Isporuke ruske nafte dostigle su rekordno visok nivo

Isporuka nafte
19 komentara

Skoro 62 miliona barela vodeće ruske sirove nafte Urals, što je rekordna količina, trenutno se nalazi u tankerima na moru, pokazuju podaci energetske analitičke kompanije Vortexa, a prenosi Reuters.

Međutim, trgovci se navodno bore da pronađu kupce za dio tereta jer se zemlje EU ne slažu o mogućoj zabrani ruske nafte. Drugi kupci navodno su izbjegavali rusku naftu zbog straha od budućih sankcija.

Prema Vortexa, količina sirove nafte Urals na vodi je trostruko veća od prosjeka zabilježenog prije 24. februara, kada je pokrenuta ruska vojna operacija u Ukrajini. 

“Brojke iz naslova, koje pokazuju da je ruski izvoz još uvijek relativno jak, ne govore cijelu priču”, rekao je energetski strateg iz Houstona Clay Seigle, a prenosi Reuters. “Ruska nafta na moru se i dalje akumulira.”

Broj Uralskih tereta na moru bez određene destinacije čini 15 posto ukupnog, što je također novi maksimum, rekao je Seigle, dodajući da bi dio nafte mogao biti u tranzitu do nepoznatih kupaca, dok bi drugi mogao biti neprodani teret.

Većina barela ruske sirove nafte navodno je krenula u Aziju, uglavnom u Indiju i Kinu, dok su količine prema Evropi također porasle.

NaftarusijaSankcijeTankeriUrals
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Većina barela ruske sirove nafte navodno je krenula u Aziju…

Netacno.
Najvise kupuje EU. Tankeri na moru sluze za pretovar, mijesanje sa drugom naftom (najcesce iranwskom) i onda ne podlijeze sankcijama. EU i SAD povecavaju uvoz ruske nafte iz mjeseca u mjesec. I jos placaju po berzanskim cijenama.

LZN
1 godina prije

Sjećam se kad smo u pokojnoj jugi vozili par nepar i tvrdilo se da nestaje nafte i da je ima za najviše za 30 godina….
Danas potrošnja nikad veća, proizvodnja nikad veća……i opet kažu nafte ima najviše za 30 godina i nabiju mi cijenu na tankštelu da mi mozak stane….i već se javljaju mozgovi sa obuci džemper, tuširaj se manje, ideje o par-nepar….vozite biciklu…..
Sve što su nam komunisti govorili o komunizmu bila je čista laž, ali je sve što su nam govorili o kapitalizmu bila čista istina…..
Sretan nam dan mladosti drugovi bivši pioniri i omladinci!
Nažalost ovim današnjim pionirima i omladincima tribat će puno sriće u životu da lipo prežive život i dožive naše godine.

Max
1 godina prije

To svima treba.

antinato
1 godina prije

Veča što je kriza, veča je potražnja za energentima. I ugalj če biti opet dobar.

ad astra
1 godina prije

Pojam isporuka znači da si nekome dostavio. Ako imaš tankere koji plove morima a nemaju dogovorenu destinaciju iskrcaja to nije isporuka. Rusi nemaju više kapaciteta za skladištenje i primorani su krcati tankere i slati ih na tržište. Pitanje je hoće li ih tko kupiti. Može se dogoditi da cijena transporta pojede vrijednost tereta. Embargo na izvoz nafte je vrlo teška ekonomska mjera. Ako i uspiješ nekome prodati svoju naftu ona mora biti znatno jeftinija nego što je tržišna vrijednost. Ali i tu postoje problemi jer kupci takve nafte mogu osjetit sankcije i u svojoj trgovini .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI