Iran upozorava SAD i Izrael protiv bilo kakvog „avanturizma“ tokom Trumpovih „posljednjih“ dana na vlasti nakon ubistva naučnika

Iransko upozorenje za SAD i Izrael
44 komentara

Iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama pozvao je Washington i Tel Aviv da izbjegnu “avanturističke mjere” nakon ubistva vrhunskog iranskog naučnika, istovremeno navodeći i “ozbiljne indikacije” izraelske umiješanosti.

Izaslanik Islamske Republike u UN Majid Takht Ravanchi napisao je u petak oštro sročeno pismo međunarodnom tijelu, ističući “teroristički atentat” na vodećeg nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha od strane nepoznatih napadača ranije u petak ujutro, istovremeno upozoravajući da će Teheran uzvratiti.

„Upozoravajući protiv bilo kakvih avanturističkih mjera Sjedinjenih Država i Izraela protiv moje zemlje, posebno tokom preostalog perioda trenutne administracije Sjedinjenih Država na funkciji, Islamska Republika Iran zadržava svoja prava da preduzme sve neophodne mjere za odbranu svog naroda i osiguravanje svojih interesa”, rekao je Ravanchi.

Islamska Republika Iran najoštrije osuđuje zločinačko ubistvo mučenika Fahrizadeha i očekuje da će generalni sekretar …najoštrije osuditi taj nehumani teroristički napad.

Nazvavši ubistvo „očajničkim pokušajem stvaranja pustoši u našem regionu“, Ravanchi je takođe ukazao na „ozbiljne indikacije izraelske odgovornosti“, mada nije detaljno obrazložio dokaze.

Ubice naučnika ostaju neidentifikovane i na slobodi, pobjegavši nakon kritičnog ranjavanja u zasjedi naučnika u njegovom vozilu ispred iranske prestonice. Fahrizadeh je hitno prevezen u bolnicu na liječenje, ali je kasnije preminuo od zadobijenih povreda.

Iako nijedna strana nije preuzela odgovornost za atentat, ministar inostranih poslova Javad Zarif takođe je ukazao na „naznake“ „izraelske uloge“, dok su iranski vojni zapovjednici obećali „ozbiljnu osvetu“ za napad. Teheran je okrivio Tel Aviv za niz prethodnih ubistava nuklearnih naučnika na visokom nivou između 2010. i 2012. godine, međutim još se nisu pojavili javni dokazi koji bi sugerisali počinioce najnovije zavjere o ubistvu.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program nema vojnu dimenziju i da ima samo mirnodopske ciljeve, uprkos višedecenijskim navodima iz Washingtona i Tel Aviva da je ta zemlja na ivici nuklearnog oružja. Do danas, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja nadgleda iranska nuklearna nalazišta, nije potkrijepila te navode, ne pronalazeći znakove truda za naoružanjem.

AmerikaDonald TrumpiranIZRAELMohsen Fakhrizadeh-Mahavadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ibrahim
3 godine prije

Iran se treba držati one jevrejske “Oko za oko, zub za zub”, i vartiti istom ili duplom jerom.
Allah je velik.

Ice
3 godine prije

Nemaš pojma za što se koristi nuklearna energija, kad naučiš, vidjet ćes da ti je komentar glup

Ice
3 godine prije

Kao prvo ovaj znanstvenik nije bio presudno bitan Iranu, da jeste ne bi bio profesor na fakultetu i javno se šetkao po Iranu. Drugo, Iran već ima završeno nuklearno oružje koje će lansirati na Izrael u koliko njihov opstanak bude ugrožen. Treće ovo ubojstvo dolazi u trenutku kada Bidenova administracija najavljuje povratak u Obamin nuklearni sporazum koji Izraelu nikako neodgovara, jer oni žele potpuno uništenje i kapitulaciju Irana. Taj Obamin nuklearni sporazum je Obama nevoljno sklopio u tada dosta teškoj situaciji koja je bila na rubu rata. Sporazum postavlja mnoga ograničenja Iranu, ali Židovi ne žele ni takvu vrstu sporazuma s Iranom

3 godine prije zadnji put uredio Ice
enbi
3 godine prije

Koja lijepa fotografija, dvije strane jedne te iste medalje.

Komunjara
3 godine prije

Kad je jedna strana toliko nadmoćna nad drugom, a Izrael je totalno nadmoćan nad Iranom, i kada nadmoćna strana toliko groteskno ponižava drugu, a Izrael baš tako ponižava Iran, onda je zadnja stvar koju tlačeni jadnik treba činiti – prijetnja. Prijetnja ga od jadnog pretvara u smiješnog. Iranu bi bolje bilo da klekne na koljena pred SAD-om i zamoli ih da ih zaštiti od Izraela. Jer im nitko drugi ne može pomoći.

burt
3 godine prije

iranske vlasti sad koriste iste metode kao i kineske u vezi Tajvana, diplomatska osuda, upozorenja, poziv na suzdržanost i poštivanje suvereniteta bla bla bla, Trump više nema nikakve mehanizme da ospori izbore i spriječi primopredaju vlasti osim neke izvanredne ratne situacije i proglašenja ratnog stanja najprije vezano za Iran i Kinu ali i jedni i drugi na Trumpova poniženja odgovaraju diplomatskim notama ali nevezano za idiota Trumpa ovakve likvidacije imaju poruku i za Madura, Nassralaha, Kima, Assada jer ako je visokom iranskom dužnosniku pala glava usred Teherana to znači da bi u budućnosti i njihova glava mogla pasti

Chen
3 godine prije

Inače će prestati izvoziti šaftan i pstaćije slane.

Mr.No
3 godine prije

Ova ti je dobra, idem im izvoziti nase zastave i megafone da mogu arlaukati i zastave paliti.
Eto novcica do nebaaaaaaa 😂😂😂😂😂

mario
3 godine prije

zločinci maltretiraju cijeli svijet, izabrani od sotone

piždro
3 godine prije

Ovaj gospel desno ima oči kao da je preveliko dozu koksa uzeo..

Max
3 godine prije

Dvije su stvari jasne. Iran će se osvetiti za ovo ubojstvo. Iran je velika sila i ne može ga se tek tako napasti.

Komunjara
3 godine prije

Koje ciljeve ima izraelski nuklearni program? Pogon kompresora za pjeskarenje?

Ranko
3 godine prije

Kao prvo.. to sto oni komisiji prodavaju muda pod bubrege je prvo. Zasto komisija ne istrazi lokqcije koje je Izrael naveo kao kriticne tocke je drugo. A treće.. sta iranci ne kuze da ih sabotiraju njihovi ljudi. Normalni ljudi koji ne zele atomsku bombu nego normalan zivot bez ajatolaha i sankcija… Ljudima je dosta diktature… Tik tak…. Tik tak

Ranko
3 godine prije

Ajmo od početka.
Jesdini razlog zašto Izrael ne napada hezbolah u libanonu je sto ne zele da civili ispastaju. Zato ih rokaju po Siriji i sve njihove proizvodne pogone za rakete kratkog do srednjeg dometa. Znaci izrael ne napada regularnu sirijsku vojsku nego pro iranske milicije.

Scooby
3 godine prije

Ovi goatfuckeri samo prijete. Kad će išta poduzeti muhamedanske svinje?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI