“ISIL zauzeo Palmiru” – Plima laži tzv. “prijatelja” Sirije

Jučerašnje stanje prema vladinom izvoru
35 komentara

Jutros je u udarnim vijestima je HRT objavio vijest kako su, unatoč činjenici da su sirijska vojska i saveznici skoro zauzeli Aleppo, teroristi takozvane “Islamske države” ponovno zauzeli Palmiru, sirijski antički dragulj u istočnom dijelu pokrajine Homs.

Ažurirana situacija danas, 11. 12. 2016. u 14h00

Stanje na terenu: 11. 12. 2016. u 14h00
Stanje na terenu: 11. 12. 2016. u 14h00

Kao “dokaz” su prikazane snimke egzekucije sirijskih vojnika u drevnom amfiteatru i pobjedonosni ulazak ISIL-a u grad u ljeto 2015. Podsjetimo, ISIL su sirijska vojska i ruske zrakoplove snage iz Palmire protjerali u proljeće ove godine, u ofenzivi u ožujku koja je trajala 2 tjedna i 4 dana.

Usprkos alarmantnim vijestima i dežurnim “crtačima karata”, Što je od svega istina? Pođimo od jutrošnjeg priopćenja ruskog Ministarstva obrane, prije nego se vratimo na napad terorista “Islamske države” koji je počeo prije dva dana.

Ministarstvo obrane Rusije je službeno priopćilo da je napad terorista na Palmiru odbijen. ISIL se u ofenzivi obilato koristio bombašima samoubojicama, oklopnim vozilima i raketnim topništvom, a pješaštvo je uspjelo probiti linije sirijske linije obrane  iz tri pravca.

Međutim, sirijske snage su, uz podršku ruskog zrakoplovstva, odbile sve napade terorista.

Ruski zrakoplovi su tijekom noći proveli 64 zračna udara po položajima, kolonama i borbenoj tehnici boraca takozvanog “kalifata”, a uništene su i kolone pojačanja kojima je ISIL pokušao ojačati ofenzivu na grad.

Opovrgnuta su sva izvješća da su snage terorista takozvane “Islamske države” ponovno ušle u Palmiru, koja je oslobođena prije devet mjeseci.

Kasnije je čak i arapsko izdanje internetske stranice Al-Masdar, koje je bez provjere citirala izvješća agencije Al-Amaq, medijske kuće takozvanog “kalifata”, potvrdilo da su militanti prisiljeni na povlačenje. ISIL nije mogao izdržati pritisak ruskog i sirijskog zrakoplovstva, jer su po njegovim položajima djelovali lovci, bombarderi Su-24M2, strateški bombarderi Tu-22M3, više od 20 helikoptera, a na teroriste je, prema nekim procjenama, ispaljeno do 20 krstarećih projektila “Kalibar”.

Sirijsko zrakoplovstvo je u međuvremenu uništilo konvoj ISIL-a koji se iz sela Al-Suhknah kretao prema Palmiri. Sirijski borbeni zrakoplovi također pružaju aktivnu podršku kopnenima snagama sirijske vojske koja je ostala u gradu. U napadu na teroriste u predgrađima Palmire su djelovali i ruski helikopteri.

Mediji i horda lažljive družine na društvenim mrežama na internetu je jučer izrijekom tvrdila kako su teroristi u potpunosti zauzeli Palmiru!

Jučer, kasno popodne, islamistička stranica Al-Amaq je prva objavila ovu laž. Začudo, Al-Amaq i dalje nesmetano objavljuje službena priopćenja kalifata, kao i lažne vijesti o uspjesima “mitske i nepobjedive vojske” koja se bori za “čisti i jedini pravi islam”. Možda zato što uživa posebnu zaštitu CIA-e i Mossada, jer drugog objašnjenja nema.

Baražna vatra laži je jučer govorila o “porazima i povlačenju sirijskih snaga iz istočnog Homsa”, kao i da je ISIL “ušao u prve četvrti Palmire i protiv preostalih očajnih sirijskih vojnika se bori po okolnim voćnjacima”.

Ovu antologijsku glupost su odmah prihvatili takozvani “prijatelji Sirije” i “simpatizeri vladinih snaga”, kojima nije prvi put da prikriveno likuju nad navodnim “porazom sirijske vojske”.

Naravno, ako vijest objave i lažne “prosirijske stranice”, logično je da će ih preuzeti i zapadni mediji, što i jest njihova svrha.

Bilo je dovoljno nekoliko objava na Facebooku i Twitteru i Palmira je ponovno u rukama “kalifata”, čak i za  “uglednu” kuću kao što je HRT. Vijesti su se jučer društvenim mrežama širile nevjerojatnom brzinom, a cilj je bio demoralizirati sirijske snage i njihove saveznike.

Palmira je potpuno sigurna, a snage ISIL-se jesu približile krajnjem rubu grada u području silosa. Osim toga, velika kolona pojačanja vladinih snaga je u grad stigla već u popodnevnim satima, a nakon toga su pokrenuti zračni udari koji su trajali gotovo cijelu noć.

Teroristi su se, kada su shvatili da neće uspjeti u svom naumu, postupno počeli povlačiti, ali se internetska “Peta kolona” nije zaustavila u širenju lažnih vijesti o “pobjedama kalifata”.

Jučer poslijepodne je sirijski vojnik stacioniran u Palmiri izjavio sljedeće:

“Kao što sam već spomenuo, pokušaj napada ISIL-a je odbijen. U mojoj jedinici ima dva poginula, ali je na drugoj strani likvidirano na desetke terorista. Vijesti da smo napustili određene položaje su potpuno netočne, ali ih je tužno slušati.”

Naravno, kako bi se olakšala zadaća terorista, po treći put u tri dana su i neke “prosirijske” stranice govorile o “skorom padu” grada.

Lavina lažnih vijesti je jučer počela kasno poslijepodne, baš u vrijeme večernjeg izdanja vijesti, kada svi očekuju pozitivne informacije s fronta.

Unatoč tome što se radilo o praznom ponavljanju jednih te istih laži, zbog same činjenice da su ih potvrdili lažni “prosirijski” portali, one su postale “vjerodostojne”, a “potvrdila ih je čak i televizija”. Koje televizije? Suvišno ih je nabrajati.

Oprezniji su čekali vijesti iz pouzdanih izvora. Tada su počeli pristizati demantiji, a sve je službeno potvrdila i sirijska i ruska vojska. Činjenice su sljedeće:

  1. ISIL nije “ušao” u grad. 
  2. Nije bilo borbi u sjevernim područjima.
  3. Grad nije branila nekolicina “osuđena sigurnu smrt”, dok se glavnina snaga povukla.
  4. Stigla je službena potvrda da su sirijska pojačanja bila na put za grad.

Svi jurišni helikopteri prisutni u zračnoj bazi T-4 su krenuli pružati otpor, kao i branitelji grada, koji su bili u stanju zadržati teroriste daleko od vanjskih linija obrane Palmire.

Potom je potvrđeno da su se na nebu iznad Palmire pojavili ruski zrakoplovi Suhoj, savršeni za noćne misije, a vjerojatno su s njima bili i sirijski Su-24M2. Rusko je zrakoplovstvo odlučilo poslati strateške bombardere, a koristili su se i krstareći projektili “Kalibar”, koji su lansirani od strane ruske flote na položaje terorista istočno od Palmire.

Ove dvije vijesti jasno pokazuju da su Rusi sa sigurnošću identificirali ciljeve visoke taktičke vrijednosti, kao što su zapovjedni centri i skladišta “kalifata”, te njegove logističke rute, jer trošiti projektile “Kalibar” na nekoliko bradatih fanatika bi bilo besmisleno.

Uništavanjem kolone vozila terorista, koja je pokušala doći do Palmire, potpuno se osujetio napad na grad. Teroristi su odustali i počelo je njihovo povlačenje.

Jutros je teroristička agencija Al-Amaq priopćila da su “mudžahedini kalifata pokrenuli još jedan napad na grad”, ali nema nikakvih dokaza, osim nekoliko redaka na Twitteru.

Istina je da je rat strahovito složeno pitanje i situacija može postati katastrofalna u tren oka. Međutim, ovakve i slične vijesti smo slušali kada je ISIL “krenuo iz Palmire i Al-Qarytayna prema Sadadu i izbio gotovo na granicu s Libanonom, čime je presjekao sjeverna i južna vladina područja”, što je također bila besramna laž. Brojni su i drugi primjeri lažnih “simpatizera” vladinih snaga, na koje ne treba podsjećati. No, prihvatimo da je propaganda sastavni dio rata, te da ima i onih koji se “bave” politikom i ratom na Bliskom istoku, navodno zastupaju stranu Damaska i sirijskih vladinih snaga, a širenjem kontra-propagande pritajeno likuju i odrađuju možda najprljaviji dio posla.

Ne treba negirati da se napad na Palmiru dogodio. Ali općenito, prije svega zbog pojačanja iz Homsa i aktivnosti zrakoplovstva, prijetnja putu Palmira-Tiyas i dalje postoji, ali ne toliko da bi govorili o “velikom napretku terorista tzv. Islamske države”, posebno ne o padu grada ili zrakoplovne baze T-4.

Neprijatelj je pokušao preuzeti kontrolu nad komunikacijskim linijama jedinica sirijske vojske raspoređenim u istočnom Homsu, a napad je olakšan i samom konfiguracijom linije fronta. Međutim, trećeg dana ofenzive jer bilo jasno da su militanti “kalifata” imali prilično ograničene snage, tako da izravni napad i ulazak u Palmiru zapravo nije uspio. Sljedećih sati, najviše dana ćemo vjerojatno svjedočiti pojačanim zračnim udarima protiv terorista u istočnom Homsu, a onda će dežurni crtači karata brisati “crno područje” i pomjerati ga na sjever ili istok, kao što je nekoliko puta bilo sa Sadadom ili cestom Khanasser-Itriyah.

Uostalom, zar je netko mogao i povjerovati da će ovaj napad uspjeti i da neće biti odgovora i ruske vojske? Ponovni pad Palmire u ruke terorista bi u propagandnom smislu bio nezamisliv poraz za ruski vrh, puno manji od onog u vojnom smislu.

Palmira je prikazana kao biser ruske kampanje u Siriji i taj grad više nema samo vojni, nego međunarodni politički značaj. Nije uopće važno tko je prvi popustio? Jesu li to bile NDF snage koje su držale sjeverne linije, one na istoku ili jugu ili je kriva loša obavještajna procjena? Važno je samo jedno – Palmira neće pasti. To je ruska politička odluka koju treba izvršiti, i o tome se ne raspravlja.

Kako, na koji način, kojim mjera i metodama – to je potpuno nevažno i posao je vojske.

Dakle, za očekivati je da će sva izgubljena područja uskoro biti vraćena, a “kalifat” će biti potisnutu “njegove” granice, možda i dublje, a “sljedećeg velikog napada” vjerojatno neće biti.

A Hrvatska radio-televizija? Ništa,… tko želi neka vjeruje u snimke terorista od prije više od godinu dana.

Konačno, dvije jučerašnje karte, jedna nacrtana od simpatizera sirijskih snaga, a druga od strane pristaša kalifata, se u ničemu ne razlikuju, pa zaključite sami.

 

Jučerašnje stanje prema vladinom izvoru
Jučerašnje stanje prema vladinom izvoru

 

Jučerašnje stanje prema izvoru terorista
Jučerašnje stanje prema izvoru terorista

 

palmiraPropaganda
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
7 godine prije

Prostor oko oslobođenje Palmire morao je biti puno širi prema Araku na istoku a posao oko šar plinskih polja na sjeveru nikad nije do kraja završen.Ovakva situacija je posljedica toga.Ista stvar je koridor od Hame prema Alepu( jednostavno mora biti širii bezbjedni),pitanje je dana kada će i tamo pokušati presijecanje,naravno uz koordinaciju sa šefovima.

Vlado Banja Luka
7 godine prije

SAD/NATO jedinice olicene u tzv pripadnicima tzv Islamske drzave su napale Palmiru, da bi na taj nacin smanjile pritisak na SAD/NATO jedinice u Alepu olicene u tzv pripadnicima tzv umjerene opozicije. Samo, ima jedan problem po njih-u ovom ratu oni nemaju podrsku NATO avijacije. Jedini avioni koji trenutno prže sirijsku pustinju i pacove po njoj su ruski Suhoji i Tupoljevi!

Li
7 godine prije

Meni nije jasno kako se kozojebi mogu povuc u pustinji a 20tak helikoptera u zraku !?

Rodoljub
7 godine prije

Nista novo, nista cudno. CIA-NATO-Saudi imaju klise i sistem po kojem sve funkcionise, a to je LAZ . Ali, kada su Rusi poceli da zasipaju bombama dzihadiste, bilo je “bez’te noge, usracemo vas” .

Anonimac
7 godine prije

Svi lažu. Ne vjerujem niti ISIL-u niti Rusima, jer svima treba propaganda.

Bobile
7 godine prije

NIje mi jasno djelovanje Rusije, povukli su snage iz Palmirre pred 10 dana, Turska nije smjela napasti AL Bab vec je to trebala SAA napraviti i tako napraviti sama zonu između Kurdi, a Turci drzati gornji dio…sada je AL Bab u poluokruzenju i pitanje dana kad ce ga Turci osvojiti…
Palmira je namjerno predana, 4 sata ima od Damascus do Palmire, West Gouta je oslobodila preko 3000 vojnika, 1500 novih vojnika je prosli tjedan otislo u Hama…. to se u 2 dana moglo dovesti na bojiste

Borac2
7 godine prije

Svatko zna da ameri i sponzori terorista moraju nesto napraviti zbog osvobodenja Aleppa. Najslabija karika je bila Palmira jer dugo tamo nije bilo nista, a snage su se polako povukle jer nije bilo interesa dalnjeg djelovanja za sada. Polako ali sigurno Palmira ce biti obranjena. Bitno je da ISIL misli da je u naletu i sada kolone idu prema palmiri, sto je idealna situacija za eliminaciju glavosjeka.

peto lucem
7 godine prije

presamouvjereno autor tvrdi kako “Palmira neće pasti”. Evo nažalost upravo pada, sve skupa izgleda vrlo čudno i nelogično, zašto je dopušten ovakav scenarij?

peto lucem
7 godine prije

Homs Governor confirms Syrian Army withdrawal from Tadmor and reorganization of forces west of city

H'ghar
7 godine prije

Usa vojna. doktrina počiva na istrebljenju aborigina, građankom ratu, intervencionizmu po svijetu (u to računam i i II Svj. rat). i ne gine se za ideale nego za lovu Ruska vojna doktrina počiva na osvajanjima azijskih prostranstava i obrani osvojenog u ratovima sa japancima, kinezima, anglo sasima, germanima, skandinavcma, turcima itd itd. K’o što napisaše Danci: Samo u II Svj. ratu platili su to sa 25 mil života a tek koliko u svim ostalima ratovima. To što su jednom priključili “Majčici rusijii” do danas nisu izgubili, pa su tako vratili i Krim….. U jednom kratkom povjesnom trenutku (kao i kad se Rusija povukla iz I rata) iskorištena je slabost Rusije u tranziciji pa su USA trolovi (Miloševic i svojta, Tuđman, Izetbegović, i ostala sitnež) otvorili Balkan za pritisak na Rusiju, Jednako su tako USA trolovi obavili posao u ex Istočnom bloku,uz glupu pomoć Gorbija i pijanog Jeljcina….. No danas imamo… Čitaj više »

DogHunter
7 godine prije

Saznat čemo istinu kad nam tenkovi dođu pred vrata… ww3

vladek68
7 godine prije

Palmira je definitivno pala.Sada to potvrđuju baš svi.SAA se po jednima uspješno povukla zajedno sa civilima.Po drugima ih je poprilično ostalo,jer se tzv.povlačenje pretvorilo u kaotičnu bežaniju.Rusi su se povukli iz grada zbog potrebe za pojačanjem u Alepu,a ljudi koji su došli kao pomoć su bili malobrojni i trećerazredni borci.Poanta je da u strateškom smislu Palmira nije toliko značajna,ali Alepo jest.Udar ISILa je i bio zbog toga da teroristi u Alepu dobiju predah,ali očito je da će se radije dopustiti pad Palmire nego da se zaustavi oslobađanje Alepa.Nema tu velike pameti.Isil je neprijatelj svih i oni će doći na red kad-tad.Problem je u “umjerenim glavosječama” koji još uvijek imaju podršku zapada i njih je neophodno poraziti što prije bez obzira na žrtve.

Tomica
7 godine prije

Neka lažu koliko hoće, to neće promijeniti situaciju na terenu. Problem je što ISIL i ostale grupe i dalje mogu pokretati ovakve akcije i ozbiljno ugroziti i vojsku i civile. Neosporno je da su to fanatici i luđaci i već jako iskusni borci ali ja ne vjerujem da mogu imati takve uspjehe bez pomoći tehnološki naprednih vojski, prvenstveno SAD. I jučer, dok su stizale vijesti o Palmiri, na Military Maps su prikazani američki dronovi koji nadgledaju situaciju. Čini mi se da se Palmira još drži. Obranjena ili ne, ona je ispunila svoju zadaću, tj. omogućila predah i vjerovatno opskrbu i jačanje pozicija terorista u I. Alepu i drugim mjestima. Dok god SAD nadgleda situaciju, SAA i Rusija neće biti mirna. Zapadu očigledno nimalo ne smeta suradnja s bilo kojom terorističkom frakcijom sve dok rade u njihovu korist te će im dati svaku vrstu pomoći. Možda griješim ali mislim da će… Čitaj više »

Zvrk
7 godine prije

Ono kad babić piše tekst 3 sata i onda odmah demanti nakon 10 minuta :DDD

Na stranu šala, nešto ne štima. Dakle, nakon sinoćnjeg ravnanja i oslobađanja većine dijela, dolazi vijest s vrha o namjernom povlačenju. To govori da su ovi ušli bez borbe u sam grad.

Daljnje pojedinosti ne znam, zasada mogu vidjeti kao rusku bruku jer ipak je to njima bilo bitno radi promidžbe i koncerata.

hiber
7 godine prije

Hm, hrpa rusevina u ist.Aleppu ih već skupo košta. U najboljem slučaju žrtvuju konja(Palmiru) i lovca(AlBab) za Topa (Ist.Aleppo). Ali ako padne DerZor onda su se usosili…Inače je direktna strana u sukobu, u ovom slučaju, Ministarstvo obrane RF meritoran faktor informiranja.

jale
7 godine prije

Palmira nije pala, niti će pasti. Borbe koje se vode vode se samo sporadično oko uzvisina grada i svjedoče o nemaštovitom i histeričnom posljednjem pokušaju agresorske NATO-saudijsko-turske alijanse. Ovo je bio kontra-propagandna igra da se vidi tko je u završnoj fazi pravi prijatelj Sirije, a tko drži šipak. Istina je da ISIL više nema toliko resursa kao na početku rata, ni resursa, ni ljudstva. Ali im nikako ne bih htio bio u koži jer Putin je izgleda “pustio Ramzana s lanca”. A ako ti luđaci zbilja dođu u Siriju, džihadisti će sa bijelim zastavicama prekljinjati Putina i Assada da ih opozovu!

jale
7 godine prije

Sad sam gledao video napada ISIL-a. Pa to se ne može nazvati napad, nego odlazak u smrt. Usred bijela dana potpuno nezaštićeni glavinjaju pješke kroz pustinju. Sa uzvisina ih rešetaju sirijci minobacačima i mitraljezima, a iz zraka avijacija. Nemaju šanse nikakve. Nikakve. To nije nikakav sinhroniziran, strateški planiran napad. To je srljanje u sigurnu smrt. Da su u prva dva sata napada izbrojali njihovih oko 300 tijela što su ostali ležati ispod jedne uzvisine. To je jedan od onih histeričnih posljednjih pokušaja pa ako upali, upali. Nešto kao “Prozor noćas mora pasti”. Jebi ga, Titi je upalilo, al ovima neće.

Anonimac
7 godine prije

nato je dobio bitku za palmity

čitalac
7 godine prije

Nije mi ništa jasno. Sputniknews ( https://sputniknews.com/middleeast/201612111048431162-daesh-palmyra-syrian-army/ ) pišu da se SAA bori protiv džihadista u predgrađima. Što bi to moglo značiti? Da su bradonje zauzeli cijeli grad Palmiru onda se vjerojatno ne bi vodile borbe sa SAA jer bi slednji bili definitivno poraženi. Najlogičniji je da su došli do predgrađa grada i tamo se vode borbe. Ne vjerujem da je njihova izrazita brojčana premoć bila presudna, bit će da je nešto drugo (Amerikanci?). Ali momemat iznenađenja uvijek ostaje: onaj tko priv napadne uvijek je u prednost. Iako Palmira nema strateški značaja mislim da ima veliku simboličku važnost zato mislim da je Rusi i SAA sigurno neće prepustiti džihadistima.

Vanijak
7 godine prije

Palmira iako je mozda pala nece ostati dugo u rukama ovih ludaka.Ipak jedna stvar mi nije jasna i voleo bih ako neko kompetentniji moze da objasni kako je moguce da tolika tehnika,dzipova,ljudi ide pustinjom ka Palmiri a da se to ne uoci iz vazduha.To je pustinja ljudi i tu bi avioni i helikopteri bez neke vece muke trebali zapaliti sve sto se krece aman-zaman.Razumem gde su urbani predeli,planine,sume to nije moguce ali ovde da.Po mom misljenju avioni i helikopteri u pustinji su u velikoj prednosti jer se nema gde sakriti ali mozda se varam i ne znam mnogo toga.

Name
7 godine prije

Meni i dalje nije jasna situacija u i oko Palmire

Zile
7 godine prije

Nadamo se da će Babic dupuniti tekst?

7 godine prije

Dobro i tko je na kraju u pravu? Babić ili ostatak svijeta?

Ribafish
7 godine prije

Na raznim stranicama po netu snimke napuštene Palmire, Isis-ovi borci šeću pustim ulicama i položajima SAA..ako su snimke autentične onda je vidljivo da je SAA i NDF napustio položaje i ostavio brojnu tehniku Isilovcima-tenkove,transportere,kamione,teško naoružanje..mjeseci su trebali da se Palmira oslobodi a ovi ju ponovo osvoje jednim jurišom..mutna situacija..tolika mašinerija se približavala Palmiri kroz pustinju u sred bijela dana i unatoč premoći u zraku nitko to od Sirijaca i Rusa ne vidi!?

Anonimac
7 godine prije

Ova pobjeda u Palmyra je pobjeda zapada, nato pakta i Obame nad Rusima i Assadom.

FlyLondon
7 godine prije

Alepo je ključan, Palmira strateški nebitna, ali svejedno se radi o šamarčini. Slažem se s komentarima u pojedinim medijima da SAA osim specijalnih snaga (Tigrovi, Sokolovi, Gepardi i ostalo životinjsko carstvo) nema išta vrijedno spomena. NDF bi izgubio i tri nacrtane ovce, ali dobro, situacija je generalno puno bolja nego ikad od 2012. godine. A što se tiče članka, slažem se s jednim dijelom, ali mislim da ne bi trebalo pisati da ovo ili ono NIKAD NEĆE PASTI (u ovom slučaju Palmira).

tomahawk
7 godine prije

pala je i to ne na pola nego cijela zajedno sa okolicom…

Alen
7 godine prije

Dok god asad ne pokrene masovnu mobilizaciju i napad na vise frontova sinhronizovano ova sapunica se nece zavrsiti..tako se ratuje..ova igra macke i misa ce dovesti do puno vecih problema ne samo u siriji nego i u ostatku svijeta..iad tad neka od strana ce vizgubiti zivce u ovom natezanju i onda ide masakr world wide…

pleniglacial
7 godine prije

E, koliko vidimo, Palmira je pala….i ne samo Palmira već se SAA grčevito bori da obrani Tiyas bazu koja je čitavih 50km zapadno od Palmire! Ovo je debakl i rusa i SAA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI