Indija poziva na globalnu finansijsku reformu

Narendra Modi
12 komentara

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je na reviziju međunarodnih finansijskih institucija, tvrdeći da su zemlje u nepovoljnom položaju trenutno lišene sredstava koja su im potrebna za razvoj.

U video obraćanju ministrima razvoja G20 u ponedjeljak, Modi je rekao da je pandemija Covid-19 uzela težak danak u zemljama globalnog juga, dok su geopolitičke tenzije negativno utjecale na dostupnost hrane, goriva i đubriva.

U tom kontekstu, brojne zemlje u razvoju su se našle opterećene rastućim dugom u kombinaciji sa stagnirajućim ekonomijama, dodao je indijski premijer.

Prema Modiju, globalne finansijske institucije treba da olabave svoje kriterijume kako bi osigurale da sredstva budu dostupna zemljama koje se suočavaju sa ekonomskim poteškoćama. Modi je također naveo vlastito iskustvo Indije u poboljšanju ekonomskih uslova u više od 100 ‘aspiracijskih okruga’ koji su prethodno bili među najnerazvijenijim dijelovima zemlje.

On je naveo da su zahvaljujući vladinom programu ove oblasti sada postale katalizatori rasta.

Ekspertska grupa G20 za jačanje multilateralnih razvojnih banaka (MDB) trenutno razmatra načine za povećanje kreditnog kapaciteta institucija.

Osim toga, Modi je naglasio važnu ulogu koju su digitalizacija i tehnologija odigrale u poboljšanju ekonomske situacije u Indiji.

Indijski premijer je prošlog mjeseca pozvao na reforme UN-a, tvrdeći da je međunarodna organizacija prestala da bude efikasna u sprečavanju sukoba.

Obraćajući se liderima G7 u japanskom gradu Hirošimi, Modi je ustvrdio da „institucije stvorene u prošlom veku nisu u skladu sa sistemom 21. veka “, jer više „ne odražavaju stvarnost sadašnjosti“. ”

Prema premijeru, nacijama globalnog juga treba dati više glasa u Vijeću sigurnosti UN-a.

IndijaModiNovi FInansijski Poredak
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
10 mjeseci prije

E moj INDI kako si ti naivan,

borjana
10 mjeseci prije

Ovome ka da je švab klaus osobno sastavio ovaj govor.
Svima su puna usta hvale digitalizacije i učinka u nekom oporavku, bez da itko konkretno navede u kojim se to točkama taj učinak ogleda. Ali dobro…
Znači lideri su suglasni, uz galopirajuću tehnologiju i digitalizaciju koja je nekim čudom posve rezistentna na sve ovozemaljske probleme sve ostalo, ekonomija, financije, privreda općenito, svjetska sigurnost, klima… sve je uapsolutnom padu i stagnaciji, podrazumjeva se, globalno. Jedino je digitalizacija u nezaustavljivom procvatu.

Živimo u vremenu prave renesanse globalne digitalizacije, globalnog rješenja svih naših problema. Blago nama…

C.F.
10 mjeseci prije

Ako uzmemo da 60% indijaca zivi u ruralnim podrucjima onda ce digitalizacija pomoci da se taj dio stanovnistva poveze sa vladom i institucijama Indije. Generirat ce nove poslove i usluge, efikasnost i ekonomski benefit.
Kome? Sigurno ne seljacima.
Infrastruktura za kontrolu je bitna i tu za izgradnju bi mogo pomoci i neki projekt poput robotaxija.

Kako tih 60% ruralaca sada nije dobro povezano sa institucijama Indije tj. vlada nema kontrolu i ne ubire danak onda je jasno da stavljanje pod kontrolu donosi nove prihode i nova radna mjesta u kontrolnim mehanizmima.

Unistavanje seljaka i kontrola.

Zoran
10 mjeseci prije

Jebeni globalista.

Mahatma
10 mjeseci prije

Bolje bi mu bilo gradit zahode po Indiji nego pokušavat zamijenit jedan truli sistem s vjerojatno još gorim.

Amater
10 mjeseci prije

Jako dobro… mudro i staloženo ,,, dobro zna da ga neće poslušati,,, zato će ga poslušati BRIKS

Max
10 mjeseci prije

Glas moraju same uzeti jer im ga nitko neće dati.

tuf
10 mjeseci prije

Modi se kao nacionalist još super i nosi sa izazovom pragmatizma i realpolitika, balansirajući između svjetskih silnica. Za multipolarnost svijeta bilo bi itekako pogubno da u Indiji prevladaju pro-zapadne snage, koje ne samo da bi naprasno prekinule odnose s Rusijom nego bile spremne uvući Indiju u rat s Kinom. Ima i u njegovoj vladavini negativnosti, ali treba razumjeti da mu je država u razvoju i da je ekonomski, financijski i tehnološki premrežena sa vanjskim subjektima do te mjere da je ovo balansiranje maksimum koji se može napraviti. SAD vrlo aktivno radi da njega i njegovu stranku skine s vlasti i to je najbolji semafor odnosa.

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Bla, bla, bla… Digitalizacija, tehnologija, priroda, zelena poljoprivreda, čuvanje okoliša, Greta, ser, kenj, trajla be, trajla be…
Trkeljaš! Zemlje trećega svijeta u današnjem medijsko-mentalnom odnosu snaga da mogu doprinijeti ili nedajbože odlučiti o bilo čemu bez izravne koristi “izabranima”, nema šanse!
Ili si naivac ili si podmetnut!

Jasna
10 mjeseci prije

Sve matore prdonje bi krojile svijet..tješi me da su i oni smrtni i da će nekome polagati račune i hvala Bogu da nisu vječni

10 mjeseci prije

Džaba Istok – Zapad i željezna zavjesa , rat u Ukrajini , BRICS i sve ostalo kad je cilj isti – svima.
Jedinstvena svjetska novčana valuta (po mogučnosti virtualna) i bacanje čovječanstva u ropstvo . Svi su oni isti i samo im je jedan gazda – Klaun Schwab!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI