fbpx

ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima

Donald Trump - relokalizacija poduzeća

Američki predsjednik Donald Trump, koji je poslušao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma s Rusijom o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, koji je 30 godina bio stup europske sigurnosti, suočava se s valom kritika iz Europe, dijelom i Rusije, a podršku Washingtonu daje jedino London.

No, postavlja se pitanje koji je pravi razlog za povlačenje iz sporazuma, jer Bijela kuća dobro zna da Rusija nije prekršila ugovor. Osim toga, nije predočila nikakve dokaze kojima bi potkrijepila svoje tvrdnje. S druge strane, američka vojska je svojom praksom pokazala da odavno ne poštuje odredbe sporazuma INF, posebice nakon raspoređivanja vertikalnih sustava lansiranja projektila Mk-41 u bazi u Deveselu u Rumunjskoj, koji se mogu koristiti i za nuklearne projektile.

Savjetnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost John Bolton se suočio s pitanjem “što da se radi”? Donio je odluku da se izađe iz sporazuma koji obuzdava američke raketne ambicije.

Kao argument su navedene aktivnosti Rusije, ali se Trump sam odao, “kada je izjavio kako u SAD trebaju doći Rusi, Kinezi i “ostali”, te reći kako su Amerikanci mudri i da ni oni više neće razvijati ta oružja”. Ubacivanje Kine i “ostalih” u kontekst priče oko ovog vrlo opasnog poteza zapravo otkriva nemoć Bijele kuće i Pentagona da zadrži rastuću vojnu moć Kine i da se svijet nagovori na vrši pritisak na Iran da odustane od svog balističkog programa. Rusije je ovdje, kao najveća vojna sila iz “odmetničke trojke”, samo izgovor za donošenje ove odluke, koja još nije službena, ali nema sumnje da će biti.

Odluka Washingtona o povlačenju iz ugora INF je “katastrofalnom” nazvana čak i u Berlinu. Zašto je sada Bijela kuća trebala raskinuti najvažniji sporazum s Rusijom i možemo li očekivati novi sporazum kojeg je Trump spominjao?

Povlačenje Washingtona iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) bi bio vrlo opasan korak, izjavio je u nedjelju zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Ako se Sjedinjene Države jednostrano povuku iz međunarodnih sporazuma, Rusija će poduzeti mjere odmazde, uključujući vojne, iako se nadamo da do toga neće doći”, upozorio je Rjabkov.

Tako je Moskva reagirala na riječi predsjednika Donalda Trumpa, a očito će ove riječi biti jedna od “vrućih tema” tijekom razgovora s američkim tajnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, koji u nedjelju stiže u Moskvu.

VLS MK-41 rakete
FOTO: ilustracija, VLS MK-41 sa raketama

“Sigurno je da će nakon posljednjih izjava biti potrebno pojašnjenje američke strane”, izjavio je tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Indikativno je da nije samo Moskva reagirala na Trumpovu najavu. Njemačka smatra da je odluka američkog predsjednika katastrofalna, izjavio je državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Niels Annen. Velika Britanija, američki saveznik, poduprla je Washington, ali je istodobno izrazila žaljenje zbog poništenja ugovora. I posljednje, vodstvo NATO pakta u Bruxellesu je nediplomatski i bez ikakvih dokaza “odgovornost” za Trumpovu odluku prebacilo na Rusiju.

U stvari, SAD trenutno razaraju najvažniji element svjetske sigurnosti u proteklih 30 godina, sporazum kojeg su Sjedinjene Države i SSSR potpisali na kraju Hladnog rata. Ruska Državna Duma je već izjavila da Washington svojim djelovanjem svijet gura na rub ponora nuklearnog rata.

Do sada se Sjedinjene Države formalno nisu povukli iz sporazuma, ali se ova odluka predviđala, jer su o tome prije šest mjeseci razgovori vođeni u Bijeloj kući, a na razini Kongresa traju posljednje tri ili četiri godine. Sve što je nedostajalo bila je politička volja koje u Baracka Obame nije bilo, a Trump je to učinio.

Sudeći prema izjavama ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i vodstva ruskog Glavnog stožera, Moskva je već bila spremna za ovaj korak.

U svemu zapravo nema ništa novo. Sjedinjene Države i američki partneri u NATO paktu su redovito optuživali Rusiju za kršenja ovog sporazuma, a kao razlog su naveli razvijanje i uporabu u vojsci projektila dugog dometa 9M729, što bi bilo ime za kopnenu verziju krstarećeg projektila “Kalibar” koji se lansira s mora.

No, ruska vojska je američkim senatorima poslala dokaze u obliku izvješća, kojim se potvrđuje da projektili 9M729 ni u jednom dijelu ne krše odredbe ugovora INF.

3M-54E1 Kalibar
FOTO: ilustracija, krstareća raketa 3M-54E1 Kalibar

Kako je istaknuo načelnik Odjela za obranu Rusije za praćenje provedbe ovog ugovora, Sergej Rižkov, sporazum je prekršen od strane Sjedinjenih Država.

Kako bi testirala elemente sustava proturaketne obrane, američka strana je koristila projektile koji oponašaju širok raspon balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa. To su projektili Hera, MRT, Aries, LV-2, Storm, Storm-2 i MRBM.

“Razvoj i testiranje takvih projektila predstavlja presedan za zaobilaženje ugovora INF, budući da su ovi projektili sposobni nositi oružje izvan dometa koji je ograničen ovim sporazumom”, objašnjava Rižkov u članku objavljenom u svibnju ove godine.

Zapravo, pentagon bez ikakvih zapreka razvija projektile dometa od 500 do 5000 kilometara i svijet sada vraća u doba strepnje i straha od izbijanja nuklearnog rata.

“Izlazak Sjedinjenih Država iz INF ugovora ozbiljno dokida cijeli sustav nuklearne i raketne sigurnosti”, rekao je ruski profesor Odjela za političku znanost Sveučilišta Plehanov i pukovnik rezervi Aleksandar Perendžijev.

Storm Shadow
FOTO: Storm Shadow

Slično kao sad, Sjedinjene Države su dugo ignorirale Ugovor antibalističke raketne prijetnje (ABM) iz 1972. godine, da bi Washington 2001. napokon obavijestio Moskvu o povlačenju iz ovog sporazuma, a od 2002. godine je najvažniji dokument tog razdoblja prestao biti na snazi.

INF ugovor je iz nekog razloga formalno ostao na snazi, ali je logika govorila da će Sjedinjene Države izaći iz njega. Od prvih glasina do odluke Trumpa nije trebalo dugo čekati.

Najvjerojatnije su u Washingtonu bili suzdržani zbog činjenice da grade svoj vlastiti sustav “proturaketne obrane”, a INF je Rusiju sprečavao da razvija mogućnosti nadilaženja tog američkog sustava.

Međutim, ugovor američkoj strani više nije potreban, ne samo u praktičnom smislu, nego i pravno.

Razvoj novih vojnih tehnologija, koje je Vladimir Putin predstavio ovog proljeća, sugerira da Rusija danas vrlo lako može  zaobići američke sustave proturaketne obrane. Stoga su u Washingtonu utvrdili da ga više na moraju poštivati.

Strah od Kine

Američka vojna prisutnost blizu Kine
FOTO: Američke baze na dalekom istoku

Također je važno spomenuti da ovaj sporazum koči SAD u potencijalnom sukobu s Kinom. Naime, Kina i druge sile “nuklearnog kluba”, osim Rusije, nisu dio ovog sporazuma i slobodno mogu razvijati projektile srednjeg i kratkog dometa. Trump je to jasno poručio kada je spomenuo Kinu u svojoj izjavi, ali i ostale, iako se ostali prije svega odnosi na Iran, možda i na Sjevernu Koreju.

U najavi izlaska iz INF ugovora Trump je rekao: “Morat ćemo razviti ta oružja, sve dok Rusija ne dođe k nama, dok nam Kina ne dođe, dok svi ne dođu k nama i kažu: “Uistinu ste mudri i nitko od nas neće razvijati ovo oružje”, ali ako Rusija to radi, i ako Kina to radi, a mi se pridržavamo sporazuma, to je neprihvatljivo.”

Trump i Bolton očito strahuju od Kine, jer su dobro znali da je Rusija razvila i da su u uporabi projektili 9M729.

Bijela kuća i Pentagon su se zabrinuli u travnju ove godine kada je kineska vojska stekla najnovije balističke projektile srednjeg dometa DF-26. Citirajući američke vojne stručnjake, Associated Press je naveo kako raspoređivanjem ove vrste projektila Kina može provesti udare na američke vojne baze na otoku Guam u Pacifiku.

Proteklih godina je Peking mnogo uložio mnogo u istraživanje i razvoj raketne tehnologije, dok Pentagon na Kinu gleda kao na zemlju koja u nuklearnoj sferi treba biti neutralizirana.

Razina nuklearnih postignuća Indije i Pakistana je također ostala i ostaje izvan okvira ugovora INF. Godinu dana nakon što su Gorbačov i Reagan potpisali ugovor INF, Indija je provela prvi uspješan test eksperimentalnog balističkog projektile srednjeg dometa Agni-I (1000 km). Dakle, osim tehničkih i financijskih mogućnosti, New Delhi i Islamabad ništa ne ograničava da ostvare svoje ciljeve i stvore dovoljan arsenal balističkih projektila srednjeg dometa, kako na kopnu tako i na moru.

ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima 1
FOTO: Kineski DF-41

U teoriji, stari sovjetsko-američki ugovor je u području atomske sigurnosti trebao biti model za cijeli “nuklearni klub”.

No, Sjedinjene Države su ga uništile. Ukinuta su pravila kontrole, a na snazi ostaju samo zakoni međusobnog odvraćanja država koje posjeduju nuklearne bojeve glave i sredstva za lansiranje. To stvara određene rizike i za Rusiju.

Ali, barem se tako čini, čak i ova ograničenja su puno veći rizik za SAD, obzirom da je u svađi ili vrši pritisak na cijeli “nuklearni klub”, osim Izraela, koji ne priznaje da posjeduje nuklearna oružja i u tom smislu nije dio nijednog međunarodnog ugovora.

Sjedinjene Države su naposljetku odlučile da se odriču prava da na neki način vežu ruke Rusiji, ali se mogu posvetiti drugim nuklearnim silama, uključujući i “neformalne”, kao što je Sjeverna Koreja. Iran u ovom smislu nije meta, obzirom da nema nuklearna oružja, ali je cilj Trumpova predsjedanja i izraelskog režima prisiliti Teheran da odustane od svog balističkog programa, tako da će bilo kakav međunarodni prijedlog o projektilima srednjeg i kratkog dometa od strane Washingtona, ako ga bude, sigurno uključivati i Islamsku Republiku.

Sada se postavlja pitanje li uopće vrijedno shvaćati Trumpa, koji poziva ne samo Rusiju, nego i Kinu i druge da budu dio nekog novog raketnog sporazuma?

Sudeći po ranijim odlukama Bijele kuće, možda neće biti novih sporazuma. Ova je uprava usvojila “sveobuhvatnu izlaznu strategiju”. Sjedinjene Države su se povukle iz Pariškog klimatskog sporazuma, nuklearnog ugovora s Iranom, Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, preispituju i žele nove oblike odnosa sa saveznicima, partnerima i protivnicima, bez razlike.

Udarac za EU

evropa eu

Drugi cilj izlaska iz ugovora INF je “udarac” američkim europskim saveznicima. Ne treba biti stručnjak za geostrategiju i geopolitiku za zaključiti da će raskid ovog ugovora prisiliti Europljane da se u manje oslanjaju na činjenicu da će Sjedinjene Države u potpunosti voditi brigu o njihovoj sigurnosti. Stoga je nervozna reakcija Berlina, gdje se govori o “katastrofi”, sasvim razumljiva.

Postoji drugi dio priče, a to je pritisak da EU plati američkom vojno-industrijskom kompleksu da proizvede dovoljno “sredstava za odvraćanje ruske prijetnje”. Nakon ruskog odgovora, zemlje EU će ili same morati uspostaviti ravnotežu ili s molbom otići u Bijelu kuću i pitati Trumpa koliko on to novca želi da štiti NATO saveznike.

U biti, Amerikanci će se sada sakriti iza zemalja Europe. Podsjetimo na pritisak Trumpove administracije na države EU od kojih je tražio da povećanje udjela BDP-a za obranu unutar NATO pakta na najmanje 2%.

Nakon što ostanu bespomoćni, europski “partneri” u NATO paktu će biti prisiljeni povećati svoje troškove za obranu na razinu koju zahtijeva Washington i okrenuti se američkim proizvođačima oružja. Stvar je vrlo jednostavna.

Dakle, izlaz iz ugovora INF može biti vjetar u leđa razvoju američkog vojno-industrijskog kompleksa i Trump time ispunjava svoje izborno obećanje koje je dao američkim “kraljevima oružja”.

Povećanje broja radnim mjesta u vojnoj industriji će mu unutar zemlje pomoći da se zaborave bombastična obećanja o ulaganjima 1000 milijardi dolara u prometnu infrastrukturu u Americi, koja danas više nitko ne spominje.

Informacije i psihološki napad na Rusiju su bili znak da se svijet priprema za nešto veliko. Napuštanje sporazuma INF još je jedan korak ka formiranju sustava dugoročnog i sustavnog sučeljavanja s Moskvom. Naravno, to se ne može gledati kao izravne priprema za rat, već jedan od elemenata tog rata i “suzdržavanja Rusije” unutar njezinih granica, dok će rat za “promjenu ponašanja” vlasti u Moskvi, što može značiti samo smjena vlasti, voditi drugim metodama.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
49 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Atomsko-biološko-kemijska obrana
Gost
Atomsko-biološko-kemijska obrana
2 godine prije

Ma ne postoje “ključni razlozi” nego samo jedan jedni razlog – Amerika planira napasti Rusiju ili ju isprovocirati da Rusija prva napadne. To što ostale nuklearne države nisu dio ovog sporazuma ništa ne znači jer te države nisu na granici Amerike i prema tome joj nisu prijetnja.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

A isprovocirati Rusiju može jednino napadom, ne lažnim, toliko naivni nisu.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Trump je, prema navedenom u članku, napravio dobar potez za SAD. Moglo se elegantno i diplomatski riješiti da bude vuk sit i koza cijela. Tako nešto od ovog napuhanog slona u staklarni je previše očekivati. Napravio je na svoj bahati način i to je zeznulo stvar.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Atomsko-bioloski blizu si ali ipak ti je izjava pogresna. Americi sigurno nije prva opcija direktan vojni napad na Rusiju. Americki plan je skinuti Putina i postaviti vazalsku vlast i u Rusiji kao i u drugim drzavama. Onda bi uslijedila “demokratska privatizacija” to jest pljacka resursa i preuzimanje svih vaznijih firmi.… Pročitaj više »

MiLo
Gost
MiLo
2 godine prije

Slazem se “OBICNOSAMOCITAM” prvo se ide na ekonomsko iscrpljivanje kosta to i USA ali to je vec oprobani sistem kao i protiv SSSR-a dok ne dodje neki novi Gorbacov i potpise kapitulaciju.Rat nije opcija barem ne trenutno i ima dosta jos metoda iscrpljivanja protivnika a kako ce se pokazati Rusija… Pročitaj više »

Spock
Gost
Spock
2 godine prije

Mislim da je u stvari vrlo jednstavno – Rusi su previše napredni u raketnim sustavima najnovije generacije pa ćemo mi lijepo umjesto kvalitete ići na kvanitetu i napraviti hrpu raketa srednjeg dometa. Nešto kao Izralski Iron dome vs. 100.000 Hezbolah raketa..

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije

Usa se sprema na konačni obračun sa Rusima.

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije
Reply to  velebit2

Ne daj Boze !!!

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  velebit2

Željr bankara su jedno, a spremnost i mogućnosti vojske drugo….

opet ja
Gost
opet ja
2 godine prije

Pa u slučaju rata USA i zapad su u mnogo lošijoj situaciji. Prvo, Rusi imaju odavno razvijene sisteme PVO kojima mogu da obaraju balističke rakete i tu su mnoooogo odmakli od celog zapada. Drugo, Rusija je izgradila mnoštvo nuklearnih skloništa za stanovništvo, velike i bitne industrijske kapacitete je smestila duboko… Pročitaj više »

ray
Gost
ray
2 godine prije
Reply to  opet ja

Kakvih 10-15 dana, evropa nestaje za 24h najvise u tom crnom scenariju…

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  ray

@ray, nije mislio spaljena zemlja već osvojena, do kad čižma pješadinca ne gazi po zemlji, ista nije osvojena.

Vutra
Gost
Vutra
2 godine prije
Reply to  opet ja

gluposti… rusi će vratiti vrlo jako na bilo kakve zajebancije što rezultira definitivno katastrofom svjetskih razmjera…. ono što je rusima na ruku je ogromna površina jako slabo naseljena tak da zapad jednostavno nema ciljeva za gađati izuzev ako neidu na plansko zagađivanje cijelog prostora, rezultat je da je cijela zemlja… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Mediji puni bombastičnih naslova: “katastrofa, nuklearni rat sve bliži…” a osim izjave Trampa na terenu se ništa nije promenilo. I jedni i drugi i treći, četvrti… razvijaju sve moguće oružje. Za neke je nuklearno preskupo pa razvija biološko. Dakle, to što će SAD “početi” da razvija zabranjeno oružje nije ništa… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Jos se drzis te teorije , ja sam mislio da si je prerastao 🙂 Kolega , ne moze u danasnjem globalnom ekonomskom sistemu da dodje do gvozdene zavjese , mislim moze ako ce zapad da pristane da zivi daleko,daleko ispod danasnjeg standarda koji imaju a to je malo moguce…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Ja Alene uvek obrazlažem tvrdnje a ti si rekao da “ne moze u danasnjem globalnom ekonomskom sistemu da dodje do gvozdene zavjese” jer bi Zapad lošije živeo. Zašto? Koliko se ja sećam Zapad (obični ljudi na Zapadu) je za vreme Hladnog rata bolje živeo nego danas. Imaće oni opet Indiju… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nije to tako jednostavno globalno ekonomski gledano kako si ti napisao ,moras razumjeti da niti kina niti rusija niti istok tj azija nisu ono sto su bili za vrijeme hladnog rata..Niti ekonomski niti ideoloski…To su malo vece velesile danas.. Ukratko ekonomski azija se ujedinjuje i pripast ce pod rusko-kineski ekonomski… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Alen

Najverovatniji tok događaja je sledeći: na samom početku SAD sa Francuskom okupira Afriku. Rusija i Kina imaju veliku vojnu moć ali sumnjam da bi pokrenuli svoje snage da spreče tu okupaciju. SAD će to učiniti dok konfrontacija sa Istokom još nije na tom nivou da bi se ovi odlučili (politička… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sad to nije klasicna ekonomsko-ideolosko-politicka gvozdena zavjesa vec pokusaj vec vidjen u trećem reich sto opet nije iskljuceno takav scenario da se desi..Ima “logiku”.. I onako UN i sva ta “civilizacijska ” dostignuca njima ne znace nista.. Ova druga faza bi bila istinska sok terapija ili bolje receno okupacija evrope…… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ova ti je dobra Šumi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

voda u ušima. ljudi klepaju po ušima na svakom koraku. konjokradice su kratke pameti ali to je priroda protiv toga nema oružja

Klump
Gost
Klump
2 godine prije

Ja sam europski parnter.

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije
Reply to  Klump

Lump in English , izraslina , vrlo adekvatni nick za svakog europskog ” parntera” .

Stipan Rogic
Gost
Stipan Rogic
2 godine prije
Reply to  Stipan Rogic

Europska ideja i vrijednosti su oduvijek bile pogubne za nas , jos uvijek mala plemena na brdovitom Balkanu . Mi smo za njih nazadni podanici , niskoristi , dobri samo kao radna snaga ! Rodio sam se i odrastao kao Jugoslaven , dijete sa cetiri nacije i dvije vjere ,… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ko će da plati svu tu kramu? Neće biti nuklearnog rata, jer onda neće biti nikoga. ne znam za proces lansiranja projektila, ali sigurno ne postoje “crveni gumbi” nigdje pa da se mali Baron Trump slučajno u igri nasloni na njega, ili da ga Putinov labrador pritisne šapom . Ovo… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Evropa je uvjek bila “bojno polje” istoka i zapada…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Nekakvu vojnu svrhu ti ugovori/ nepostojanjr ugovora nemaju. Kako se to kontrolira broj raketa?? A ulaganje u razvoj novih?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

“Ruska Državna Duma je već izjavila da Washington svojim djelovanjem svijet gura na rub ponora nuklearnog rata.” . Meni je ovo dosta…

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Nije lako Usancima kad imaju glavni grad Jeruzalem svega 1000 km od Irana! Pljucomet za rakete srednjeg dometa.

Croatia
Gost
Croatia
2 godine prije

Ako Jenkins izadu i ugovora Rusi bi trebali čitav svoj nuklearni arsenal usmjerit isključivo na ameriku i engleze , pa ako dode do obračuna da budu sigurni da kod ovih neće ostat kamen na kamenu. Ne treba trošit rakete na naivne poljake,rumune oni i onako nisu bitni.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Croatia

Nista se ne brini ima Rujo dovoljno nuklearki za sve njih zajedno. Strateake nuklearne snage su za USA i VB, a takticke nuklearne snage za sve ostale. Takticku nuearnu bombu moze da nosi i najobicniji bombarder poput Su34, Iskander, Kalibar Kindzal, krstareci projektil X102, i mnogi drugi obrasci oruzja. A… Pročitaj više »

radijacija2000
Gost
radijacija2000
2 godine prije

Ne pratim baš sve ovo oko INF ugovora, ali jedna mi stvar nije jasna : šta sprečava projektil dugog dometa od recimo 8.000 km da padne na daljinu od recimo 3.000 km ? Mislim, ako imaš projektil dugog dometa, onda sa time imaš i projektil kratkog i srednjeg dometa, a… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  radijacija2000

Skupo. Rusi odavno modifikuju artiljerijska oruđa da budu u mogućnosti da iznacuju nuklearne projektile snage do 2 kilotona na daljino do 20 km.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  radijacija2000

Ne sprijecava ga nista osim cjene i kolicine/dragocjenosti samog ICBMa. Projektili dugog interkontinentalnog dometa, to jest ICBMovi sa 10 000+ kilometara dometom su strateska oruzja za nuklearni obracun SADa sa Rusima i Rusa sa SADom. Takodje tu su i SLBMovi sa podmornica sa slicnim dometom. Zatim postoje razni krstareci projektili… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Ima jedna raketa sa oznakom R-36M2 koja i poslije 50 godina od uvođenja u uporabu, i dalje ima zastrašujuću razornu moć. U svoje vrijeme je natjerala američke čelnike da sjednu za pregovarački stol i tako su nastali sporazumi START 1 i 2. Vojvoda ili SS-18 Satan, kako je klasificira NATO,… Pročitaj više »

radijacija2000
Gost
radijacija2000
2 godine prije

Dakle, te rakete sa dometom do 5.000 km Rusima ne trebaju za gađat nuklearne silose u SAD, nego trebaju Amerikancima da iz Evrope gađaju Rusiju. Sa time su Rusi u gorem položaju, pa ono blebetanje Trampa da su Rusi prvi prekršilu ugovor ne stoji. Ako se ne poštuje dogovor ugroženi… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  radijacija2000

Njemačka smatra da je odluka američkog predsjednika katastrofalna. Njemačka smatra puno toga, ali……. Ako čovjek zna da se u Njemačkoj nalazi oko 70.000 – 80.000 stranih vojnika, sa infrastrukturom, tehnikom, itd. onda elementarna logika govori da se radi o okupiranoj zemlji. Bez obzira kako to PR maheri nazivali. Pa ako… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  radijacija2000

Naravno da su raketama srednjeg dometa ugrozeni najvise Evropa i Rusija u slucaji da se takve rakete rasporede samo u Evropi i Rusiji. Ali nije iskljucena ni opcija da u slucaju da Amerika rasporedi takve rakete u Evropi da ih i Rusija rasporedi opet na Kubi ili negdje u J.… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Svakom upučenijem u geopolitiku je jasno da je ovo zvanični početak naoružavanja nukleusom pred prestojeći bobrok krešendo treći po redu ono zvanićno a nezvanićno bog te pita koji do sada od strane tame.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Dva statusa 6 u San Diego i Norfolk i jedan kompletan Vojvoda u Jelouston i baj baj ciokauboji za sva vremena, žao mi indijanaca.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  bbbb

Subaru, Indijanci su i tako manje više istrebljeni do kraja, njihovi nasljednici su samo sjenke onih originalnih slobodnih ljudi, tako da bi njima odlazak u Vječna lovišta skratio patnje i ujedinio ih sa predacima.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Šumadinac je dao odličan komentar i vjerovatno pogodio u sridu. Bitan dio priče koja se prodaje stanovništvu tzv. demokratskog zapada je da je njihov način života i društveno uređenje najbolje, i to je jedna od glavnih stvari koja drži ovce na okupu. Jednostavno smatraju da nigdje ne postoji bolje i… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Ivo

Ako rus vodi ruse udarit će prvi preventivno da ruse spasi novog pogroma kojim im spremaju. Ako ruse vodi onaj koji nije rus samo gledaj………..

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Ako idiot, genocidalan um i samoubica vodi Ruse
udarice prvi.
Ako pravoslavni hriscanin – Rus, covjek mira, vodi Rusiju, on ce uciniti sve sto moze da do takvog ludila ne dodje.

Eto ispravio sam za tebe bbbb-subaru.

radijacija2000
Gost
radijacija2000
2 godine prije
Reply to  Ivo

Da, sve bi bilo u redu u tom slučaju osim jedna “mala sitnica” – a to je da će nedugo posle ruskog preventivnog nuklearnog napada i sama Rusija biti peplosana. Zašto misliš da na ruski nuklearni napad SAD i ostale NATO članice ne bi odgovorile istom mjerom ? Od toga… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

nosferatu još nije prešao na vojnu proizvodnju a trebao je poslije govora u Minhenu………………..čeka godoa nosonju valjda…………

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  bbbb

Pa Rusija nije u ratu u pravom smislu te rijeci jos uvijek pa je prelazak industrije na vojnu proizvodnju u vrijeme mira besmislen, i stetan po Rusiju, njenu ekonomiju, drustveni mir i bezbjednost. Rusija ima vise nego dovoljno strateskog oruzja da unisti svakog protivnika. Rusija razvija tehnoloski revolucionarno nova strateska… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

ključni razlozi su to, što je ciohahazarska duboka država Trumpa privezala na uzicu i ona ga tjera na ovakve postupke. To je čak, nehotice priznaio i dopisnik njemačke državne TV ARD iz SAD-a, koji je rekao otprilike ovako: zna se da Trump ima dobre odnose sa Putinom, ali njegovi (Trumpovi)… Pročitaj više »

milivoje
Gost
milivoje
2 godine prije

nije problem u raketama i nuklearnim glavama vec u ljudima i zasto bi ratovali bilo kako nato odnosno usa i rusija ili kina? treba jasno reci a to se precutkuje da zapad zeli da pokori rusiju i domogne se svog sibirskog i ostalog bogatstva rusije. to je jedini razlog sto… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik