođe prikazuje postupak dizajniranja rakete, koja se razvijala kod proizvođača raketa Roketsan od kraja 2000-ih.

Može se ugraditi u razne vrste plovila, uključujući patrolne brodove, korvete i fregate, rekao je Roketsan, opisujući je kao moderno oružje dugog dometa i visoke preciznosti.

Očekuje se da će je turska vojska prihvatiti do kraja godine, kao zamjenu za svoje stare rakete Harpoon proizvedene u SAD.

Raketaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komentator
3 godine prije

Zapitajmo se, čemu Turskoj trebaju takve rakete? Prije desetak dana smo u časopisima i na nekim portalima mogli pročitati jednu vijest, a to je, da je Ergogan planirao započeti rat protiv Grčke. On naime želi na novo podijeliti područje Egejskog mora i od Grčke preoteti neke otoke jer je uvjeren, da je Turska bila zakinuta poslije rata sa Grčkom u dvadesetim godinama prošlog stoljeća,.Poslije tog rata, koji je završio mirom u Lausani 1923 godine, izvršena je velika zamjena stanovništva i Grčka je usprkos činjenici, da je praktično bila poražena u tom ratu ipak zadržala kontrolu nad skoro svim otocima u Egejskom moru. Erdogan se priprema na obračun sa Grčkom i vjerovatno je samo zato nabavio ruske PZO sisteme S 400 i u tu svrhu Turci toliko ulažu u razvoj oružja i modernizaciju svoje vojske, koja je po brojnosti na drugom mjestu u NATO paktu, odmah iza američke!

Max
3 godine prije

Priličan uspjeh Turaka jedva čekam neku emisiju s Milinovićemm da objasni kakva je: Ali teško okolnim narodima koji imaju problema a Turcima zato me njihovi uspjesi ne vesele.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI