fbpx

Turska uspješno testira prvu domaću protiv-brodsku krstareću raketu

Turska protiv-brodska krstareća raketa

Turska domaća protiv-brodska krstareća raketa prošla je završni test, pogodivši cilj udaljen oko 200 km, saopštila je odbrambena industrija zemlje. Očekuje se brza implementacija u vojsci.

Snimke probnih raketa ATMACA podijelio je na Twitteru šef turske odbrambene industrije Ismail Demir.

U kratkom videu vidi se kako se raketa lansira s probnog terena na obali i postiže pogodak na lažnoj meti.

 

„ATMACA je ovog puta letjela na velike udaljenosti. Uspješno je pogodila metu udaljenu više od 200 km i spremna je da uđe na popis oružja“, napisao je Demir.

Video takođe prikazuje postupak dizajniranja rakete, koja se razvijala kod proizvođača raketa Roketsan od kraja 2000-ih.

Može se ugraditi u razne vrste plovila, uključujući patrolne brodove, korvete i fregate, rekao je Roketsan, opisujući je kao moderno oružje dugog dometa i visoke preciznosti.

Očekuje se da će je turska vojska prihvatiti do kraja godine, kao zamjenu za svoje stare rakete Harpoon proizvedene u SAD.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Komentator
Gost
Komentator
3 mjeseci prije

Zapitajmo se, čemu Turskoj trebaju takve rakete? Prije desetak dana smo u časopisima i na nekim portalima mogli pročitati jednu vijest, a to je, da je Ergogan planirao započeti rat protiv Grčke. On naime želi na novo podijeliti područje Egejskog mora i od Grčke preoteti neke otoke jer je uvjeren, da je Turska bila zakinuta poslije rata sa Grčkom u dvadesetim godinama prošlog stoljeća,.Poslije tog rata, koji je završio mirom u Lausani 1923 godine, izvršena je velika zamjena stanovništva i Grčka je usprkos činjenici, da je praktično bila poražena u tom ratu ipak zadržala kontrolu nad skoro svim otocima u Egejskom moru. Erdogan se priprema na obračun sa Grčkom i vjerovatno je samo zato nabavio ruske PZO sisteme S 400 i u tu svrhu Turci toliko ulažu u razvoj oružja i modernizaciju svoje vojske, koja je po brojnosti na drugom mjestu u NATO paktu, odmah iza američke!

Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

NATO zemlja napada NATO zemlju zbog njezina teritorija, koga će napasti Turski Kurdi koje su NATO zemlje naoružale?

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

@Komentator Točno kolega odličan komentar , Rat s Grčkom to je njegov cilj i nova podjela granica . Naftna i pllinska polja oko Cipra. To je to. Za rat protiv Kurda ne trebaju mu protubrodske rakete oni nemaju flotu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 mjeseci prije

I Kurdi će imat flotu
ako dobiju na lotu ?
Situacija se zaoštrava
pa je tupim .

Lucija
Gost
Lucija
3 mjeseci prije

Umpa

Tupe li ga tupe.*
I na Himalaji tupim predmetima tupko tupi
po glavi susjeda lupa,
A tamo ima stupa…
Jede li se tamo supa?

Raketla je isto tupa…
Kad je mogla Alexandretta postat Hatay…
ajmo dalje…i dio Cipra…
Ideeešš…
Kako to: svi tupe…a situacija se – zaoštrava?😚

*Nije tupé
Indijcu i Kinezi postigli primirje…’bafer’ zona dogovorena?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 mjeseci prije

@Luce :
Bolje plakat u ratama
nego paktama ?
Zapijevajmo Jambolayu !
Posijetimo Himalaju,
poslušajmo graju,
dok Indijci i Kinezi
u visini i reže i laju ?

Kao kuharica nauči :
NIJE VIŠE SUPA
NEGO MUPA !

Komentator
Gost
Komentator
3 mjeseci prije

Erdo će završiti kao i svi diktatori do sada. Iz početka imaju nešto uspjeha, zatim im, apetiti poratu postanu lakomi dok ne nalete na jačeg od sebe i kraj priče!

Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

Erdy je igrač kakvog nema, sada je napravio kopiju iranske rakete, koja je kopija kineske rakete, koja je kopija stare ruske rakete i to u stelth i hipersoničnoj verziji. Erdu za šerifa.

Komentator
Gost
Komentator
3 mjeseci prije

Prije će to biti nekakva kopija američke protubrodske rakete Harpoon, koju Turska već ima u naoružanju! i vrlo je slična ovoj ovdje!

Pesterac
Gost
Pesterac
3 mjeseci prije

Doslo vreme Naplate!!!! Sta ce Turskoj Rakete!!?? Pa ceo svet gomila oruzije ti pitas sta ce Turcima!!?? Svi su se kurcili sa orizijem od Rusa,Amera svi redom Turci cutali i radili i sada bukvalno ratuju sa vojskama:Rusije,Irana,Ujedinjenih Emirata,Egipta,Grcke,Francuske i opet izlaze kao pobednici!!! Samo su preslikali od pomenutih Drzava,Ratovati daleko od Svojih granica naravno i stiti svoje Interese!! U Cemu je problem!!!??

SIN BOSNE
Gost
SIN BOSNE
3 mjeseci prije

Tako je upravu si potpuno

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Priličan uspjeh Turaka jedva čekam neku emisiju s Milinovićemm da objasni kakva je: Ali teško okolnim narodima koji imaju problema a Turcima zato me njihovi uspjesi ne vesele.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x