ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima

Donald Trump - relokalizacija poduzeća

Američki predsjednik Donald Trump, koji je poslušao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma s Rusijom o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, koji je 30 godina bio stup europske sigurnosti, suočava se s valom kritika iz Europe, dijelom i Rusije, a podršku Washingtonu daje jedino London.

No, postavlja se pitanje koji je pravi razlog za povlačenje iz sporazuma, jer Bijela kuća dobro zna da Rusija nije prekršila ugovor. Osim toga, nije predočila nikakve dokaze kojima bi potkrijepila svoje tvrdnje. S druge strane, američka vojska je svojom praksom pokazala da odavno ne poštuje odredbe sporazuma INF, posebice nakon raspoređivanja vertikalnih sustava lansiranja projektila Mk-41 u bazi u Deveselu u Rumunjskoj, koji se mogu koristiti i za nuklearne projektile.

Savjetnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost John Bolton se suočio s pitanjem “što da se radi”? Donio je odluku da se izađe iz sporazuma koji obuzdava američke raketne ambicije.

Kao argument su navedene aktivnosti Rusije, ali se Trump sam odao, “kada je izjavio kako u SAD trebaju doći Rusi, Kinezi i “ostali”, te reći kako su Amerikanci mudri i da ni oni više neće razvijati ta oružja”. Ubacivanje Kine i “ostalih” u kontekst priče oko ovog vrlo opasnog poteza zapravo otkriva nemoć Bijele kuće i Pentagona da zadrži rastuću vojnu moć Kine i da se svijet nagovori na vrši pritisak na Iran da odustane od svog balističkog programa. Rusije je ovdje, kao najveća vojna sila iz “odmetničke trojke”, samo izgovor za donošenje ove odluke, koja još nije službena, ali nema sumnje da će biti.

Odluka Washingtona o povlačenju iz ugora INF je “katastrofalnom” nazvana čak i u Berlinu. Zašto je sada Bijela kuća trebala raskinuti najvažniji sporazum s Rusijom i možemo li očekivati novi sporazum kojeg je Trump spominjao?

Povlačenje Washingtona iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) bi bio vrlo opasan korak, izjavio je u nedjelju zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Ako se Sjedinjene Države jednostrano povuku iz međunarodnih sporazuma, Rusija će poduzeti mjere odmazde, uključujući vojne, iako se nadamo da do toga neće doći”, upozorio je Rjabkov.

Tako je Moskva reagirala na riječi predsjednika Donalda Trumpa, a očito će ove riječi biti jedna od “vrućih tema” tijekom razgovora s američkim tajnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, koji u nedjelju stiže u Moskvu.

VLS MK-41 rakete

FOTO: ilustracija, VLS MK-41 sa raketama

“Sigurno je da će nakon posljednjih izjava biti potrebno pojašnjenje američke strane”, izjavio je tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Indikativno je da nije samo Moskva reagirala na Trumpovu najavu. Njemačka smatra da je odluka američkog predsjednika katastrofalna, izjavio je državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Niels Annen. Velika Britanija, američki saveznik, poduprla je Washington, ali je istodobno izrazila žaljenje zbog poništenja ugovora. I posljednje, vodstvo NATO pakta u Bruxellesu je nediplomatski i bez ikakvih dokaza “odgovornost” za Trumpovu odluku prebacilo na Rusiju.

U stvari, SAD trenutno razaraju najvažniji element svjetske sigurnosti u proteklih 30 godina, sporazum kojeg su Sjedinjene Države i SSSR potpisali na kraju Hladnog rata. Ruska Državna Duma je već izjavila da Washington svojim djelovanjem svijet gura na rub ponora nuklearnog rata.

Do sada se Sjedinjene Države formalno nisu povukli iz sporazuma, ali se ova odluka predviđala, jer su o tome prije šest mjeseci razgovori vođeni u Bijeloj kući, a na razini Kongresa traju posljednje tri ili četiri godine. Sve što je nedostajalo bila je politička volja koje u Baracka Obame nije bilo, a Trump je to učinio.

Sudeći prema izjavama ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i vodstva ruskog Glavnog stožera, Moskva je već bila spremna za ovaj korak.

U svemu zapravo nema ništa novo. Sjedinjene Države i američki partneri u NATO paktu su redovito optuživali Rusiju za kršenja ovog sporazuma, a kao razlog su naveli razvijanje i uporabu u vojsci projektila dugog dometa 9M729, što bi bilo ime za kopnenu verziju krstarećeg projektila “Kalibar” koji se lansira s mora.

No, ruska vojska je američkim senatorima poslala dokaze u obliku izvješća, kojim se potvrđuje da projektili 9M729 ni u jednom dijelu ne krše odredbe ugovora INF.

3M-54E1 Kalibar

FOTO: ilustracija, krstareća raketa 3M-54E1 Kalibar

Kako je istaknuo načelnik Odjela za obranu Rusije za praćenje provedbe ovog ugovora, Sergej Rižkov, sporazum je prekršen od strane Sjedinjenih Država.

Kako bi testirala elemente sustava proturaketne obrane, američka strana je koristila projektile koji oponašaju širok raspon balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa. To su projektili Hera, MRT, Aries, LV-2, Storm, Storm-2 i MRBM.

“Razvoj i testiranje takvih projektila predstavlja presedan za zaobilaženje ugovora INF, budući da su ovi projektili sposobni nositi oružje izvan dometa koji je ograničen ovim sporazumom”, objašnjava Rižkov u članku objavljenom u svibnju ove godine.

Zapravo, pentagon bez ikakvih zapreka razvija projektile dometa od 500 do 5000 kilometara i svijet sada vraća u doba strepnje i straha od izbijanja nuklearnog rata.

“Izlazak Sjedinjenih Država iz INF ugovora ozbiljno dokida cijeli sustav nuklearne i raketne sigurnosti”, rekao je ruski profesor Odjela za političku znanost Sveučilišta Plehanov i pukovnik rezervi Aleksandar Perendžijev.

Storm Shadow

FOTO: Storm Shadow

Slično kao sad, Sjedinjene Države su dugo ignorirale Ugovor antibalističke raketne prijetnje (ABM) iz 1972. godine, da bi Washington 2001. napokon obavijestio Moskvu o povlačenju iz ovog sporazuma, a od 2002. godine je najvažniji dokument tog razdoblja prestao biti na snazi.

INF ugovor je iz nekog razloga formalno ostao na snazi, ali je logika govorila da će Sjedinjene Države izaći iz njega. Od prvih glasina do odluke Trumpa nije trebalo dugo čekati.

Najvjerojatnije su u Washingtonu bili suzdržani zbog činjenice da grade svoj vlastiti sustav “proturaketne obrane”, a INF je Rusiju sprečavao da razvija mogućnosti nadilaženja tog američkog sustava.

Međutim, ugovor američkoj strani više nije potreban, ne samo u praktičnom smislu, nego i pravno.

Razvoj novih vojnih tehnologija, koje je Vladimir Putin predstavio ovog proljeća, sugerira da Rusija danas vrlo lako može  zaobići američke sustave proturaketne obrane. Stoga su u Washingtonu utvrdili da ga više na moraju poštivati.

Strah od Kine

Američka vojna prisutnost blizu Kine

FOTO: Američke baze na dalekom istoku

Također je važno spomenuti da ovaj sporazum koči SAD u potencijalnom sukobu s Kinom. Naime, Kina i druge sile “nuklearnog kluba”, osim Rusije, nisu dio ovog sporazuma i slobodno mogu razvijati projektile srednjeg i kratkog dometa. Trump je to jasno poručio kada je spomenuo Kinu u svojoj izjavi, ali i ostale, iako se ostali prije svega odnosi na Iran, možda i na Sjevernu Koreju.

U najavi izlaska iz INF ugovora Trump je rekao: “Morat ćemo razviti ta oružja, sve dok Rusija ne dođe k nama, dok nam Kina ne dođe, dok svi ne dođu k nama i kažu: “Uistinu ste mudri i nitko od nas neće razvijati ovo oružje”, ali ako Rusija to radi, i ako Kina to radi, a mi se pridržavamo sporazuma, to je neprihvatljivo.”

Trump i Bolton očito strahuju od Kine, jer su dobro znali da je Rusija razvila i da su u uporabi projektili 9M729.

Bijela kuća i Pentagon su se zabrinuli u travnju ove godine kada je kineska vojska stekla najnovije balističke projektile srednjeg dometa DF-26. Citirajući američke vojne stručnjake, Associated Press je naveo kako raspoređivanjem ove vrste projektila Kina može provesti udare na američke vojne baze na otoku Guam u Pacifiku.

Proteklih godina je Peking mnogo uložio mnogo u istraživanje i razvoj raketne tehnologije, dok Pentagon na Kinu gleda kao na zemlju koja u nuklearnoj sferi treba biti neutralizirana.

Razina nuklearnih postignuća Indije i Pakistana je također ostala i ostaje izvan okvira ugovora INF. Godinu dana nakon što su Gorbačov i Reagan potpisali ugovor INF, Indija je provela prvi uspješan test eksperimentalnog balističkog projektile srednjeg dometa Agni-I (1000 km). Dakle, osim tehničkih i financijskih mogućnosti, New Delhi i Islamabad ništa ne ograničava da ostvare svoje ciljeve i stvore dovoljan arsenal balističkih projektila srednjeg dometa, kako na kopnu tako i na moru.

FOTO: Kineski DF-41

U teoriji, stari sovjetsko-američki ugovor je u području atomske sigurnosti trebao biti model za cijeli “nuklearni klub”.

No, Sjedinjene Države su ga uništile. Ukinuta su pravila kontrole, a na snazi ostaju samo zakoni međusobnog odvraćanja država koje posjeduju nuklearne bojeve glave i sredstva za lansiranje. To stvara određene rizike i za Rusiju.

Ali, barem se tako čini, čak i ova ograničenja su puno veći rizik za SAD, obzirom da je u svađi ili vrši pritisak na cijeli “nuklearni klub”, osim Izraela, koji ne priznaje da posjeduje nuklearna oružja i u tom smislu nije dio nijednog međunarodnog ugovora.

Sjedinjene Države su naposljetku odlučile da se odriču prava da na neki način vežu ruke Rusiji, ali se mogu posvetiti drugim nuklearnim silama, uključujući i “neformalne”, kao što je Sjeverna Koreja. Iran u ovom smislu nije meta, obzirom da nema nuklearna oružja, ali je cilj Trumpova predsjedanja i izraelskog režima prisiliti Teheran da odustane od svog balističkog programa, tako da će bilo kakav međunarodni prijedlog o projektilima srednjeg i kratkog dometa od strane Washingtona, ako ga bude, sigurno uključivati i Islamsku Republiku.

Sada se postavlja pitanje li uopće vrijedno shvaćati Trumpa, koji poziva ne samo Rusiju, nego i Kinu i druge da budu dio nekog novog raketnog sporazuma?

Sudeći po ranijim odlukama Bijele kuće, možda neće biti novih sporazuma. Ova je uprava usvojila “sveobuhvatnu izlaznu strategiju”. Sjedinjene Države su se povukle iz Pariškog klimatskog sporazuma, nuklearnog ugovora s Iranom, Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, preispituju i žele nove oblike odnosa sa saveznicima, partnerima i protivnicima, bez razlike.

Udarac za EU

evropa eu

Drugi cilj izlaska iz ugovora INF je “udarac” američkim europskim saveznicima. Ne treba biti stručnjak za geostrategiju i geopolitiku za zaključiti da će raskid ovog ugovora prisiliti Europljane da se u manje oslanjaju na činjenicu da će Sjedinjene Države u potpunosti voditi brigu o njihovoj sigurnosti. Stoga je nervozna reakcija Berlina, gdje se govori o “katastrofi”, sasvim razumljiva.

Postoji drugi dio priče, a to je pritisak da EU plati američkom vojno-industrijskom kompleksu da proizvede dovoljno “sredstava za odvraćanje ruske prijetnje”. Nakon ruskog odgovora, zemlje EU će ili same morati uspostaviti ravnotežu ili s molbom otići u Bijelu kuću i pitati Trumpa koliko on to novca želi da štiti NATO saveznike.

U biti, Amerikanci će se sada sakriti iza zemalja Europe. Podsjetimo na pritisak Trumpove administracije na države EU od kojih je tražio da povećanje udjela BDP-a za obranu unutar NATO pakta na najmanje 2%.

Nakon što ostanu bespomoćni, europski “partneri” u NATO paktu će biti prisiljeni povećati svoje troškove za obranu na razinu koju zahtijeva Washington i okrenuti se američkim proizvođačima oružja. Stvar je vrlo jednostavna.

Dakle, izlaz iz ugovora INF može biti vjetar u leđa razvoju američkog vojno-industrijskog kompleksa i Trump time ispunjava svoje izborno obećanje koje je dao američkim “kraljevima oružja”.

Povećanje broja radnim mjesta u vojnoj industriji će mu unutar zemlje pomoći da se zaborave bombastična obećanja o ulaganjima 1000 milijardi dolara u prometnu infrastrukturu u Americi, koja danas više nitko ne spominje.

Informacije i psihološki napad na Rusiju su bili znak da se svijet priprema za nešto veliko. Napuštanje sporazuma INF još je jedan korak ka formiranju sustava dugoročnog i sustavnog sučeljavanja s Moskvom. Naravno, to se ne može gledati kao izravne priprema za rat, već jedan od elemenata tog rata i “suzdržavanja Rusije” unutar njezinih granica, dok će rat za “promjenu ponašanja” vlasti u Moskvi, što može značiti samo smjena vlasti, voditi drugim metodama.

49
Ostavite komentar

avatar
10000
 
19 Grupirani komentari
30 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
44 Komentatori
milivojealan fordSavioMiLoradijacija2000 Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Atomsko-biološko-kemijska obrana
Gost
Atomsko-biološko-kemijska obrana

Ma ne postoje “ključni razlozi” nego samo jedan jedni razlog – Amerika planira napasti Rusiju ili ju isprovocirati da Rusija prva napadne. To što ostale nuklearne države nisu dio ovog sporazuma ništa ne znači jer te države nisu na granici Amerike i prema tome joj nisu prijetnja.

Mikojan
Gost
Mikojan

A isprovocirati Rusiju može jednino napadom, ne lažnim, toliko naivni nisu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Trump je, prema navedenom u članku, napravio dobar potez za SAD. Moglo se elegantno i diplomatski riješiti da bude vuk sit i koza cijela. Tako nešto od ovog napuhanog slona u staklarni je previše očekivati. Napravio je na svoj bahati način i to je zeznulo stvar.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM

Atomsko-bioloski blizu si ali ipak ti je izjava pogresna. Americi sigurno nije prva opcija direktan vojni napad na Rusiju. Americki plan je skinuti Putina i postaviti vazalsku vlast i u Rusiji kao i u drugim drzavama. Onda bi uslijedila “demokratska privatizacija” to jest pljacka resursa i preuzimanje svih vaznijih firmi. Zadnji korak bi bio cjepanje Ruske federacije na bar 3-4 jedinice koje bi onda lako drzale pod kontrolom i nebi nikad vise im predstavljale prijetnju u njihovoj hegemonistickoj politici. Onda bi 90% naroda postalo ekonomsko roblje koje bi zaradjivalo tek toliko da se prehrani a gazde bi ubirali profit Drzava bi bila zaduzena tako da bi i buduce generacije bile osudjene na ekonomsku robiju. Sva ova sila sankcija nije uperena protiv Ruskog proracuna direktno jer Rusi sa svvojim sirovinama mogu relativno bez vecih problema odrzavat proracun. Sankcije su uperene protiv Ruskog naroda. Oni zele izazvati nestasicu nekih roba i poskupljenje zivota obicnih ljudi da bi onda kanalisali to nezadovoljstvo u neku revoluciju da skinu Rusku legalnu vlast. Sad se radi najvise na tome. Uz to vidimo i pripreme za drugu fazu ako prva omane. Druga faza je bioloski napad. Tek ako i to omane ide treca faza a to je direktan vojni napad. Jedino sto si u pravu je da oni zele isprovocirat Rusiju tako da je mogu medijski predstavit kao glavnog krivca za globalni rat. Rat je izgledan u buducnosti ali tek ako ove druge opcije omanu. Znaci imamo vjerovatno jos bar 2-3 godine ovih pokusaja drugih metoda jer sumnjam da ce Putin napraviti gresku u koracima. Ipak za 2-3 godine mozda se dogodi i false flag pa da imaju izgovor za napad jer vrijeme svakako radi protiv hegemonista a za Ruse.

MiLo
Gost
MiLo

Slazem se “OBICNOSAMOCITAM” prvo se ide na ekonomsko iscrpljivanje kosta to i USA ali to je vec oprobani sistem kao i protiv SSSR-a dok ne dodje neki novi Gorbacov i potpise kapitulaciju.Rat nije opcija barem ne trenutno i ima dosta jos metoda iscrpljivanja protivnika a kako ce se pokazati Rusija ostaje da se vidi.

Spock
Gost
Spock

Mislim da je u stvari vrlo jednstavno – Rusi su previše napredni u raketnim sustavima najnovije generacije pa ćemo mi lijepo umjesto kvalitete ići na kvanitetu i napraviti hrpu raketa srednjeg dometa. Nešto kao Izralski Iron dome vs. 100.000 Hezbolah raketa..

velebit2
Gost
velebit2

Usa se sprema na konačni obračun sa Rusima.

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic

Ne daj Boze !!!

kiki
Gost
kiki

Željr bankara su jedno, a spremnost i mogućnosti vojske drugo….

opet ja
Gost
opet ja

Pa u slučaju rata USA i zapad su u mnogo lošijoj situaciji. Prvo, Rusi imaju odavno razvijene sisteme PVO kojima mogu da obaraju balističke rakete i tu su mnoooogo odmakli od celog zapada. Drugo, Rusija je izgradila mnoštvo nuklearnih skloništa za stanovništvo, velike i bitne industrijske kapacitete je smestila duboko u Ural. Treće, razvili su i nove sisteme oružja kojima mogu bez problema da probiju odbranu zapada. Četvrto, na zapadu je stanovništvo prilično nepripremljeno za katastrofu, dovoljno je da padne nekoliko nuklearki na gradove i oni nestaju u nastupajućem haosu. Peto, ruske kopnene trupe će u roku od 10-15 dana da osvoje sve teritorije do Atlantika, tako da te rakete srednjeg dometa neće imati odakle da budu ispaljene…

ray
Gost
ray

Kakvih 10-15 dana, evropa nestaje za 24h najvise u tom crnom scenariju…

Mikojan
Gost
Mikojan

@ray, nije mislio spaljena zemlja već osvojena, do kad čižma pješadinca ne gazi po zemlji, ista nije osvojena.

Vutra
Gost
Vutra

gluposti…
rusi će vratiti vrlo jako na bilo kakve zajebancije što rezultira definitivno katastrofom svjetskih razmjera….

ono što je rusima na ruku je ogromna površina jako slabo naseljena tak da zapad jednostavno nema ciljeva za gađati izuzev ako neidu na plansko zagađivanje cijelog prostora, rezultat je da je cijela zemlja neprikladna za normlan život tak da bez obzira na rezultat nema pobjednika

shumadinac
Gost
shumadinac

Mediji puni bombastičnih naslova: “katastrofa, nuklearni rat sve bliži…” a osim izjave Trampa na terenu se ništa nije promenilo. I jedni i drugi i treći, četvrti… razvijaju sve moguće oružje. Za neke je nuklearno preskupo pa razvija biološko.
Dakle, to što će SAD “početi” da razvija zabranjeno oružje nije ništa katastrofalno. Interkontinentalne rakete su više nego dovoljne da nas sve potamane kao buba-švabe. Sama Trampova izjava je dizanje konfrontacije na viši nivo. Mogli su da razvijaju i proizvode to oružje u tišini, i Rusi i Kinezi bi radili isto – i nikom ništa. Problem je što Vašington pre svega želi rast konfrontacije, to je prava katastrofa. Oružja već ima više nego što je potrebno za sve namene, sada je potrebno “topovsko meso”, pre svega psihološko a ne samo prisutno na terenu. To je “oružje” koje Vašington ubrzano razvija.

A za sve kolege koji smatraju da je globalni nuklearni rat već neminovan – i dalje se sve odlično uklapa u moju tezu da će se sve završiti (pa ne bi se moglo reći da je završetak ali će da traje duže vreme) velikim hladnim ratom i maksimalnim odvajanjem Istoka i Zapada. Štaviše, kako vreme prolazi sve je očiglednije da se to sprema. Samo što ovaj put Zapad diže “gvozdenu zavesu”.

Alen
Gost
Alen

Jos se drzis te teorije , ja sam mislio da si je prerastao 🙂 Kolega , ne moze u danasnjem globalnom ekonomskom sistemu da dodje do gvozdene zavjese , mislim moze ako ce zapad da pristane da zivi daleko,daleko ispod danasnjeg standarda koji imaju a to je malo moguce…

shumadinac
Gost
shumadinac

Ja Alene uvek obrazlažem tvrdnje a ti si rekao da “ne moze u danasnjem globalnom ekonomskom sistemu da dodje do gvozdene zavjese” jer bi Zapad lošije živeo. Zašto? Koliko se ja sećam Zapad (obični ljudi na Zapadu) je za vreme Hladnog rata bolje živeo nego danas. Imaće oni opet Indiju kao izvor jeftine radne snage, dobar deo Afrike kao izvor sirovina a neće imati kinesku robu kao konkurenciju pa će zato njihova privreda početi da radi…
Novi Hladni rat je iz ugla američke privrede više nego logičan. Nedostatak logike je bio u prekidanju starog (dakle iz ugla američke privrede) i Tramp sada to ispravlja. Moćnici su shvatili da nema ništa od osvajanja cele planete pa sada učvršćuju položaj tamo gde već vladaju.

Alen
Gost
Alen

Nije to tako jednostavno globalno ekonomski gledano kako si ti napisao ,moras razumjeti da niti kina niti rusija niti istok tj azija nisu ono sto su bili za vrijeme hladnog rata..Niti ekonomski niti ideoloski…To su malo vece velesile danas..
Ukratko ekonomski azija se ujedinjuje i pripast ce pod rusko-kineski ekonomski okvir ,dakle tu nemaju sta da traze , kina ekspresno izbacuje ameriku iz afrike a ni ruski uticaj nije zanemariv..Bliski istok ,srce petrodolara , vec sad polako pruza pogled i na drugu stranu.. Mislis da ce dovijeka da prodaju naftu samo za dolar ?
Evropa kljuc ili vrata prosle gvozdene zavjese bez izvora energije i trzista s istoka moze da igra ping-pong na male s amerikom i da skupa s njima tone dole..
Dakle zapadu bi ostala( mozda ) juzna amerika ( da ne spominjem rusko-kineski uticaj tamo ) i evropa koja bez istoka ne moze da prosperira…

Amerika je za vrijeme prosle gvozdene zavjese za protivnike imala slabasnu kinu i ideolosku rusiju..A pogledaj sada Kine i Rusije. Jedna kinaa danas posjeduje ogromne kolicine americkih obveznica pa danasnja kina moze jednim potezom da izazove probleme americi kakve nisu niti sanjali …
Jos da dodam da se mora uzeti u obzir da li evropa zeli da pristane na tu gvozdenu zavjesu..Kurva je kurva al pare su pare.. A pare su na istoku..

shumadinac
Gost
shumadinac

Najverovatniji tok događaja je sledeći: na samom početku SAD sa Francuskom okupira Afriku. Rusija i Kina imaju veliku vojnu moć ali sumnjam da bi pokrenuli svoje snage da spreče tu okupaciju. SAD će to učiniti dok konfrontacija sa Istokom još nije na tom nivou da bi se ovi odlučili (politička odluka) na suprotstavljanje. Na taj način bi Južna Amerika ostala vojno odsečena i nepristupačna za Rusiju i Kinu.
Sledeća faza je šok terapija za Evropu: “false flag” operacija u kojoj se ubija američki predsednik, baca manja nuklearna bomba, biološko oružje… nešto zaista šokantno zbog čega se niko neće usuditi da postavlja bilo kakva pitanja. To će značiti američke snage na granicama Istoka za 48 sati – i Evropa odsečena (sada uveliko traje borba za definisanje tih granica). Sve je u tajmingu.

A posle… Pa za sve su krivi Kinezi i Rusi.

Alen
Gost
Alen

Sad to nije klasicna ekonomsko-ideolosko-politicka gvozdena zavjesa vec pokusaj vec vidjen u trećem reich sto opet nije iskljuceno takav scenario da se desi..Ima “logiku”.. I onako UN i sva ta “civilizacijska ” dostignuca njima ne znace nista..
Ova druga faza bi bila istinska sok terapija ili bolje receno okupacija evrope… I sam cesto pomislim kako rasporedjivanje,ovo trenutno, snaga na istoku nije usmjereno ka rusiji vec naprotiv prema evropi..

Onda bi termin okupacija bio primjereniji od gvozdene zavjese ili mozda gvozdena zavjesa-u bukvalnom smislu..
Kako god to bi dovelo do raspada zivota kakvog znamo ,zivot bi se odvijao kao mpod okupacijskom diktaturom a narod bi bjezao u slobodni svijet na istok 🙂

Moguc scenario za imperiju u padu… Samo promjeni naziv jer ovo izgleda kao dogadjaj prije gvozdene zavjese a to je treći reich i njihov pokusaj ostvarivanja dominacijee slicnom logikom…

bbbb
Gost
bbbb

Ova ti je dobra Šumi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

voda u ušima. ljudi klepaju po ušima na svakom koraku. konjokradice su kratke pameti ali to je priroda protiv toga nema oružja

Klump
Gost
Klump

Ja sam europski parnter.

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic

Lump in English , izraslina , vrlo adekvatni nick za svakog europskog ” parntera” .

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic

Europska ideja i vrijednosti su oduvijek bile pogubne za nas , jos uvijek mala plemena na brdovitom Balkanu . Mi smo za njih nazadni podanici , niskoristi , dobri samo kao radna snaga ! Rodio sam se i odrastao kao Jugoslaven , dijete sa cetiri nacije i dvije vjere , nikada se nisam , niti cu , osjecao kao Europejac , ja sam Slaven , i ponosan sam na to .
Post Scriptum : Hvala za pluseve , za minuse jos vise 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ko će da plati svu tu kramu? Neće biti nuklearnog rata, jer onda neće biti nikoga. ne znam za proces lansiranja projektila, ali sigurno ne postoje “crveni gumbi” nigdje pa da se mali Baron Trump slučajno u igri nasloni na njega, ili da ga Putinov labrador pritisne šapom . Ovo će netko platiti, a čini mi se mi u EU, kako piše pri kraju. Rusija i Kina ionako stoje u okviru proračuna, iako se za Kinu nikad ne zna koliko su brojke točne.

Alen
Gost
Alen

Evropa je uvjek bila “bojno polje” istoka i zapada…

kiki
Gost
kiki

Nekakvu vojnu svrhu ti ugovori/ nepostojanjr ugovora nemaju. Kako se to kontrolira broj raketa?? A ulaganje u razvoj novih?

Alen
Gost
Alen

“Ruska Državna Duma je već izjavila da Washington svojim djelovanjem svijet gura na rub ponora nuklearnog rata.” . Meni je ovo dosta…

spartak
Gost
spartak

Nije lako Usancima kad imaju glavni grad Jeruzalem svega 1000 km od Irana! Pljucomet za rakete srednjeg dometa.

Croatia
Gost
Croatia

Ako Jenkins izadu i ugovora Rusi bi trebali čitav svoj nuklearni arsenal usmjerit isključivo na ameriku i engleze , pa ako dode do obračuna da budu sigurni da kod ovih neće ostat kamen na kamenu. Ne treba trošit rakete na naivne poljake,rumune oni i onako nisu bitni.

Savio
Gost
Savio

Nista se ne brini
ima Rujo dovoljno nuklearki za sve njih zajedno.
Strateake nuklearne snage su za USA i VB, a takticke nuklearne snage za sve ostale.

Takticku nuearnu bombu moze da nosi i najobicniji bombarder poput Su34, Iskander, Kalibar
Kindzal, krstareci projektil X102, i mnogi drugi obrasci oruzja.
A ako dodje do definitivnog raskidanja ovog ugovora
onda ce Rusiji biti razrjesene ruke da proizvodi niz projektila srednjeg dometa kopnenog baziranja, svaki sa mogucnoscu da nosi nuklearnu bojevu glavu.

radijacija2000
Gost
radijacija2000

Ne pratim baš sve ovo oko INF ugovora, ali jedna mi stvar nije jasna : šta sprečava projektil dugog dometa od recimo 8.000 km da padne na daljinu od recimo 3.000 km ? Mislim, ako imaš projektil dugog dometa, onda sa time imaš i projektil kratkog i srednjeg dometa, a obrnuto ne vredi. Ćemu onda ovolika drama oko ovog INF dogovora ?

shumadinac
Gost
shumadinac

Skupo. Rusi odavno modifikuju artiljerijska oruđa da budu u mogućnosti da iznacuju nuklearne projektile snage do 2 kilotona na daljino do 20 km.

Savio
Gost
Savio

Ne sprijecava ga nista osim cjene i kolicine/dragocjenosti samog ICBMa.

Projektili dugog interkontinentalnog dometa, to jest ICBMovi sa 10 000+ kilometara dometom su strateska oruzja za nuklearni obracun SADa sa Rusima i Rusa sa SADom.

Takodje tu su i SLBMovi sa podmornica sa slicnim dometom.

Zatim postoje razni krstareci projektili koji se lansiraju sa vode,
ispod vode i iz vazduha, a koji nisu ograniceni tim ugovorom.
Pa tako recimo rusko kratareci projektil X102 lansiran sa strateskih bombardera ima domet po razlicitim izvorima od 4500-5500 kilometara. Rekorder po dometu u svojoj klasi.
Tomahavk ilo Ruski Kalibar koji se lansiraju sa podmornica ili brodova imaju domet ~2500 Km.

Ruski hiperaonicni Kindzal sa dometom od 2000 Km. A nosi ga najbrzi borbeni avion u aktivnoj upotrebi Mig31 sa dometom od 3000 Km bez dodatnog dopunjavanja gorivom.

Dakle, ugovor ogranicava samo proizvodnju projektila kopnenog baziranja, od 500+ do 5500Km.

A bez tog ugovora, pojavice ae prostor za kreiranje i proizvodnju mnostva tih projektila u toj kategoriji, koji niau tako skupi i tako dragocjeni kao ICBMovi, a koji se mogi koristiti i kao konvencionalna, a ne samo kao nuklearna oruzja.

Na primjer Iskander sa dometom od 500 Km moze da nosi konvencionalnu ili nuklearnu glavu.
Domet Iskandera je zbog ugovora ogranicen na 500Km, a bez ugovora domet Iskandera se lako produzava na preko 1000Km pa i vise.

Dakle, SAD i Rusija imaju mogucnost da pogode bilo koju tacku na planeti, ne samo sa ICBMovima koji se cuvaju kao strateska oruzja,
vec i sa nizom drugih platformi lansiranih sa brodova
podmornica, i iz vazduha.

Sa tim sto sa ukidanjem ovog ugovora, doci ce do masovne proizvodnje raketa srednjeg dometa sa kopnenim baziranjem, koje su i mnogo jeftinije od ICBMova, a cak i od drugih platformi, te je samim tim rizik od eskalacije povecan
jer se moze desiti da SAD instalira takve sisteme negdje u Evropi, Rusija ce iste takve da instalira unutar svoje zemlje ali usmjerene ka Evropi i NATO zemljama i NATO bazama, ali vrlo moguce i na Kubi, ili negdje u J. Americi u slucaju da Ameri postave takve sisteme u I. Evropi, sto bi bila znacajna prijetnja po Rusiju zbog blizine, pa bi i Rusija mogla da se kao i prije u takvoj situaciji, odluci za slanje takvih sistema na Kubu.

Ovaj ugovor je upravo sprijecavao takav razvoj situacije.
Jer ICBMovi nemaju potrebu da se postavljaju blizu protivnika, sa obzirom na ogromni domet, te samim tim ostavljaju relativno dovoljno vremena protivniku u slucaju lansiranja da razmisli o svom odgovoru.

A projektil lansiran iz Kube na Ameriku ili iz Poljske na Rusiju ne ostavlja mnogo vremena, pa je samim tim i nervoza veca, i sanse za pogresnu procjenu situacije su vece, sanse za eskalaciju su vece, itd…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Ima jedna raketa sa oznakom R-36M2 koja i poslije 50 godina od uvođenja u uporabu, i dalje ima zastrašujuću razornu moć. U svoje vrijeme je natjerala američke čelnike da sjednu za pregovarački stol i tako su nastali sporazumi START 1 i 2. Vojvoda ili SS-18 Satan, kako je klasificira NATO, duga je preko 30 m, ima masu od 209 tona, može se kretati po putanji latiničnog slova „S“. Vrlo je precizna i može prodrijeti do američkih raketnih silosa i uništiti ih, iako su ova spremišta posebno ojačana kako bi mogla izdržati udarni val od 300 psi (2,07 MPa). Silos raketa R-36M2 sposoban je izdržati udar od čak 6000 psi (41,37 MPa).
Činjenica da Vojvoda može doprijeti do američkih strateških raketnih kompleksa SAD, poznata je kao ”prozor ranjivosti” (window of vulnerability).
Od 308 lansirnih silosa za Vojvodu, koliko ih je bilo 1991. SSSR je zadržao 154, a SAD je povukao svoje strateške rakete iz Europe (START 1). START-2 je ciljao na to da se Vojvoda potpuno povuče iz uporabe, ali ovaj sporazum nikada nije stupio na snagu i Vojvode su preživjele do današnjih dana (uz tehnička poboljšanja).
Kako se odnosi sa SAD pogoršavaju, a NATO se približava ruskim granicama, to je na kraju ispalo vrlo isplativa okolnost za Rusiju. Amerikanci su tražili od Ukrajine da prekine daljnju suradnju sa Rusijom u vezi održavanja ovih raketnih sustava. Naime Vojvode su proizvod ukrajinskog konstruktorskog biroa ”Južno” u ondašnjem SSSR-u. Nekadašnji zapovjednik Strateških raketnih snaga Viktor Ešina je izjavio da ukrajinska poduzeća ”u najvećoj mjeri opstaju zbog novca koji Rusija plaća za radove na održavanju raketnih sustava.” ”Postojeće ekonomske veze su važne, bez obzira na to tko je na vlasti u Ukrajini.” Ali pritisak SAD na Ukrajinu je rastao i onda se dogodilo da je Udruga američkih znanstvenika (FAS) izašla sa tvrdnjom da ”ruska poduzeća održavaju sustave R-36M2 koji su trenutno u upotrebi”. Bilo kako bilo Sotona još nije odigrala do kraja svoju ulogu zastrašivanja i odvraćanja. Izgleda da će ostati u naoružanju do 2040.g. iako uskoro treba dobiti naslijednika. Rusija se nalazi u završnoj fazi testiranja i bliži se uvođenje u naoružanje nove ICBM RS-28 SARMAT. A to tek treba biti zvijer.

radijacija2000
Gost
radijacija2000

Dakle, te rakete sa dometom do 5.000 km Rusima ne trebaju za gađat nuklearne silose u SAD, nego trebaju Amerikancima da iz Evrope gađaju Rusiju. Sa time su Rusi u gorem položaju, pa ono blebetanje Trampa da su Rusi prvi prekršilu ugovor ne stoji. Ako se ne poštuje dogovor ugroženi su Rusi i Evropa i to svako sa pola mozga može skužit. Ne znam kako im samo tako lako polazi od ruke da obare evropsku javnost. Zar nema netko u Evropi da pokrene debatu oko ovoga ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Njemačka smatra da je odluka američkog predsjednika katastrofalna. Njemačka smatra puno toga, ali…….
Ako čovjek zna da se u Njemačkoj nalazi oko 70.000 – 80.000 stranih vojnika, sa infrastrukturom, tehnikom, itd. onda elementarna logika govori da se radi o okupiranoj zemlji. Bez obzira kako to PR maheri nazivali. Pa ako takva zemlja vedri i oblači u EU, neki zdravorazumski zaključak se nameće sam po sebi.
P.S.
Kolika količina mozga je potrebna da čovjek svari priču da se zbog obrane od S. Koreje i Irana, proturaketna obrana stacionira u Poljsku i Rumunjsku?
To nije ni uvreda zdravog razuma. To je pi*anje u mozak.
Ostavljanje napojnice konobaru na Islandu, e to se smatra uvredom

Savio
Gost
Savio

Naravno da su raketama srednjeg dometa ugrozeni najvise Evropa i Rusija u slucaji da se takve rakete rasporede samo u Evropi i Rusiji.

Ali nije iskljucena ni opcija da u slucaju da Amerika rasporedi takve rakete u Evropi da ih i Rusija rasporedi opet na Kubi ili negdje u J. Americi.
U tom slucaju bi ugrozene bile i SAD od takvih raketa.

bbbb
Gost
bbbb

Svakom upučenijem u geopolitiku je jasno da je ovo zvanični početak naoružavanja nukleusom pred prestojeći bobrok krešendo treći po redu ono zvanićno a nezvanićno bog te pita koji do sada od strane tame.

bbbb
Gost
bbbb

Dva statusa 6 u San Diego i Norfolk i jedan kompletan Vojvoda u Jelouston i baj baj ciokauboji za sva vremena, žao mi indijanaca.

Ivo
Gost
Ivo

Subaru, Indijanci su i tako manje više istrebljeni do kraja, njihovi nasljednici su samo sjenke onih originalnih slobodnih ljudi, tako da bi njima odlazak u Vječna lovišta skratio patnje i ujedinio ih sa predacima.

Ivo
Gost
Ivo

Šumadinac je dao odličan komentar i vjerovatno pogodio u sridu. Bitan dio priče koja se prodaje stanovništvu tzv. demokratskog zapada je da je njihov način života i društveno uređenje najbolje, i to je jedna od glavnih stvari koja drži ovce na okupu. Jednostavno smatraju da nigdje ne postoji bolje i da je stoga iluzorno zahtijevati neke korjenite promjene, jer svugdje drugdje je ionako gore.

Onog momenta kad bi se ovcoizirani građani tzv. demokratskog zapada počeli suočavati sa stvarnosti u kojoj rusi i kinezi žive bolje od njih, voze bolje automobile, imaju veći standard i slično, došlo bi do masovnih pobuna i traženja promjena.

Iz tog razloga, vladari zapada će ići na kartu totalnog odvajanja od ostatka svijeta koji neće oni kontrolirati, protok informacija biti će onemogućen, i ovcama će se i dalje prodavati priča kako je kod njih super, a tamo negdje jad i bijeda, s tim da su tamo na vlasti zli manijaci s kojima nema dijaloga.

Uostalom, takav razvoj situacije predvidio je još i Orwell.

Normalno, sve bi se to dalo riješiti preventivnim nuklearnim udarom od strane Rusije, izvedenim brzo i nemilosrdno, nakon čega bi svijet postao bolje mjesto.

bbbb
Gost
bbbb

Ako rus vodi ruse udarit će prvi preventivno da ruse spasi novog pogroma kojim im spremaju. Ako ruse vodi onaj koji nije rus samo gledaj………..

Savio
Gost
Savio

Ako idiot, genocidalan um i samoubica vodi Ruse
udarice prvi.
Ako pravoslavni hriscanin – Rus, covjek mira, vodi Rusiju, on ce uciniti sve sto moze da do takvog ludila ne dodje.

Eto ispravio sam za tebe bbbb-subaru.

radijacija2000
Gost
radijacija2000

Da, sve bi bilo u redu u tom slučaju osim jedna “mala sitnica” – a to je da će nedugo posle ruskog preventivnog nuklearnog napada i sama Rusija biti peplosana. Zašto misliš da na ruski nuklearni napad SAD i ostale NATO članice ne bi odgovorile istom mjerom ? Od toga koristi može imati samo neko treći, kao na primer Kinezi . Nuklearno oružje može služiti samo za strateško zastrašivanje i toliko ! Osim, ako neke psihopate ne odluče da se treba uništiti čitava Zapadna Civilizacija (tu ubrajam i Rusiju i Južne Slavene).

bbbb
Gost
bbbb

nosferatu još nije prešao na vojnu proizvodnju a trebao je poslije govora u Minhenu………………..čeka godoa nosonju valjda…………

Savio
Gost
Savio

Pa Rusija nije u ratu u pravom smislu te rijeci jos uvijek
pa je prelazak industrije na vojnu proizvodnju u vrijeme mira besmislen, i stetan po Rusiju, njenu ekonomiju, drustveni mir i bezbjednost.

Rusija ima vise nego dovoljno strateskog oruzja da unisti svakog protivnika.
Rusija razvija tehnoloski revolucionarno nova strateska oruzja
poput Avangarda, Kindzala, Posejdona i ostalih, i to je jedini razuman i logican put.

alan ford
Gost
alan ford

ključni razlozi su to, što je ciohahazarska duboka država Trumpa privezala na uzicu i ona ga tjera na ovakve postupke. To je čak, nehotice priznaio i dopisnik njemačke državne TV ARD iz SAD-a, koji je rekao otprilike ovako: zna se da Trump ima dobre odnose sa Putinom, ali njegovi (Trumpovi) savjetnici su ga natjerali na ovo.
Glavni savjetnik za nacionalknu sigurnost, John Bolton je ono što se u mafiji naziva “consigliere”, onaj koji izvršava zadatke za ciohazarske neokonose. Bolton i sam pripada ratnohuškačim ciionističkim neokonsima, bio je član organizacije PNAC/FPI- glavne organizacije ciohazarskih nekonosa, koju vode ciohazari William Kristol i Robert Kagan (muž Victorie Nuland, koja je zajedno sa Sorosem, 2014. u Kijevu vukla konce u svrgavanju Janukoviča). Bolton pripada takozvanim “nežidivskim cionistima”, kao i Bush i Clintonovi i kao Johm McCain i Lindsay Graham. Ovaj izraz “nežidovski cionist” doista postoji.

Mogli smo vidjeti više puta u zadnje 2 godine odkada je Trump na vlasti, dva lica Trumpa, odnosno dva Trumpa. “Trumpa broj 1”, stvarnog Trumpa, koji katada, većinom preko tvitera zastupa svoje vlastite stavove i Trumpa broj 2, kojega duboka država drži na uzici, pa mu naredi, što mora reći. Stvarni Trump se više puta pozitivno izjašnjavao o Putinu i Rusiji, ali onda se onaj “drugi Trump” pod prijetnjom duboke države, ispričavao zato što se pozitivno izjasnio o Putinu, pa je onda ponekad grmio protiv Rusije i Putina, i tu se vidjelo iz aviona, da je Trump prislijen katkad na takve izjave da zadovolji gazde iz duboke države. Ja vjerujem da je onaj stvarni Trump, doista želio borbu protiv ISIL-a u Siriji i suradnju sa Rusijom, ali onaj “drugi Trump”, na uzici duboke države, je morao odustati od tih prvotnih planova i nekoliko puta je morao narediti bombardiranje sirijske armije zbog “napada kemijskim oružjem” i nekoliko puta je grmio protiv Asada. Sjetimo se, ono kada je Trump prije godinu i pol, izjavio da se SAD treba povući iz Sirije, mediji duboke države su na njega osuli paljbu, i odmah nakon tiga, gle čuda, desio se onaj prvi inscenirani “napad kemijskim oružjem” ,nakon kojega je Trump bio prisiljen bombardirati bazu sirijske armije. U američkim neovisnim medijima se šuškalo, da mu mu je njegov hazarski zet Kushner naredio da bombardira u Siriji.
Očito je da su Trumpu maknuli sve one ljude, iz njegovog stožera, koji su bili za suradnju sa Rusijom, kao Bannon i Flynn, i nametnuli mu cioinističke slugane kao Bolton, Mattis ili Pompeo.

milivoje
Gost
milivoje

nije problem u raketama i nuklearnim glavama vec u ljudima i zasto bi ratovali bilo kako nato odnosno usa i rusija ili kina? treba jasno reci a to se precutkuje da zapad zeli da pokori rusiju i domogne se svog sibirskog i ostalog bogatstva rusije. to je jedini razlog sto se zvecka oruzijem. zelja da se rusija osvoji i pokori . a onda krece blagostanje, nevidjeno!!! takve zelje su mnogi imali i nisu bas dobro prosli. i napoleon i hitler su tuceni do nogu.to ceka i amerikance, evropa sem britanaca i poljaka bila bi neutralna, najverovatnije. jer zna kako bi prosla.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik