Iran i Kina potpisali su „istorijski“ 25-godišnji sporazum o strateškom partnerstvu vrijedan 400 milijardi dolara

Sporazum Iran i Kina
35 komentara

Ceremonija potpisivanja uslijedila je nakon godina intenzivnih pregovora iza kulisa, a kineski predsjednik Xi Jinping prvi je predložio nacrt verzije sveobuhvatnog sporazuma sa Teheranom tokom posjete Iranu 2016. godine.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif i kineski ministar spoljnih poslova Wang Yi potpisali su dugo očekivani iransko-kineski sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu nakon više od pet godina iscrpljujućih razgovora.

Sveobuhvatni sporazum, potpisan u Teheranu u subotu, sastoji se od 20 članaka, a iako detalji pakta tek treba da se dostave, lokalni mediji ukazuju da on vjerovatno pokriva sve, od političkih i kulturnih veza do „bezbjednosti i odbrane“ i „regionalne i međunarodne saradnje“.

Sporazumom se, kako se izvještava, predviđa povećanje bilateralne trgovine preko deset puta na 600 milijardi dolara godišnje, a Iranu se obećavaju kineske investicije od oko 400 milijardi dolara u naftu, gas, petrohemikalije, obnovljivu energiju i nuklearnu energetsku infrastrukturu, s tim da se Teheran obavezuje da će postati glavni pouzdani izvor energije za Peking.

Sporazum takođe dovodi Iran na dohvat pekinške infrastrukturne šeme Pojas i put – ambiciozne šeme vrijedne preko 1 bilion dolara, čiji je cilj povezivanje Kine sa Evropom i Afrikom kroz seriju novih infrastrukturnih projekata na kopnu i moru kroz desetine zemalja.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pohvalio je potpisivanje sporazuma u ​​subotu, izrazivši zahvalnost Pekingu na podršci Teheranu na međunarodnoj sceni pred jednostranim američkim sankcijama, uključujući i ono što se tiče Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije nuklearnog sporazuma.

Rouhani je dalje sugerisao da je američko vojno prisustvo u zapadnoj Aziji glavni uzrok regionalne nestabilnosti i naglasio važnost kolektivnih napora regionalnih partija da osiguraju regionalnu sigurnost – uključujući i putem iranskog mehanizma Hormuz mirovne inicijative.

Ministar spoljnih poslova Zarif nazvao je sporazum „istorijskom strateškom mapom od 25 godina“ i rekao da su on i ministar spoljnih poslova Wang imali „odličnu raspravu o proširenju globalne, regionalne i bilateralne saradnje u kontekstu našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva“.

Wang je ponovio osjećanja iranskih zvaničnika, rekavši da su “odnosi dvije zemlje sada dostigli nivo strateškog partnerstva” i da “Kina teži da sveobuhvatno poboljša odnose sa Iranom”.

Ministar spoljnih poslova dodao je da na kineske veze sa Teheranom „trenutna situacija neće uticati, već će biti trajne i strateške“, napominjući da „za razliku od nekih zemalja, Iran „ne mijenja svoj stav zbog telefonskog poziva“.

Nezavisni istraživački novinar Ben Norton nazvao je posao „ogromnim“, okarakterisavši ga kao „ekser u kovčegu koji okončava američku imperijalističku hegemoniju nad zapadnom Azijom“.

Bloomberg je potpisivanje sporazuma opisao kao „izazov“ za Bidenovu administraciju, koja radi na „okupljanju saveznika“ protiv Pekinga. „Bliža integracija Irana sa Kinom može da pomogne da ojača njegovu ekonomiju protiv uticaja američkih sankcija, istovremeno šaljući jasan signal Bidenovoj administraciji o namjerama Teherana“, sugerisao je poslovni list.

Smatra se da je New York Times zavirio u nacrt sporazuma prošle godine, predviđajući bezbednosnu saradnju, razmenu obaveštajnih podataka, zajedničke vežbe i dramatično proširene ekonomske veze. Teheran tada nije potvrdio autentičnost procurjelog dokumenta, ali je priznao da je zaista pregovarao o velikom 25-godišnjem sporazumu o strateškom partnerstvu sa Pekingom.

Prošlog mjeseca, nakon što je Bidenova administracija jasno stavila do znanja da neće ukinuti sankcije i vratiti se nuklearnom sporazumu ukoliko Iran dramatično ne smanji svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma, iranski vrhovni vođa Ali Hamnei objavio je da je „post-američka era“ započela.

irankinaSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kamiondžija
3 godine prije

Au kakav šok za kauboje!
Zamislite, Kina i Iran su se usudili da im ladno pokažu srednji prst?!

ledeno doba
3 godine prije

 ali bitno je da su obojica stavili brnjice..
i time zapravo pada u vodu autentičnost ovog navodnog sporazuma…

još jedan igrokaz iz svakodnevnih “igara geopolitike bez granica”

žao mi je ako će neki opet možda biti ljuti zbog mog posta, ali ove brnjice pokazuju za koga obojica državnika rade i komu služe.
sve ostalo su bajke za naivce

i ja sam bio naivac, do prije godinu dana, do pojave plandemije, mislio sam da su Kina i Iran nezavisni…

a dok ovo pišem, evo upravo vijest sa mainstreama: Putin poziva građane da se cjepe protiv koronavirusa… time je sve rečno. komu i on služi

ofvnwurntguwtrgiuwre
3 godine prije

E sad to bi bila super vijest da ova dva mankija tame ne nose brnjice i time pokazuju za koga rade, stvorovi uposlenici prodane duše vragu. Što žuti nije potpisao ko onaj njihov general što je rekao da će Iran braniti u slučaju rata između njega i tame i nuks oružjem, koga vi folirate, ma marš……………

3 godine prije zadnji put uredio ofvnwurntguwtrgiuwre
Max
3 godine prije

Ovaj sporazum predstavlja novi čvrsti savez Kine i Irana. U kojen će Iran nastaviti opskrbljivati “tvornicu” svijeta” naftom i plinom a prisustvo 3 svjetske vojne sile jaka je brana izraelskim i Američkim ratnim ambicijama. Vrlo vjerojatno će i do mmodernizacije Iranske vojske doći najmodernijim Kineskim oružjem , Iako će tome iRusija nešto pridonijeti. Osobno očekujem daljnja poboljšanja Iranskog raketnog arsenala.

Tera Torot
3 godine prije

Amerikanci su se svojim apsolutno divljackim imperijalizmom i apsolutno nemoralnim visedesetljetnim podrzavanjem i sudjelovanjem u zlocinima cionistickog rezima popeli na onu stvar dioslovno cijelom kolko tolko normalnom dijelu svijeta tako da je ovo jako dobra i radosna vijest za ogroman dio kolko tolko normalnog dijela covjecanstva!

Bosanac
3 godine prije

Dok se spominje pridjev istorijski u sporazumu, običnom narodu se crno piše.

Ришона Вилон
3 godine prije

Иран има огромне залихе нафте, руда. Има огроман број инжењера и врло квалитетне школе и бесплатне универзитете.
Чајна има глобалистичке амбиције и одређени суфицит. Није важно које боје је мачка, важно да лови мишеве.

Teheranac
3 godine prije

Pregovori s Kinom su počeli znatno ranije. Nuklearni sporazum je bila prilika da sve zemlje, koje žele saradnju s bogatim i stabilnim Iranom, pokažu svoje pretenzije i uvjete za saradnju (političku, diplomatsku, ekonomsku, trgovačku, vojnu, sigurnosnu, kulturnu …) Evropljani se i dalje ponašaju kao kolonizatori a Amerikanci kao neokolonizatori i hegemoni. To danas više ne prolazi. Rusija je donekle pokazala da želi sarađivati s Irancima a Kina je otvoreno predložila jačanje saradnje, što se u subotu potvrdilo potpisivanjem sporazuma u trajanu od četvrt stoljeća aktivne saradnje. Kina ima svoje potrebe i rješava ih gdje i kako stigne. Energetiku s Iranom jer Zapad pokušava oslabiti Iran. Ovdje su Teheran i Peking postigli obostrano koristan sporazum. Iran je čuven po svojim rudnim bogatstvima i drugim podzemnim resursima. Izvoze ih sada u Kinu, što je potvrđeno sporazumom da će Iran stabilno i sigurno u periodu od 25 godina snabdijevati Kinu svojim energetskim i… Čitaj više »

DekonstrukcijaPuding
3 godine prije

Mislim ljudi zar ne vidite fotografiju. Potpisali su sporazum sa maskama . Znate li sta to znaci. To znaci da ne postoje ni iran ni kina ni amerika ni hrvatska nego da je citav svjet jedna sotonisticka prcija a svebostalo je predstava zamalu djecu. Ako do dosad niste shvatili cjepite se pa mozda onda shvatite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI