Istražni tim UN otkrio da je Daesh testirao biološko oružje na iračkim zatvorenicima

testiranje biohemijskog oruzja
4 komentara

Istražni tim Ujedinjenih nacija za promovisanje odgovornosti za zločine koje su počinili Daesh / Islamska država u Iraku i Levantu (UNITAD) otkrio je da su Daesh militanti testirali biološko oružje na zatvorenicima u Iraku, objavila je Al Arabija u UNITAD izvještaju.

Prema istražnom timu UN, zločini koje su počinili teroristi nad pripadnicima Yazidi nacionalne manjine u sjevernom Iraku predstavljaju ratne zločine i genocid.

Takođe se navodi da su Daesh militanti koristili hemijsko oružje protiv civila u periodu 2014-2016.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je Rezoluciju 2379 u septembru 2017. godine da uspostavi nezavisni istražni tim za podršku domaćim naporima da se Daesh u Iraku smatra odgovornim za svoje postupke. UNITAD prikuplja, čuva i skladišti dokaze o djelima koja mogu predstavljati ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid počinjen od strane terorističke grupe u Iraku.

U decembru 2017. godine, iračko rukovodstvo je proglasilo pobjedu nad Daesh nakon borbe sa grupom više od tri godine. Ipak, međunarodna koalicija protiv terorističke grupe, koja je osnovana 2014. godine, ostala je u zemlji da pomogne vladi u stvaranju održivih iračkih bezbjednosnih snaga koje bi mogle obezbjeđivati državne granice i trajnu pobjedu nad terorističkom grupom.

Uprkos tim naporima, teroristi nastavljaju da vrše racije i napade širom zemlje.

DAESHIrakUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
2 godine prije

Je li medju tim biološkim oružjem koje su testirali na zarobljenicima bila i eksperimentalna genska terapija koju su u tu svrhu nazvali cjepivo?

Medo
2 godine prije

Zaigrala se amerocionistička govna. Bilo bi ljepo vidjet u koje ustanove su slali podatke. Za takve igre potrebni su znanstvenici.

Max
2 godine prije

Mrna cjepivo? Ako Je Isil imao biološko oružje poslao ga je u Europu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI