Indija želi Kini “ukrasti” proizvođače poluvodiča s ciljem da preuzme tržište pametnih telefona

CPU
15 komentara

Drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, Indija, želi namamiti tvrtke za proizvodnju poluvodiča u zemlju, kako bi pojačala time svoju industriju proizvodnje pametnih telefona i dodatno ojačala svoj lanac opskrbe elektronikom, tvrde izvori za Reuters.

“Vlada će dati novčane poticaje u vrijednosti iznad milijardu dolara za svaku tvrtku koja će uspostaviti jedinice za proizvodnju čipova u Indiji,” citirala je agencija neimenovanog visokog vladinog dužnosnika. “Uvjeravamo ih da će vlada biti kupac, i da će također postojati mandati na privatnom tržištu za tvrtke koje mogu kupiti čipove proizvedene u Indiji”, dodao je dužnosnik.

Drugi vladin izvor, koji je želio ostati anoniman, rekao je da vlasti još nisu odlučile kako će isplatiti novčane poticaje te da su zatražili povratne informacije od industrije.

Prema izvorima, Indija želi uspostaviti pouzdane dobavljače za svoju elektroničku i telekomunikacijsku industriju, kako bi smanjila ovisnost o Kini. Lokalno proizvedeni čipovi bit će označeni kao “pouzdani izvori” koji će se moći koristiti u različitim elektroničkim proizvodima: od CCTV kamera do 5G opreme, rekao je izvor.

Sve veći kineski uvoz poluvodiča, porast razvoja elektroničke industrije i skok upotrebe tehnologije tijekom Covid-19 situacije, stvorili su idealan razvoj događaja na svjetskom tržištu poluvodiča, čiji je lanac opskrbe snažno povezan.

Svi ovi događaji doveli su do manjka poluvodiča, odnosno čipova na svjetskoj razini, na koje se sada gleda kao na ”novu naftu”. Vlade širom svijeta sve više forsiraju izgradnju svojih, domicilnih poluvodičkih postrojenja. Tajvan i Južna Koreja trenutno zajedno čine ogromnih 83 % svjetske proizvodnje čipova i poluvodiča za elektroničke uređaje i pametne telefone, kao i 70 % proizvodnje memorijskih čipova.

ČipoviIndija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Drljavi Indijci…hajde nemojte nas nasmijavat

goran
3 godine prije

Tajvan optuzuje Kinu da im kradu znastvenike.
Prema izjavama Tajvana, Kina nudi place 3-5 puta vise da ih dovuce u Kinu, dalje prema istim izvorima, jednom kad ti znastvenici dodju u Kinu onda kineske kopanije koriste te znastvenike da oni privucu svoje kolege iz Tajvana u Kinu.

Ova prica
se odavno prakticirala, najprije u Jugoslaviji a danas po novonastalim drzavama.
Jos bolje receno, ta prica se primjenjuje na sve zemlje koje zaostaju u placama iza najrazvijenih drzava svijeta.

Jednog dana ako dodje takvo vrijeme da netko odvlaci znastvenike iz Amerike, americka vlada ce izmisliti neke efikasne mjere i naci opravdanja da ti znastvenici ne mogu ici vanka raditi za vece place.

3 godine prije zadnji put uredio goran
hiber
3 godine prije

U članku je sve izmješano. Nije pitanje koliko tko proizvodi poluvodiča, čipova i pametnih telefona, nego kakve su kvalitete. Tajvan proizvodi i najviše poluvodiča i najbolje kvalitete, tako da će Kinezima trebati 5-10 godina da ih dostignu. Uz to glavna Meka je Arizona u koju Tajvan ulaze 12 mld dolara, a Ameri još barem 30. Poslijedica ovakvog stanja je da proizvodnjom čipova pametnih telefona dominiraju američki Qualcom i Apple sa 54% (dok je američka proizvodnja samo 12%poluvodiča), Huawei ima 18% udjela i brzo pada, a drži ga samo unutarnje tržište, dok brzo raste tajvanski MediaTek koji je prešao 18% i to zahvaljujući prodoru na kinesko tržište. Pravi krah zapravo je doživio Samsung padom na 9% udjela. Prevedeno na običan jezik, kineske provokacije su logične, kao i što nema šanse da Ameri puste Tajvan. TSMC planira uložiti u slijedeće tri godine 100 mld dolara u proširenje resursa proizvodnje, a cijeli kineski… Čitaj više »

RENEW
3 godine prije

Kitajci so nam pokradli vso proizvodnjo. Zakaj torej ne bi Indija, njim pobirala posla?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI