Iranskog fizičara Fahrizadeha navodno su ubili izraelski i iranski špijuni

Mohsen Fakhrizadeh
12 komentara

Atentat na iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadeha u novembru 2020. bio je razarajući udarac za sferu atomske nauke islamske republike. Iako nijedan entitet nije preuzeo odgovornost za zločin, u nedavnim izvještajima to se široko pripisuje Izraelu.

Visokotehnološko oružje koje je ubilo rangiranog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha u zemlju je unio Mossad (verzija CIA iz Tel Aviva), izvijestila je u srijedu Jevrejska hronika (TJC) pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore. Novine su „potvrdile“ da je „pogodak izveo Mossad, izraelska obavještajna služba“.

Prema izvještaju vijesti, grupa od više od 20 špijuna izraelskog i iranskog porijekla krijumčarila je oružje ukupne težine jedne tone, u malim dekonstruisanim komadima. Za izvršenje ubistva objavljeno je da je osam mjeseci bilo potrebno “mukotrpno nadgledati” metu.

„Tim je izradio izuzetno detaljan plan iz minuta u minut. Osam mjeseci su disali sa čovjekom, budili se s njim, spavali s njim, putovali s njim. Svakog jutra bi osjetili njegov losion poslije brijanja, ako je koristio losion”, tvrdio je izvor neimenovan u članku TJC.

Ranije u utorak, iranski ministar obavještajnih poslova Mahmud Alavi rekao je da je pripadnik iranskih oružanih snaga umiješan u ubistvo.

Fahrizadeh je ubijen 27. novembra 2020. godine u provinciji Mazandaran na sjeveru Irana. Automobil u kojem je bio našao se na udaru vatrenog oružja velikog kalibra kojim se upravljalo daljinski. Iran je u više navrata optužio izraelsku obavještajnu grupu Mossad za ubistvo.

Prema iranskom ministarstvu odbrane, Fahrizadeh je vodio Teheransku organizaciju odbrambenih inovacija i istraživanja. Naučnika su smatrali „ocem“ teheranskih nuklearnih istraživanja i ključnom figurom u iranskim nuklearnim studijama.

atentatiranIZRAELMohsen Fakhrizadeh-Mahavadišpijuni
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mr.No
3 godine prije

Rekli su da im on nije bitan.
Cudno.

tenkić por grubera
3 godine prije

Jury de Simbo – Tko je dirao Pipi
Ja nisam,šteta.

SULE
3 godine prije

Još čekamo osvetu?Možda se to dogodi 2035g napadom pistacijima na Izrael

Max
3 godine prije

Preciznost i ubojitost atentaata zajedno s tehnološkom sofisticaranošću ukazuju na to da je sve izvela Izraelska obaviještajna služba. A za to je morala imati i pomagače u samom Iranu. Ali posrijedi je i propust Iranskih obaviještajnih službi koje nisu na vrijeme otkrile i razbile urotu.

Ante
3 godine prije

Vidio sam na internetu mjesto ubojstva tog čovjeka, i auto u kojem je ubijen. Znači taj auto nije bio blindiran izrešetan je sa hrpom metaka. Sada se postavlja pitanje , zašto Iran nije za svog glavnog stručnjaka nabavio oklopno vozilo? Zašto nije bio bolje osiguran? Samo je jedan odgovor, netko je glumio da je on glavni stručnjak, zato mu nisu osigurali oklopni auto. Osim toga Izrael već godinama ubija te stručnjake po Iranu a Iran i dalje razvija svoje oružje, dok baca mamce Izraelu koji se tješi da će spriječiti izrade A bombe.

3 godine prije zadnji put uredio Ante
Boba Lazarević
3 godine prije

Možda ga je ubio manjak higijene, sudeći po izgledu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI