Izrael: ”Assad dobija rat! SAD moraju biti aktivnije u Siriji.”

Avigdor Lieberman
17 komentara

Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela, rekao je u utorak kako predsjednik Bashar Al-Assad pobjeđuje građanskom ratu u Siriji i pozvao je Sjedinjene Američke Države da se aktivnije uključe u sukob u vrijeme kada Iran i Hezbollah, dva saveznika Damaska, zauzimaju sve više područja u susjednoj zemlji. Komentari Avigdora Liebermana označavaju prekretnicu u stavu Izraela, gdje su od početka agresije na Siriju 2011. godine do sredine 2015. visoki državni i vojni dužnosnici predviđali da će Assad izgubiti kontrolu nad svojom zemljom i biti svrgnut.

“Vidim dugu međunarodnu usuglašenost koja se podudara s Assadom, uključujući zapadne i umjerene sunitske zemlje. Odjednom se svi žele približiti Basharu Al-Assadu. Ovo je bez presedana”, rekao je Lieberman za izraelski portal Walla.

”Sjedinjene Američke Države imaju vrlo malo vlastitih izazova, ali što Sjedinjene Američke Države budu aktivnije, to će biti bolje za državu Izrael. Očekujemo da Sjedinjene Države budu aktivnije u Siriji i na Bliskom Istoku općenito”, rekao je Lieberman.

“Suočavamo se s Rusima, Irancima, Turcima i Hezbollahom, što nije lagana stvar da se njome bavimo svakodnevno”, dodao je ministar obrane Izraela Avigdor Lieberman.

Zid između Izraela i Palestine
FOTO: Zid između Izraela i Palestine

Krajem 2015. godine je Rusija pomogla Assadu i vojnom intervencijom se uključila u sukob koji je ujedinio ruske snage i najmoćnije neprijatelje Izraela, Iran i libanonski Hezbollah, protiv sirijskih pobunjenika”, piše izraelski portal.

”Sjedinjene Američke Države su usmjerile su svoje operacije u Siriji protiv terorističkih skupina poput ”Islamske države”, obeshrabrujući Izrael koji je pokušao uvjeriti i Washington i Moskvu da rastući utjecaj Irana predstavlja najveću prijetnju. U desetljećima u kojima je vladala obitelj Assad, Sirija je Izrael proglasila neprijateljem, a vojske dvije zemlje su se do 1982. sukobile četiri puta. Iako se uglavnom drži podalje od sirijskog građanskog rata, Izrael je pokušao utjecati na svjetske sile uključene u rat i upozorio da može provesti vojne udare kako bi spriječio da se Iran i Hezbollah više ukorijene na izraelskim sjevernim granicama”, navodi izraelski portal Walla.

Izrael, koji i dalje pod okupacijom drži farme u južnom Libanonu i sirijsku Golansku visoravan, godinama pruža medicinsku pomoć sirijskim teroristima. U prosincu 2015. je britanski Daily Mail naveo kako je Izrael od 2013. spasio živote najmanje 2 000 sirijskih terorista.

U rujnu 2016. je izraelski zastupnik Akram Hasson kritizirao je režim Tel Aviva za pružanje podrške teroristima u Siriji, ističući da teroristička skupina Al-Nusra Front u Siriji ”djeluje uz logističku i medicinsku potporu iz Izraela”.

GolanGolanska visoravanHezbollahLiebermanrat u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Nastavlja se izraelska šizofrenija i izraelsko izazivanje sukoba između SAD-a i Rusije pod svaku cijenu. I mali ispravak netočnog navoda da se Izrael drži podalje od sirijskog građanskog rata, a što je sa uhićenim generalima među rankovima ISIL-a? Zarobljenim špijunima u Aleppu? Liječenje terorista na golanskoj granici? Raketiranje položaja oko Damaska?

milee
6 godine prije

samo kukaj druškane,onaj gore sve vidi,tako da će se pravda zadovoljiti na kraju.

Ana
6 godine prije

Cime li samo Izrael drzi cijeli svijet (i Amerikance) za j a j a? Novcem? Univerzalnom krivnjom za Holokaust? Raznoraznim zlocestim malim tajnama?

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Sirijski narod a ne Asad dobija rat.Zna to dobro ovaj sroljo.Treba se USA više angažovati ,ali kako!?Manevarskog prostora i opcija je sve manje…zna ovaj nitkov ,zato ovako pjeni.Bit će ovakvog kmečanje još mada ne treba ovaj ljudski otpad potcjenjivati jer spremni su na svakakve gadosti.To su bezbroj puta pokazali.

nekoime
6 godine prije

Čin mi se da je Izrael ipak veća prijetnja svjetskome miru od Irana.

davor
6 godine prije

naravno da gospodin predsjednik assad dobija rat…..i treba,vama u inat….a-ha-ha-ha

Mikojan
6 godine prije

Potpuno se slažem sa dotičnim ministrom obrane !
Ako je predsjednik Bashar Al-Assad pozvao Sjedinjene Američke Države u pomoć radi bržeg kraja građanskog rata
zbilja bi bilo lijepo da su pojačali svoje prisustvo.
Međutim, njih nitko nije zvao i svako mješanje u građanski rat je prema Siriji otvorena agresija
i tada smo samo korak od rata između Rusije i USA.
Da li je to njegova želja, misli li da će Izrael iz toga profitirati, ja se na to nebi kladio.
Uglavnom ministar lupeta bezveze i trebao bi dobro razmisliti o tome.

stipa
6 godine prije

Stari moj, i trebaju ti se tresti gače… Uskoro se spaja šijitski polumjesec i tek vam se ne piše dobro uz dosadašnje ponašanje… Samo vas Putin i Rusija mogu spasiti, i zato svako malo netko iz Izraela leti u Moskvu

Damir
6 godine prije

Sto je dobra za mir i stabilnost Bliskog stoka i nase Europe to nije dobro za Izrael.
Sto je dobro za Izrael to nije dobro za mir i stabilnost Bliskog istoka i nase nam Europe koju europski politicari bas ne dozivljavaju kao svoju domovinu koju treba postediti vođenja nepotrebnih ratova u zadnjih 20 god.

dalmata
6 godine prije

Ka sta se vidi,ova sorta nikako da shvati da su sami krivi sta ih niko ne prca,koliko crno ispod nokta.Ali zato od 1947(ili koje god)od nastanka Zidovske fasisticke tvorevine,pod imenom cionizma.sve crne kronike dolazu od sake Zidova,dok ih ostali podrzaju i cudu se sta ih niko (ljudski i razuman)ne trpi.Ako su Zidovi van cionizma,oni moraju sjebat ove bolesnike,radi sebe i ostalih Zidova.”AKO”,a to sami moraju dokazat jer omrazenost i rezerviranost prema njima,mora rast jer to je proizvod Zidovske(ili samo,cionisticke drzave?!)dok to ne odlucu,mozda bude kasno,za njih same

Franjo
6 godine prije

Fki

tuf
6 godine prije

Izrael je zreo za stranu intervenciju i rusenje rezima – sponzoriranje terorizma, obavjestajne i sabotazne akcije koje se broje u desecima tisuca godisnje (prema vlastitom priznanju), redoviti napadi na druge drzave, utjecanje na izbore u drugim drzavama kao sto su SAD (putem AIPAC-a i niza drugih organizacija)… a nisam ni spomenuo Palestinu koja je jedinstveni slucaj u novijoj povijesti. Zasluzuju sve najgore sto su cinili drugima, vise je nego jasno cije su ruke krvave i zasluzne za ovaj kaos !
Netanyahu must go ! Israel is a terrorist state !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI