Invazija Gaze bi mogla potrajati tri mjeseca

IDF
7 komentara

Izraelska kopnena invazija na Gazu mogla bi potrajati do tri mjeseca, ali će rezultirati konačnim uništenjem Hamasa, rekao je u nedjelju izraelski ministar odbrane Yoav Gallant pripadnicima ratnog zrakoplovstva te zemlje.

“Ovo bi trebao biti posljednji kopneni manevar u Gazi, iz jednostavnog razloga što nakon toga neće biti Hamasa”, rekao je Gallant u sjedištu zračnih snaga u Tel Avivu u komentarima koje su prenijeli brojni izraelski mediji. “Biće potrebno mjesec, dva mjeseca, tri, ali na kraju neće biti Hamasa.”

U roku od nekoliko dana od Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael, izraelska vojska je pozvala oko 360.000 rezervista i počela sa izradom planova za invaziju na Gazu. Uprkos tome što je Gallant od tada više puta izjavio da su Izraelske odbrambene snage (IDF) spremne pokrenuti takvu operaciju, konačna naredba za invaziju tek treba biti data.

Izraelski vojni izvori prvo su rekli za Times da oblačno vrijeme ometa planiranje operacije, dok drugi medijski izvještaji navode rizik od velikih izraelskih gubitaka ili intervencije militanata Hezbolaha. Bloomberg je u petak izvijestio da SAD i neki od njihovih evropskih saveznika vrše pritisak na Izrael da odgodi operaciju dok se ne pregovara o oslobađanju još talaca.

U međuvremenu, izraelski ratni avioni udaraju po Gazi više od dvije sedmice. Obraćajući se novinarima u subotu, portparol IDF-a kontraadm. Daniel Hagari rekao je da će vazdušna kampanja biti intenzivirana uoči kopnene operacije. Gallant je u nedjelju dao sličnu izjavu, rekavši da će se “prije nego što se neprijatelj sretne s oklopnim i pješadijskim snagama, susresti s bombama zračnih snaga”.

Izraelska kampanja bombardovanja izazvala je opsežna razaranja u Gazi i ostavila je skoro 4.700 ljudi u enklavi mrtvih i više od 14.000 ranjenih, prema palestinskom ministarstvu zdravlja. Uprkos insistiranju da će stanovnici grada Gaze biti sigurni ako se evakuišu južno od pojasa, izraelski ratni avioni su pogodili i ciljeve tamo, uključujući izbjeglički kamp i stambene zgrade u gradu Khan Younnis.

Obraćajući se izraelskim poslanicima u petak, Gallant je rekao da će Izrael “skinuti svu odgovornost za život” u Gazi kada se završi njegova vojna operacija.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Pakao traje vječno

stopostoo
6 mjeseci prije

Koliko su pouzdani židovi i njihova obećanja jasno je iz prokrijumčarenog napada na njihovu prčiju 7.10.

Mahatma
6 mjeseci prije

Priča se na izraelskim Telegram kanalima da će sve bit riješeno za dva tjedna.

Sardelino
6 mjeseci prije

“U roku od nekoliko dana od Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael, izraelska vojska je pozvala oko 360.000 rezervista i počela sa izradom planova za invaziju na Gazu”.  Na nedavnom zasjedanju generalne skupštine UN ( 9 mjesec 23-nedavno), Natany, očito sa unaprijed pripremljenom namjerom, ispod stola izvukao je i podigao je u vis, da svi zorno vide, mapu Izraela koja uključuje Zapadnu obalu i Gazu. Obraćao se zapadnoj civilizaciji. To je bio probni balon. Želio je vidjeti reakciju svijeta, poglavito zapadnog za taj njegov naum uništenja Gaze i Zapadne obale. Dakle, planovi za invaziju na Gazu postoje odavno i ne treba ih sada razrađivati. Hamas je trebao biti samo dio ovog ukupnog plana. Dio izraelske slagalice. Ali će biti važan faktor budućeg razvoja događaja jer se oteo kotroli. Postao je stvarna i respektabilna prijetnja vojsci Izaela. No kakav odgovor je na tu svoju demonstraciju u generalnoj skupštini Netany dobio. Pa… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

Tri mjeseca?
Znaci planiraju koristiti nuklearni arsenal. Drugacije ne mogu zazueti Gazu za 3 mjeseca.

Мунгос
6 mjeseci prije

Није баш тако лако Израиљанима да уђу у Газу са својом живом силом. Иако су далеко надмоћнији, сама помисао да се може погинути је врло непријатна.
Како сам разумео, Јеврејски живот вреди 100 пута више него неки други, али то не помаже Јеврејској мајци која преде црну вуну.
Сећамо се како се чак и она сила НАТО устручавала да 1999. ушета у Србију са живом силом. Покушала је са Шипнијом али се испоставило као неуспешно, Шипе су јаки само када им неко као Ујка Хитлер чува леђа. Па се онда НАТО досетио делотворних правних тековина Међународне Заједнице.
Ако Јевреји не окупе довољан број плаћених убица, мораће да се задовоље вођењем рата са даљине, што значи да ће Газу заиста претворити у пепео.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Čim ste najavili tri mjeseca …. Ništ vi u biti ne mrete . Zatvaraj birtiju !!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI