NATO avioni su pratili raketu koja je pogodila Poljsku

Awacs E3
27 komentara

Avion NATO-a uspio je pratiti projektil koji je pao na poljsku teritoriju, izazvavši smrtonosnu eksploziju u selu blizu ukrajinske granice, rekao je u utorak za CNN neimenovani zvaničnik iz vojne alijanse, ne navodeći krivnju.

Prema zvaničniku, „informacije sa radarskim tragovima projektila su dostavljene NATO-u i Poljskoj“. Međutim, izvor nije naveo detalje o tome odakle je projektil možda ispaljen, niti od koga.

NATO sprovodi redovne nadzorne letove na svom istočnom krilu kako bi pratio situaciju u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju vojnu ofanzivu krajem februara. Alijansa upravlja flotom aviona Boeing E-3A Airborne Warning & Control System (AWACS), opremljenih radarom dugog dometa i pasivnim senzorima.

U utorak su lokalni mediji izvijestili da su dva radnika na farmi poginula u selu Przewodow, blizu ukrajinske granice. Varšava je saopštila da ih je ubila raketa “proizvedena u Rusiji” i pozvala ruskog ambasadora, dok je svoju vojsku stavila u stanje visoke pripravnosti. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je Rusiju za granatiranje teritorije Poljske i pozvao NATO da djeluje protiv te “terorističke” države.

Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je optužbe, rekavši da Moskva tog dana nije izvela nikakve napade na ciljeve u blizini poljsko-ukrajinske granice, dodajući da fragmenti raketa, čije su fotografije objavili poljski mediji, „nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem .”

Kasnije je američki predsjednik Joe Biden rekao da je “malo vjerovatno” da Rusija stoji iza incidenta, dodajući da preliminarne informacije osporavaju tu verziju događaja. „Ne želim to da kažem dok potpuno ne istražimo, ali malo je verovatno, s obzirom na putanju, da je ispaljen iz Rusije“, rekao je on.

CNNNATOPoljskaRaketaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

pratili raketu ,ali je nisu htjeli rusiti ,nek se zelenko zabavlja

tata mata
1 godina prije

ukrainci ispalili raketu a zelenski odmah ,,eto rusi napali poljsku ,ko da mu je djuro piso scenarij

ForSale
1 godina prije

I što, ako su ga ispalili Rusi? Jao jao, kako samo lako padaju rakete. Pa da. Ovi nesposobni Rusi napali poljsku tako da su ubili dva seljaka u nekoj poljskoj vukojebini?? Jao, jao,… hahaha?

cokaideusumu
1 godina prije

Kao što je nemoguće da dron slučajno padne od svih mjesta baš na Zagreb, tako je nemoguće da je ta raketa slučajno pala i pogodila dvoje ljudi usred sela….

tihobl
1 godina prije

Avaks je kruzi iznad pogodjene oblasti. Rakete su preletjele bateriju patriota. Let je trajao oko 7,5 s i zato patrioti nisu stigli reagovati. Nije fer pisati da ameri ne stite svoje saveznike, jer jednostavno nisu imali sanse protiv ove engleske diverzije.

nepoželjni
1 godina prije

Alo kemtrejlseri!
Alo Tuckere!

Je li vidite kako i avaks praši po Poljacima i Rumumjima (u Ukrajinu ne smije)!? …ona 4 bjeličasta traga iza krila aviona, šta mislite čime ih to praši ? 😉

Max
1 godina prije

Ukrajinci su namjerno gađali Poljski teritoriji jer S 300 kao i sve rakete ima programiranu putanju i nije mogao slučajno završiti u Poljskoj.

Ivan
1 godina prije

Nisu pratili neku drugu vec bas tu koja je odletela u Poljsku? Ili su joj mozda ometali navigaciju i time naveli da padne gde ne treba?
Ili su te projektile ispalili sami Ukrajinci da bi uvukli Poljsku u sukob?
Mnogo je pitanja ali jedno je sigurno – nista nije slucajno.

Murta
1 godina prije

Ako Rusi nisu gadjali u tom delu Ukraine znaci da Ukrainci nisu imali potrebe za PVO.Te S-300 rakete koje Ukrainci imaju su najstariji modeli navodjeni radio vezom i imaju domet od 100km koliko sam uspeo da nadjem na netu. Znaci da je u pitanju bila svesna provokacija Ukrainaca i njihovih mentora.

burt
1 godina prije

Rusiji ne treba sukob s NATO-om jer je raspad ruske vojske počeo porazom profesionalaca i mobiliziranjem rezervista koji nisu pripremljeni i ne vide smisla u ratovanju u Ukrajini, sistemi M142, M270, Exaliburi pogađaju u metar, protiv toga ruska vojska nema rješenja, pokušali su fingiranjem i koncentracijom trupa oko Bresta odvući dio ukrajinske vojske prema sjeveru ali to neće spriječiti ukrajinsku vojsku da djeluje, objašnjenje da su se povukli sa desne obale Dnjepra da dio trupa prebace na drugi front i da su utvrdili lijevu obalu su priče za malu djecu jer nemaju čime držati front, mogu jedino pripremati narod u većim gradovima Lugansku ili Sevastopolju za ulične borbe

Mel Gipson
1 godina prije

zeleni provokator, haha, ne branim nikoga ali ovo je od zelenoga već presmiješno!

zac
1 godina prije

bidena i slugu mu kokainskog, staviti u bilo koji zooloski vrt da djeca gledaju i pamte debile i zivotinje

Gnostik
1 godina prije

RF je zid, neprobojni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI