Istraživanja otkrivaju kako američki tehnološki divovi i dalje posluju sa kineskim tvrtkama s ”crne liste”

Donald Trump - Kina - Tehnološke-korporacije
6 komentara

Američki giganti poput Googlea, Amazona i Microsofta i dalje pružaju internetske usluge kineskim tvrtkama, uključenim u “zloglasnu” američku entitetsku listu, navode tvrdnje Top10VPN, britanske tvrtke za tehnološko istraživanje.

“Unatoč naporima Trumpove administracije da odvoji američki i kineski tehnološki sektor, kontinuirana prisutnost američkih tvrtki u ”diskretnijim” postavkama pokazuje da suradnja ta dva sektora i dalje postoji”, navodi se u nedavnom izvješću tvrtke specijalizirane za digitalnu privatnost i sigurnost.

Top10VPN tvrdi kako velike tehnološke tvrtke pružaju “glavne internetske usluge”, potrebne za vođenje web stranica, uključujući web i domene elektroničke pošte i mreže za dostavu sadržaja (CDNs), koja korisniku omogućava brže preuzimanje podataka. Usluge su pružane ne samo za kineske tvrtke za nadzor na crnoj listi, već i za “druge vrlo kontroverzne tvrtke za nadzor širom svijeta”.

“Ne samo što američke tvrtke surađuju s kontroverznim kineskim kompanijama već one pomažu i zloglasnoj NSO skupini, kao i 16 drugih tvrtki, koje su se suočile s optužbama za kršenje ljudskih prava i koje su usprkos tomu i dalje na mreži”, navodi se u istraživanju.

Google podržava većinu tvrtki, točnije devet, dok Amazon i Microsoft pružaju neke usluge za sedam tvrtki, odnosno četiri subjekta. Nisu svi na zloglasnoj ekonomskoj crnoj listi, ali sva tri tehnološka velikana surađuju s najmanje dvije takve tvrtke koje jesu.

Na primjer, Amazon i Google pružaju internetske usluge za Dahua Technology i Hikvision, najveće svjetske proizvođače proizvoda za video nadzor, koje je Washington optužio za kršenje ljudskih prava i stavio pod ograničenja. Uz to, Hikvision navodno koristi Facebookove i Twitterove CDN-ove. Kineski giganti umjetne inteligencije, koji su na crnoj listi, kao što su SenseTime i Megvii, navodno koriste Microsoftove usluge ”hostinga” putem e-pošte.

U listopadu je 28 kineskih tvrtki zaduženih za osmišljavanje umjetne inteligencije stavljeno na ”crnu listu”, zajedno s Huaweijem, što je u biti zabranilo američkim tvrtkama da posluju s njima. Trumpova administracija navodi da su kompanije, koje su se našle na udaru, „umiješane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe u provedbi i kršenju implementiranja kineske kampanje represije, masovnih arbitrarnih sankcija i visoko-razvijene tehnologije praćena“ protiv Ujgura i drugih nacionalnih manjina u regiji Xinjiang. Kina je negirala optužbe, rekavši da Washington koristi popis kao alat “da se namjerno miješa u kineske unutarnje stvari”.

”Entitetska lista” od tada je produžena, a najnoviji dodatak je napravljen u petak. Uključeno je više od 30 kineskih tvrtki i institucija, pri čemu je američko ministarstvo trgovine koristilo isto opravdanje koje je koristilo u listopadu.

Dok raste napetost između SAD-a i Kine, što izaziva dodatnu zabrinutost zbog budućnosti njihovog trgovinskog sporazuma, Peking je prijetio da će implementirati ograničenja na američke tehnološke divove, poput Applea i Qualcomma. Ukor je uslijedio nakon što je Washington odlučio prekinuti posao s Huaweijem, budući da je Huawei jedna od inozemnih tvrtki-opskrbljivača procesora.

S jedne strane imamo financijski interes velikih američkih korporacija naučene da novac nema boje, a s druge strane želju američke adminstracije da se raznim mjerama, opravdano i neopravdano zatvori Kina, nadajući se da će zadržati gospodarsku i tehnološku dominaciju na svjetskoj razini.

Američke sankcijeGooglekinamicrosoftSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
3 godine prije

Ako Trump racuna na dobijanje slijedecih izbora morati ce uzburkati ili totalno isusiti IT mocvaru. U protivnom ce biti namijestanja elektronskih glasova na njegovu stetu.
Glava duboke drzave nalazi se u Silicijskoj dolini, nadam se jednom razornom potresu koji bi ju poravnao.

tihobl
3 godine prije

Dzaba im sankcije, konj je utekao iz stale – Kina je pretekla i odmakla na polju VI. Ne mogu ih stici.

Armagedon
3 godine prije

A vidi ovog , pa sa crnom listom se i najvise trguje , zato i jesu crna lista …ja ne mogu a ti mozes ..i , Niko nije smio u Evropi kupovat plin iz Rusije , e sad korporacija kupu plin u rusijii proda je “crnoj” Evropi , za puno veci novac , Di ces boje . Slobodna trgovina ajde ti hodi kupi pa ces vidit koju ces kaznu dobit , a ovi sto je vec na crnoj listi, isto dobro zaradi…. Jos nam samo fali lista u bojama . vise crna i manje crna ,…. sive po zaslugama. Cili svit je isa na kvasinu eto i nas Putin izjavio , a on cuo od kineza i gejca Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se pripremi na drugi talas korona virusa, koji bi mogao da nastupi u oktobru ili novembru ove godine.… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Svi oni imaju interese novac i moć i dok su potrebni jedni drugima bit će tako Sankcije su priče za sitne igrače

Bosanac
3 godine prije

STa kazu obicni gradjani u U.S. : https://twitter.com/i/status/1262151651990761472

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI