Indija predstavlja svoju viziju svjetskog poretka

Rajnath Singh
8 komentara

Zaista stabilan i pravedan globalni poredak može se stvoriti samo kada nacije prestanu da pokušavaju da obezbjede sopstvenu bezbjednost na račun drugih, rekao je indijski ministar odbrane Rajnath Singh.

Govoreći u četvrtak pred Koledžom nacionalne odbrane, Singh je ustvrdio da bi svijet trebao razviti kolektivni pristup sigurnosti.

“Indija ne vjeruje u svjetski poredak u kojem se malo njih smatra superiornijim od drugih”, rekao je, dodajući da bi strateška politika Indije trebala biti “moralna”.

Ako bi sigurnost postala istinski kolektivni poduhvat, onda bi svijet mogao početi stvarati “globalni poredak koji je koristan za sve nas”, dodao je Singh.

Nacionalnu sigurnost ne treba posmatrati kao “igru sa nultom sumom”, insistirao je on, dodajući da bi nacije umjesto toga trebale tražiti rješenja koja bi koristila svima.

„Ne treba da se vodimo uskim sopstvenim interesom koji nije od koristi na duge staze“, upozorio je ministar odbrane, pozivajući lidere da usvoje princip „prosvijećenog sopstvenog interesa“ koji bi njihove nacije učinio održivijim i otpornijim na šokove.

“Jaku i prosperitetnu” Indiju ne treba graditi na račun drugih, rekao je on. Umjesto toga, New Delhi bi radije “pomogao drugim nacijama da ostvare svoj puni potencijal”.

Ministar je također upozorio na rastući utjecaj “informativnog rata” i kampanja lažnih vijesti na političku stabilnost, za koje je rekao da se koriste za “inženjering mišljenja ili perspektive masa”.

Ovaj informacioni rat je “najočigledniji u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine” gdje obje strane koriste društvene mreže da “šire suprotstavljene narative o ratu i prikažu sukob pod vlastitim uvjetima”.

Ideje koje je iznio Singh liče na argumente koje je Rusija iznijela početkom 2022. kada je tražila sporazum sa SAD-om i NATO-om kako bi smanjila rizik od sukoba na evropskom kontinentu. U to vrijeme Moskva je na sličan način tvrdila da se sigurnost jedne nacije ne može poboljšati na račun drugih.

Moskva je zatražila da se NATO uzdrži od bilo kakvih vojnih aktivnosti na teritoriji bivših država Varšavskog pakta koje su se pridružile nakon 1997. godine. Također je zatražila da se NATO zavjetuje da se neće širiti dalje na istok. Njeni prijedlozi za dugoročnu evropsku sigurnosnu arhitekturu su, međutim, odbijeni.

IndijaNovi poredakRajnath Singh
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravednik
1 godina prije

Indija u kojoj je još uvijek klasno društvo govori o nekim pravima i slobodama.Ovaj svijet je zaista poludio

Max
1 godina prije

To je to točno. A Indija postaje velika sila.

hiber
1 godina prije

Ttenutno su macke zabavljene drugim poslovima, pa ptićii kolo vode. Problem je sto su jednu mačku dobro izdevetali, pa kad se mačke vrate. Stisne mačić, ode ptić.

1 godina prije

Poranili su, to je prica koja se prica POSLE svetskog rata.

zapadni neimac
1 godina prije

Još ste nam samo vi falili.

Rimtutituki
1 godina prije

Imaju kastu nedodirljivih i 700 idioma,nikakav vezni zajednicki materijal da postanu sila. Nexe nikada postazi India,Brazil,korea,objasno odlicno Dario Fabbri ( Limes) ko cita talijanski

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI