INF i koliko vrijede ugovori s SAD-om? – Pitajte Husseina, Gaddafija, Noriegu, Mubaraka…

Mornarica sad tomahavk krstareca raketa
54 komentara

Ovog tjedna je još uvijek jedna od glavnih tema u međunarodnoj politici najava Donalda Trumpa da će SAD jednostrano napustiti Ugovor o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa. Ovaj je ugovor potpisan između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država još 8. prosinca 1987. godine, tijekom posjete Mihaila Gorbačova Washingtonu, nakon čega je po prvi put uništena cijela skupina raketa dometa od 500 do 1000 i 1000 do 5500 kilometara. Međutim, kao što smo detaljnije pojasnili, ugovor ne obuhvaća ostale nuklearne sile u usponu, posebno Kinu, ali i zemlje koje razvijaju balistički program, iako ne nuklearni, poput Irana. Ako je sporazum ranije bio koristan za SAD, sada više nije.

Što to znači? Gledano u širem kontekstu to znači da s prvom silom NATO pakta ne vrijedi potpisivati nikakve ugovore, kao ni s njihovim vjernim saveznicima iz Londona. Stoga je kristalno jasno da se s anglo-američkim blokom ne vrijedi dogovarati ništa, jer se ne drže dane riječi i ne izvršavaju odredbe iz potpisanih ugovora, što je događa uvijek kada vide da im ne idu na ruku.

Ispada kao da im je to u genima i Irci ne kažu bez razloga: “Boj se rogova bika, zmijskih zubi i osmijeha Engleza”. Može li se ovakav stav nazvati banalno logikom je to ipak sposobnost adekvatne procjene činjenica?

Ovaj stil je bio prepoznatljiv i u Ukrajini. Na primjer, bilo je potpuno nepotrebno i beskorisno da predsjednik Janukovič potpisuje sporazum s čelnicima EuroMaidana, jer će ga oni prekršiti prvom prilikom, usprkos nekakvim europskim “silama” koje su bile jamci tog ugovora. Njemačka, Francuska i Poljska nisu imali sredstvo prisile niti želje da prisile svoje štićenike da poštuju sporazum kojeg je Janukovič s njima potpisao u veljači, a razlog je što su iza prevratnika opet stajali američki mentori, pokojni senator John McCain, Victoria Nuland i Geoffrey Pyatt.

Apsolutno isto se događa od prvog dana potpisivanja Sporazuma iz Minska, koji je trebao donijeti mir Ukrajini. Naravno da ga Porošenkov režim, opet po uputama Washingtona, nije poštovao i nijednu od njegovih odredbi nije proveo u praksi. Sporazum je za Kijev i njegove zapadne gospodare taktički koristan, mogu se pozivati na njega, ali se ne moraju bojati da će se išta dogoditi ako se ne provede. To je ono što vidimo gotovo tri godine, u tri godine u kojima su Rusi uspjeli izgraditi  izgraditi Krimski most, ali hunta u Kijevu nije uspjela usvojiti obični zakon o  posebnom statusu Donbasa, nakon čega bi se proveli izbori i regija formalno postala dio Ukrajine. Ali zašto bi SAD prisilio Kijev da to napravi?

Ista je i situacija sa Sirijom, gdje se SAD pozivaju na Ženevsko priopćenje samo kako bi spriječili rješenje sirijske krize, nadajući se trenutku preokreta koji nikako da dođe. Podsjetimo, ugovor poznat kao Ženevsko priopćenje su 30. lipnja 2012. potpisali  glavni tajnici Ujedinjenih naroda i Arapske lige, ministri vanjskih poslova Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih

Država, Kine, Francuske, Turske, Iraka, Kuvajta i Katara, te bivša visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku. I ovaj je sporazum ostao mrtvo slovo na papiru, a kako je, osim Rusije, Kine i Iraka, ostatak zemalja činio blok za rušenje Assada, za anglo-američki blok je ovaj sporazum bio sredstvo za provedbu željenog cilja, koji nije ostvaren ulaskom Rusije u sirijski sukob.

No, vratimo se poznatim prevarantima, Washingtonu i Londonu. Oni redovito pokazuju da svaki ugovor koji se sklopi s njima može biti raskinut, samo ako se prije temeljito iskoristi.

To nam pokazuje primjer Saddama Husseina, koji je dugi niz godina bio strateški partner Sjedinjenih Država u borbi protiv Irana, ali je Bijeloj kući trebala žrtva i Husseina su jednostavno svrgnuli i objesili.

Sličan je primjer panamskog generala Noriege, koji je bio čovjek CIA-e, trgovao drogama i borio se protiv ljevičarske gerile u Latinskoj Americi. A onda se ispostavilo da im više nije potreban, svrgnut je i završio je u zatvoru.

Eklatantan je i primjer Muammara Gaddafija, koji je lakovjerno sklopio sporazum s Washingtonom i Londonom, priznao sve optužbe protiv Libije, isplatio ogromne novčane odštete, sponzorirao predizbornu kampanju Sarkozya i dopustio zapadnim naftnim kompanijama da iskorištavaju bogatstva njegove zemlje. Istovremeno je odgodio kupnju obrambenog i drugog ruskog oružja, iako je imao namjeru modernizirati vojsku, misleći da će ga njegovi novi prijatelji pustiti na miru. Anglo-američki blok je prekršio sve formalne i neformalne sporazume s Gaddafijem i okrutno ga likvidirao uz sotonski posmijeh Hillary Clinton.

Imamo i primjer egipatskog vođe Mubaraka koji je dugi niz godina slijedio zapadnu politiku, ali nije pristao da Egipat bude projekt “novog kalifata”. Mubaraka je svrgnula teroristička organizacija Muslimansko bratstvo, a svu potrebnu pomoć za “revoluciju” na Trgu Tahrir su islamistički fundamentalisti dobili od svojih povijesnih sponzora, Londona i Washingtona. Na sreću, vojska je uskoro reagirala i spriječila da Egipat potone u kaos.

Kao primjer kršenja ugovora smo naveli i ukrajinskog predsjednika Janukoviča, koji je posve sam krenuo u savez s EU, ali na to nije pristao odmah, na summitu krajem 2013. godine, nego je pregovarao i htio veće ustupke od Bruxellesa. Njegovo rušenje je bio izuzetno lak posao za Zapad, a na njegovo mjesto su  došli oni koji su bili spremni prodati domovinu ne za gotovinu, kao što je mislio Janukovič, već su to učinili za zajmove.

Naravno, tu je i povijesni sporazum koje je Gorbačov postigao s Washingtonom, koji mu je obećao “kako neće biti širenja NATO pakta na istok”. Mihail Gorbačov je prevaren takoreći po odlasku s povijesnog sastanka o kojem postoje pisanu tragovi i dokumenti u Arhivu nacionalne sigurnosti, koji se nalazi pri američkom Sveučilištu George Washington. Gorbačovu i sovjetskim dužnosnicima su “čvrsta obećanja” dali Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Heard, Major i Werner, a njihovu “iskrenost” u obliku trupa, tenkovskih divizija i sustava VLS MK-41 za lansiranje nuklearnih projektila danas vidimo na ruskim granicama.

Nova američka administracija se u tom smislu ni po čemu ne razlikuje od prethodnih. Krši sve ugovore koji se mogu prekršiti, ako im to ide u prilog.

Trump je izašao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, ignorirajući činjenicu da IAEA nije pronašla nikakav dokaz o nuklearnim aktivnostima Islamske Republike, kao i da je sklapanje ovog sporazuma trajalo godinama, te da ga je potpisalo šest zemalja u svojstvu ugovornih partnera. Predsjednik Sjedinjenih Država je odlučio da je za njega ovaj sporazum vrijedan manje od tinte američkog potpisa i da ga nije briga za interese i mišljenja svih ostalih.

State Department će uskoro raskinuti ugovor INF i projektilima srednjeg i kratkog dometa. Rusija je najmanje uznemirena zbog toga, što se vidjelo po izjavama političkog i vojnog vrha u Moskvi, obzirom da je ovaj sporazum bio neprofitabilan za SSSR i kasnije Rusiju, jer su oni svoje projektile uništili, a američka je mornarica zadržala projektile Tomahawk. To je bila otvorena izdaja od strane Mihaila Gorbačova i Rusiji ovaj sporazum nije ni potreban.

Američki State Department također prijeti da će raskinuti sporazum START-3 iz 2010. godine, potpisan između Obame i Medvedeva, koji nalaže smanjenje strateških ofenzivnih oružja.

Ali ni njega SAD nikada nisu provele. Naime, Sjedinjene Države su jednostrano i  bez ikakvih konzultacija s drugom stranom u ugovoru iz njega isključile bombardere B-52 i projektile Trident II.

Podsjetimo da Sjedinjene Države ne provode ni sporazum o uništenju kemijskog oružja zaključen između dviju zemalja, iako je Rusija uništila sve svoje zalihe. Washington tvrdi kako nema dovoljno proračunskih sredstava za uništenje ovog oružja, ali će to učiniti “čim dođe do dovoljno novca”. Najvjerojatnije nikada, a to će oružje ostati u skladištima, spremno za uporabu.

Nakon navedenog je jasno da idiotske izjave onih koji tvrde kako “treba popustiti svim američkim zahtjevima i sve će biti u redu” nemaju nikakvog smisla. Danas, će SAD i europski krak ove hobotnice u Londonu tražiti od Rusije da Ukrajincima vrati Krim i Donbas, sutra možda Kaliningrad i Arktik, a od Kine da poruši svu infrastrukturu  koju je izgradila u Južnom kineskom moru. Od Irana i Sjeverne Koreje će tražiti da se odreknu svih oružja i da zadrže malobrojnu miliciju naoružanu lukom i strijelama i kopljima ne dužim od jednog metra. Od nekoliko desetaka predsjednika i vlada će tražiti da im daju ključeve predsjedničkih palača i ministarskih kabineta, a riječ je o geostrateški važnim zemljama ili bogatim prirodnim resursima.

Stoga se ne treba čuditi najnovijoj odluci Trumpove administracije, jer je ona logičan slijed događaja. Kome se sviđa, slobodno može uzeti putovnicu i slaviti zajedno s njihovim gospodarima.

Suverene zemlje znaju da je pregovaranje s anglo-američkom stranom beskorisno, besmisleno i prije svega opasno. Washingtonu treba jasno reći pokazati tko je vladar i vlastitoj zemlji i tko će koristiti njena blaga, a takvih je sve više. Naravno, da takvo razmišljanje prevlada u cijelom svijetu, potrebno je na čelo zemalja postaviti ljude imune na mito, ali je prije svega važno da se s Washingtonom ne sklapaju nikakvi sporazumi i ne ugovaraju nikakvi poslovi, jer će oni koji tako postupe prije ili kasnije završiti kao Hussein, Noriega, Gaddafi, Mubarak, Janukovič i brojni drugi.

ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima

 

INF sporazumUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giordano bruno
5 godine prije

The Ribbentrop – Molotov Pact

dalmata
5 godine prije

Evala,Sjor Babic.Ovi clanak je’ ”sveto pismo”,za svakoga ko ima dva zrna soli u tintari.Kratko,jasno,istiniti,i za pametne ,vrlo poucno.Bravo!

Laki Topalović
5 godine prije

Ne vrijede ništa, naravno, da ne. Sad je u pola rečenice Kardum objasnio. Trump će sada naručiti rakete od svojih prijatelja iz VO kompleksa, a Pentagon će te rakete kupiti. Zaposlit će se ljudi i dobit će plaću, pa će statistički ispasti da američka ekonomija raste. Uspjet će se održati razina proizvodnje, jer nijednu drugu Trump nije pokrenuo , a ostale zbog trgovinskog rata s Kinom ne stoje dobro. Na kraju balade svi sretni i zadovoljni. Samo ostaje pitanje Tko će sve to platiti? Po meni EU “partneri”. Azijati neće kupovati američke projektile da ih brane od Kine, a ovo što plaaju je za njih previše i već se “meškolje” ( J.Koreja i Japan)

burt
5 godine prije

zaboravili ste spomenut Radovana Karadžića, on je tvrdio da je s Holbrookom postigao sporazum da će sići s vlasti a zauzvrat će ga Amerikanci ostavit na miru, kasnije su ga Amerikanci progonili sve dok nije uhvaćen i završio u Haagu, tako da je i taj lopov i zločinac nasjeo na ponudu

Riddick
5 godine prije

Oduvek su bili “Non agreement capable”
Ovi poslednji koraci su znak slabosti a ne snage…

Croatia
5 godine prije

„Boj se rogova bika,zmijski zubi i osmjeha engleza“ U nas bi rekli „ko sa davolom do podne tikve sadi po podne mu pucaju od glavu“ Ko dobro prati svjetska dogadanja sve mu je jasno. Slučaj saudijskog novinara i slučaj Skripal i reakcija medunarodne zajednice?
Nadamo se da rusi i kinezi neće pokleknit.

bbbb
5 godine prije

Pazi ti gamadi vele da se mora uključiti i Kina a njima brat hazar gorbi nije ukljućio u srednjedometne rakete arsenal gusarski i galski a 5.000 tomahavka na 50 razaraća arlej burke i krstarica ostalo netaknuto. nosferatu bi trebao da štanca non stop nukleuse, jedino tako im neće ukrast Rusiju. Al kad vidiš da isti dnk i u čemerici i jevvropi i Rusiji ima svo bogatstvo u svojim rukama tko tu koga beje u vugla………………..

Weteran
5 godine prije

Brutalna Sila je ta koja vlada.
Sebe smatraju i doživljavaju “VIši” i “Superiorni” te nikakav usmeni ni pismeni dogovor njih ne obavezuje prema svima ostalima koji su “Niži” i “Inferiorni”.
Samo Bolna Batina takvu situaciju može da promeni.
Stvari se menjaju munjevitom brzinom i možda budemo očevici Interesantnih promena?!

DAWOR
5 godine prije

Kim Jong-Un…pamet u glavu i ne budi glup….!!!!!!!

giordano bruno
5 godine prije

Kad citam ove komentare osecam se kao da sam banuo u Die rote Kapelle – Crveni orkestar.

milan
5 godine prije

Sve je to komedija apsurda. Ina jedna o Muji! Bio Mujo u Londonu i igrao pokera sa Englezima. Cip po cip ulog po ulog, otvaranje i Jedan Englez kaze Muji da ima max ful-3 asa i 2 kralja, a Mujo njemu da vidim! Englez kaze Muji : Mi smo gentlemani kada kazemo da imamo to i to u pokeru to je i istina i ne pokazujemo karte. Kad ti Muju krenu karta!

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Koliko vrijede ugovori s englezima ili njihovim izprdcima u USA ….nek pitaju one malobrojne Indijance.
Naravno da i Kinezi znaju ….imaju bogato iskustvo …npr. ono iskustvo ,,opijumski rat,, kad su englezi prisilili kineze da im u Kini prodaju opijum kao sto se prodaje hljeb/kruh.A tek Rusi kakvo oni imaju iskustvo…vjekovima se oni s engleskim lopuzama rvu.Svijetom znani i slavni Indijac Mahmata Gandi je zapisao nekako otprilike ovako ,,kad vidite na dnu jezera/mora da se 2 ribe tuku/svadjaju….znajte da su u blizini englezi.

Ivo
5 godine prije

Odličan tekst, trebalo ga je odavno napisati. Te anglocionističke sotone su zlo koje nikad ne prestaje rovariti i grabiti. Od pregovora i dogovora,jedino razumiju i poštuju šakom u zube, i kad im to isporučiš cijene te. Upravo zbog te njihove karakteristike, ponekad smatram da je jedino što bi ih moglo urazumiti jedan sveobuhvatni nuklearni udar bez prethodnog upozorenja. Druga opcija je biti toliko nadmoćan da ti ni izdaleka ne mogu ničim naškoditi,ali uvijek se postavlja pitanje – zašto tolerirati zmiju u njedrima,koja je genetski predodređena da te ugrize? Inače,da ne ispadne da optužujem bez ikakvog argumenta – najveća razlika između anglocionista i ostalih naroda,pogotovo nas Slavena, je skoro potpuni nedostatak emocija i empatije kod ovih prvih. To im omogućava da hladno i proračunato smišljaju ratove i poteze koji će uzrokovati smrt miliona,bez da trepnu očima, dok bi mi da to radimo, postali alkoholičari i poludili. I na tu foru,da normalan… Čitaj više »

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Svi na planetu trebaju raskinuti sve ugovore sa ZLOCINACKOM SAD, i odrediti im broj diplomatskog osoblja od najvise 7 do 14 osoba sve ostalo poslati kuci. Svi trebaju prestati kupovati SAD proizvode i zatraziti isplau obveznica u zlatu.

milan
5 godine prije

Zadnje informacije na pr. ceski vojnik poginuo u Afganistanu. Narod, Cesi misle da ih ni ne treba u tim “mirovnim misijama” u reziji hegemona SAD tj. kao ti NATO. Sluzbeni radio i TV prolivaju suze nad smrti vojnika u tim i toj misiji u Afganistanu. Slusam to i cudim se da se ne javi iskra otpora toj ludosti gdje ceski, poljski, slovacki, hrvatski itd. vojnici idu tamo u neku vukojebinu da brane sta? demokraciu? koga i ciji interes profit? Kome ti anglosksonci uvaljuju i dokle ta ludost treba da ide da sami anglosaksonci, narod, kaze dosta vise, jer nasi zivoti su mnogo kratki da bi se lamatali i ginuli po nekim nedodjijama zarad nekog financijskog dobitka zapravo privida, koji kao vojnik dobija a financijski investitor na krvi i drogi zaradjuje milijarde. Tesko ce se to stanje svijesti postici, jer, stalna psihologicka manipulacije preko masmedija postavlja osjecaje i misljenje u neku… Čitaj više »

Ivi tz
5 godine prije

Tekst za 10 sve rečeno. I Sad mi krivo što sam prije 15 god nosio majicu lewis a na prsima bila americka zastava.

Mate
5 godine prije

Istina.

spartak
5 godine prije

Babići bravo. Za 5 plus. Tekst koji mi je još uljepšao ovaj već lijepi jesenski dan.

Kile
5 godine prije

Odličan tekst

alan ford
5 godine prije

“To nam pokazuje primjer Saddama Husseina, koji je dugi niz godina bio strateški partner Sjedinjenih Država u borbi protiv Irana, ali je Bijeloj kući trebala žrtva i Husseina su jednostavno svrgnuli i objesili.” nisu oni Sadama maknuli zbog toga, im je “trebala žrtva”, već zato što se nekadašnji štićenik Sadam, kasnije oteo kontroli. 80-ih godina, duboka država je Sadamu slala oružje i potakla ga da napadne Iran. Ali, Sadam ipak nije uspio slomiti Iran. Međutim, početkom 90-ih godina, Sadam je osvojio Kuvajt (također jedna od umjetnih šeičkih državica, pod kontrlom SAD-a i Izraela) i prijetio je da će osvojiti glavnog štićenika SAD-a i Izraela, Saudijsku Arabiju. Saudijska vladajuća dinastasija, i ostale pudlice SAD-a i Izraela iz Katara, UAE, Jordana, itd. pozvali su u pomoć svoje ciohazarske gazde da ih spase od Sadama. S druge strane, ciohazarskoj dubokoj državi, bila su ugrožena Rotšildova i Rokefelerova naftna polja i banke u S.… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

u principu je i Hitler bio kao i Sadam, Noriega i ostala ekipa; i Hitler je na neki način, u početku bio štićenik, ciohazara i duboke države, koji su ga obilato financirali sa Rotšildovim i Rokefelerovim parama, preko banke BIS. Hilmar Schjacht, guverner njemačke rajhsbanke za vrijeme Hitlera, bio je prisni prijatelj sa FED-om i sa guvernerom Bank of England, Montagu Normanom. A poznato je da je veliki njemački kemijski koncern IG Farben, koji je proizvodio otrov Ciklon B, za koncetracijske logore, bio u djelimičnom vlasništvu hazarske bankarske obitelji Warburg (koja je imala dijelove dionica IG Farbena u SAD). Max Warburg i Edsel Ford (sin Henrya Forda, 30-ih godina su bili u upravnom odbor podružnice IG Farbena u SAD-u). A Rokefeletov koncern Standard Oil je sve do 1945. surađivao sa IG Farbenom, Također je poznato da su upravo hazari Warburg i Rokefeler se protivili tome, da američka avijacija bomabrdira Auschwitz… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI