Iranski vrhovni vođa tvitao je da će podržati bilo koju naciju koja se bori protiv Izraela

Iranski vrhovni vođa
131 komentar

Iranski vrhovni vođa najavio je u srijedu da će njegova zemlja “podržati i pomoći bilo kojoj naciji ili bilo kojoj grupi bilo gdje” u njenim borbama protiv Izraela. Njegovi komentari prate palestinsko povlačenje iz sporazuma sa Izraelom zbog predložene aneksije Zapadne obale.

“Cionistički režim je dokazao da se neće pridržavati nijednog ugovora i ne razumije nikakvu logiku osim sile”, napisao je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei u izjavi u srijedu objavljenoj na Twitteru kao niz tvitova. “Priroda cionističkog režima nije u skladu sa mirom, jer cionisti žele proširiti svoje teritorije i sigurno neće biti ograničeni na ono što su već zauzeli.”

“Eliminisanje cionističkog režima ne znači eliminaciju Jevreja. Nismo protiv Jevreja. To znači ukidanje nametnutog režima. Muslimanski, hrišćanski i jevrejski Palestinci biraju sopstvenu vladu i protjeruju razbojnike poput Netanyahua. Ovo je ‘eliminisanje Izraela’ i to će se desiti,” objasnio je šiitski vjerski vođa. “Prijedlog referenduma za izbor vrste vlade za istorijski Palestinsku zemlju registrovan je u UN-u kao što je ponudio Iran. Kažemo da pravi Palestinci sa palestinskim korijenima od najmanje 100 godina, i Palestinci koji žive u inostranstvu, trebaju birati vladu Palestine.”

“Sveobuhvatne borbe palestinske nacije – političke, vojne i kulturne – trebale bi se nastaviti sve dok uzurpatori ne pristanu na referendum za palestinsku naciju. Taj narod treba da odredi koji bi politički sistem trebao vladati tamo; borba se mora nastaviti do tada”, nastavio je Khamenei.

“Mi ćemo podržati i pomoći bilo kojoj naciji ili bilo kojoj grupi bilo gdje koja se protivi i bori protiv cionističkog režima i ne ustručavamo se da to kažemo.”

Khameneijevi komentari prate najavu Palestinske uprave u utorak da će prestati da se pridržava bilo kojeg svog sporazuma s Izraelom ili Sjedinjenim Državama – što je i sam potez kao odgovor na najavu novoformirane izraelske vlade da započne aneksiranje jedne trećine zapadne obale već u julu.

Međutim, Teheran nije jedina vlada koja je istupila protiv tog koraka. U intervjuu njemačkom listu Der Spiegel 15. maja, jordanski kralj Abdullah II, kralj zemlje koja graniči sa teritorijom koju Izrael želi da pripoji, obećao je “masivan sukob” ako Izrael oduzme tu teritoriju.

“Lideri koji zagovaraju rješenje ove države ne razumiju šta bi to značilo. Šta bi se desilo ako se Palestinska nacionalna uprava sruši? Bilo bi više haosa i ekstremizma u regionu. Ako bi Izrael zaista anektirao Zapadnu obalu u julu, to bi dovelo do masovnog sukoba sa Hašemitskom kraljevinom Jordanom “, rekao je monarh za Der Spiegel.

“Ne želim da prijetim i stvaram atmosferu drvosječa, ali razmatramo sve mogućnosti”, rekao je Abdullah. „Slažemo se sa mnogim zemljama Evrope i međunarodne zajednice da se na Bliskom Istoku ne treba primjenjivati zakon najjačih“.

Područje koje Tel Aviv želi da pripoji dio je onoga koje je poznato pod nazivom „Zona C“ prema Drugom sporazumu iz Osla 1995. godine, dio Zapadne obale koji je podvrgnut izraelskoj vojnoj kontroli. Međutim, premijer vlade Benjamin Netanyahu predložio je aneksiju otprilike 30% Zapadne obale i ne čitavog područja C, već uglavnom doline rijeke Jordan.

Kako je objavljeno, Izraelske odbrambene snage koriste se ovom kontrolom da decenijama sistematski iseljavaju palestinska sela iz plodne zemlje uz rijeku Jordan, da bi kasnije zemlju predale izraelskim doseljenicima koji sada u zoni broje blizu 400.000.

ayatollah ali khameneiIranski vrhovni vođaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
131 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fejzo
3 godine prije

Izrael je osnovan i održava se uz pomoć Irana. Ministar S. Poslova Zarafi je jevrej. Teheran ima više od 15 sinagoga, ima i poslanike u parlamentu i visoke zvanicnike koji su jevreji. A nema ni jednog zvanicnika muslimana suniju. Ni jednu sunijsku dzamiju u Teheranu. Ceo vek Iran preti Izraelu a uništava okolne arapske zemlje: Irak, Sirija, Jemen, Liban… Iran je u proteklom veku putem svojih milicija ubio desetostruko više sunija u tim zemljama nego Izrael u Palestini. Takođe toliko je slična doktrina između judaizma i šiizma da je to neverovatno. Jer osnivač šiizma je jevrej (lažni) konvertit Abdullah b. Sebaa koji je time želeo da promeni islamsko originalno učenje i da oslabi tadašnji islamski hilafet koji je pobedjivao svaku vojsku, između ostalih srušio je i persijsko carstvo. Otud i tolika večna mržnja šija prema muslimanima sunnijama. Pa bez brige, Iran nikad neće napasti Izrael. Ali će im pretiti i… Čitaj više »

istrazuj
3 godine prije

“… Iranski vrhovni vođa tvitao je da će podržati bilo koju naciju koja se bori protiv Izraela…”

Cekaj malo…
TVITAO…???
Nikad mi nece biti jasno – zasto bi Iranac “tvitao” nesto?
1. zasto bi u opste koristio americko/cionisticko smece poput Twitera?
2. evo ako je “strategija” – zasto bi je svima trubio?
.
Ocito je da se radi o tzv “geopolitici” – sto znaci visevijekovnoj prevari ljudske rase!
I ovaj bradonja sa slike je upleten u kabalu … do brade!

qints
3 godine prije

Boriti se protiv Izraela znaci boriti se protiv Amerike.
Tko vlada Amerikom taj vlada svijetom.
Izrael i Zhidovi upravljaju s cijelim svijetom preko Amerike
a upravljati svijetom znaci prisiliti svakog da igra po njihovim pravilima koji se neprekidno mijenjaju.

burt
3 godine prije

dok je Iran u kaosu, ekonomska kriza, sankcije, kolaps zdravstvenog sistema radi koronavirusa, nezadovoljstvo stanovništva, pobune u zatvorima radi koronavirusa, Khamenei radi unutrašnjih i vanjskopolitičkih razloga hoće izvesti spektakularnu pomorsku operaciju sličnu prolazu Scharnhorsta, Gneisenauea i Prinz Eugena kroz La Manche, slanje flote tankera u Venezuelu u dvorište SAD-a da ojača poziciju kriminalca Madura jer je Venezuela u kaosu, unutrašnjim previranjima, ekonomskoj krizi, nestašicama struje, benzina itd. i da jednim udarcem ubije dvije muhe, proboj naftnih sankcija pod kojima su i Iran i Venecuela i iransko parkiranje Trumpu pred nosom, Trump je u delikatnoj situaciji jer ako propusti tankere u Venecuelu to će biti shvaćeno kao poraz i slabost a prema anketama mu je već opala popularnost, situacija je vrlo komplicirana a iranska strana je unaprijed lukavo obavijestila da dolaze u Venecuelu tako da se najave Trumpu i od njega naprave još većeg idiota i sad o tome ovisi njegova… Čitaj više »

Zvrk
3 godine prije

Čujte glupost, da on je tvitao u svojoj osamdeset i nekoj.
Netko stvarno misli da ajatolah troši vrijeme na tvitanje?
Najvjerojatnije je netko iz ajatolahove PR službe.
Doduše, Iranci više koriste telegram od tvitera.

Sardelino
3 godine prije

Palestinski narod užasno pati pod strahotama izraelske okupacije.
Glavna referenca, reper, u ocjeni ispravnosti politike muslimanskih zemalja je ta kako se one odnose prema toj patnji. Tko pomaże odnosno tko odmaže da se ta patnja smanji I što je poželjnije ukine.
Turska ne radi ništa po tom pitanju osim što s vremena na vrijeme Erdogan zna iskoristiti
koji svoj verbalni egzibicionizam protiv Izraela koji djelatno ne znači ništa.
Nijedna izraelska raketa nije pala na turke.
Žalosno je ali to je činjenica da šitski Iran više pomaže palestincima od sunitske Turske.
U Siriji se palestinski borci zajedno sa irancima bore protiv islamista koje podržava turska ali I izrael.
Jedini iz muslimanskog svijeta koji mogu osloboditi palestince iz izraelskog ropstva su Iranci I njihovi saveznici.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Ovaj Fejzo je dokaz koliko je ljudima ispran mozak … Iran da je izraelski igrač !?!?!? To je kao da velite da je Tito bio Hitlerov proxy!!😲😲🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

idsghsyeigrbebfiuaqfbaqewufbdQEFWD
3 godine prije

Čuj ovog cioAbdulaha, sad se javlja kad mu nalogodavci žele ukrasti zemlju, što se nisi bunio kad su dolazili jenkiđihadworiorsi u tvoju zemlju da napadaju Assada i Siriju, di si tad bio prodana dušo. Hamnei pogađa sve što kaže. To što se zna tko je podvalio perzijancima i aprapima islam i podijelio ih na šie i sunite nije ništa novo kao što nije ništa novo da je Home bio u Pariđiju čuvan da bude instaliran poslije Šaha kojeg su smjenili jer je rekao đu jork tajmsu da šesterokraki vladaju čemerikom. Veli brat od Hometa da to nije njegov brat jer njegov brat nije imao jedan prst. Dakle i ovu garnituru što sada vlada Iranom je instalirala ista sila kao i Šaha ali ako ću za nekog navijati onda ću za perzijance ili u sukobu koji spremaju kinezima za kineze bez obzira što su i oni stvoreni od iste ruke da… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Uglavnom svi pucaju ….al po twitteru 🙂

Fejzo
3 godine prije

Amerika je optužila Irak da ima nuklearno oružje, da je Sadam umešan u 911, tad su se pojavile i koverte sa navodnim antraks prahom itd. Izvršen je genocid, ljudi su bombarodavani, zatvarani i mučeni po zatvorima, žene silovane, zemlja opljačkana i u uništena. Struktura stanovništva u potpunosti izmenjena – muslimani sunije proterani a šije doseljene. Zemlja podeljena, iz tog haosa su proizašle i razne maloumne zle organizacije poput isisa. Ali pitanje! Kome su Amerikanci dali Irak 100% u ruke – kome su ga poklonili nakog uništenja? Svojim tzv. neprijateljima Iranu. Sve vreme Iran preti Americi ali ništa, i hvala Bogu što je ništa, međutim politika je laž, vesti su laž a samo pogledajte plodove i produkte svega i biće vam jasno. Zamolio bih nekulturne ovde da me ne vredjaju nego neka navedu činjenice. Lako je kao kukavica kriti se iza monitora i lažnih imena, lupetati i vredjati. Prvi put pišem… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Nastavak prncipijelne politike Irana. Uvijek održe riječ.

Kažun
3 godine prije

“dok je Iran u kaosu, ekonomska kriza, sankcije, kolaps zdravstvenog sistema radi koronavirusa, nezadovoljstvo stanovništva, pobune u zatvorima radi koronavirusa, Khamenei radi unutrašnjih i vanjskopolitičkih razloga hoće izvesti spektakularnu pomorsku operaciju”….
Zanimljivo,nešto slično je rekao i Trump te pozivao na pobunu u Iranu.

E,sad….. vidi vraga…..može se isto reći i obrnuto…

“dok je Amerika u kaosu,ekonomska kriza,kolaps zdravstvenog sistema radi korona virusan,nezadovoljstvo stanovništva,
pobune u zatvorima radi koronavirusa,Trump radi unutrašnjih i vanjskopolitičkih razloga hoće izvesti spektakularnu
pomorsku operaciju blokade Venecuele”
Burte,kućo stara!

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Mislio sam da ovo nikada neću reći.
Zgriješio sam…..
Kako da se iskupim……
Ovo se više ne more izdurat…….
@Kora…… vrati se!!!!!!!

Juxel
3 godine prije

Cim se Iran spomene ovi cio-vahabijski udarnici planu.
“I laje i laje i laje … i to jos traje ” – rekao bi Mmax

Mucke
3 godine prije

Jedva se oporavih od one price da je Erdo zidovskog porijekla i sad par korisnih idiota plete pricu o Irancima kao ni manje ni vise nego amero-izraelskom savezniku!!!
Ovaj korona virus je definitivno opasan, uz sve nabrojane i poznate simptome uzrokuje i imploziju mozga.

Muzer
3 godine prije

Vi komentatori koji se čudite kako neki @guest_423606 može biti tako strastveno za cioniste i da botuje za njih, odgovor je da brani svoj interes kod njih, a za ostalo ga boli patka. Da sutra neko od njih umre, ne bi on za njima ni suzu pustio.

Kkk
3 godine prije

Mir moze doci za samo jedan dan,a to je da svi pripadnici abrahamskih religija postanu budisti.Jer se samo budisti drze one zapovjedi Ne ubij.abrahamske religije to nepostuju i uzrok su zla na ovom svijetu.Te pustinjske religije su okupirale moj kontinent i moju bjelu rasu.Te religije su unistile moju crvenu bracu u americi.Pripadnici pustinjskih religija se zovu Goje ili goyimi .

piždro
3 godine prije

Meni bas čudno sto se komentatorica Kora već dugo ne javlja…? Ovo su teme gdje je ona doma i neda pardona ni cente šarlatanima …

Omega
3 godine prije

Kaže, mi se nemamo m.. a boriti protiv Izraela, ali ako netko želi izložiti svoja, mi ćemo vam pomoći u izlaganju( malo ćemo vam ih pridržati)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI