ANALIZA: Ključni razlozi Trumpova izlaska iz INF ugovora o nuklearnim projektilima

Donald Trump - relokalizacija poduzeća

Američki predsjednik Donald Trump, koji je poslušao svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma s Rusijom o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa, koji je 30 godina bio stup europske sigurnosti, suočava se s valom kritika iz Europe, dijelom i Rusije, a podršku Washingtonu daje jedino London.

No, postavlja se pitanje koji je pravi razlog za povlačenje iz sporazuma, jer Bijela kuća dobro zna da Rusija nije prekršila ugovor. Osim toga, nije predočila nikakve dokaze kojima bi potkrijepila svoje tvrdnje. S druge strane, američka vojska je svojom praksom pokazala da odavno ne poštuje odredbe sporazuma INF, posebice nakon raspoređivanja vertikalnih sustava lansiranja projektila Mk-41 u bazi u Deveselu u Rumunjskoj, koji se mogu koristiti i za nuklearne projektile.

Savjetnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost John Bolton se suočio s pitanjem “što da se radi”? Donio je odluku da se izađe iz sporazuma koji obuzdava američke raketne ambicije.

Kao argument su navedene aktivnosti Rusije, ali se Trump sam odao, “kada je izjavio kako u SAD trebaju doći Rusi, Kinezi i “ostali”, te reći kako su Amerikanci mudri i da ni oni više neće razvijati ta oružja”. Ubacivanje Kine i “ostalih” u kontekst priče oko ovog vrlo opasnog poteza zapravo otkriva nemoć Bijele kuće i Pentagona da zadrži rastuću vojnu moć Kine i da se svijet nagovori na vrši pritisak na Iran da odustane od svog balističkog programa. Rusije je ovdje, kao najveća vojna sila iz “odmetničke trojke”, samo izgovor za donošenje ove odluke, koja još nije službena, ali nema sumnje da će biti.

Odluka Washingtona o povlačenju iz ugora INF je “katastrofalnom” nazvana čak i u Berlinu. Zašto je sada Bijela kuća trebala raskinuti najvažniji sporazum s Rusijom i možemo li očekivati novi sporazum kojeg je Trump spominjao?

Povlačenje Washingtona iz Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) bi bio vrlo opasan korak, izjavio je u nedjelju zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Ako se Sjedinjene Države jednostrano povuku iz međunarodnih sporazuma, Rusija će poduzeti mjere odmazde, uključujući vojne, iako se nadamo da do toga neće doći”, upozorio je Rjabkov.

Tako je Moskva reagirala na riječi predsjednika Donalda Trumpa, a očito će ove riječi biti jedna od “vrućih tema” tijekom razgovora s američkim tajnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, koji u nedjelju stiže u Moskvu.

VLS MK-41 rakete
FOTO: ilustracija, VLS MK-41 sa raketama

“Sigurno je da će nakon posljednjih izjava biti potrebno pojašnjenje američke strane”, izjavio je tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Indikativno je da nije samo Moskva reagirala na Trumpovu najavu. Njemačka smatra da je odluka američkog predsjednika katastrofalna, izjavio je državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Niels Annen. Velika Britanija, američki saveznik, poduprla je Washington, ali je istodobno izrazila žaljenje zbog poništenja ugovora. I posljednje, vodstvo NATO pakta u Bruxellesu je nediplomatski i bez ikakvih dokaza “odgovornost” za Trumpovu odluku prebacilo na Rusiju.

U stvari, SAD trenutno razaraju najvažniji element svjetske sigurnosti u proteklih 30 godina, sporazum kojeg su Sjedinjene Države i SSSR potpisali na kraju Hladnog rata. Ruska Državna Duma je već izjavila da Washington svojim djelovanjem svijet gura na rub ponora nuklearnog rata.

Do sada se Sjedinjene Države formalno nisu povukli iz sporazuma, ali se ova odluka predviđala, jer su o tome prije šest mjeseci razgovori vođeni u Bijeloj kući, a na razini Kongresa traju posljednje tri ili četiri godine. Sve što je nedostajalo bila je politička volja koje u Baracka Obame nije bilo, a Trump je to učinio.

Sudeći prema izjavama ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i vodstva ruskog Glavnog stožera, Moskva je već bila spremna za ovaj korak.

U svemu zapravo nema ništa novo. Sjedinjene Države i američki partneri u NATO paktu su redovito optuživali Rusiju za kršenja ovog sporazuma, a kao razlog su naveli razvijanje i uporabu u vojsci projektila dugog dometa 9M729, što bi bilo ime za kopnenu verziju krstarećeg projektila “Kalibar” koji se lansira s mora.

No, ruska vojska je američkim senatorima poslala dokaze u obliku izvješća, kojim se potvrđuje da projektili 9M729 ni u jednom dijelu ne krše odredbe ugovora INF.

3M-54E1 Kalibar
FOTO: ilustracija, krstareća raketa 3M-54E1 Kalibar

Kako je istaknuo načelnik Odjela za obranu Rusije za praćenje provedbe ovog ugovora, Sergej Rižkov, sporazum je prekršen od strane Sjedinjenih Država.

Kako bi testirala elemente sustava proturaketne obrane, američka strana je koristila projektile koji oponašaju širok raspon balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa. To su projektili Hera, MRT, Aries, LV-2, Storm, Storm-2 i MRBM.

“Razvoj i testiranje takvih projektila predstavlja presedan za zaobilaženje ugovora INF, budući da su ovi projektili sposobni nositi oružje izvan dometa koji je ograničen ovim sporazumom”, objašnjava Rižkov u članku objavljenom u svibnju ove godine.

Zapravo, pentagon bez ikakvih zapreka razvija projektile dometa od 500 do 5000 kilometara i svijet sada vraća u doba strepnje i straha od izbijanja nuklearnog rata.

“Izlazak Sjedinjenih Država iz INF ugovora ozbiljno dokida cijeli sustav nuklearne i raketne sigurnosti”, rekao je ruski profesor Odjela za političku znanost Sveučilišta Plehanov i pukovnik rezervi Aleksandar Perendžijev.

Storm Shadow
FOTO: Storm Shadow

Slično kao sad, Sjedinjene Države su dugo ignorirale Ugovor antibalističke raketne prijetnje (ABM) iz 1972. godine, da bi Washington 2001. napokon obavijestio Moskvu o povlačenju iz ovog sporazuma, a od 2002. godine je najvažniji dokument tog razdoblja prestao biti na snazi.

INF ugovor je iz nekog razloga formalno ostao na snazi, ali je logika govorila da će Sjedinjene Države izaći iz njega. Od prvih glasina do odluke Trumpa nije trebalo dugo čekati.

Najvjerojatnije su u Washingtonu bili suzdržani zbog činjenice da grade svoj vlastiti sustav “proturaketne obrane”, a INF je Rusiju sprečavao da razvija mogućnosti nadilaženja tog američkog sustava.

Međutim, ugovor američkoj strani više nije potreban, ne samo u praktičnom smislu, nego i pravno.

Razvoj novih vojnih tehnologija, koje je Vladimir Putin predstavio ovog proljeća, sugerira da Rusija danas vrlo lako može  zaobići američke sustave proturaketne obrane. Stoga su u Washingtonu utvrdili da ga više na moraju poštivati.

Strah od Kine

Američka vojna prisutnost blizu Kine
FOTO: Američke baze na dalekom istoku

Također je važno spomenuti da ovaj sporazum koči SAD u potencijalnom sukobu s Kinom. Naime, Kina i druge sile “nuklearnog kluba”, osim Rusije, nisu dio ovog sporazuma i slobodno mogu razvijati projektile srednjeg i kratkog dometa. Trump je to jasno poručio kada je spomenuo Kinu u svojoj izjavi, ali i ostale, iako se ostali prije svega odnosi na Iran, možda i na Sjevernu Koreju.

U najavi izlaska iz INF ugovora Trump je rekao: “Morat ćemo razviti ta oružja, sve dok Rusija ne dođe k nama, dok nam Kina ne dođe, dok svi ne dođu k nama i kažu: “Uistinu ste mudri i nitko od nas neće razvijati ovo oružje”, ali ako Rusija to radi, i ako Kina to radi, a mi se pridržavamo sporazuma, to je neprihvatljivo.”

Trump i Bolton očito strahuju od Kine, jer su dobro znali da je Rusija razvila i da su u uporabi projektili 9M729.

Bijela kuća i Pentagon su se zabrinuli u travnju ove godine kada je kineska vojska stekla najnovije balističke projektile srednjeg dometa DF-26. Citirajući američke vojne stručnjake, Associated Press je naveo kako raspoređivanjem ove vrste projektila Kina može provesti udare na američke vojne baze na otoku Guam u Pacifiku.

Proteklih godina je Peking mnogo uložio mnogo u istraživanje i razvoj raketne tehnologije, dok Pentagon na Kinu gleda kao na zemlju koja u nuklearnoj sferi treba biti neutralizirana.

Razina nuklearnih postignuća Indije i Pakistana je također ostala i ostaje izvan okvira ugovora INF. Godinu dana nakon što su Gorbačov i Reagan potpisali ugovor INF, Indija je provela prvi uspješan test eksperimentalnog balističkog projektile srednjeg dometa Agni-I (1000 km). Dakle, osim tehničkih i financijskih mogućnosti, New Delhi i Islamabad ništa ne ograničava da ostvare svoje ciljeve i stvore dovoljan arsenal balističkih projektila srednjeg dometa, kako na kopnu tako i na moru.

FOTO: Kineski DF-41

U teoriji, stari sovjetsko-američki ugovor je u području atomske sigurnosti trebao biti model za cijeli “nuklearni klub”.

No, Sjedinjene Države su ga uništile. Ukinuta su pravila kontrole, a na snazi ostaju samo zakoni međusobnog odvraćanja država koje posjeduju nuklearne bojeve glave i sredstva za lansiranje. To stvara određene rizike i za Rusiju.

Ali, barem se tako čini, čak i ova ograničenja su puno veći rizik za SAD, obzirom da je u svađi ili vrši pritisak na cijeli “nuklearni klub”, osim Izraela, koji ne priznaje da posjeduje nuklearna oružja i u tom smislu nije dio nijednog međunarodnog ugovora.

Sjedinjene Države su naposljetku odlučile da se odriču prava da na neki način vežu ruke Rusiji, ali se mogu posvetiti drugim nuklearnim silama, uključujući i “neformalne”, kao što je Sjeverna Koreja. Iran u ovom smislu nije meta, obzirom da nema nuklearna oružja, ali je cilj Trumpova predsjedanja i izraelskog režima prisiliti Teheran da odustane od svog balističkog programa, tako da će bilo kakav međunarodni prijedlog o projektilima srednjeg i kratkog dometa od strane Washingtona, ako ga bude, sigurno uključivati i Islamsku Republiku.

Sada se postavlja pitanje li uopće vrijedno shvaćati Trumpa, koji poziva ne samo Rusiju, nego i Kinu i druge da budu dio nekog novog raketnog sporazuma?

Sudeći po ranijim odlukama Bijele kuće, možda neće biti novih sporazuma. Ova je uprava usvojila “sveobuhvatnu izlaznu strategiju”. Sjedinjene Države su se povukle iz Pariškog klimatskog sporazuma, nuklearnog ugovora s Iranom, Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, preispituju i žele nove oblike odnosa sa saveznicima, partnerima i protivnicima, bez razlike.

Udarac za EU

evropa eu

Drugi cilj izlaska iz ugovora INF je “udarac” američkim europskim saveznicima. Ne treba biti stručnjak za geostrategiju i geopolitiku za zaključiti da će raskid ovog ugovora prisiliti Europljane da se u manje oslanjaju na činjenicu da će Sjedinjene Države u potpunosti voditi brigu o njihovoj sigurnosti. Stoga je nervozna reakcija Berlina, gdje se govori o “katastrofi”, sasvim razumljiva.

Postoji drugi dio priče, a to je pritisak da EU plati američkom vojno-industrijskom kompleksu da proizvede dovoljno “sredstava za odvraćanje ruske prijetnje”. Nakon ruskog odgovora, zemlje EU će ili same morati uspostaviti ravnotežu ili s molbom otići u Bijelu kuću i pitati Trumpa koliko on to novca želi da štiti NATO saveznike.

U biti, Amerikanci će se sada sakriti iza zemalja Europe. Podsjetimo na pritisak Trumpove administracije na države EU od kojih je tražio da povećanje udjela BDP-a za obranu unutar NATO pakta na najmanje 2%.

Nakon što ostanu bespomoćni, europski “partneri” u NATO paktu će biti prisiljeni povećati svoje troškove za obranu na razinu koju zahtijeva Washington i okrenuti se američkim proizvođačima oružja. Stvar je vrlo jednostavna.

Dakle, izlaz iz ugovora INF može biti vjetar u leđa razvoju američkog vojno-industrijskog kompleksa i Trump time ispunjava svoje izborno obećanje koje je dao američkim “kraljevima oružja”.

Povećanje broja radnim mjesta u vojnoj industriji će mu unutar zemlje pomoći da se zaborave bombastična obećanja o ulaganjima 1000 milijardi dolara u prometnu infrastrukturu u Americi, koja danas više nitko ne spominje.

Informacije i psihološki napad na Rusiju su bili znak da se svijet priprema za nešto veliko. Napuštanje sporazuma INF još je jedan korak ka formiranju sustava dugoročnog i sustavnog sučeljavanja s Moskvom. Naravno, to se ne može gledati kao izravne priprema za rat, već jedan od elemenata tog rata i “suzdržavanja Rusije” unutar njezinih granica, dok će rat za “promjenu ponašanja” vlasti u Moskvi, što može značiti samo smjena vlasti, voditi drugim metodama.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
49 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Atomsko-biološko-kemijska obrana

Ma ne postoje “ključni razlozi” nego samo jedan jedni razlog – Amerika planira napasti Rusiju ili ju isprovocirati da Rusija prva napadne. To što ostale nuklearne države nisu dio ovog sporazuma ništa ne znači jer te države nisu na granici Amerike i prema tome joj nisu prijetnja.

Spock

Mislim da je u stvari vrlo jednstavno – Rusi su previše napredni u raketnim sustavima najnovije generacije pa ćemo mi lijepo umjesto kvalitete ići na kvanitetu i napraviti hrpu raketa srednjeg dometa. Nešto kao Izralski Iron dome vs. 100.000 Hezbolah raketa..

velebit2

Usa se sprema na konačni obračun sa Rusima.

opet ja

Pa u slučaju rata USA i zapad su u mnogo lošijoj situaciji. Prvo, Rusi imaju odavno razvijene sisteme PVO kojima mogu da obaraju balističke rakete i tu su mnoooogo odmakli od celog zapada. Drugo, Rusija je izgradila mnoštvo nuklearnih skloništa za stanovništvo, velike i bitne industrijske kapacitete je smestila duboko… Pročitaj više »

shumadinac

Mediji puni bombastičnih naslova: “katastrofa, nuklearni rat sve bliži…” a osim izjave Trampa na terenu se ništa nije promenilo. I jedni i drugi i treći, četvrti… razvijaju sve moguće oružje. Za neke je nuklearno preskupo pa razvija biološko. Dakle, to što će SAD “početi” da razvija zabranjeno oružje nije ništa… Pročitaj više »

eu kolonija

voda u ušima. ljudi klepaju po ušima na svakom koraku. konjokradice su kratke pameti ali to je priroda protiv toga nema oružja

Klump

Ja sam europski parnter.

Laki Topalović

Ko će da plati svu tu kramu? Neće biti nuklearnog rata, jer onda neće biti nikoga. ne znam za proces lansiranja projektila, ali sigurno ne postoje “crveni gumbi” nigdje pa da se mali Baron Trump slučajno u igri nasloni na njega, ili da ga Putinov labrador pritisne šapom . Ovo… Pročitaj više »

Alen

“Ruska Državna Duma je već izjavila da Washington svojim djelovanjem svijet gura na rub ponora nuklearnog rata.” . Meni je ovo dosta…

spartak

Nije lako Usancima kad imaju glavni grad Jeruzalem svega 1000 km od Irana! Pljucomet za rakete srednjeg dometa.

Croatia

Ako Jenkins izadu i ugovora Rusi bi trebali čitav svoj nuklearni arsenal usmjerit isključivo na ameriku i engleze , pa ako dode do obračuna da budu sigurni da kod ovih neće ostat kamen na kamenu. Ne treba trošit rakete na naivne poljake,rumune oni i onako nisu bitni.

radijacija2000

Ne pratim baš sve ovo oko INF ugovora, ali jedna mi stvar nije jasna : šta sprečava projektil dugog dometa od recimo 8.000 km da padne na daljinu od recimo 3.000 km ? Mislim, ako imaš projektil dugog dometa, onda sa time imaš i projektil kratkog i srednjeg dometa, a… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton

Ima jedna raketa sa oznakom R-36M2 koja i poslije 50 godina od uvođenja u uporabu, i dalje ima zastrašujuću razornu moć. U svoje vrijeme je natjerala američke čelnike da sjednu za pregovarački stol i tako su nastali sporazumi START 1 i 2. Vojvoda ili SS-18 Satan, kako je klasificira NATO,… Pročitaj više »

bbbb

Svakom upučenijem u geopolitiku je jasno da je ovo zvanični početak naoružavanja nukleusom pred prestojeći bobrok krešendo treći po redu ono zvanićno a nezvanićno bog te pita koji do sada od strane tame.

bbbb

Dva statusa 6 u San Diego i Norfolk i jedan kompletan Vojvoda u Jelouston i baj baj ciokauboji za sva vremena, žao mi indijanaca.

Ivo

Šumadinac je dao odličan komentar i vjerovatno pogodio u sridu. Bitan dio priče koja se prodaje stanovništvu tzv. demokratskog zapada je da je njihov način života i društveno uređenje najbolje, i to je jedna od glavnih stvari koja drži ovce na okupu. Jednostavno smatraju da nigdje ne postoji bolje i… Pročitaj više »

bbbb

nosferatu još nije prešao na vojnu proizvodnju a trebao je poslije govora u Minhenu………………..čeka godoa nosonju valjda…………

alan ford

ključni razlozi su to, što je ciohahazarska duboka država Trumpa privezala na uzicu i ona ga tjera na ovakve postupke. To je čak, nehotice priznaio i dopisnik njemačke državne TV ARD iz SAD-a, koji je rekao otprilike ovako: zna se da Trump ima dobre odnose sa Putinom, ali njegovi (Trumpovi)… Pročitaj više »

milivoje

nije problem u raketama i nuklearnim glavama vec u ljudima i zasto bi ratovali bilo kako nato odnosno usa i rusija ili kina? treba jasno reci a to se precutkuje da zapad zeli da pokori rusiju i domogne se svog sibirskog i ostalog bogatstva rusije. to je jedini razlog sto… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI