fbpx

“ISIL zauzeo Palmiru” – Plima laži tzv. “prijatelja” Sirije

Jučerašnje stanje prema vladinom izvoru

Jutros je u udarnim vijestima je HRT objavio vijest kako su, unatoč činjenici da su sirijska vojska i saveznici skoro zauzeli Aleppo, teroristi takozvane “Islamske države” ponovno zauzeli Palmiru, sirijski antički dragulj u istočnom dijelu pokrajine Homs.

Ažurirana situacija danas, 11. 12. 2016. u 14h00

Stanje na terenu: 11. 12. 2016. u 14h00
Stanje na terenu: 11. 12. 2016. u 14h00

Kao “dokaz” su prikazane snimke egzekucije sirijskih vojnika u drevnom amfiteatru i pobjedonosni ulazak ISIL-a u grad u ljeto 2015. Podsjetimo, ISIL su sirijska vojska i ruske zrakoplove snage iz Palmire protjerali u proljeće ove godine, u ofenzivi u ožujku koja je trajala 2 tjedna i 4 dana.

Usprkos alarmantnim vijestima i dežurnim “crtačima karata”, Što je od svega istina? Pođimo od jutrošnjeg priopćenja ruskog Ministarstva obrane, prije nego se vratimo na napad terorista “Islamske države” koji je počeo prije dva dana.

Ministarstvo obrane Rusije je službeno priopćilo da je napad terorista na Palmiru odbijen. ISIL se u ofenzivi obilato koristio bombašima samoubojicama, oklopnim vozilima i raketnim topništvom, a pješaštvo je uspjelo probiti linije sirijske linije obrane  iz tri pravca.

Međutim, sirijske snage su, uz podršku ruskog zrakoplovstva, odbile sve napade terorista.

Ruski zrakoplovi su tijekom noći proveli 64 zračna udara po položajima, kolonama i borbenoj tehnici boraca takozvanog “kalifata”, a uništene su i kolone pojačanja kojima je ISIL pokušao ojačati ofenzivu na grad.

Opovrgnuta su sva izvješća da su snage terorista takozvane “Islamske države” ponovno ušle u Palmiru, koja je oslobođena prije devet mjeseci.

Kasnije je čak i arapsko izdanje internetske stranice Al-Masdar, koje je bez provjere citirala izvješća agencije Al-Amaq, medijske kuće takozvanog “kalifata”, potvrdilo da su militanti prisiljeni na povlačenje. ISIL nije mogao izdržati pritisak ruskog i sirijskog zrakoplovstva, jer su po njegovim položajima djelovali lovci, bombarderi Su-24M2, strateški bombarderi Tu-22M3, više od 20 helikoptera, a na teroriste je, prema nekim procjenama, ispaljeno do 20 krstarećih projektila “Kalibar”.

Sirijsko zrakoplovstvo je u međuvremenu uništilo konvoj ISIL-a koji se iz sela Al-Suhknah kretao prema Palmiri. Sirijski borbeni zrakoplovi također pružaju aktivnu podršku kopnenima snagama sirijske vojske koja je ostala u gradu. U napadu na teroriste u predgrađima Palmire su djelovali i ruski helikopteri.

Mediji i horda lažljive družine na društvenim mrežama na internetu je jučer izrijekom tvrdila kako su teroristi u potpunosti zauzeli Palmiru!

Jučer, kasno popodne, islamistička stranica Al-Amaq je prva objavila ovu laž. Začudo, Al-Amaq i dalje nesmetano objavljuje službena priopćenja kalifata, kao i lažne vijesti o uspjesima “mitske i nepobjedive vojske” koja se bori za “čisti i jedini pravi islam”. Možda zato što uživa posebnu zaštitu CIA-e i Mossada, jer drugog objašnjenja nema.

Baražna vatra laži je jučer govorila o “porazima i povlačenju sirijskih snaga iz istočnog Homsa”, kao i da je ISIL “ušao u prve četvrti Palmire i protiv preostalih očajnih sirijskih vojnika se bori po okolnim voćnjacima”.

Ovu antologijsku glupost su odmah prihvatili takozvani “prijatelji Sirije” i “simpatizeri vladinih snaga”, kojima nije prvi put da prikriveno likuju nad navodnim “porazom sirijske vojske”.

Naravno, ako vijest objave i lažne “prosirijske stranice”, logično je da će ih preuzeti i zapadni mediji, što i jest njihova svrha.

Bilo je dovoljno nekoliko objava na Facebooku i Twitteru i Palmira je ponovno u rukama “kalifata”, čak i za  “uglednu” kuću kao što je HRT. Vijesti su se jučer društvenim mrežama širile nevjerojatnom brzinom, a cilj je bio demoralizirati sirijske snage i njihove saveznike.

Palmira je potpuno sigurna, a snage ISIL-se jesu približile krajnjem rubu grada u području silosa. Osim toga, velika kolona pojačanja vladinih snaga je u grad stigla već u popodnevnim satima, a nakon toga su pokrenuti zračni udari koji su trajali gotovo cijelu noć.

Teroristi su se, kada su shvatili da neće uspjeti u svom naumu, postupno počeli povlačiti, ali se internetska “Peta kolona” nije zaustavila u širenju lažnih vijesti o “pobjedama kalifata”.

Jučer poslijepodne je sirijski vojnik stacioniran u Palmiri izjavio sljedeće:

“Kao što sam već spomenuo, pokušaj napada ISIL-a je odbijen. U mojoj jedinici ima dva poginula, ali je na drugoj strani likvidirano na desetke terorista. Vijesti da smo napustili određene položaje su potpuno netočne, ali ih je tužno slušati.”

Naravno, kako bi se olakšala zadaća terorista, po treći put u tri dana su i neke “prosirijske” stranice govorile o “skorom padu” grada.

Lavina lažnih vijesti je jučer počela kasno poslijepodne, baš u vrijeme večernjeg izdanja vijesti, kada svi očekuju pozitivne informacije s fronta.

Unatoč tome što se radilo o praznom ponavljanju jednih te istih laži, zbog same činjenice da su ih potvrdili lažni “prosirijski” portali, one su postale “vjerodostojne”, a “potvrdila ih je čak i televizija”. Koje televizije? Suvišno ih je nabrajati.

Oprezniji su čekali vijesti iz pouzdanih izvora. Tada su počeli pristizati demantiji, a sve je službeno potvrdila i sirijska i ruska vojska. Činjenice su sljedeće:

  1. ISIL nije “ušao” u grad. 
  2. Nije bilo borbi u sjevernim područjima.
  3. Grad nije branila nekolicina “osuđena sigurnu smrt”, dok se glavnina snaga povukla.
  4. Stigla je službena potvrda da su sirijska pojačanja bila na put za grad.

Svi jurišni helikopteri prisutni u zračnoj bazi T-4 su krenuli pružati otpor, kao i branitelji grada, koji su bili u stanju zadržati teroriste daleko od vanjskih linija obrane Palmire.

Potom je potvrđeno da su se na nebu iznad Palmire pojavili ruski zrakoplovi Suhoj, savršeni za noćne misije, a vjerojatno su s njima bili i sirijski Su-24M2. Rusko je zrakoplovstvo odlučilo poslati strateške bombardere, a koristili su se i krstareći projektili “Kalibar”, koji su lansirani od strane ruske flote na položaje terorista istočno od Palmire.

Ove dvije vijesti jasno pokazuju da su Rusi sa sigurnošću identificirali ciljeve visoke taktičke vrijednosti, kao što su zapovjedni centri i skladišta “kalifata”, te njegove logističke rute, jer trošiti projektile “Kalibar” na nekoliko bradatih fanatika bi bilo besmisleno.

Uništavanjem kolone vozila terorista, koja je pokušala doći do Palmire, potpuno se osujetio napad na grad. Teroristi su odustali i počelo je njihovo povlačenje.

Jutros je teroristička agencija Al-Amaq priopćila da su “mudžahedini kalifata pokrenuli još jedan napad na grad”, ali nema nikakvih dokaza, osim nekoliko redaka na Twitteru.

Istina je da je rat strahovito složeno pitanje i situacija može postati katastrofalna u tren oka. Međutim, ovakve i slične vijesti smo slušali kada je ISIL “krenuo iz Palmire i Al-Qarytayna prema Sadadu i izbio gotovo na granicu s Libanonom, čime je presjekao sjeverna i južna vladina područja”, što je također bila besramna laž. Brojni su i drugi primjeri lažnih “simpatizera” vladinih snaga, na koje ne treba podsjećati. No, prihvatimo da je propaganda sastavni dio rata, te da ima i onih koji se “bave” politikom i ratom na Bliskom istoku, navodno zastupaju stranu Damaska i sirijskih vladinih snaga, a širenjem kontra-propagande pritajeno likuju i odrađuju možda najprljaviji dio posla.

Ne treba negirati da se napad na Palmiru dogodio. Ali općenito, prije svega zbog pojačanja iz Homsa i aktivnosti zrakoplovstva, prijetnja putu Palmira-Tiyas i dalje postoji, ali ne toliko da bi govorili o “velikom napretku terorista tzv. Islamske države”, posebno ne o padu grada ili zrakoplovne baze T-4.

Neprijatelj je pokušao preuzeti kontrolu nad komunikacijskim linijama jedinica sirijske vojske raspoređenim u istočnom Homsu, a napad je olakšan i samom konfiguracijom linije fronta. Međutim, trećeg dana ofenzive jer bilo jasno da su militanti “kalifata” imali prilično ograničene snage, tako da izravni napad i ulazak u Palmiru zapravo nije uspio. Sljedećih sati, najviše dana ćemo vjerojatno svjedočiti pojačanim zračnim udarima protiv terorista u istočnom Homsu, a onda će dežurni crtači karata brisati “crno područje” i pomjerati ga na sjever ili istok, kao što je nekoliko puta bilo sa Sadadom ili cestom Khanasser-Itriyah.

Uostalom, zar je netko mogao i povjerovati da će ovaj napad uspjeti i da neće biti odgovora i ruske vojske? Ponovni pad Palmire u ruke terorista bi u propagandnom smislu bio nezamisliv poraz za ruski vrh, puno manji od onog u vojnom smislu.

Palmira je prikazana kao biser ruske kampanje u Siriji i taj grad više nema samo vojni, nego međunarodni politički značaj. Nije uopće važno tko je prvi popustio? Jesu li to bile NDF snage koje su držale sjeverne linije, one na istoku ili jugu ili je kriva loša obavještajna procjena? Važno je samo jedno – Palmira neće pasti. To je ruska politička odluka koju treba izvršiti, i o tome se ne raspravlja.

Kako, na koji način, kojim mjera i metodama – to je potpuno nevažno i posao je vojske.

Dakle, za očekivati je da će sva izgubljena područja uskoro biti vraćena, a “kalifat” će biti potisnutu “njegove” granice, možda i dublje, a “sljedećeg velikog napada” vjerojatno neće biti.

A Hrvatska radio-televizija? Ništa,… tko želi neka vjeruje u snimke terorista od prije više od godinu dana.

Konačno, dvije jučerašnje karte, jedna nacrtana od simpatizera sirijskih snaga, a druga od strane pristaša kalifata, se u ničemu ne razlikuju, pa zaključite sami.

 

Jučerašnje stanje prema vladinom izvoru
Jučerašnje stanje prema vladinom izvoru

 

Jučerašnje stanje prema izvoru terorista
Jučerašnje stanje prema izvoru terorista

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
38 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tadmur
Gost
Tadmur
5 godine prije

Prostor oko oslobođenje Palmire morao je biti puno širi prema Araku na istoku a posao oko šar plinskih polja na sjeveru nikad nije do kraja završen.Ovakva situacija je posljedica toga.Ista stvar je koridor od Hame prema Alepu( jednostavno mora biti širii bezbjedni),pitanje je dana kada će i tamo pokušati presijecanje,naravno… Pročitaj više »

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
5 godine prije

SAD/NATO jedinice olicene u tzv pripadnicima tzv Islamske drzave su napale Palmiru, da bi na taj nacin smanjile pritisak na SAD/NATO jedinice u Alepu olicene u tzv pripadnicima tzv umjerene opozicije. Samo, ima jedan problem po njih-u ovom ratu oni nemaju podrsku NATO avijacije. Jedini avioni koji trenutno prže sirijsku… Pročitaj više »

Li
Gost
Li
5 godine prije

Meni nije jasno kako se kozojebi mogu povuc u pustinji a 20tak helikoptera u zraku !?

Rodoljub
Gost
Rodoljub
5 godine prije

Nista novo, nista cudno. CIA-NATO-Saudi imaju klise i sistem po kojem sve funkcionise, a to je LAZ . Ali, kada su Rusi poceli da zasipaju bombama dzihadiste, bilo je “bez’te noge, usracemo vas” .

Anonymous
Gost
Anonymous
5 godine prije

Svi lažu. Ne vjerujem niti ISIL-u niti Rusima, jer svima treba propaganda.

Bobile
Gost
Bobile
5 godine prije

NIje mi jasno djelovanje Rusije, povukli su snage iz Palmirre pred 10 dana, Turska nije smjela napasti AL Bab vec je to trebala SAA napraviti i tako napraviti sama zonu između Kurdi, a Turci drzati gornji dio…sada je AL Bab u poluokruzenju i pitanje dana kad ce ga Turci osvojiti…… Pročitaj više »

Borac2
Gost
Borac2
5 godine prije

Svatko zna da ameri i sponzori terorista moraju nesto napraviti zbog osvobodenja Aleppa. Najslabija karika je bila Palmira jer dugo tamo nije bilo nista, a snage su se polako povukle jer nije bilo interesa dalnjeg djelovanja za sada. Polako ali sigurno Palmira ce biti obranjena. Bitno je da ISIL misli… Pročitaj više »

peto lucem
Gost
peto lucem
5 godine prije

presamouvjereno autor tvrdi kako “Palmira neće pasti”. Evo nažalost upravo pada, sve skupa izgleda vrlo čudno i nelogično, zašto je dopušten ovakav scenarij?

peto lucem
Gost
peto lucem
5 godine prije

Homs Governor confirms Syrian Army withdrawal from Tadmor and reorganization of forces west of city

H'ghar
Gost
H'ghar
5 godine prije

Usa vojna. doktrina počiva na istrebljenju aborigina, građankom ratu, intervencionizmu po svijetu (u to računam i i II Svj. rat). i ne gine se za ideale nego za lovu Ruska vojna doktrina počiva na osvajanjima azijskih prostranstava i obrani osvojenog u ratovima sa japancima, kinezima, anglo sasima, germanima, skandinavcma, turcima… Pročitaj više »

DogHunter
Gost
DogHunter
5 godine prije

Saznat čemo istinu kad nam tenkovi dođu pred vrata… ww3

vladek68
Gost
vladek68
5 godine prije

Palmira je definitivno pala.Sada to potvrđuju baš svi.SAA se po jednima uspješno povukla zajedno sa civilima.Po drugima ih je poprilično ostalo,jer se tzv.povlačenje pretvorilo u kaotičnu bežaniju.Rusi su se povukli iz grada zbog potrebe za pojačanjem u Alepu,a ljudi koji su došli kao pomoć su bili malobrojni i trećerazredni borci.Poanta… Pročitaj više »

Tomica
Gost
Tomica
5 godine prije

Neka lažu koliko hoće, to neće promijeniti situaciju na terenu. Problem je što ISIL i ostale grupe i dalje mogu pokretati ovakve akcije i ozbiljno ugroziti i vojsku i civile. Neosporno je da su to fanatici i luđaci i već jako iskusni borci ali ja ne vjerujem da mogu imati… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
5 godine prije

Ono kad babić piše tekst 3 sata i onda odmah demanti nakon 10 minuta :DDD Na stranu šala, nešto ne štima. Dakle, nakon sinoćnjeg ravnanja i oslobađanja većine dijela, dolazi vijest s vrha o namjernom povlačenju. To govori da su ovi ušli bez borbe u sam grad. Daljnje pojedinosti ne… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
5 godine prije

Hm, hrpa rusevina u ist.Aleppu ih već skupo košta. U najboljem slučaju žrtvuju konja(Palmiru) i lovca(AlBab) za Topa (Ist.Aleppo). Ali ako padne DerZor onda su se usosili…Inače je direktna strana u sukobu, u ovom slučaju, Ministarstvo obrane RF meritoran faktor informiranja.

jale
Gost
jale
5 godine prije

Palmira nije pala, niti će pasti. Borbe koje se vode vode se samo sporadično oko uzvisina grada i svjedoče o nemaštovitom i histeričnom posljednjem pokušaju agresorske NATO-saudijsko-turske alijanse. Ovo je bio kontra-propagandna igra da se vidi tko je u završnoj fazi pravi prijatelj Sirije, a tko drži šipak. Istina je… Pročitaj više »

jale
Gost
jale
5 godine prije

Sad sam gledao video napada ISIL-a. Pa to se ne može nazvati napad, nego odlazak u smrt. Usred bijela dana potpuno nezaštićeni glavinjaju pješke kroz pustinju. Sa uzvisina ih rešetaju sirijci minobacačima i mitraljezima, a iz zraka avijacija. Nemaju šanse nikakve. Nikakve. To nije nikakav sinhroniziran, strateški planiran napad. To… Pročitaj više »

Anonymous
Gost
Anonymous
5 godine prije

nato je dobio bitku za palmity

čitalac
Gost
čitalac
5 godine prije

Nije mi ništa jasno. Sputniknews ( https://sputniknews.com/middleeast/201612111048431162-daesh-palmyra-syrian-army/ ) pišu da se SAA bori protiv džihadista u predgrađima. Što bi to moglo značiti? Da su bradonje zauzeli cijeli grad Palmiru onda se vjerojatno ne bi vodile borbe sa SAA jer bi slednji bili definitivno poraženi. Najlogičniji je da su došli do… Pročitaj više »

oddball
Gost
oddball
5 godine prije

Tragikomocan primjer ruske propagande, bas me zanima kako će ovaj debakl relativizirati, a debakl je najtocnija rijec za ovaj ekspresni gubitak palmyre, … Do jucer navecer u gradu su ostali samo gepardi pobjegli su svi ukljucujuci ruske specijalce, tijekom noći isil je pregazio grad ali gepardi sa polozaja oko aerodroma… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
5 godine prije

Oddball, da. Samo što ih je sada ISIL u naletu odbacio 10-15 km od Palmire u jednom danu. Također, ubrzano se evakuira Tiyas zračna baza kojoj je ISIL izbio na same obronke. Tako da bi stvari mogle biti daleko gore ako SAA ne stvori odnekud zlatne rezerve. SAA se sa… Pročitaj više »

Vanijak
Gost
Vanijak
5 godine prije

Palmira iako je mozda pala nece ostati dugo u rukama ovih ludaka.Ipak jedna stvar mi nije jasna i voleo bih ako neko kompetentniji moze da objasni kako je moguce da tolika tehnika,dzipova,ljudi ide pustinjom ka Palmiri a da se to ne uoci iz vazduha.To je pustinja ljudi i tu bi… Pročitaj više »

Name
Gost
Name
5 godine prije

Meni i dalje nije jasna situacija u i oko Palmire

Zile
Gost
Zile
5 godine prije

Nadamo se da će Babic dupuniti tekst?

PeroDD
Gost
5 godine prije

Dobro i tko je na kraju u pravu? Babić ili ostatak svijeta?

oddball
Gost
oddball
5 godine prije

Ma ljudi, valjda vam je sada jasno koji je nivo Putina i Rusa, Ameri su im uvalili svjetski, prošli tjedan su rusima blokirali sva sredstva elektroničkog nadzora iznad Raqe i Istočnog Homsa na oko 6h, dovoljno da se ISIL ras poredi, kada je akcija krenula nisu se snašli ni Rusi… Pročitaj više »

Ribafish
Gost
Ribafish
5 godine prije

Na raznim stranicama po netu snimke napuštene Palmire, Isis-ovi borci šeću pustim ulicama i položajima SAA..ako su snimke autentične onda je vidljivo da je SAA i NDF napustio položaje i ostavio brojnu tehniku Isilovcima-tenkove,transportere,kamione,teško naoružanje..mjeseci su trebali da se Palmira oslobodi a ovi ju ponovo osvoje jednim jurišom..mutna situacija..tolika mašinerija… Pročitaj više »

Anonymous
Gost
Anonymous
5 godine prije

Ova pobjeda u Palmyra je pobjeda zapada, nato pakta i Obame nad Rusima i Assadom.

FlyLondon
Gost
FlyLondon
5 godine prije

Alepo je ključan, Palmira strateški nebitna, ali svejedno se radi o šamarčini. Slažem se s komentarima u pojedinim medijima da SAA osim specijalnih snaga (Tigrovi, Sokolovi, Gepardi i ostalo životinjsko carstvo) nema išta vrijedno spomena. NDF bi izgubio i tri nacrtane ovce, ali dobro, situacija je generalno puno bolja nego… Pročitaj više »

tomahawk
Gost
tomahawk
5 godine prije

pala je i to ne na pola nego cijela zajedno sa okolicom…

Alen
Gost
Alen
5 godine prije

Dok god asad ne pokrene masovnu mobilizaciju i napad na vise frontova sinhronizovano ova sapunica se nece zavrsiti..tako se ratuje..ova igra macke i misa ce dovesti do puno vecih problema ne samo u siriji nego i u ostatku svijeta..iad tad neka od strana ce vizgubiti zivce u ovom natezanju i… Pročitaj više »

pleniglacial
Gost
pleniglacial
5 godine prije

E, koliko vidimo, Palmira je pala….i ne samo Palmira već se SAA grčevito bori da obrani Tiyas bazu koja je čitavih 50km zapadno od Palmire! Ovo je debakl i rusa i SAA.

POVEZANE VIJESTI